Ukrajnai háború: A sportvilág is érintett

Ma hajnalban az orosz csapatok általános támadást indítottak Ukrajna katonailag kulcsfontosságú célpontjai és repülőterei ellen. A szomszédos országban hadiállapotot vezettek be, ezért lényegében leállt a sportélet, amely már napok óta a haldoklás jeleit mutatta, hiszen számos nemzetközi eseményt elhalasztottak vagy más országokba vittek át. A ma kialakult helyzetet több ukrán sportoló is elítélte, mint ahogy a nemzetközi sportsajtó is tiltakozik az erőszak ellen.

Bizonyára olvasóim közül mindenki értesült már róla valamilyen formában, hogy Magyarország szomszédságában kitört a háború. Az oroszok rátámadtak Ukrajnára, s hajnal óta bombázzák az ország katonai szempontból stratégiai jelentőséggel bíró pontjait és több repülőteret is. Bár a polgári lakosságot eddig nem érték célzott bombázások, egy-két bomba lakott területekre is hullott, s ártatlan civilekkel végzett. Európában ez az első, klasszikus értelemben vett háború a XXI. században, amelyre már közel egy évtizede lehetett számítani, hogy előbb vagy utóbb, de bekövetkezik.

Az ukrán elnök reggel hadiállapotot vezetett be az ország területén, amely többek között azt jelenti, hogy lényegében betiltották a tömegrendezvényeket, így a sporteseményeket is. Ez Ukrajna jelen helyzetében teljesen normális döntés, hiszen értelmetlen halálozások sokaságát lehet megelőzni azzal, ha az emberek otthon maradnak vagy az óvóhelyekre menekülnek, hiszen nem lehet tudni, hogy mikor, milyen támadás érheti az egyes városokat.

Az Ukrán Labdarúgó-szövetség délelőtt bejelentette, hogy felfüggesztik az összes bajnokságot, így persze az első osztály küzdelmeit is, amelyben a Sahtar Donyeck kettő ponttal vezet a Dinamo Kijev előtt, azaz a szokásos páros van az első kettő helyen. A Sahtar a kelet-ukrajnai konfliktus kirobbanása óta előbb Lvovban, majd Kijevben játszotta le hazai bajnoki és nemzetközi mérkőzéseit. A nemzetközi kupákban már egyetlen ukrán csapat sem áll, így ebből a szempontból szerencsés helyzetben van az európai szövetség (UEFA), hiszen nem kell BL-, EL- vagy EKL-mérkőzések áthelyezéséről dönteni. Érinti viszont a háború az ukrán válogatottat, amely napra pontosan egy hónap múlva, március 24-én Skóciában lépne pályára világbajnoki pótselejtezőn, győzelem esetén pedig öt nappal később Svédország vagy Csehország vendége lenne a november-decemberi katari világbajnokságra való kijutásról döntő mérkőzésen.

Az ukrán bajnokságban, azon belül is elsősorban a két nagy klubban: a Dinamo Kijevben és a Sahtar Donyeckben játszó brazil labdarúgók segélykérést tettek közzé, hogy elhagyhassák az országot. A focisták családjukkal együtt egy szállodába mentek, itt várják a fejleményeket és az esetleges segítséget. A játékosok egyikőjük, David Neves Instagram-oldalán közzétett videóban kérték a brazil hatóságok segítségét. A videóban elsősorban Junio Moraes, a Sahtar Donyeck csatára beszélt:

“A helyzet reménytelen. Arra kérünk titeket, követőink, hogy osszátok meg ezt a videót, hogy eljusson a kormányhoz. A határokat lezárták, a bankok bezártak, nincs üzemanyag és lassan nem lesz élelmiszer és pénz sem. Azért gyűltünk össze, hogy közösen elhagyjuk Ukrajnát”.

A kérést a jelen körülmények között nehéz lesz teljesíteni, mivel Ukrajna légterét lezárták, a nyugati határokon (így a magyaron is) pedig komoly torlódásokra kell számítani a közúti forgalom terén.

Az egyik oroszbarát szakadár területhez, a luhanszki “népköztársasághoz” tartozó klub, a Zorja Luhanszk két brazil légiósa még pár napja nyilatkozott videón keresztül a brazil sajtónak. Elmondták, hogy családjukkal együtt nagyon félnek, mert katonák járőröznek az utcákon és feszült a hangulat. Bár a Zorja a konfliktus miatt jó 400 km-el odébb játssza mérkőzéseit, de még ott is súlyos a helyzet. Az ukrán első osztályban mintegy húsz brazil játékos szerepel.

Az Ukrajnában rekedt brazil labdarúgók családjaikkal (Forrás: Instagram/Panoramic)

Az UEFA holnap 10 órára rendkívüli tanácskozást hívott össze, amelyen jó eséllyel döntenek a május 28-ai, egyelőre Szentpétervárra tervezett Bajnokok Ligája-döntő áthelyezéséről. Már a múlt héten fölmerült, hogy a londoni Wembley-stadionba tehetik át a finálét, ám akkor ott az angol harmad- és negyedosztály rájátszására fog sor kerülni. A ma reggeli hírek szerint nem kizárt, hogy a Puskás Ferenc Stadion lesz a BL-döntő helyszíne, mivel a kontinentális szövetségnél nagyon elégedettek az új létesítménnyel és elvileg szabad is lesz arra a napra. Lehet, hogy erről holnap döntés születik, ám az UEFA kényes helyzetben van, mivel legfőbb partnereinek egyike a Gazprom orosz gázipari óriáscég, amely ráadásul a szentpétervári BL-döntő főszponzora is. A két fél éppen tavaly bővítette ki közel tizenöt éve tartó együttműködését, s jó kérdés, hogy a Gazprom mennyire menne bele könnyű szívvel a döntő áthelyezésébe. Az is nagy kérdőjel, hogy a nyugati országok milyen gazdasági és akár utazási szankciókat hoznak Oroszországgal szemben, mert ezek is befolyásolhatják a nemzetközi sportesemények megtarthatóságát Oroszországban. Talán könnyebbé teheti az UEFA számára a döntést az a hír, hogy a német másodosztályban szereplő Schalke bejelentette, fölbontja a Gazprommal a 2010-es évek elején megkötött mezszponzori szerződést. A Gazprom a klub főszponzora is volt a mai napig.

Szintén a focihoz kapcsolódik, hogy a lengyelek nem szeretnének elutazni Moszkvába, ahol március 24-én kellene vb-pótselejtezőt játszaniuk az orosz válogatottal. A lengyel szövetség kérelmezte, hogy a meccsre semleges helyszínen kerüljön sor. Karl-Erik Nilsson, a svéd szövetség elnöke ma sokat sejtetően azt mondta, a mai események függvényében “szinte elképzelhetetlen”, hogy néhány hét múlva nemzetközi mérkőzéseket játsszanak Oroszországban. A nemzetközi szövetség (FIFA) egyelőre annyit közölt, hogy monitorozza a helyzetet.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) kedden jelentette be, hogy másik helyszínt keres az Ukrajnába kiírt nemzetközi mérkőzéseknek, mivel két találkozó: a Motor Zaporizzsja – Paris Saint-Germain BL- és a Lvov – H71 Európa Kupa-mérkőzés is elmaradt a vendégklubok kérésére, mivel nem mertek elutazni Ukrajnába a feszült helyzet következtében. Hasonló okból elmaradt az orosz Krasznodar és a norvég Drammen ütközete is, mivel Krasznodar közel fekszik a háború sújtotta kelet-ukrajnai körzethez. Az EHF közlése szerint a Felvidéken pótolják a Motornak a PSG és a Barcelona elleni mérkőzését, míg a cseh-ukrán női Európa-bajnoki selejtező mindkét mérkőzését Csehországban játsszák le március 4-én és 5-én. Kérdéses még, hogy mikor kerül sor a finn-ukrán férfi vb-selejtező két meccsére, de valószínűleg abban az esetben is Finnországban lesz mindkét találkozó. Az UEFA-hoz hasonlóan az EHF is szorosan összefonódott orosz érdekeltségű szponzorral, hiszen a szövetség főtámogatója az Északi Áramlat 2 gázvezeték megépítését irányító svájci székhelyű, de orosz befolyás alatt álló cég. A szövetség közleményében jelezte, fölülvizsgálja a fönnálló szerződéseket, különösen azután, hogy Németország kedden nem engedélyezte a gázvezeték beüzemelését, így az egyelőre nem tud megvalósulni.

A kosárlabdában is nagy hullámokat ver az ukrajnai háború, hiszen az orosz csapatok Fehéroroszország felől is benyomultak Ukrajnába ma hajnalban. A brit férfi válogatott már a múlt héten jelezte, hogy nem szeretne elutazni Minszkbe, ahol február 28-án játszana világbajnoki selejtezőt. A nemzetközi szövetség (FIBA) egyelőre nem határozott arról, hogy mi legyen ezzel az összecsapással, de a mai helyzetet látva nem lennék meglepve, ha most már hozzájárulna a meccs halasztásához vagy semleges helyszínen történő lejátszásához – a fehéroroszok állítólag nem ellenzik egyik forgatókönyvet sem, bár ők készek pályára lépni hétfőn. Az Ukrajna – Spanyolország vb-selejtezőt természetesen elhalasztották, hiszen jelen pillanatban az sem lenne megoldható, hogy az ukránok kijussanak országukból, s esetleg idegenben vagy semleges helyszínen lépjenek parkettre.

Ma délelőtt fölmerült az is, hogy törölhetik a szeptember végén esedékes Forma-1-es Orosz Nagydíjat. A száguldó cirkusz közleményében azt írta, folyamatosan figyelemmel kíséri a képlékeny helyzetet, de a futam törléséről egyelőre szó sincs. Igen, még messze van a szeptember, úgyhogy elhamarkodott lenne dönteni ebben az ügyben, ugyanakkor a Haas csapata gondban lehet, hiszen az Uralkali személyében orosz főszponzora van. Nyikita Mazepint, az istálló orosz versenyzőjét kérdezték a barcelonai téli teszt mai napjának reggelén a kialakult helyzetről, ám nem volt hajlandó erről nyilatkozni. A világbajnoki címvédő Max Verstappen a verseny törlésére szólított föl, míg Vettel, az Aston Martin versenyzője, aki gyenge teljesítményét ellensúlyozandó rendszeresen megszólal közéleti témákban is, ma azt mondta, nem szabad Oroszországban versenyezniük, s ő nem is fog odamenni. Az F1-es csapatvezetők ma estére válságtanácskozást kértek Stefano Domenicalitól, a Forma-1 vezetőjétől az Orosz Nagydíjjal kapcsolatban.

A Nemzetközi Rögbiszövetség (WR) bejelentette, hogy elhalasztják a szombatra Moszkvába tervezett Oroszország – Grúzia mérkőzést, amelyre a Hat Nemzet Tornája B-csoportjának is nevezett európai hatossorozat részeként került volna sor. Elmarad a szintén az orosz fővárosba tervezett hórögbi-bajnokság is, ugyanakkor a szombati, spanyol-orosz női Eb-mérkőzésre sor kerül – jelen állás szerint.

A Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) ma délután kiadott közleményében erősen elítélte Oroszországot, amiért megsértette az Olimpiai Tűzszünetet – ez a folyamat egy héttel a pekingi téli olimpia előtt kezdődött el és március 20-áig tart, akkor lesz ugyanis egy hete a paralimpia végének. Az Olimpiai Tűzszünet az ókori játékokra visszavezethető hagyomány, ugyanis az antik Görögországban leálltak a háborúskodások az olimpiák idejére. Az ENSZ Közgyűlése tavaly decemberben egyhangúlag fogadta el, hogy a pekingi versengések idején is tűzszünetet rendeljenek el.

A NOB fölszólította a világ országait, hogy együtt tegyenek egy jobb, békésebb és erősebb világért az olimpiai szellem és a sport segítségével. A bizottság mélységes aggodalmának adott kifejezést az ukrajnai ötkarikás család biztonsága miatt és jelezte, hogy folyamatosan figyeli a helyzetet és igyekszik szükség esetén humanitárius segítséget nyújtani az olimpiai családnak az országban élő vagy tartózkodó tagjai számára.

Thomas Bach, a NOB elnöke a téli olimpia vasárnapi záróünnepségén – nyilvánvalóan az orosz-ukrán feszültségre utalva – fölszólította a világ vezetőit, hogy tartsák be az Olimpiai Tűzszünet előírásait és adjanak esélyt a békének. A német sportvezető a nyitóünnepségen elmondott beszédében is hasonló állásfoglalást tett.

Nem ez az első eset, hogy Oroszország semmibe veszi az Olimpiai Tűzszünetet: 2008-ban, a szintén Pekingben rendezett nyári ötkarikás játékok nyitóünnepségével szinte pontosan egy időben indított támadást Grúzia ellen, hogy helyreállítsa a két szakadár terület: Abházia és Dél-Oszétia csak általa elismert függetlenségét. Most Ukrajna kapcsán kísértetiesen hasonló a helyzet Donyeck és Luhanszk vonatkozásában, melyek függetlenségét hétfőn ismerte el Moszkva. 2014-ben, a szocsi téli paralimpia idején szállta meg az orosz hadsereg a Krím-félszigetet, amely addig Ukrajna része volt, bár lakosságának túlnyomórésze orosznak vallotta magát már akkoriban is.

A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság bejelentette, hogy egyeztetéseket kezd az orosz és ukrán tagszervezetekkel a jövő pénteken kezdődő pekingi téli paralimpia biztonságos és sportszerű lebonyolításának érdekében.

A sportolók is megszólaltak

Ukrajna több, nemzetközileg ismert sportolója is megszólalt a hazáját ért támadások miatt. Elina Monfils, leánykori nevén Szvitolina ukrán teniszező, Gael Monfils felesége Twitter-oldalán közzétett bejegyzésében képtelen volt elhinni, hogy Ukrajnát valóban megtámadták:

Amanda Aniszimova ukrán származású amerikai teniszező is megdöbbent az Ukrajna elleni orosz akció miatt:

Szerhij Sztahovszkij, az ukránok férfi játékosa is megszólalt, üzenetében arra kérte követőit, hozzá hasonlóan imádkozzanak Ukrajnáért:

A cseh Slavia Praha labdarúgócsapatának két ukrán játékosa is van Tarasz Kacsaraba és Makszim Taloverov személyében. A prágai klub a Twitteren jelezte, minden támogatást megad két focistájának ezekben a nehéz időkben:

Roberto de Zerbi, a Sahtar Donyeck olasz vezetőedzője a Sky Sportsnak adott interjújában azt mondta, ma reggel ő és játékosai is robbanások és katonai légijárművek hangjára ébredtek. “Nem hősök vagyunk, hanem egyszerű dolgozó emberek. Jól vagyunk, igen – de a helyzet feszült. Szeretnénk tudni, hogyan tovább” – mondta.

Még orosz sportolók is akadtak, akik kiálltak Ukrajna mellett. Emil Szajfutgyinov salakmotor-versenyző is megosztotta Twitterén az oldalon egyébként futótűzszerűen terjedő képet, amely szolidaritást vállal Ukrajnával:

Fjedor Szmolov, az orosz labdarúgó-válogatott és a Dinamo Moszkva csatára “Nem a háborúra!” fölszólítást tett közzé közösségi oldalán, amely mellé egy ukrán zászlót és egy megszakadt szívet tett – a cikk megjelenésének pillanatában ő az egyetlen orosz labdarúgó, aki fölszólalt a háború ellen:

Egy orosz labdarúgással kapcsolatban angol nyelven híreket közlő Twitter-oldal arra kérte az internet népét, hogy ne az orosz labdarúgókra, klubokra és egyéb sportolókra irányítsák haragjukat, mivel az orosz sport ellenzi a háborút, s állításuk szerint Szmolovot más sportolók is követik majd a nyilvános állásfoglalás tekintetében:

Egyelőre ennyit az ukrán háborúval kapcsolatos sporthelyzetről. A Sportudvar még fog jelentkezni a témában cikkekkel.

A kiemelt kép forrása: Getty Images / insidethegames.biz

Leave a Reply