Ukrajnai háború: A sportvilág nyomást gyakorol az oroszokra

Egyre nagyobb a fölháborodás a nemzetközi sportvilágban is az Ukrajnában tegnap hajnalban megindult orosz offenzíva miatt. Sorra mondják le a különböző, Oroszországba tervezett sporteseményeket és több orosz cég is busás haszonnal kecsegtető szponzori szerződésektől esett el, mivel szakítottak velük a klubok. Több tiltakozó akcióra is sor került az elmúlt másfél napban. Ukrajnában legalább egy hónapig nincsenek sportesemények és jó kérdés, milyen körülmények között indulhat újra a sportélet.

Bár a világsajtó kizárólag a sokunk által gyűlölt politikusok elítélő nyilatkozatait közli az ukrajnai eseményekkel kapcsolatban, de a sportsajtó igyekszik rávilágítani arra, hogy a sportvilág szereplői is megdöbbentek és fölháborodtak mindazon, ami Ukrajnában tegnap hajnal óta történt és történik jelen pillanatban is.

A Sportudvar tegnap már írt egy rögtönzött összefoglalót a sportvilág első reakcióiról a helyzettel kapcsolatban. Akkor még elsősorban sportolók közösségi oldalakon megosztott reakcióiról számolhattam be, de mára megérkeztek az első hivatalos állásfoglalások is.

Az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) ma délelőtt tartott rendkívüli tanácskozásán úgy döntött, hogy Párizsban kerül sor május 28-án a Bajnokok Ligája döntőjére az eredetileg kijelölt Szentpétervár helyett. A francia főváros nemzeti stadionja, a Stade de France legutóbb 2006-ban volt BL-döntő helyszíne, amikor a Barcelona 2:1-re verte az Arsenalt, azt megelőzőleg pedig 2000-ben a Real Madrid – Valencia finálé otthona volt, amikor a madridiak nyertek 3:0-ra.

Az UEFA arról is határozott, hogy visszavonásig csak semleges helyszínen játszhatják le mérkőzéseiket az orosz és ukrán klubcsapatok és válogatottak, így a március 24-én esedékes orosz-lengyel vb-pótselejtezőre is egy, még nem eldöntött helyszínen kerül sor. A nemzetközi kupákban a két ország részéről már csak a Szpartak Moszkva érintett, amely a mai sorsolás alapján a Lipcsével játszik az Európa Liga nyolcaddöntőjében.

Sokan arra számítottak, hogy a kontinentális szövetség dönt az orosz gázipari óriáscéggel, a Gazprommal 2012-ben kötött együttműködésének fölmondásáról is, ám a szövetség közleménye egy árva szót sem szól erről. Mint tegnap beszámoltam, a német másodosztályban szereplő Schalke 04 bejelentette, hogy fölbontja szerződését a Gazprommal, amely a gelsenkircheni klub mezszponzora volt.

Az UEFA és a nemzetközi szövetség (FIFA) is elítélte az ukrajnai orosz beavatkozást, s a harcok mielőbbi beszüntetésére szólította fel a feleket. Az Európa Liga tegnap esti Napoli – Barcelona mérkőzése előtt a két csapat játékosai egy háborúellenes transzparenst mutattak be a közönségnek, míg az Olimpiakosz – Atalanta találkozón az olasz együttes egyik gólszerzője, az ukrán Ruszlan Malinovszkij gólja után egy “Nem a háborúra!” feliratú pólót mutatott föl.

Az Olasz Labdarúgó-szövetség bejelentette, hogy az összes, ezen a hétvégén Olaszországban sorra kerülő profi és amatőr mérkőzés öt perccel később fog kezdődni a béke jegyében. “A sport nem politizálhat, de erős hangon fölszólíthat és föl is szólít a békére. Az olasz labdarúgás családja: játékosok, klubok, szurkolók és játékvezetők egységesen fognak kiállni a béke mellett, a háborút ugyanis csak diplomáciai úton lehet rendezni” – áll a szövetség közleményében.

Az Európai Kézilabda-szövetség (EHF) bejelentette, hogy a következő négy hétben egyetlen nemzetközi mérkőzést sem rendeznek Ukrajnában. Több találkozónak már korábban találtak új helyszínt és időpontot, azonban erősen kérdéses, hogy az ukrán csapatok el fognak-e jutni a Felvidékre, illetve Csehországba, mivel hajnal óta nem hagyhatják el Ukrajna területét a 18 és 60 év közötti férfiak, és általános mozgósítást rendeltek el, ráadásul az ország légtere zárva van, s közúton is irtózatosan nehéz elhagyni az országot nyugat felé, mivel a rengeteg menekülő miatt hosszú órákba telik, míg sikerül elérni egy határállomást.

Megmozdult a tenisz világa is. Arról már tegnapi összefoglalómban is írtam, hogy több ukrán és ukrán származású játékos, így pl. Elina Monfils (leánykori nevén Szvitolina) és az amerikai színekben versenyző Amanda Aniszimova is elítélte a háború megindulását. Az orosz férfi tenisz két sztárja, a hétfőtől világelső Danyiil Medvegyev és a szintén top tizes Andrij Rubljov is tiltakozott a harcok ellen, s közölte, hogy a tenisz a jelenlegi helyzetben csak másodlagos számukra. A férfi versenyeket szervező ATP bejelentette, hogy elhalasztják a jövő hétre kiírt moszkvai Challenger-tornát, amely a sportág második vonalához tartozó játékosok sorozatának része lett volna. Az ATP és a női tornákért felelős WTA is közölte, hogy folyamatosan figyeli a biztonsági helyzetet és tanulmányozza Oroszországba tervezett viadalainak lehetőségeit.

A Nemzetközi Síszövetség (FIS) ma délelőtt bejelentette, hogy törli az összes, az idei szezon még hátralévő részére Oroszországba tervezett világkupa-versenyét. Így elmarad a síakrobaták e hétvégére tervezett két oroszországi viadala és a jövő hétvégére, Moszkvába tervezett verseny is. Ugyancsak nem kerül sor a síugró-világkupa orosz fordulójára, valamint a sífutó-vk március 19-20-ára, Tyumenbe tervezett döntőjére sem. Hogy ezekre a versenyekre máshol sort kerítenek-e, még nem tudni.

Bár Oroszországot 2020 végén kettő évre eltiltották nemzetközi sportesemények rendezésétől az államilag szervezett doppingolás miatt, de még eme ítélet előtt megszerezte az idei férfi röplabda-világbajnokság rendezési jogát, így azt megtarthatja – legalábbis eddig biztosan. A nemzetközi szövetség (FIVB) még semmilyen hivatalos közlést nem tett azzal kapcsolatban, hogy sor kerül-e az augusztus-szeptemberben esedékes tornára Oroszországban. A lengyel sportminisztérium ugyanakkor még szerdán fölszólította a FIVB-et, hogy vegye el a világbajnokság rendezési jogát az országtól.

A Forma-1 ma kora délután rövid közleményben bejelentette, hogy a versenyzőkkel, a csapatokkal, az FIA-val és az orosz promóterekkel folytatott egyeztetés után úgy döntött, a jelenlegi körülmények között lehetetlen megrendezni a szeptember végére tervezett Orosz Nagydíjat. Minden valószínűség szerint Törökország ugrik be Szocsi helyére, amely idén búcsúzott volna a száguldó cirkusztól, mivel a jövő évtől kezdve egy új, Szentpétervár mellett épült pályán lennének az orosz futamok, de akár ezek sorsa is veszélybe kerülhet, ha esetleg elhúzódik a konfliktus.

A Jokerit Helsinki finn jégkorongcsapat bejelentette, hogy visszalép az orosz bázisú Kontinentális Liga, a KHL rájátszásától, mivel nem óhajt Oroszországba utazni.

Oroszország nem csak sporteseményeket, hanem egy nagyszabású nemzetközi sportkonferenciát is rendezne idén, ugyanis május 15. és 20. között Jekatyerinburgban lenne a SportAccord névre hallgató rendezvény. Nis Hatt, az esemény főszervezője az insidethegames.biz nevű honlapnak szerdán azt mondta, hogy a feszült helyzet ellenére nem tervezik lemondani a konferenciát.

Az ukrajnai háborúnak hosszútávú mellékhatásai is lehetnek a sportra nézve, ugyanis Ukrajna és Oroszország is olimpiát szeretne rendezni a jövőben. Az ukránok a 2030-as téli játékokat céloznák meg, de szinte 100%, hogy a mostani események után nem lesz esélye az országnak a kandidálásra, pláne úgy, hogy jó eséllyel elveszíti függetlenségét. Oroszország a 2036-os nyári olimpiában gondolkodik, hogy öt város már jelezte, hogy szívesen fogadná másfél évtized múlva a világ legjobb sportolóit, ám ennek valószínűsége is eléggé picivé vált, hiába van még messze ez az olimpia.

Az orosz szponzoroknak is annyi

Az orosz cégek rengeteg európai sportklubot támogattak szponzorként az utóbbi időben, de sorra esnek el a bástyák: először a Schalke közölte ugyebár, hogy szerződést bont a Gazprommal. A Haas Forma-1-es csapata még tegnap késő délután jelentette be, hogy leszedi az orosz nemzeti színeket autóiról – a csapat a tegnapi tesztnapon még az eredeti, ma már egy oroszmentes festésű, szinte hófehér autóval vett részt a gyakorlásokon. Günther Steiner, az istálló csapatfőnöke azt is jelezte, hogy jogászaik tanulmányozzák az Uralkali vegyipari céggel kötött együttműködésük fölmondásának lehetőségeit – a cég logója is eltűnt mára a kocsiról.

A Manchester United labdarúgócsapata ma délután jelentette be, hogy fölbontotta szerződését az Aeroflot orosz légitársasággal, amely évek óta volt az angol klub szponzora. A brit kormány csütörtökön megtiltotta az Aeroflotnak, hogy gépei berepüljenek a szigetország légterébe, így ez a szankció is hozzájárult ehhez a súlyos döntéshez, amellyel minden bizonnyal jelentős pénzektől esik el az egyesület.

Mi lesz az ukrán sporttal?

Az is nagy kérdés ezekben a napokban, hogy mikor normalizálódhat a sportélet Ukrajnában. Természetesen erre csak attól a szent pillanattól fogva lehet gondolni komolyan, amint elhallgatnak a fegyverek, ám, hogy ez mikor lesz, senki sem tudja – talán csak az agresszorok.

Az ukrán elnök tegnap hadiállapotot vezetett be az országban egy hónapra. Ez azt jelenti, hogy bizonyos polgári jogokat felfüggesztenek, így pl. nincs mód sportesemények és más tömegrendezvények megtartására sem. Ahogy arról föntebb már hivatkozott tegnapi írásomban is beszámoltam, több külföldi labdarúgó el akarja hagyni Ukrajnát, de vannak olyanok is, akik ezt nem szeretnék.

Nem vagyok biztonságpolitikai szakértő, de úgy gondolom, hogy ez a háború viszonylag gyorsan, kb. egy hét alatt véget fog érni, hiszen világosan látszik, hogy az ukránok semmilyen hatásos ellenállást nem tudnak kifejteni az oroszokkal szemben, akik kis túlzással azt csinálhatnak az országban, amit akarnak.

Jó kérdés, mi fog történni a harcok beszüntetése után. Az egészen biztos, hogy a közrend nem fog azonnal helyreállni, így aligha lehet normális sportéletről beszélni. Az ukrán sportnak rengeteg nemzetközi kötelezettsége lenne a következő hetekben is (gondolok itt a mérkőzésekre, tornákra), ám ezekre az eseményekre aligha fognak eljutni az ukrán sportolók, amennyiben nem külföldön tartózkodnak jelen pillanatban.

Azt is számításba kell venni, hogy Ukrajna a mostani formájában megszűnik létezni, s nem kizárt, hogy Oroszország részévé válik vagy fölosztásra kerül a környező országok, így akár Magyarország között. Ebben az esetben vége az ukrán létnek és ezáltal az ukrán sportnak is, s jogilag igen zűrzavarossá válna a helyzet.

Jövő pénteken kezdődik Pekingben a téli paralimpia, ám a Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (NPB) mai közleménye szerint óriási kihívást jelent az ukrán csapat elutazása Kínába a határok lezárása és a harci helyzet miatt. A szervezők szeretnék, ha az ukrán sportolók is eljutnának Pekingbe, s az orosz bizottsággal is egyeztetnek a játékok biztonságos és sportszerű lebonyolításáról, de sajnos eléggé valószínű, hogy nem lesznek ukrán versenyzők a paralimpián, ha csak villámgyorsan nem javil az utazási helyzet.

Bízzunk benne, hogy minél hamarabb véget ér az esztelen háború és helyreállnak a dolgok, legalább részben.

A kiemelt kép forrása: francsjeux.com

Leave a Reply