Nőnek a problémahegyek a Lokinál

Egyre mélyebb gödörbe kerül a Debrecen labdarúgócsapata. A DVSC a viszonylag jó szezonkezdetet követően az utóbbi hetekben vereséget vereségre halmoz, s tegnap este a Magyar Kupából is kiesett az NB II-es Kecskeméttel szemben. A piros-fehéreknél most már a klubvezetés is türelmetlen, s beszámolót kért a Huszti Szabolcs – Toldi Gábor edzőpárostól az eddigi szereplés okairól és arról, hogyan képzelik el a csapat fölemelkedését. Bizony föl kell emelkednie a Lokinak, ha nem akar ismét kiesni az NB I-ből, hiszen csak jobb gólkülönbségével áll a piros vonal fölött. Jó kérdés, hogy a vezetőség türelme meddig tart ki Husztiékkal szemben, akik finoman szólva sem bizonyították be, hogy alkalmasak egy NB I-es csapat szakmai munkájának irányítására. A szurkolók már forronganak, amit a kecskeméti kudarc csak tovább fokoz.

A DVSC a tavalyi szezonban a bajnokságot végig vezetve megnyerte az NB II küzdelmeit, így egy év másodosztályú száműzetés után ismét az élvonal tagja lett. A debreceniek az idei kiírást egy fantasztikus győzelemmel kezdték, ugyanis hátrányból fordítva 4:1-re kiütötték a Honvédot Kispesten. Akkor még azt lehetett hinni, hogy legalább egy erős középcsapat lesz a Debrecen ebben az évben, s nem a kiesés elől kell ismét menekülnie. Az azóta eltelt idő eredményei alapján azonban mostanra odajutott a gárda, hogy a bajnokságban csupán jobb gólkülönbségével előzi meg a már kieső helyen álló Gyirmótot, s az Újpest is mindössze kettő pontra van tőle.

A helyzet tehát nehéz, s egyelőre nem látni a kiutat. A Loki a kispesti siker után előbb az Újpesttel, majd a Pakssal játszott döntetlent (2:2 és 3:3), ezután viszont odahaza kapott ki az idényt rosszul kezdő Zalaegerszegtől, majd a Ferencváros otthonában előnyből szenvedett 4:2-es vereséget. Szeptember 10-én a Gyirmótot 5:0-ra kiütötte a csapat, azóta lejátszott négy bajnoki mérkőzésén azonban nyeretlen maradt: előbb 2:1-re kapott ki a listavezető Kisvárda otthonában úgy, hogy a 90. percben kapta a vereséget eredményező gólt, pedig sokáig vezetett. Ezután a Fehérvárral úgy játszott 1:1-et a Nagyerdőn, hogy Dzsudzsák Balázs kiállítása miatt több, mint egy félidőt emberhátrányban volt kénytelen lejátszani, de így is vezetést szerzett a 86. percben büntetőből, azonban a fehérváriak a hosszabbításban szintén 11-esből egyenlítettek. Az októberi válogatott szünetet követően Mezőkövesdre látogatott a csapat, ahol korábbi sikeredzője, Supka Attila éppen akkor debütált a borsodi csapat kispadján, s ha már így tett, akkor irányításával a Mezőkövesd 1:0-ra legyőzte az egész meccsen gyengén, ötlettelenül játszadozó DVSC-t. Eme vereség után már eléggé mérgesek voltak a szurkolók, hiszen a csapat szinte semmilyen labdarúgásra emlékeztető momentumot nem produkált, s egyre közelebb került a kiesőzónához. Így érkezett el október 24-e, amikor a Puskás Akadémia látogatott a Nagyerdei Stadionba. A Loki az egész mérkőzésen rendkívül fegyelmezetlenül játszott, rengeteg volt a durva belemenés, s Németh Krisztián ki is állíttatta magát második sárga lappal. A felcsútiak eközben fociztak, s 3:0-ás győzelmük még hízelgő is a Lokira nézve, mert akár kiütés is lehetett volna belőle, amennyiben a Fejér megyeiek jobban gazdálkodnak lehetőségeikkel.

A négy nyeretlen mérkőzés azt eredményezte, hogy a DVSC a 10. helyre csúszott vissza a tabellán, s jelen állás szerint nem erős középcsapat, s nem is meglepetéscsapat lesz, hanem egy, a kiesés elől menekülő kiscsapat, amely akár az utolsó fordulókig is aggódhat sorsa miatt. Persze még nagyon messze van a szezon vége, de egyelőre nem igazán látni a fényt az alagút végén.

Meglátásom szerint ennek elsősorban három oka van. Az egyik (és talán ez a legsúlyosabb gond) a játékosok fegyelmezetlensége, amely furcsa módon elsősorban a hazai mérkőzéseken jelentkezik. A legutóbbi négy bajnoki találkozó közül a két idegenbeli összecsapáson 1-1 sárga lapot kaptak a Loki labdarúgói, a két hazai meccsen viszont összesen 11-szer villant a sárga lap és 2-szer a piros. A Fehérvár és a Puskás “Akadémia” ellen is nagyon akart bizonyítani a DVSC, ám a túl nagy lelkesedésnek erőszakosság lett a vége, ezért kapott előbb Dzsudzsák, majd Németh is piros lapot két erős szabálytalanság miatt. Amíg a Fehérvár ellen még viszonylag eredményes volt ez a kőkemény fellépés, addig a Puskás ellen már abszolút nem. Ennek oka szerintem az, hogy a Vidi is szenved (Szabics Imréék fejét is egyre többen követelik), így a piros-kékek ellen könnyebben tudott eredményes támadásokat, meg úgy egyáltalán támadásokat vezetni a Debrecen, míg a Puskás Akadémia remek formában van (bár tegnap szintén kiesett a Magyar Kupából), s a felcsútiak ellen az erőszakos játék már nem hozott semmilyen eredményt, s az “akadémisták” szinte lefocizták a pályáról a Lokit. Ezen a téren mindenképpen javulásra van szükség, máskülönben nem fognak jönni az eredmények, s csak a piros lapok és az eltiltások fognak gyarapodni, a pontok viszont nem.

A másik oka a DVSC mélyrepülésének szerintem az, hogy rengeteg gólt kap a csapat a mérkőzések utolsó 10 percében. Az eddig lejátszott tíz bajnoki mérkőzésen a Loki összesen négy gólt kapott a 80. perc után és ezzel öt pontot bukott el. Ez az egyik, ha nem a legrosszabb mutató a ligában, s bizony, ha bezsebelte volna ezt az öt pontot a csapat, akkor a 6-7. hely tájékán állna 14 ponttal, s azonos pontszáma lenne a 4. helyen álló Pakssal. Ehhez képest 9 ponttal 10. az együttes, s mint említettem, már a sereghajtó, de megindulni látszó Újpest is kevesebb, mint egy győzelemnyi távolságra van a Lokitól. A sok kései bekapott gól és ezáltal elbukott pont sokba kerülhet még a Debrecennek a végelszámolásnál. Ez a tendencia azt mutatja, hogy a játékosok mentális felkészítése nem megfelelő, hiszen túl korán hiszik el azt, hogy megvan a győzelem vagy a döntetlen egy erősebb ellenféllel szemben, s ilyenkor automatikusan előjön a koncentrációhiány, a pontatlanság, a hanyagság, s ezek így együtt nem is eredményezhetnek mást, mint kései bekapott gólokat, amelyek sokként érik a játékosokat, s emiatt erre már nem is tudnak mit reagálni. Nagyon emlékeztet engem ez a 2000-es évek magyar válogatottjára, amellyel szintén többször megesett, hogy az utolsó pillanatokban kapott gólokkal bukott el győzelmeket vagy bravúros döntetleneket, elég csak a svédek elleni 2009-es vb-selejtezőre gondolni. Ezt egyébként nyugodtan lehet magyar betegségnek hívni, hiszen más sportágakban is megestek hasonló fájó kudarcok különböző csapatainkkal.

A gyengélkedés harmadik oka az első kettőnek a tulajdonképpeni előidézője: az edzőpáros. A csapat irányítását a naptári év elején vette át Huszti Szabolcs és Toldi Gábor. Azért ők ketten lettek a szakmai munka irányítói, mert az edzői tapasztalattal egyáltalán nem rendelkezett Husztinak nincs meg az NB I-hez és az NB II-höz szükséges edzői képesítése sem, így csak úgy engedélyezte számára az MLSZ az ilyetén munkavégzést, hogy a megfelelő licenc birtokában lévő Toldi csatlakozott hozzá, akinek ugyanakkor szintén nem volt túl nagy és eredményes múltja szakvezetőként, pláne nem az NB I-ben, persze két fiatal szakemberről van szó. A szakember kifejezés azonban lehet, hogy hízelgő rájuk nézve, ugyanis bár kétségkívül voltak nagyon jó meccsei és félidejei a Lokinak az NB I-ben, de összességében véve a csapat taktikája és a játékosok mentális felkészültsége egyre eredménytelenebbnek, illetve rosszabbnak néz ki. A klubvezetés kedden közölte, hogy a sorozatos vereségek miatt írásos, “szakmai” beszámolót kér az edzőpárostól, amelyből ki kell derülnie, mi az oka a csapat hullámvölgybe kerülésének és – ahogy a klub közleménye fogalmaz – a mindenki által joggal kritizált teljesítménynek. Ábrók Zsolt cégvezető elmondta, magyarázatot várnak a szakmai stábtól a gyengélkedés okaira, egyben azt is elvárják, vizsgálja meg azt, hogy mennyire megfelelő játékrendszerben focizik a csapat. Első számú szempontnak a gárda eredményességének “gyors és szembetűnő” javítását jelölte meg. Ábrók azt is leszögezte, nem feledkeznek meg a játékosok felelősségéről sem.

Az kétségtelen, hogy a focisták is felelősek a gyenge eredménysorért, de szerintem az is nyilvánvaló, hogy elsősorban a hozzá nem értő edzőpáros: Huszti és Toldi a legfőbb felelősei a kialakult helyzetnek, amelyből gyorsan meg kell találni a kiutat, mert máskülönben 2020 tavaszához hasonlóan 2022 tavasza is a bennmaradásért folytatott küzdelemről fog szólni a Nagyerdőn és semmi garancia sem volna arra, hogy ezúttal sikeresen megvívja ezt a harcot a DVSC. Jó kérdés, hogy a tegnapi Magyar Kupa-vereség mennyire rontja tovább az edzőpáros helyzetét, hiszen a Loki ismét úgy kapott ki, hogy a 83. percben vezetést szerzett az NB II-ben följutó helyen álló Kecskemét otthonában, a KTE azonban a 93. percben tudott egyenlíteni, majd a 115. percben megnyerte a mérkőzést. Azt talán monani se kell, hogy a szurkolók forronganak. Már vasárnap, a Puskás elleni meccs végén is füttykoncert hallatszott a Nagyerdei Stadion kb. 40%-ban megtelt lelátóiról, s egyesek drukkerek számon is kérték a csapaton és a vezetőkön a siralmas szereplést. Emlékszünk rá, hogy 2020 tavaszán, a Paks elleni döntetlen végén, amivel biztossá vált a Debrecen kiesése az NB I-ből, a feldühödött ultrák egy csoportja betört a pályára, s megtámadta a játékosokat. Most hétvégén az MTK otthonában lép pályára a csapat (egy győzelem esetén megelőznék a Hungária körútiakat), majd a Honvédot fogadja. Amennyiben ezeken a meccseken is nyeretlen marad a csapat, akkor nem kizárt, hogy ismét lesz balhé, az pedig egyenesen borítékolható, hogy Husztiéknak nem lesz maradásuk.

Egyes szurkolók azt is tudnivélik, hogy a tegnapi MK-mérkőzés is már egy amolyan “edzőbuktatás” volt a csapat részéről, bár egyelőre még nem közölték, hogy menesztik az edződuót. Az viszont biztos, hogy óriási nyomás helyeződött Husztira és Toldira, hiszen egyfelől a szurkolók, másfelől a klubvezetés várja most már tűkön ülve, hogy végre ismét jöjjenek azok az eredmények, amelyek az idény elején még úgy, ahogy jöttek. Bízom benne, hogy elindul fölfelé a Debrecen, mert a magyar focinak szüksége van egy erős Lokira.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: civishir.hu

Leave a Reply