Bűnösnek vallotta magát az Emiliano Sala haláláért felelős személy

Javában zajlik Cardiffban az Emiliano Sala halálának ügyében indított büntetőper. A tegnapi tárgyaláson az egyetlen vádlott, egy bizonyos David Henderson bűnösnek vallotta magát abban, hogy veszélyeztette az argentin labdarúgó életét azzal, hogy egy olyan repülőgépet küldött érte, amely nem volt alkalmas a kereskedelmi repülésekre, s egy olyan pilótát osztott be mellé, akinek nem volt engedélye éjszakai repülésekre. Mint ismert, Sala 2019 januárjában vesztette életét, amikor a Nantes-ból a Cardiff City együttesébe igazolt, ám repülője a La Manche-csatornába zuhant. Családja természetesen máig nem tudta földolgozni a történteket, ráadásul további kérdésekre várnak válaszokat.

Bűnösnek vallotta magát csütörtökön a cardiffi bíróságon az a férfi, aki közvetítő szerepet játszott Emiliano Sala argentin csatár végzetes repülőútjának megszervezésében. A 67 éves David Hendersonnak óvatlanság vagy hanyagság miatt kell felelnie, mivel azzal, hogy nem megfelelő repülőgépet és az éjszakai körülmények közötti vezetésre alkalmatlan pilótát biztosított Sala számára, veszélybe sodorta mindkettejük életét, amelynek végül véget is vetett az út, így a 28 éves labdarúgó sosem csatlakozhatott új klubjához, az akkor az angol élvonalban szereplő, ma másodosztályú Cardiff City-hez.

A hét órán át tartó tárgyalás során Henderson tehát bűnösnek vallotta magát az ellene fölhozott vádpontban, a bíró azonban úgy döntött, hogy november 12-ére tűzi ki az ítélethirdetést. Addig az idős férfi szabadlábon védekezhet. Amennyiben elítélik, akár 5 évre is börtönbe kerülhet, ugyanakkor plusz 2 évet kaphat azért, mert egy olyan kisgépet rendelt Sala utaztatására, amellyel az engedélyek alapján nem lehetett volna utast szállítani.

A Piper Malibu típusú egymotoros kisrepülőgép 2019. január 21-én, a kora esti órákban csapódott a La Manche-csatornába, fedélzetén Emiliano Salával és David Ibbotsonnal, a gép pilótájával. Sala klubrekordot jelentő 17 millió fontért igazolt a Nantes-tól a Cardiffhoz, s éppen csatlakozni akart új csapatához, amikor a tragédia bekövetkezett. A játékos holttestét két héttel később, 67 méteres mélységben találták meg a gép fedélzetén, halála az egész focivilágot gyászba borította. Az 59 évet élt pilóta teteme azóta sem került elő.

A vádhatóság által a per során elfoglalt álláspont szerint David Henderson lett volna eredetileg a gép pilótája, azonban éppen szabadságát töltötte Párizsban feleségével, ezért megkérte David Ibbotsont, hogy vállalja el az utat. Ibbotson azonban nem rendelkezett a kereskedelmi, magyarul utasszállító repülések végzéséhez szükséges engedéllyel, ráadásul maga a gép sem volt alkalmas utasszállításra, Ibbotsonnak pedig nem volt éjszakai repülésekhez szükséges tanúsítványa.

A légi baleseteket vizsgáló brit nyomozóiroda tavaly márciusban tette közzé végső jelentését, amelyben azt állapította meg, hogy a pilóta az éjszakai körülmények között túl gyorsan vezette a gépet, s ezzel a sebességgel akart kikerülni egy esőfelhőt, ám ekkor valószínűleg elvesztette térbeli orientációját, s fogalma sem volt róla, merre tart a gép – azt hihette, hogy emelkedik, közben pedig zuhant.

Emiliano Sala vérében nagy mennyiségben találtak szén-monoxidot. Ez alapján fölvetődött az a gyanú, hogy meghibásodott a gép szélvédőjének fűtőberendezése, s a működés közben keletkezett szén-monoxid beáramlott a gép belsejébe, ami ájulást idézett elő mindkettejüknél.

Ugyan David Henderson bűnösnek vallotta magát, ez alapján pedig valószínűsíthető, hogy elítélik, ám Emiliano Sala családjának még mindig vannak megválaszolatlan kérdései. Daniel Machover, a család jogi képviselője szerint Saláék nem fognak megelégedni annyival, ha Hendersont 5+2 évre lecsukják.

“David Henderson vallomása és esetleges megbüntetése csak egy darabja a kirakósnak, s ez nem magyarázza meg, miért zuhant a tengerbe az Emiliano Salát és a pilótát szállító repülőgép” – hangoztatta az ügyvéd, aki még általa kulcsfontosságúnak tartott információkat vár a gép vizsgálatával és azzal a nyommal kapcsolatban, amely szerint Sala vérében nagy mennyiségben volt megtalálható a szén-monoxid. Machover úgy véli, a február óta tartó eljárás során ezeket a kérdéseket is érinteni kellett volna.

“A család nagyon reméli, hogy minden, a nyomozásban érintett személy késlekedés nélkül fog előállni azokkal a dokumentumokkal, amelyek szükségesek a nyomozás és a bírósági procedúra sikeres lezárásához. Ez elengedhetetlen feltétele annak, hogy Emiliano családja végre megtudja az igazságot errőla tragédiáról, hogy levonják a tanulságokat, s egyetlen családnak se kelljen a jövőben ehhez hasonló, elkerülhető halállal szembenéznie” – zárta mondandóját Daniel Machover.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? – Támogasd a Sportudvart!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply