Maszturbálás, pornófilmnézés 13 éves gyerekekkel – ez a Barcelona Turi-ügye

Óriási botrány tört ki a hétvégén Spanyolországban, miután az egyik katalán napilap arról közölt leleplező cikket, hogy Albert Benaiges, a Barcelona labdarúgó-akadémiájának egykori elismert edzője évtizedeken keresztül bántalmazta, szexuálisan zaklatta kiskorú tanítványait abban az általános iskolában, ahol a fociklubnál ellátott munkája mellett 38 éven át tornatanárként dolgozott. A Barcelona azonnal jelezte, hogy kiáll az áldozatok mellett, azonban érdekes, hogy a márciusban elnökké választott Joan Laporta pár hónapig koordinátorként alkalmazta Benaigest az akadémián, aki “személyes okok” miatt néhány hete távozott.

Hatalmas cirkusz vette kezdetét Spanyolországban. A katalán rendőrséghez az elmúlt napokban több feljelentés érkezett Albert Benaiges, az FC Barcelona akadémiájának egykori kiváló edzője ellen, akit annak a helyi általános iskolának számos korábbi diákja jelentett fel, ahol 38 évig tornatanárként dolgozott. A rendőrség szóvivője csupán annyit közölt tegnap, hogy több feljelentés érkezett Benaiges ellen, de azok pontos számát és tartalmát sem részletezte, mivel a nyomozás folyamatban van. A szóvivő annyit azért megjegyzett, hogy további feljelentésekre számítanak.

A feljelentéshullám a hétvégén vette kezdetét, miután az Ara című katalán napilap pénteki számában oknyomozó riportot közölt, amely szerint az Escola Barcelona helyi általános iskola mintegy hatvan egykori tanulója egybehangzóan azt állította, hogy áldozata vagy szemtanúja volt annak, hogy Albert Benaiges szexuális visszaéléseket követett el a diákok ellen több, mint 20 éven keresztül. Az újság egészen megdöbbentő módszerekről számolt be: a perverz szakember maszturbálta magát 13 éves gyerekek előtt, pornófilmeket nézett velük, fogdosta őket és egyéb, szexuális játszadozásokban való részvételre kényszerítette a tanulókat. Ezekre az eseményekre a zuhanyzóban, az iskola tornatermében, az edző otthonában vagy kirándulások alkalmával került sor.

Az iskolában 38 évig tornatanárként dolgozó Benaiges elsősorban az FC Barcelona akadémiáján és edzőközpontjában évtizedeken keresztül végzett munkájáról vált ismertté, hiszen olyan, később világsztárrá vált labdarúgók pallérozódtak kezei alatt, mint Andrés Iniesta. Benaiges néhány évig külföldön élt, azonban idén tavasszal, az ismét Barcelona-elnökké választott Joan Laporta visszahívta a klubhoz, mint az akadémia koordinátorát. Eme tisztségét egészen a közelmúltig töltötte be, azonban Laporta szombaton tett szűkszavú nyilatkozata szerint Benaiges “személyes okokból” már nem áll a klub alkalmazásában.

Az elnök szombaton még annyit mondott, hogy minden információt szeretnének összegyűjteni a nyomozásról, hogy állást tudjanak foglalni. Másnap már arról is beszélt, hogy az elfogadhatatlan cselekedetek elszenvedőit legteljesebb támogatásáról biztosítja. “Az FC Barcelona együttműködik a Mossos d’Esquadrával (a katalán rendőrséggel – a szerk.), hogy fény derüljön az igazságra és arra, hogy a klubon belül történtek-e bűncselekmények. Ha kiderül, hogy igen, akkor azok nem lesznek eltussolva és a lehető legnagyobb átláthatóság mellett lesznek kivizsgálva”.

A spanyol labdarúgásban nem újkeletű az ilyen ügy, hiszen 2019 februárjában az Atlético Madridnál egy kísértetiesen hasonló botrány tört ki: a fővárosi klubnak is egy utánpótlásedzőt kellett elbocsátania, mert kiderült vele kapcsolatban, hogy az 1970-es években szexuális visszaélést követett el egy diák ellen abban az általános iskolában, ahol tanított.

A Barcelonának nagyon nem hiányzott ez az újabb botrány, hiszen a pénzügyi válság és a sportszakmai válság így is elég nagy terhet ró a tízezer sebből vérző klubra, de ezek után fölvetődhet akár az is, hogy vannak-e vagy voltak-e még más szakemberek is a katalánok akadémiáján, akik nem megfelelően viselkedtek a gyerekekkel. Reméljük, hogy nem. Mindenesetre kis túlzással azt mondhatjuk, hogy ez a Barcelona Turi-ügye.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply