Tenisz: Mától Danyiil Medvegyev a világelső

Nem sok jó hír érte az orosz sportot az elmúlt napokban, de annak mindenképpen örülhetnek, hogy mától egy orosz játékos a világ legjobb férfi teniszezője. Danyiil Medvegyev az új világelső, aki az elmúlt években elért eredményei alapján maximálisan rászolgált erre a pozícióra. Egészen döbbenetes, de 2004 óta ő mindössze az ötödik ranglistavezető a férfiaknál.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A legszebb öröm a káröröm: Danyiil Medvegyev alighanem örült annak, hogy Novak Djokovics a legjobb 8 között óriási meglepetésre kiesett a dubaji tornán a múlt héten, hiszen ezzel eldőlt, hogy mától az orosz játékos áll a férfi világranglista élére. Ugyan Medvegyev az elődöntőben kiesett az acapulcói tornán, ám a szerbnek csak tornagyőzelem esetén lett volna módja megtartani a világelsőséget.

Medvegyev biztos sokszor gondolt már arra, hogy milyen lesz az a pillanat, amikor világelsővé válik, de aligha álmodott olyasmiről, hogy egy, országa számára rendkívül feszült szituációban éri el célját, amikor alig telik el úgy nap, hogy valamely sportszervezet nem jelent be szankciókat az orosz és fehérorosz sportolókkal, szövetségekkel szemben az ukrajnai háború miatt. Medvegyev a múlt héten honfitársához, a szintén top tizes Andrij Rubljovhoz hasonlóan elítélte az Ukrajna elleni orosz támadást és békére szólított föl.

A 26 éves játékos 2004 óta mindössze az ötödik teniszező, aki a férfi világranglista élére kerül: korábban Roger Federer, Rafael Nadal, Novak Djokovics és Andy Murray vezette a rangsort.

“Őrült voltam!”

A 198 centiméter magas orosz 9 éves korában ragadott először teniszütőt a kezébe. Kapcsolata a sportággal egy merő véletlennek köszönhető. Olga nevű édesanyja éppen úszásoktatásra vitte, amikor rábukkant egy teniszoktatásról szóló hirdetésre. Szergej, informatikus-mérnök végzettségű édesapja jó ötletnek tartotta, hogy inkább teniszezzen, ezért be is iratták az órákra.

Az apuka persze ekkor még nem sejthette, hogy bizony sokba fog kerülni számára fia teniszoktatása, ugyanis Danyiil Medvegyevről az órák alatt kiderült, hogy egy igazi méregzsák tud lenni. Medvegyev a L’Équipe-nek még 2019-ben adott interjúban így beszélt gyermekkoráról:

“Őrült voltam! El sem tudjátok képzelni, milyen voltam 19 éves koromig… Nem tudom, honnan jött ez, de 10 éves korom körül elkezdtem mindenféle dolgokat csinálni a pályán. Ordítottam, sírtam, ütőket törtem… Mindent, amit el tudtok képzelni, megtettem. Sosem szerettem így viselkedni. 14 éves koromtól fogva sok mérkőzést veszítettem el eme hozzáállásom miatt. Minden vereség után sokáig ácsorogtam és nem tudtam, mi miért történik így”.

Medvegyev fizikát, matematikát, majd kereskedelmet tanult, eközben nagy szerelmese lett az eSportnak, különösen a FIFA-játékoknak. Végül azonban elszánta magát arra, hogy komolyan veszi a teniszt. Szüleivel 2014-ben a franciaországi Antibes-ba költözött. Akkor, 18 évesen jelentkezett a cannes-i Élite Tennis Centerbe, ahol találkozott a francia Gilles Cervarával, aki mindmáig edzője.

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

Ütődobálás és középső ujj

Medvegyev még ismeretlen fiú volt 2017-ben, amikor azzal irányította magára a figyelmet, hogy a wimbledoni torna 2. fordulójában pénzérméket vágott a mérkőzésvezető székéhez, hogy így tiltakozzék egy általa vitatott ítélete ellen. Az orosz végül elveszítette a mérkőzést. Ezután megértette, hogy ez a hisztérikus hozzállás nem fog segíteni. Medvegyev közvetlenül a 2019-es US Open előtt beszélt arról, hogy mentális felkészítésen vett részt annak érdekében, hogy minél jobban kezelni tudja indulatait.

“Gyakran működik, de ez nem jelenti azt, hogy nem lesz olyan meccs, ahol teljesen kiborulok” – vallotta be. Aztán azon a bizonyos US Openen nem is bírt magával a Feliciano Lopez elleni mérkőzésén, ugyanis dühében valósággal kitépte a labdaszedő kezéből a törülközőt, ütőjét a székéhez vágta, a kamerának pedig a középső ujját mutatta fel. Megnyerte a mérkőzést, ám a Louis Armstrong Stadion közönségének nagy füttykoncertje közepette kellett levonulnia a pályáról. “Köszönöm mindenkinek, minél többet fütyültök rám, annál több energiát adtok nekem” – mondta akkor érzelmeitől túlfűtve.

“Idióta voltam. Dolgozom azon, hogy jobb emberré váljak a pályán” – mondta később, amikor bocsánatot kért viselkedéséért. Azóta jóval ritkábban balhézott, de éppen az idei Ausztrál Open-döntőben szakadt el nála egy kicsit a cérna a Rafael Nadallal vívott ötórás gigászi csata során. Gúnyosan megtapsolta a közönséget, amikor az a spanyollal volt (ezért kapott is füttyöt rendesen) és a székbíróval is hosszasan összeszólalkozott. Erre nem került sor a US Open tavalyi döntőjében, amelyben három szettben verte meg Novak Djokovicsot, igaz, ott inkább a szerb volt valamiért ideges, s ennek is szerepe volt az orosz győzelmében, de természetesen ez mit sem von le érdemeiből.

Danyiil Medvegyev tehát mától, február utolsó napjától kezdve a világ elsőszámú férfi teniszezője, azonban jó kérdés, meddig marad a trónon, hiszen Djokovics nincs messze tőle, mint ahogy az acapulcói tornát megnyerő és idén még veretlen Nadal sem. Sajnos azzal is számolni kell, hogy Medvegyevet – elítélő álláspontja ellenére – nem fogják engedni minden tornán játszani az Oroszország elleni egyre terebélyesebb sportszankciók miatt. Abban, hogy most már ő a világelső, azért annak is nagy szerepe van, hogy Djokovicsot kizárták az Ausztrál Openről. Nem lenne jó, ha azért változna ismét az első helyezett személye, mert most pedig Medvegyevet nem fogják beengedni minden országba…

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: HENRY ROMERO / REUTERS

Leave a Reply