A színvakok érdekében lép föl a rögbivilág

Egy első hallásra furcsa, de mindenképpen hasznos intézkedést jelentett be a Nemzetközi Rögbiszövetség. A szervezet ugyanis úgy határozott, hogy a 2027-es világbajnokságtól kezdve megtiltja a piros és zöld mezes csapatok közötti mérkőzéseket. A döntés azért született, mert sok esetben fordul elő, hogy ilyen színű mezeket viselő csapatok játszanak egymással, márpedig a világon élő 300 millió színvak legnagyobb része ezt a két színt nem tudja megkülönböztetni egymástól. Érdekesség, hogy a nemzetközi szövetség elnöke maga is színvak, de a játékosok között is akad, aki ezzel a problémával küzd.

A 2027-es rögbi-világbajnokságon egy Wales – Írország mérkőzésen valamelyik csapatnak meg kell válnia hagyományos (előbbi esetében piros, utóbbi esetében zöld) mezétől, s más színű szerelésben kell kifutnia a gyepre. A Nemzetközi Rögbiszövetség (WR) ugyanis azt tervezi, hogy megtiltja a piros és zöld színű csapatok közötti mérkőzéseket annak érdekében, hogy a színvakok helyzetét megkönnyítsék. A WR azt szeretné elérni, hogy a színvakságban szenvedők körében minél nagyobb népszerűségre tegyen szert a sportág ezáltal. A felmérések szerint a világon mintegy 300 millió színvak él, s körükben a piros-zöld színvakság a legjellemzőbb, vagyis eme színek szürkeárnyalatait tudják a legkevésbé megkülönböztetni egymástól. A betegség elsősorban a férfiakat érinti, ugyanis náluk minden 12. ember küzd színvaksággal, miközben a nőknél csak minden 200. ember mondhatja el magáról ugyanezt.

Az I című brit újságnak nyilatkozott Marc Douglas, a WR kutatási igazgatója, aki a következőkkel indokolta a szokatlan, de logikus intézkedést: “Jelenleg az, hogy pl. egy Wales – Írország mérkőzésen egy piros és egy zöld mezt viselő csapat feszül egymásnak, a férfi közönség 8%-a számára nagy nehézséget okoz, hiszen ők a színvakságuk miatt nem tudják megkülönböztetni a két csapat játékosait. Ez a 8%-nyi közönség emiatt nem tud zavartalanul rögbimérkőzéseket nézni, márpedig fontos, hogy ők is így tegyenek. Remélem, a 2027-es világbajnokságon már életben lesz a tilalom”.

A nemzetközi szövetség elnöke maga is színvak

A WR hónapok óta együttműködik a Color Blind Awareness nevű brit szervezettel, amely a színvaksággal küzdők életét igyekszik komfortosabbá tenni. Az együttműködés keretében a 2019-es világbajnokságon a Google Chrome böngészőben elérhető volt a See Green névre hallgató kiterjesztés, amely az ír színvak szurkolók számára könnyítette meg kedvenc csapatuk mérkőzéseinek megtekintését. Ez a technológia lehetővé tette a drukkereknek, hogy beállítsák a képernyő színét.

Bill Beaumont, a WR elnöke maga is színvak. Az angol válogatott korábbi csapatkapitánya szeptemberben arról beszélt, hogy a színvakság egy nagymértékben félreértett fogyatékosság, s ennek következtében sokan nem tudják átérezni, mekkora kihívást jelent mindez a színvak játékosok, edzők, játékvezetők és szurkolók számára. A nemzetközi szövetség a mezek színe mellett a televíziós közvetítés, a különböző felszerelések, valamint a stadion- és jegyinformációk színvilágára vonatkozó előírásokon is módosítani akar.

“Reméljük, hogy pozitív cselekedetek révén fölhívjuk a figyelmet a problémára, ezáltal változásokat tudunk elérni, s nem csak az olyan nyilvánvaló dolgok, mint a mezek színe változik meg, hanem a mérkőzés egészének színvilága alkalmazkodni fog a színvakok igényeihez, legyen szó tájékozódásról, digitális feliratokról vagy a jegyvásárlásról” – mondta Bill Beaumont.

Chris Paterson, a skót válogatott egykori védője maga is színvakságban szenved, s elmesélte, milyen volt ezzel a fogyatékossággal sportolni: “Emlékszem egy esti mérkőzésre Edinburgh-ben a Scarlets ellen, amely sötétvörös mezben játszott. Többször is előfordult, hogy csapattársaim között végeztem a rombolómunkát, mert egyszerűen nem tudtam megkülönböztetni a két csapat mezét”.

A sportvilágban alighanem egyedülálló kezdeményezésről van szó, amely azonban nagy segítséget jelenthet a színvakok számára, s más sportágak, valamint az élet más területei (pl. kultúra) számára is jó példát jelenthetnek a színvaksággal küzdők segítése és nem utolsó sorban elfogadása terén. Én szurkolok a rögbiseknek, hogy sikerüljön elérni céljukat.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Szeretnéd, hogy teret nyerjen a bulvármentes sportújságírás? Támogasd a Sportudvart! – Sportudvar Prémium

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply