Ukrajnai háború: Fokozódnak az oroszok és fehéroroszok elleni sportszankciók

Továbbra is zajlanak az orosz katonai műveletek Ukrajnában, így tovább szigorodnak és egyre nagyobbakká válnak a sportvilág által az orosz és fehérorosz szövetségekre és sportolókra kiszabott szankciók. A Sportudvar összefoglalót ad a ma (február 28.) délelőtti helyzetről.

Jelenleg is zajlik a háború Ukrajnában, s úgy néz ki, hogy sajnos elhúzódó viszályra kell számítani Magyarország északkeleti szomszédjában, bár szerencsére a magyar határ térségében nem került sor komolyabb katonai akcióra eddig.

A nemzetközi sportéletben alig telik el úgy óra, hogy ne jelentsenek be újabb szankciót az orosz és a fehérorosz sportolókkal vagy szövetségekkel szemben. Egymást érik a különböző ukrán felhívások a még szigorúbb büntetőintézkedések meghozatala érdekében. Ha valaki esetleg nincs képben aziránt, hogy a fehéroroszokat miért büntetik, nos, azért, mert Fehéroroszország felől is orosz csapatok nyomultak be Ukrajnába, amelyek csütörtökön elfoglalták a csernobili atomerőművet és most Kijevet ostromolják.

A hétvégén is számos bejelentés történt. Ezek közül a leghangzatosabb talán az, hogy a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) három napnyi hallgatás után tegnap este bejelentette, hogy az orosz válogatott nem használhatja az Oroszország nevet és saját himnuszát sem – lényegében ugyanolyan büntetések születtek, mint amilyet az államilag szervezett doppingolás miatt kapott az ország korábban. Az Orosz Labdarúgó-szövetség csapatának (mostantól ez a hivatalos név) március végén előbb Lengyelországgal, majd – továbbjutás esetén – a Svédország – Csehország mérkőzés győztesével kellene játszania világbajnoki pótselejtezőt, amely döntene az év végi, katari világbajnokságon történő részvételről. A lengyel, a cseh és a svéd szövetség azonban a hétvégén egyöntetűen úgy foglalt állást, hogy most már nem elegendő az, hogy semleges pályán játsszanak az oroszokkal, egyáltalán nem akarnak kiállni a ruszkik ellen. A FIFA döntését éppen ezért kritizálták, mivel a szövetség egyelőre nem döntött a kérdéses meccsekről – elképzelhető, hogy kizárják az oroszokat, de az is, hogy a másik három válogatott teszik ki, bár abból ezer százalék, hogy óriási cirkusz kerekedne.

Nagyon nagy kérdés az is, mi lesz a Lipcse – Szpartak Moszkva párharccal az Európa Ligában. A nyolcaddöntő első mérkőzésére március 10-én Lipcsében kerülne sor, a visszavágóra pedig egy héttel később semleges helyszínen – az UEFA már csütörtökön döntött arról, hogy az orosz csapatok nemzetközi meccseiket nem játszhatják otthon. Egyelőre a magyarokat is foglalkoztató keletnémet klub nem nyilatkozott arról, hogy szeretne-e kiállni a moszkvaiak ellen.

Egyelőre azt sem tudni, mi lesz a március 24-ei Skócia – Ukrajna vb-pótselejtezővel. Szerintem jelen pillanatban az lehetne egy kézenfekvő megoldás, ha a külföldön játszó ukránokból állítanának ki egy csapatot egy átmeneti szakmai stáb irányítása mellett, s ez az együttes próbálná meg kiharcolni a világbajnoki kvalifikációt – amennyiben az ukránok legyőznék a skótokat, a Wales – Ausztria mérkőzés győztesével küzdhetnének meg a kijutásért március 29-én.

Több ukrán sportoló katonának állt

A hétvége legdöbbenetesebb hírei viszont azzal kapcsolatban érkeztek, hogy egyre több ukrán sportoló tér haza, hogy csatlakozzék a hadsereghez az ország megvédése céljából. Szerhij Sztahovszkij, a Budapesten élő teniszező (korábbi világranglista-33.) biztonságban tudhatja családját Magyarországon, így hazatért Ukrajnába, hogy fegyvert ragadjon az oroszok ellen. Sztahovszkij elmondta, nem volt katona korábban, de némileg ért a fegyverekhez, így kész megvédeni hazáját.

Ugyancsak katonának állt Vaszil Lomacsenko, a jelenleg három szervezet könnyűsúlyú világbajnoki övét is birtokló 34 éves ökölvívó, aki utolsó övét tavaly decemberben szerezte. Lomacsenko Instagram-oldalán jelentette be, hogy csatlakozott a Bilhorod-Dnyisztrovszkij-ban működő területvédelmi zászlóaljába – a feltöltött képen katonai egyenruhában látható. Lomacsenkót Görögországban érte a háború híre. Azonnal családjával akart lenni. Gépét törölték, ezért Bukarestbe repült és onnan autóval ment Odesszába. Lomacsenko június 5-én egy címmérkőzésen küzdene meg a WBA, az IBF és a WBO könnyűsúlyú világbajnoki öveiért az ausztrál George Kambosos ellen Melbourne-ben.

Szintén belépett a hadseregbe Jaroszlav Amoszov MMA-világbajnok és egy másik bokszoló, Olekszandr Uszik is. Utóbbi közösségi oldalán egy 52 másodperces videóban szólt Putyin orosz elnökhöz és az oroszokhoz, kérvén őket a harcok leállítására és a tárgyalóasztalhoz történő visszatérésre. Vitalij Klicsko, Kijev polgármestere kész fegyvert ragadni, míg testvére, Vlagyimir belépett a tartalékos haderőbe.

Elina Monfils, leánykori nevén Szvitolina ukrán teniszezőnő, Gael Monfils felesége vasárnap nyílt levelet tett közzé, amelyet Ukrajnához intézett. Ebben bejelentette, hogy a jövőbeli tornákon megszerzendő pénznyereményét az ukrán hadsereg és az országban zajló humanitárius akciók javára ajánlja fel.

“Elkötelezett vagyok amellett, hogy a közeljövőben megnyerendő pénzdíjaimat fölajánljam a hadsereg számára, valamint humanitárius célokra. Mindezt azért teszem, hogy segítsek a megvédésedben, hazám” – írta Ukrajnához, szülőföldjéhez intézett levelében.

“Jelenleg messze vagyok tőled, a rokonaimtól, messze a népemtől, de a szívem mindig veletek van. Népem, minden egyes nap féltelek. Letört vagyok, szüntelenül sírok és megszakadt a szívem. Ugyanakkor rendkívül büszke vagyok, mert látom, hogy népünk, édesanyáink, édesapáink, fivéreink, nővéreink, gyermekeink bátrak és erősek, hogy megvédjenek minket. Ők hősök. Minden gondolatomban és imámban te szerepelsz. Mindig rád gondolok. Ukrajna vagyok, Ukrajna vagyunk” – zárul a levél, amelynek végén a következő aláírás szerepel: Elina Szvitolina, egy büszke ukrán.

A teniszhez kapcsolódó hír, hogy az ukrán szövetség ma levélben arra szólította föl a nemzetközi szövetséget (ITF), hogy zárja ki tagjai sorából az orosz és a fehérorosz szövetséget és ne engedje indulni a két ország versenyzőit az általa szervezett versenyeken. Mint arról ma írtam, Danyiil Medvegyev lett a férfiak világelsője, s az ő esetében is előfordulhat, hogy kitiltják bizonyos versenyekről, bár az ATP és a WTA eddig nem nyilatkozott arról, hogy mit szándékozik tenni az orosz és fehérorosz versenyzőkkel.

Menekülnek a külföldiek

Miközben több ukrán sportoló csatlakozott a haderőhöz az ország megvédésének reményében, az Ukrajnában rekedt külföldi sportolók és szakemberek továbbra is igyekeznek elhagyni az országot. Így tett Roberto de Zerbi, a Sahtar Donyeck labdarúgócsapatának olasz vezetőedzője és szakmai stábjának tagjai is. De Zerbi csütörtökön még úgy nyilatkozott, hogy nem akarja elhagyni Ukrajnát, mivel ott van dolga, s nem menekülhet el. A talján tréner és szakmai stábjának tagjai – a csapattal együtt – Kijevben rekedtek, amelynek bevételéért három napja folyik ádáz harc az oroszok és az ukránok között. De Zerbiéket ez késztethette arra, hogy mégis mentsék bőrüket. A stáb jelenleg Magyarországon tartózkodik, ahova úgy jutottak el, hogy Kijevből autóval mentek Lvovba, onnan pedig vonattal érkeztek hazánkba. Innen repülővel hazatérnek Olaszországba. Menekülésükben kulcsszerepe volt az UEFA és az olasz szövetség közbenjárásának.

Még csütörtökön adtam hírt arról a rengeteg brazil légiósról, aki az ukrán bajnokságban szerepelt, ám a háborús helyzet miatt családjával együtt menekülni akart az országból, s ehhez a brazil hatóságok segítségét kérte. A rangado.hu a Globóra hivatkozva tegnap arról adott hírt, hogy a braziloknak sikerült elhagyniuk Ukrajnát és most Romániában tartózkodnak.

Az élvonalban 26 brazil labdarúgó játszik, közülük tizenketten a Dinamó Kijevben és a Sahtarban. A donyecki klub az orosz-ukrán konfliktus miatt már 2014 májusa óta nem játszott otthon, a bázisát Kijevbe költöztette és már a mérkőzéseit is ott játssza – korábban Lvovben és Harkovban is vendégeskedett a csapat. Ukrajnában felfüggesztették a bajnokságot, a focisták pedig videón keresztül kértek segítséget a meneküléshez.

A Globo beszámolója szerint a focisták előbb egy kijevi bunkerben gyűltek össze, majd autóikkal konvojba rendeződve indultak el a vasútállomásra. Előbb Csernyivcibe utaztak, onnan pedig Romániába menekültek. A brazilok beszámolója szerint a donyecki klubvezetők és a portugál nagykövetség is mindent elkövetett, hogy biztonságosan evakuálni tudják a focistákat. A vonatokra tegnap estig várniuk kellett a dél-amerikai focistáknak és családjaiknak, de ha minden igaz, most már Romániában vannak.

A Schalke német labdarúgócsapat ma délelőtt bejelentette, hogy fölbontja szponzori szerződését a Gazprom orosz állami gázcéggel. A másodosztályban szereplő gelsenkircheni klub hétvégi mérkőzésén már a Gazprom logója nélküli mezben lépett pályára és most végleg szakított a vállalattal. A döntést egyhangúlag hozta meg a klub igazgatótanácsa és a szurkolók is támogatták a határozatot. A Schalke most új főszponzort keres.

Roman Abramovics, a Chelsea orosz tulajdonosa bejelentette, hogy átadja az angol fociklub irányítási jogkörét a klub alapítványának. A milliárdos üzletember a brit kormány által az orosz gazdasági szereplők ellen meghozott szankciók miatt döntött így még szombaton délután. Bár Abramovicsot még nem érték konkrét intézkedések, ám több brit parlamenti képviselő fölszólította a kormányt, hogy rá is terjesszék ki a szankciók hatályát. A mostani lépés annyit jelent, hogy Abramovics nem vesz részt a klub irányításában, de továbbra is ő a tulajdonos. Eddig is csak a legfontosabb döntések mentek át az ő kezén, de a közeljövőben ez nem így lesz. A Chelsea esetében nagy kérdés, mi lesz akkor, ha Abramovicsot is kitiltják a szigetországból, emiatt pedig kiveszi a klub kasszájából a neki járó pénzt. Ebben az esetben ugyanis akár csődközelbe is kerülhet a többek között Lőw Zsoltot, mint másodedzőt foglalkoztató egyesület. Thomas Tuchel vezetőedző pénteki sajtótájékoztatóján beismerte, hogy súlyos a helyzet és nagy a bizonytalanság. Szakértők szerint nem valószínű, hogy Abramovics kivenné a pénzét a Chelsea-ből, mivel jelenlegi vagyonából is simán eléldegélne nagyon sokáig.

Lemondott 2007 óta betöltött tisztségéről Szergej Szolovejcsik, az Európai Judo Unió (EJU) orosz elnöke. A sportvezető azért döntött a távozás mellett, hogy megóvja a szövetség és a sportág egységét a kialakult helyzetben. Szolovejcsik továbbra is kiáll a cselgáncs szeretete és Oroszország mellett is, s nem ítélte el az ukrajnai orosz inváziót és az abban való fehérorosz segédkezést sem. A nemzetközi szövetség (IJU) vasárnap elvette tiszteletbeli elnöki és nagyköveti tisztségét Vlagyimir Putyin orosz elnöktől, s törölte a tavaszi időszakban Oroszországba tervezett versenyeit.

Ukrán sportolók nyílt levelet intéztek a Nemzetközi Olimpiai Bizottsághoz (NOB) és a Nemzetközi Paralimpiai Bizottsághoz (NPB), amelyben az orosz és fehérorosz bizottságok kizárását és a két ország sportolóinak a pénteken kezdődő pekingi téli paralimpián történő részvételének megakadályozását követelték. A többek között bobosok, sízők, biatlonosok, birkózók, ökölvívók és tornászok által aláírt levél szerint, amennyiben nem születnek meg a kért intézkedések, azzal a két nemzetközi szervezet legitimizálja az Ukrajna elleni orosz katonai akciót és az abban vállalt fehérorosz segítséget.

A magyar sport is segít a menekülteken

Több hazai sportszervezet tegnap este közös közleményben jelentette be, hogy csatlakozik az ukrajnai menekültek megsegítésére életrehívott adakozási akcióhoz. A szervezetek arra kérik a magyar sportszervezetek tagjait, a sportolókat, az edzőket, más sportszakembereket, a magyar sport lelkes szurkolóit, hogy csatlakozzanak az adománygyűjtéshez, vegyenek részt a közös összefogásban a háború elől menekülők és annak következményeitől szenvedők segítése érdekében.

A segítségnyújtó akcióhoz háromféleképpen is lehet csatlakozni:

A 1357-es telefonszámon elérhető „Híd Kárpátaljáért” adománygyűjtő vonalra érkező minden hívás 500 forint támogatást jelent.

Pénzbeli felajánlások a Nemzeti Összefogás számlaszámára juttathatóak el:

11711711-22222222

Tartós élelmiszer-segélycsomagokat a Katolikus Karitász, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat, a Magyar Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Református Szeretetszolgálat, a Baptista Szeretetszolgálat Alapítvány és a Magyar Vöröskereszt irodáiba országszerte várják.

A kezdeményezéshez csatlakozott a Magyar Olimpiai Bizottság, a Magyar Paralimpiai Bizottság, a Sportegyesületek Országos Szövetsége, a Nemzeti Versenysport Szövetség, a Nemzeti Diák- Hallgatói és Szabadidősport Szövetség, a Magyar Testnevelési és Sporttudományi Egyetem, az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Magyar Sportújságírók Szövetsége és a Magyar Edzők Társasága.

Ehhez a kezdeményezéshez természetesen a Sportudvar is csatlakozik. Arra kérem minden olvasómat, hogy lehetőségeihez mérten segítsen az Ukrajnából menekülőkön, mert ebben a helyzetben nagyon fontos a segítségnyújtás és az összefogás. Előre is köszönöm!

A kiemelt kép forrása: Getty Images

Leave a Reply