Négysáncverseny – síugrás az ünnepek idején

Immár csaknem hetven éves múltra tekint vissza a síugrás talán legnépszerűbb viadala, a Négysáncverseny, amelyre hagyományosan az évvégi, év eleji ünnepek idején kerül sor. Ezúttal december 29. és január 6. között rendezik meg a két-két német és osztrák helyszínen a versenyeket, amelyeken magas színvonalra, vagyis látványos és hosszú ugrásokra lehet számítani. A verseny összetettjének megnyerése komoly eredménynek számít, ami különösen egy olimpiai szezonban bír hatalmas értékkel. A Sportudvar első karácsonyi írásában bemutatja, mi is az a négysáncverseny!

A Négysáncverseny első kiírására még 1953-ban került sor, s azóta minden évben megrendezik a síugrás talán legnagyobb presztízssel bíró versenyét, már amennyiben az olimpiát nem vesszük figyelembe. Az elmúlt hatvankilenc év folyamán a sportág legnagyobb alakjainak sikerült akár többször is megnyerniük ezt a versenyt. A legtöbb, szám szerint öt összetett győzelmet a finn Janne Ahonen könyvelhette el, aki 1999-ben, 2003-ban, 2005-ben, 2006-ban és 2008-ban bizonyult a legjobbnak. A keletnémet, majd német színekben versenyző Jens Weissflog négyszer (1986, 1986, 1991, 1996) diadalmaskodott, három versenyzőnek pedig három sikere van. Utóbbiak táborát erősíti a címvédő lengyel Kamil Stoch is, aki 2017-ben és 2018-ban is az 1. helyen zárta az összetettet. Stoch a 2017-18-as kiírást Grand Slammel nyerte, azaz mind a négy sáncon ő volt a legjobb – rajta kívül a 2018-19-es győztes Kobajasi Rjoju és a még 2001-02-ben győztes német Sven Hannawald tudta véghez vinni ezt a bravúrt. Ezen a három hibátlan szereplésen kívül még 15 alkalommal volt példa arra, hogy a végső győztes a négyből három helyszínen is nyert, de nyolcszor az is megtörtént, hogy valaki úgy végzett az összetett élén, hogy nem nyert fordulót – erre utoljára 1998-1999-ben Janne Ahonen volt képes, vagyis nem gyakori az ilyen eset. Ami a nemzetek küzdelmét illeti, érdekes módon három ország áll ebben az összevetésben az élen 16-16 sikerrel: Ausztria, Finnország és Németország is ennyi Négysáncversenyt nyert meg, de Norvégia 10 darab elsősége sem rossz. Összesen kilenc országnak van győztese a verseny történetében.

A Négysáncverseny különlegessége, hogy a négy fordulót karácsony és vízkereszt között, vagyis alig tíz nap alatt bonyolítják le. A négy helyszín hagyományosan az ausztriai Bischofshofen és Innsbruck, illetve a németországi Garmisch-Partenkirchen és Oberstdorf. Általában előbb a két német fordulóra kerül sor, amelyek közül az oberstdorfi verseny január 1-jére esik. Ezt követi a két osztrák verseny, s Bischofshofenben szokott lenni a záró viadal, ami ezúttal is így lesz, ha csak az időjárás nem szól közbe, mert a múltban volt rá példa, hogy a kedvezőtlen meteorológiai körülmények (jellemzően a túl erős szél) miatt egy-egy helyszínen nem tudtak versenyt rendezni – ebben az esetben egy másik helyszínen rendeznek még egy fordulót.

Minden egyes forduló kettő napon át tart, s a versenyzőknek (a gyakorlóugrásokat nem számítva) három ugrásuk van. Előbb egy kvalifikációs párbajra kerül sor, amelynek keretében párokba osztják be az indulókat, s minden párból a magasabb pontszámot elérő versenyző jut be a másnapi döntőbe, ahol két sorozat alapján döntenek a végső helyezésekről. Mivel összesen legfeljebb ötvenen indulhatnak, így 25 pár áll össze, s ezen az úton keresztül 25-en kerülnek be a fináléba. A selejtezőben a pár két tagjának világkupa-ranglistán elfoglalt helyezésének összértéke 51-gyel kell, hogy egyenlő legyen, azaz az 1.-nek az 50.-el, a 25.-nek pedig a 26.-al kell összemérnie erejét. A döntőbe a már említett 25 versenyző mellett még bejut 5 szerencsés vesztes is, így 30-an vehetnek részt a fináléban. A két sorozat eredményeinek megállapításánál az ugrások hosszát és a rájuk adott pontszámokat vetik össze, s így alakul ki a végső sorrend. A Négysáncverseny egyes fordulóinak megnyeréséért ugyanannyi pont jár, mint a világkupában (a verseny a sorozat része), vagyis az 1. 100, a 2. 80 pontot kap és a 30.-nak is jár 1 pont.

A Négysáncversenyen rendre ott vannak a síugrás legjobbjai, s ez a mostani, 2021-2022-es kiírás során sem lesz másként, hiszen közeleg a téli olimpia, s a Peking előtti felkészülésnek is tökéletes terepe, fokmérője lehet ez a versenysorozat. A Négysáncversenyt Magyarországon is nyomon lehet követni, hiszen az Eurosport idén is műsorára tűzi a négy viadalt december 29. és január 6. között.

További kellemes, békés karácsonyt kíván a Sportudvar minden kedves olvasójának! 🙂

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: index.hu

Leave a Reply