A Kékek büszkék lehetnek magukra, a Zebrák nem – a Chelsea-Juventus mérkőzés legfőbb tanulságai

Kiütéses győzelemmel vett revansot a torinói vereségért a Chelsea a Juventuson a labdarúgó Bajnokok Ligájában, ugyanis a címvédő angol csapat 4:0-ra verte az olaszokat. A Chelsea-ben Reece James volt a legjobb, miközben a Juventus szinte ott sem volt a pályán. A sors iróniája, hogy ezzel az eredménnyel mindkét csapat továbbjutást ünnepelhetett, mivel a csoport másik találkozóján a Malmö és a Zenit nem bírt egymással.

POZITÍVUMOK
James szolgáltatta a hidegzuhanyt a Juventus számára

Reece James hetek óta kimagasló formában focizik és a tegnapi mérkőzésen is ő volt a hős. Alex Sandro és Bonucci kálváriájáért elsősorban ő volt felelős, mivel szinte mindig simán legyőzte a két torinói védőt az egymás elleni párharcokban nagy gyorsaságának és technikai kvalitásainak köszönhetően. A 21 éves játékos nem kevesebb, mint 81 labdát játszott meg. James a támadásokból ugyanakkor nem csak erőszakosságával vette ki részét, hiszen szezonbeli ötödik gólját szerezte, amikor az 55. percben egy remekül eltalált lövéssel vette be Wojciech Szczesny kapuját. A 94. percben gólpasszt adott Timo Wernernek, vagyis méltóképpen zárta le a mérkőzést. Nagy értéke ő a Chelsea-nek, amely bizonyára nehezen engedné el őt, pedig kérők biztosan fognak akadni, akár már januárban is.

Jól működik a Chelsea akadémiája

A Chelsea akadémiájáról egyre több kiváló fiatal labdarúgó kerül ki. A már említett Reece James mellett Trevoh Chalobah és Callum Hudson-Odoi tegnapi teljesítményére is büszkén csettinthettek a nyugat-londoni klub utánpótlásának vezetői. A Lorient-tól tavaly elhozott Chalobah góljával került előnybe a Chelsea, majd egy másik “Baby Blue”, Ruben Loftus-Cheek parádéja végén talált a kapuba James. A Chelsea akadémiájáról tehát olyan játékosok kerülnek ki, akik a jövő sztárjai lehetnek, s alapjaiban határozhatják meg a nemzetközi labdarúgást. Bár csak a gombamódra szaporodó magyarországi akadémiák kapcsán beszélhetnénk erről…

Tuchel mesteri ténykedése

Amióta Thomas Tuchel a Chelsea menedzsere, az angol csapat megtáltosodott. Amikor januárban megérkezett a Stamford Bridge-re, az együttes a Premier League középmezőnyében sínylődött, ám remek tavaszt produkált, amelyet BL-győzelemmel zárt. Az új idényt is jól kezdte a csapat, hiszen vezeti az angol bajnokságot és tegnapi kiütéses sikerével bebiztosította helyét a Bajnokok Ligája egyenes kieséses szakaszában, ráadásul ritkán látható bravúrt hajtott végre, mert a Juventust ritkán szokták 4:0-ra megverni. Tuchel a szombati, Leicester elleni győztes mérkőzéshez hasonlóan ezúttal is 3-4-3-as hadrendben küldte ki a csapatot a gyepre és ez a felállás most is tökéletesen működött. Gyakorlatilag senkit sem lehet mondani, aki gyenge teljesítményt nyújtott volna. A már kiemelt játékosokon kívül érdemes Rüdigert is megemlíteni, aki a levegő ura volt, de emellett 87 labdát játszott meg, ami új rekordnak számít. Kimondhatjuk: tökéletes mérkőzése volt a Chelsea-nek a tegnapi.

NEGATÍVUMOK
Morata és Chiesa hálátlan szerepe

Alvaro Morata rossz emlékeket őrizhet magában a Stamford Bridge-ről, hiszen korábbi csapatának szurkolói kifütyülték, miután annak idején 65 millió fontért érkezett a Chelsea-hez, ám játékával nem igazolta, miért kellett rá ennyit költenie Roman Abramovicsnak. A spanyol Juventus-mezben sem váltotta meg a világot a nyugat-londoni pályán, pedig a 28. percben közel járt hozzá, ám ziccerét Thiago Silva nagy bravúrral hárította. Ezt leszámítva nem sok mindent csinált Morata, de ez ugyanúgy áll Federico Chiesára is, akit a 80. percnél jóval korábban is le lehetett volna cserélni. Ők ketten összesen 55-ször értek labdába, de gyenge teljesítményükért elsősorban nem ők, hanem csapatuk hátsó alakzata volt felelős, amely magára hagyta a két csatárt, mert egyszerűen képtelen volt a labdákat eljuttatni hozzájuk. A Juventus lényegében nem is volt a pályán tegnap.

A Juventus beteg

A Juventus rég nem látott kínszenvedést él át ebben a szezonban. Ugyan már tavaly is sok probléma volt a torinói zebráknál, de akkor végül valahogy sikerült beférkőzni az első négybe az olasz bajnokságban, de az a szereplés hosszú évek diadalmenete után nagyon rossz volt a szurkolók és nyilván a klub számára is. Visszatért Massimiliano Allegri, de egyelőre vele sem tudott visszatérni a csúcsra a csapat, pedig a Chelsea-t otthon legyőzte. A Serie A-ban mindössze 8. az együttes, bár a legutóbbi fordulóban az előtte álló Lazio otthonából hozta el a három pontot. Nagy kérdés viszont a tegnap látottak után, hogy mire lesz képes ez a csapat ebben az idényben, mert egyelőre nem nagyon látni a fényt az alagút végén, nem tudni, hogyan fog ez az együttes a BL-helyekre odakerülni, vagy a Bajnokok Ligájában menetelni. A Juventusnak tegnap este mindössze egy kaput eltalált lövése volt, s látszott, hogy a csapatnak mennyire hiányzott Paulo Dybala, akit végül a 60. percben küldött be Allegri. Az az irónikus a tegnap estében torinói szempontból, hogy mivel a Malmö – Zenit mérkőzés nem hozott győzelmet egyik csapat számára sem, így a Chelsea-vel együtt továbbjutott a Juventus a legjobb 16 közé. Nem nehéz meglátni, hogy a tegnapi játékkal ott senki ellen sem lesz esély a továbbjutásra.

Ziyechből hiányzott a ritmus

Hakim Ziyech ugyan gólpasszt jegyzett a mérkőzésen, de a Chelsea játékosai közül talán a legkisebb inspirációval ő focizott. Bár Pulisic mellett alapvetően jól végezte a dolgát, de több labdakezelési hibát is elkövetett. Az 54. percben adott gólpasszt Hudson-Odoinak, majd a 87. minutumban ajtó-ablak helyzetet puskázott, mivel nem tudott kifogni Szczesnyn. Nem rajta múlott a győzelem, de ha továbbra is alapember akar maradni Tuchelnél, akkor ennél többet kell mutatnia.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: AFP / ADRIAN DENNIS / REUTERS / HANNAH MCKAY

Leave a Reply