Cseh László elköszönt – az olimpia 7. napjának tömör összefoglalója

A mai nap is érem nélkül telt el a magyar sportolók számára a tokiói olimpián, de ez előzetesen várható is volt. Cseh László leúszta élete utolsó versenyét, amely után az egész uszoda őt búcsúztatta. Milák Kristóf bejutott a férfi 100 pillangó döntőjébe, s ott óriási csatára készülhet amerikai riválisa ellen. Telegdy Ádám 1980 óta a magyar férfi 200 méteres hátúszás legjobb eredményét érte el azzal, hogy az 5. helyen fejezte be a döntőt. Női vízipólósaink kínkeserves győzelmet arattak Japán fölött, míg atlétáink belecsaptak a lecsóba. A Sportudvar röviden és tömören összefoglalja, mi minden is történt ma a magyarokkal Tokióban.

Ma sem született magyar érem az olimpián, de előzetesen erre lehetett is számítani. Telegdy Ádám a férfi 200 méteres hátúszás döntőjében az 5. helyen végzett, ezzel 1980, Wladár Sándor arany- és Verrasztó Zoltán ezüstérme óta a legjobb magyar eredményt érte el ebben a számban. Cseh László élete utolsó versenyében, a férfi 200 méteres vegyesúszás döntőjében a 7. helyen végzett. A visszavonuló magyar kiválóságot a teljes uszoda közönsége vastapssal és fölállva búcsúztatta, s még a kínai Wang, a szám olimpiai bajnoka is meghajolt előtte. Milák Kristóf a 2. legjobb idővel jutott be a férfi 100 méteres pillangóúszás döntőjébe. A 200-on olimpiai bajnok magyar sztár előfutamát olimpiai csúccsal nyerte, de az amerikai Caleeb Dressel saját futamában egyből megdöntötte ezt a rekordot. Kettejük között óriási csatára lehet számítani, amelyre magyar idő szerint holnap 3:30-kor kerül sor. Szabó Szebasztián ugyanitt nem jutott a döntőbe. Burián Katalin a női 200 méteres hátúszásban elődöntős futamában az 5. helyen végzett, összesítésben pedig a 10. lett, így szintén lemaradt a döntőről. A délutáni programban szereplő magyar úszók közül senkinek sem sikerült továbbjutnia. A férfi 50 méteres gyorsúszásban Lobanovszkij Maxim a 27. helyen végzett, 1500 gyorson Gyurta Gergely a 13., Kalmár Ákos pedig a 21. lett. A magyar férfi 4×100 méteres vegyesváltó előfutamában az utolsó lett, így szintén befejezte olimpiai szereplését.

Pétervári-Molnár Bendegúz a 4. helyen végzett a férfi egypárevezősök B-döntőjében, így összesítésben a 10. helyet szerezte meg, ami jobb 2016-os eredményénél, amikor a 14. helyen végzett.

Befejezte szereplését Tokióban két vitorlázónk. Érdi Mária a női Laser Radial hajóosztályban a 13. helyen végzett, így egy hellyel zárt előrébb, mint Rióban. Vadnai Benjamin a férfiak Laser Standard kategóriájában a 18. helyen fejezte be küzdelmeit.

magyar női vízilabda-válogatott egy, a vártnál lényegesen nehezebb mérkőzésen 17:13-ra tudta legyőzni a házigazda Japán együttesét. Az ázsiaiak többször is vezettek a találkozón egy-két góllal, de a második félidőre elkészültek erejükkel, s a mieink ezt ki tudták használni. Egyik csapat védelme sem lehet ugyanakkor büszke a sok bekapott gólra.

Major Veronika a női sportlövők sportpisztoly számának selejtezőjében a 37. helyen végzett, így messze elmaradt a döntős helyektől, mert ahhoz az első nyolcban kellett volna végeznie.

Az atlétikai versenyek első napján három honfitársunkért szoríthattunk. Márton Anita, aki négy éve bronzérmes lett a riói olimpián, ezúttal nem jutott be a női súlylökés döntőjébe, mivel selejtezőcsoportjában csupán a 10. helyet érte el, márpedig a fináléba jutáshoz az első négyben kellett volna zárni. Anita kétszer is idei legjobb dobását érte el, de 17.59 méteres eredménye most ennyire volt elég. Azt tudni kell vele kapcsolatban, hogy idén év elején gyermeknek adott életet, s csak tavasszal tért vissza az edzésekhez és június óta versenyez. Ennek függvényében nem lehet csodálkozni azon, hogy nem tudott túl jól dobni, s nem is várt magától kiváló eredményt.

A női 800 méteres síkfutásban induló Bartha-Kéri Bianka és a férfi 400 méteres gátfutásban érdekelt Koroknai Máté előfutamában egyaránt a 6. helyen végzett, holott a továbbjutáshoz az első három hely valamelyikét kellett volna megcsípni.

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: index.hu

Leave a Reply