Neymar további öt évig Párizsban maradhat

Amióta 2017-ben mindmáig rekordnak számító 222 millió eurós áron a Barcelonából a Paris Saint-Germainbe szerződött, szinte az összes átigazolási időszakban fölmerült, hogy Neymar visszatérne a katalánokhoz, mert nem érzi jól magát Párizsban. Ennek keményen ellentmond az a héten megjelent francia híresztelés, miszerint a brazil csatár öt éves szerződéshosszabbításra készül a párizsiakkal, ráadásul abba is belemenne, hogy eddigi fizetését kapja a jövőben is. Az elmúlt napok eseményeit látva egyáltalán nem volna meglepő, ha Neymar végül maradna a PSG-nél.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Bár még messze van a következő, jövő januári átigazolási időszak, de Neymar jövője gyakorlatilag az év egészében beszédtémát szolgáltat, mert mindig megjelennek a brazillal kapcsolatban híresztelések. Ezek általában arról szóltak, hogy a támadó távozni akar Párizsból, s visszatérne Barcelonába, ahol állítólag tárt karokkal várnák is őt. Tavaly nyáron szinte mindent megtett Neymar azért, hogy visszatérhessen a katalánokhoz, azonban végül a transzfer az anyagiak miatt nem valósult meg. Mint ismert, Neymar 2017 augusztusában 222 millió eurós rekordáron szerződött a Paris Saint-Germainhez, amely természetesen igen borsos kivásárlási árat rögzített a brazil szerződésében. Ennek kifizetése egy klub számára sem egyszerű tétel.

Egyfelől talán ez, másfelől pedig talán az vezethetett oda, hogy a legújabb, Neymarral kapcsolatos állítások már arról szólnak, hogy szerződéshosszabbításra készül a párizsiakkal, hogy a hét elején kiderült, a Barcelona újabb pert kezdeményezett a brazil ellen, akin továbbra is az átigazolásához kapcsolódó különböző díjak és adók meg nem fizetését kéri számon. Persze az is sokat nyom a latban, hogy Leonardo, a PSG sportigazgatója határozottan amellett áll ki, hogy Neymarnak maradnia kell a francia kirakatcsapatnál.

Az elmúlt hetekben, napokban egyre több forrás arról adott hírt, hogy Neymar a fönt említett okok miatt most már nem a visszatérésen, hanem a maradáson gondolkodik. Leonardo kedden pedig a klub médiafelületein megerősítette, hogy a brazil csatár valóban maradna Párizsban. “Elhatároztuk, hogy tárgyalásokat kezdünk Kylian Mbappéval, Neymarral, Angel Di Maríával, valamint a sérült Juan Bernattal, számos fiatal játékossal és Julian Draxlerrel is, mivel mindnyájan szerződésük végéhez közelítenek. Nemrég kezdtük az egyeztetéseket és úgy gondolom, hogy ezek a következő hetekben fokozódni fognak” – jelentette ki a sportigazgató, aki hozzátette, hogy mindenkivel, így Neymarral is beszélnek, s szerinte csak idő kérdése, hogy megegyezés szülessen az érintett játékosokkal a hogyan továbbról.

Leonardo elismerte, hogy a nemzetközi utazásokban mutatkozó fennakadások is arra késztethetnek bizonyos légiósokat, hogy az a legbiztosabb, ha Párizsban maradnak, és csupán ezért hosszabbítanak a PSG-vel, de szerinte a csapat idei BL-döntős szereplése komoly vonzerőt jelent a labdarúgók számára a csapat iránt.

Öt éves hosszabbítás, fizetésemelés nélkül

Természetesen a sajtót elsősorban az érdekli, hogy a Neymarral folytatott tárgyalások milyen mederben folynak. Az ESPN amerikai sporttelevízió szerint jó esély mutatkozik arra, hogy a brazillal sikerül megállapodni a maradásról. Neymar mostani szerződése 2022-ig érvényes, amelyben évi bruttó 32 millió eurós járandóság van rögzítve. Az amerikai médium információi szerint Neymar 2022-t követően is ennyiért focizhat a PSG-ben, ugyanakkor öt évre kötelezné el magát a francia együtteshez. Az ESPN szerint mindkét fél optimista a tárgyalások sikerét illetően, ugyanis Neymar állítólag a hosszabbításhoz csupán világos sportszakmai célkitűzések meglétét kötötte feltételként. Emellett az is fontos lehet, hogy Kylian Mbappé marad-e Párizsban, ugyanis Neymar nagyon szeretne továbbra is vele játszani, azonban sajtóhírek szerint a francia csatár sorsa nem játszik kulcsszerepet a Neymarral folytatott tárgyalásokban.

Egy biztos: Leonardo nincs rászorulva arra, hogy most meghosszabbítsa Mbappé kontraktusát, mivel az is 2022-ben jár le, ugyanakkor több forrás úgy értesült, hogy a Neymarral zajló egyeztetéseket nagyban előrelendítette a 21 éves francia jövőjének tisztázódása, amely az elmúlt hónapokban bizonytalan volt a Real Madrid és a Liverpool érdeklődése miatt. Leonardo keddi nyilatkozatában kijelentette, hogy a PSG lesz a következő öt év csapata, mivel a játékosok fiatalok és tehetségesek, ráadásul évek óta itt vannak, Neymar és Mbappé pedig a világ három legjobbja közé tartozik. A sportigazgató szerint fontos megőrizni ezt az állapotot, de elismerte, hogy természetesen nem könnyű megtartani a világ legjobb játékosait.

Jackpot a PSG-nek?

Joggal merülhet fel a kérdés, hogy Neymar miért menne bele abba, hogy fizetésemelés nélkül hosszabbítsák meg szerződését? Egyrészt a nemzetközi topklubok többségét érintő pénzügyi bizonytalanságok, és az ezek miatt szükséges megszorítások indokolják, hogy a brazil – aki így is a párizsiak legjobban fizetett labdarúgója maradna – ne kérjen egy fillérrel sem többet, másrészt a Paris Saint-Germainnek nagyon oda kell figyelnie a pénzügyi fair play szabályainak betartására, hiszen ezekkel sok gondja akadt az elmúlt években (jórészt éppen Neymar gigászi áron történt szerződtetése miatt), költségvetése pedig manapság igen nehezen hozható egyensúlyi állapotba, amely újabb, a klub elleni UEFA-vizsgálódásoknak adhat táptalajt.

Amióta Neymar Párizsba szerződött, 91 mérkőzésen 72 gólt és 45 gólpasszt jegyzett. Az elmúlt időszakban combsérüléssel bajlódott, most azonban elutazott a brazil válogatotthoz, amellyel a jövő héten Uruguay ellen világbajnoki selejtezőn léphet pályára. A 21 éves Kylian Mbappé (aki szintén 2017 nyarán szerződött Párizsba) 132 mérkőzésen 97 gólt és 58 gólpasszt hozott össze. Neki is volt egy kisebb sérülése, most azonban tagja a francia válogatott keretének, amely tegnap nagy meglepetésre odahaza kapott ki 2:0-ra a finn nemzeti együttestől, szombaton pedig Lisszabonban Portugáliával játszik Nemzetek Ligája-mérkőzést. Ezekből a statisztikákból is látszik, hogy mind Neymar, mind Mbappé igen fontos láncszemei a párizsi csapatnak, így nem véletlen, hogy már most, szerződésük lejárta előtt szűk másfél évvel megtartásukon fáradozik a PSG vezetése.

#NeViseljMaszkot

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply