Darts: Kiütötték Price-t a World Grand Prix döntőjében

VIDEÓKKAL – Jonny Clayton győzelmét hozta az egyik legnagyobb őszi dartsverseny, a World Grand Prix döntője. A walesi játékos a fináléban honfitársát, a címvédő, világbajnok és világelső Gerwyn Price-t győzte le a szettek tekintetében 5:1 arányban. Meglepően simán nyert tehát a “civilben” kőművesként dolgozó Clayton, aki ugyanakkor megérdemelten nyerte meg a tornát, hiszen kimagaslóan játszott, miközben komoly csillaghullást hozott a verseny, hiszen több klasszis a 2. fordulót sem érte már meg.

Október 3. és 9. között rendezték Leicesterben a World Grand Prix-t, az ősz egyik, ha nem a legnagyobb dartstornáját. A majd’ egy héten át tartó esemény különlegessége, hogy a játékosoknak dupla be, dupla ki játékot kell játszaniuk, vagyis nem csak a kiszállózásnál kell dupla szektort dobniuk, hanem a beszállásnál is – addig, amíg nem dobja meg az ember a duplát a beszállásnál, 501 ponton ragad. A 32 fős mezőny nagy részének nem okozott hatalmas fejtörést a beszállás, persze azért akadt olyan, hogy valaki 9-10 nyilat is sikertelenül dobott el beszállóra. A rekordot alighanem Nathan Aspinall tartja, aki a Krzysztof Ratajski elleni mérkőzés utolsó legjében a 14. nyíllal tudott csak beszállni, ki is kapott végül.

A torna persze nem a beszállózásról szólt, hanem az eredményekről, márpedig az 1. forduló komoly csillaghullást hozott. Összesen nyolc játékos kapott kiemelést, ám közülük négyen rögvest az első akadálynál elvéreztek, s aligha zárták szívükbe Leicestert, ahol először került sor PDC-tornára. A legnagyobb meglepetést a 3. helyen rangsorolt, korábbi ötszörös World Grand Prix-győztes Michael van Gerwen korai búcsúja jelentette, aki 2:0-ra kapott ki honfitársától, a szintén holland Danny Nopperttől. A meccs utóélete kissé csípősre sikeredett, mivel van Gerwen a végén nem fogott kezet legyőzőjével, s mint kiderült, volt közöttük némi nézeteltérés, mert van Gerwen szerint Noppert többször is zavarta játék közben. Ettől függetlenül van Gerwen megérdemelten esett ki, mert Noppert jobb volt, ráadásul a sors igazságot szolgáltatott számára, miután a pár héttel korábbi gibraltári tornán meccsnyilakról kapott ki a korábbi világelsőtől.

Szintén korán befejezte idei WGP-szereplését a 2. kiemelt Peter Wright, akit a korábbi világbajnok Rob Cross vert meg 2:0-ra. Ez is egy meglepő eredmény, mert Crossnak nagyon nincs jó éve, ám ezen a mérkőzésen szinte minden jól működött nála, s ki tudta használni ellenfele gyengélkedését. Az első körös búcsú jutott osztályrészül a 6. kiemelt Gary Andersonnak, a skótok másik reménységének is. Az egyre kevesebb tornára elutazó kétszeres világbajnok a szintén szebb napokat látott Ian White-tal csapott össze. Nem hozott túlzottan magas színvonalat a mérkőzés, mivel mindketten 80 pont alatti meccsátlaggal fejezték be a találkozót, ám végül White 2:1-re győzött, így némi meglepetésre, de nem érdemtelenül bejutott a legjobb tizenhat közé. A kiemeltek közül búcsúzott az 5. helyen rangsorolt Dimitri van den Bergh is, akit a parádésen dobáló Ryan Searle vert 2:1-re. Az 1. kiemelt és címvédő Gerwyn Price a torna egyetlen 100-as átlagával 2:0-ra verte Michael Smith-t, s továbbjutott a kiemeltek közül James Wade, José de Sousa és Dave Chisnall is. Kiesett a korábbi győztes Daryl Gurney, a tavalyi döntős Dirk van Duijvenbode és Joe Cullen is, miközben a tavalyi betegségének utóhatásaival még mindig küzdő Glen Durrant 58-as átlaggal szenvedett 2:0-ás vereséget de Sousától, s egyre erősebbek a visszavonulásával kapcsolatos hangok.

A 2. fordulóban ismét lefeleződött a versenyben lévő kiemeltek száma: James Wade 3:1-re kikapott Stephen Buntingtól, José de Sousát pedig Jonny Clayton verte 3:1-re. Price-nak nem okozott gondot Mervyn King legyőzése. Dave Chisnall 0:2-ről fordítva nyert 3:2-re Ross Smith ellen, s Ian White is ugyanígy győzött Darius Labanauskasszal szemben. Simán győzött Ryan Searle, a Crosst búcsúztató Ratajski és Danny Noppert.

A negyeddöntőben három sima mérkőzésnek lehettünk szemtanúi: Price játszi könnyedséggel verte Chisnallt 3:0-ra, míg Bunting és Noppert 3:1-es diadalokkal jutott be az elődöntőbe. Egyedül Krzysztof Ratajski és Jonny Clayton összecsapása hozott izgalmakat, mivel ott döntőszettre került sor, amit azonban a walesi nyert meg, így 3:2-vel ő is bejutott az elődöntőbe.

Mivel Price és Clayton külön ágon voltak, ezért minden adott volt egy walesi házidöntőhöz, amire korábban még sosem volt példa a PDC történetében major tornán. Clayton végig uralta a Noppert elleni mérkőzést, s 4:1-re győzött, ezzel életében először jutott be a World Grand Prix fináléjába. Price-nak ezzel szemben már jóval szenvedősebb volt a Bunting elleni találkozója, hiszen az első kettő játszmát az angol nyerte meg, miközben Price-nak állítólag ismét gondok adódtak a fájós könyökével, amely miatt pár hete visszalépni kényszerült a koppenhágai meghívásos versenytől. Most nem okozott nagy problémát a könyök a walesi számára, aki nagy fordítást bemutatva 4:2-re legyőzte angol ellenfelét, így létrejött a walesi házidöntő.

A tegnap esti döntőben Clayton ugyanolyan magas szinten játszott, mint a torna korábbi szakaszában, 60 százalék fölötti hatékonysággal dobta a be- és közel 45 százalékban a kiszállóit, s volt egy maximális (170-es) checkoutja is, amely már a második volt neki a hét folyamán. Clayton a 170-es kiszálló után gyorsan odahintett még egy 164-es checkoutot is, vagyis eksztázisban dartsozott. Price nem bírta vele tartani a lépést, így az 5:1-es Clayton-sikert hozó végeredmény egyáltalán nem nevezhető meglepetésnek, pedig előzetesen nem sokan számítottak ennyire egyoldalú fináléra. Említésre méltó, hogy Clayton mind az öt meccsén 90 pont fölötti átlagot ért el, ami dupla beszállós mérkőzésen – amelyen a kezdésnél be-becsúsznak 0 pontos körök is – nagy fegyverténynek számít.

Clayton a Masters és a Premier League után idén harmadszor nyert kiemelt tornát a PDC-nél, és a most bezsebelt 110 ezer fontjának köszönhetően a 14.-ről előrelép a világranglista 7. helyére. Az első hatban (Price, Wright, van Gerwen, Wade, van den Bergh, Anderson) nem történik változás.

A darts szerelmeseinek nem kell sokat várni a következő nagy tornára, ugyanis csütörtökön veszi kezdetét Salzburgban a jövő vasárnapig tartó Európa-bajnokság, amelyet Magyarországon az Aréna4 fog közvetíteni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: PDC

Leave a Reply