Forrnak az indulatok az NB I-ben

Több csapat háza táján sem nyugodtak a kedélyek a labdarúgó OTP Bank Ligában. Bódog Tamás, a Diósgyőr vezetőedzője sajtótájékoztatón osztotta ki kevés lehetőséget kapó játékosát, Bacsa Patrikot, a Haladásnál a fiatalszabály kritizálása miatt két hétre eltiltották a csapat edzéseitől a nagy öreg Halmosi Pétert, míg a Lokitól egy újabb kulcsember, Holman Dávid van távozóban, miközben továbbra sincs igazán jelentős nyári erősítése a DVSC-nek, s a szurkolók egyre feszültebbek a csapat helyzete miatt.

Az ötödik fordulójához érkezett a labdarúgó OTP Bank Liga idei szezonja. Az elmúlt egy hét számos érdekes történést hozott a hazai fociban, de nem feltétlenül az átigazolások terén.

A negyedik játéknap előtt éllovas Diósgyőr 4-0-ra kikapott Balmazújvárosban múlt szombaton. Bódog Tamás vezetőedző a DVTK heti sajtótájékoztatóján az alábbiakat mondta:

„Mindenki látta azt, hogy messze álltunk az emberektől, nem sprintbe közlekedtünk, a párharcokat elveszítettük. Az első félidőre azt mondom, hogy nem volt jó, de nem volt rossz, úgyhogy az úgy elment, de utána. Ha olyan területeket adsz az ellenfélnek, amit ők jól csináltak, elforgatták a játékot, gyors embereik voltak, lekontráztak, mi pedig nem voltunk ott az ember mellett.”

A szakember hozzátette, feszült mérkőzésre számít a sereghajtó Puskás Akadémia ellen, hiszen mindkét csapat veszített a múlt héten.

Bódogtól megkérdezték azt is, hogy esetleg bevethetné a csapat mostanában mellőzött támadóját, Bacsa Patrikot. A mester erre az alábbi, rendkívül őszinte választ adta:

“„Nem szívesen foglalkozom játékosokkal név szerint. Volt rá példa, de tudom, hogy nem szerencsés. Hallottam azért azokat a hangokat, hogy Bacsa Patrik így, Bacsa Patrik úgy. Mindenkinek megvan a lehetősége, hogy edzésen bizonyítson, odakerüljön, és egy meghatározó szerepet játsszon a csapatban. Bacsa Patrik az előző bajnokságban nem volt itt a csapatnál, NB II-ben volt, ahol semmilyen szerepet nem játszott, kiegészítő ember volt. Valószínűleg nem véletlenül. Visszajött, megkapta a lehetőséget. Én úgy gondolom, hogy ha valaki NB II-ben nem játszik meghatározó szerepet, és visszajön egy NB I-es csapathoz, akkor meg kell dögölnie a pályán edzésen is, hogy bebizonyítsa, hogy a tavalyi év egy kisiklott év volt, és örüljön neki, hogy megkapta a lehetőséget arra, hogy egy NB I-es csapattal edzhet. Oláh Bálint esetében ugyanígy volt, nála azt mondom, hogy ez megtörtént, Patrik esetében nem. Ha valaki visszamegy az NB III-as csapatba játszani, és ott heteken át azt hallom az edzőktől, hogy a leggyengébb ember, akkor azzal mit csináljak? Rakjam be? Vannak még előtte bőven. Ott van Makrai, Ugrai, Ternován, és ha olyan teljesítményt nyújt az edzéseken, akkor ott van ő is a következő sorban.”

Úgy tűnik, Bacsa Patriknak egyelőre nincs helye a nagycsapatban, vagy csak legfeljebb a kispadon ücsöröghet a nagy kánikulában.

Nem ez volt azonban az egyetlen érdekes történés a héten: Halmosi Péter, a Szombathelyi Haladás rutinos, többszörös magyar bajnok játékosa néhány nappal ezelőtt a Nemzeti Sportnak úgy nyilatkozott, többre tartja magát annál, mint amennyi játéklehetőséget kap:

“Tudom és elfogadom a fiatalszabály betartásával járó anyagi előnyöket, ám nekem a Haladás az életem, a pályán és a kispadon is. És mégis… Nehezen viselem a mellőzést. Miközben elfogadom, hogy a fiataloké a jövő, nem tudok és nem is akarok beletörődni a padozásba. Azonban jó lenne, ha csak azok játszanának a fiatalok közül, akik képzettebbek, s többet tesznek hozzá a csapat sikeréhez, mint az öregek. A Haladásnak egyelőre nincs és talán nem is lesz soha olyan erős kerete, mint például a Videotonnak, nálunk ugyanis nincs annyi azonos tudású, képességű labdarúgó. Ezért meg kell becsülnünk a tapasztalt játékosokat is. Nem titok, többre tartom magam annál, mint amennyi lehetőséget kaptam az utóbbi időben.”

Mészöly Géza, a Hali vezetőedzője nem sokkal később reagált játékosa fölvetésére a sportnapilapnak:

„Nem tesz jót, és szerintem maga a felvetés sem teljesen korrekt. Péter rutinos és megbecsült labdarúgónk, csodálkozunk rajta, hogy ilyet mondott, hiszen tudhatná egyrészt azt, milyen nagy anyagi segítség a klubnak az így befolyó támogatási összeg, hozzánk ugyanis ritkán kopogtatnak be szponzorok kétszázmillió forintos támogatásokkal, másrészt ez nem kényszer a klubnak, mert a Haladás régóta törekszik a saját nevelésű fiatalok szerepeltetésére, az csak jó, hogy az MLSZ immár díjazza is ezt.”

A Haladás péntek délután közölte, hogy Halmosi Péter két hétre kikerült az első csapat keretéből, s az edzéseket sem látogathatja. Az utóbbi években alapembernek számító középpályás az idei első négy fordulóban mindannyiszor csereként kapott lehetőséget, s összesen 78 percet töltött a pályán.

A szombathelyi együttes finoman szólva sem kezdte fényesen a bajnokságot, hiszen a címvédő Honvéd otthonában 2-0-ra kikapott, majd ugyan legyőzte a kiesőjelöltnek kinéző Debrecent hazai pályán egy góllal, ám ezután ugyancsak odahaza 3-0-ra kikapott a Diósgyőrtől, majd Pakson szenvedett el egy 2-0-ás vereséget. A csapat három ponttal a tizedik, még bentmaradást érő helyen áll.

Nem csak Miskolcon és Szombathelyen vannak feszültségek, hanem Debrecenben is, igaz, itt elsősorban a szurkolók elégedetlenek a DVSC átigazolási politikájával. Az évek óta anyagi gondokkal küzdő klub ezen a nyáron is elsősorban a saját nevelésű fiatalok nagycsapatba való beépítésére helyezte a hangsúlyt, máshonnan alig érkeztek új játékosok, ugyanakkor több korábbi alapember is távozott.

Elment többek között Verpecz István és Branislav Danilovics kapus és a tavasszal érkezett, s 12 bajnoki meccsen játszó Frank Feltscher. Eligazolt a télen még “sztárigazolás”-ként bemutatott dél-koreai Szuk Hjun Dzsun is, aki alig tudott valamit hozzátenni csapata teljesítményéhez, s a bosnyák Haris Handzsic is klubot váltott. A nyáron visszatért Tisza Tibor és Takács Tamás Nyíregyházáról, illetve kapusposztra érkezett Nagy Sándor és Novota János. Svájcból érkezett a csatársorba a tavaly 19 bajnoki találkozón gól nélkül maradó Haris Tabakovics.

A Loki négy forduló után nyeretlenül áll a bajnokság 11., kieső helyén, ám a legutóbbi hétvégén, a Ferencváros elleni gólnélküli döntetlen alkalmával nyújtotta idei eddigi legjobb teljesítményét a többszörös bajnok, amely a meccs nagy részében ellenfele fölé kerekedett.

A héten azonban Verpecz, Danilovics és Feltscher után egy újabb kulcsember, Holman Dávid távozása merült fel, akiről pénteken derült ki, hogy a Pozsonyhoz távozhat. A szurkolók a közösségi oldalakon nagy számban fejezték ki nemtetszésüket a kevés minőségi igazolás miatt, hiszen négy kör után az már látszik, hogy a Debrecennek idén sem a dobogós helyezés lehet a fő álom, hanem jó eséllyel a kiesés elkerülése, ami tavaly is csak az utolsó fordulóban sikerült a Lokinak. Jó kérdés, hogy augusztus végéig fog-e még minőséginek nevezhető labdarúgó érkezni a csapathoz, vagy pedig a sok fiatalnak kell jó együttessé érnie, és segítenie a DVSC-nek abban, hogy jövő májusban ne kelljen a túlélésért lerágniuk körmeiket a szurkolóknak.

Ezek voltak az elmúlt hét érdekes történései a magyar fociban, kíváncsian várjuk, hogy a hétvégén és a jövő héten milyen megnyilvánulásokat fogunk hallani, olvasni a különböző játékosok, szakvezetők, akár tulajdonosok részéről.

Leave a Reply