Szaúd-Arábia a bokszból igen, a ringlányokból nem kér

VIDEÓKKAL – Sokak szerint az év ökölvívó-mérkőzésére kerül sor szombaton Szaúd-Arábiában, hiszen ismét összecsap Anthony Joshua és Andy Ruiz. A két öklöző június 1-jén New York-ban egyszer már megmérkőzött egymással, s akkor teljesen váratlanul Andy Ruiz győzött. Joshua szeretne ezért most visszavágni. Mindezt 15 000 néző előtt teheti meg, ugyanis a szaúdiak hat hét alatt fölhúztak egy ekkora befogadóképességű, szabadtéri bokszarénát. Jó eséllyel teltház lesz a mérkőzésen, azonban ringlányok biztosan nem lesznek, mivel az arab ország nem kér belőlük.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Általában minden évben van egy olyan bokszmeccs, amelyre a szakértők és a sportág szurkolói szinte egyöntetűen azt mondják, hogy az év mérkőzése. Ezt a titulust idén Anthony Joshua és Andy Ruiz második párharca érdemelte ki.

A két ökölvívó június 1-jén már összecsapott egymással a New York-i Madison Square Gardenben. A találkozónak egyértelműen a brit Joshua volt az esélyese, aki három nagy szervezet: a WBA, az IBF és a WBO nehézsúlyú világbajnoki övének volt birtokosa, emellett 2012-ben olimpiai bajnoki címet is szerzett. Az addig szinte teljesen ismeretlen, mexikói származású Ruiz – aki beugrott a két pozitív doppingtesztet is produkált amerikai Jarrell Miller, Joshua eredeti ellenfele helyére – azonban legyőzte első amerikai mérkőzésén a britet, mégpedig elég simán. Ruiz háromszor is padlóra küldte ellenfelét, akit végül a 7. menetben leléptetett a bíró, mivel nem volt képes megfelelően reagálni az instrukcióira a harmadik földrekerülést követően.

Andy Ruiz győzelme hatalmas szenzációt okozott a boksz királykategóriájának is nevezett nehézsúlyú szakág berkeiben, mivel előzőleg szinte minden hozzáértő Joshua sikerét és címvédését várta. Így azonban a mexikói származású, de amerikai színekben versenyző, a Romboló becenévre hallgató Ruiz lett a WBA, az IBF és a WBO új nehézsúlyú világbajnoka. Mexikói gyökereire annyira büszke, hogy a meccset követő sajtótájékoztatón a nehézsúly első mexikói világbajnokaként mutatkozott be.

Forrás: Action Images via Reuters/Andrew Couldridge
Szombaton jön a visszavágó egy nem akármilyen helyszínen

Anthony Joshua – aki a mérkőzés után elismerte, hogy Andy Ruiz jól bokszolt ellene – nem sokkal a karrierjének első vereségét hozó összecsapás után jelezte, szeretne egy londoni visszavágót az amerikaival. A visszavágóra majdnem napra pontosan fél év elteltével sort is fognak keríteni, de nem a brit fővárosban, hanem egy olyan országban, ahol ökölvívó-mérkőzést eddig aligha vívtak.

A nagy visszavágóra ugyanis Szaúd-Arábiában, Dárija városában kerül sor most szombaton. Szaúd-Arábia több más arab országhoz hasonlóan elkezdett nyitni a nyugati turisták és befektetők felé, s ennek a stratégiának az egyik legfőbb eleme, hogy nemzetközi sportesemények rendezését vállalta be. Idén januárban Dzsiddában játszották a labdarúgó Olasz Szuperkupa-mérkőzést, amelynek a körítése azonban nem volt a legjobb. Az ország több más nemzetközi labdarúgó-mérkőzés és ökölvívó-párharc rendezési jogát is megszerezte, s ugyancsak a királyságban kerül sor január első felében a 2020-as Dakar-ralira.

A főváros, Rijád mellett fekvő Dárijában, ahol tehát szombaton sor kerül a Joshua kontra Ruiz visszavágóra, néhány héttel ezelőtt a Formula E bajnokság nyitóhétvégéjét rendezték meg. Ebben a városban kerül sor a “dűnék csatájára”. A szaúdiak ezzel a kétségtelenül szellemes és figyelemfelkeltő szlogennel hirdetik a nagy ütközetet, amelyre nem is akármilyen környezetben fog sor kerülni.

Az arab ország csupán hat hét leforgása alatt fölhúzott egy 15 000 férőhelyes szabadtéri bokszarénát, melynek rekordgyorsan megvalósult fölépítésében 175 ember vett részt. A munkálatok során összesen 295 tonna fémet használtak fel, ezért is nagy bravúr, hogy ilyen rövid idő alatt sikerült megvalósítani egy ekkora arénát.

Ugyan sem az építkezés, sem a mérkőzés megrendezésének költségeit nem hozták nyilvánosságra, de afelől nem lehet kétségünk, hogy nem kicsi összegekről van szó. Ezt pedig részben a nézőkön akarják “behajtani”, ugyanis a jegyárak igen borsosak. A legolcsóbb belépők 41 500, míg a legdrágábbak alig kevesebb mint 4 millió forintba kerülnek.

“A gyűlölködők azt mondták, hogy sosem lesz kész” – írta Twitter-oldalán a befolyásos promóter, Eddie Hearn, akit lenyűgözött az új stadion. “Hihetetlen, hogy mindezt föl tudták húzni másfél hónap alatt. Hihetetlen és igazán történelmi lesz itt bokszolni, és nagyon bízom benne, hogy én fogok történelmet írni” – nyilatkozta Andy Ruiz a matchroomboxing nevű szakportálnak.

Az új aréna egyébként egy multifunkcionális létesítmény, hiszen kevesebb mint egy héttel a Joshua – Ruiz ütközet után, december 12. és 14. között már egy bemutató tenisztornát fognak rendezni benne, amelyen többek között Danyiil Medvegyev, John Isner, Fabio Fognini és Stanislas Wawrinka fognak részt venni. Összesen nyolc játékos fog pályára lépni, közöttük pedig 900 millió forintot fognak szétosztani, vagyis jól megfizetik őket azért, hogy évvégi szabadságukat félbeszakítva elutazzanak egy olyan országba, ahol a bokszhoz hasonlóan a tenisznek sincsenek nagy hagyományai, pénz azonban van bőven.

Nem lesznek ringlányok

Szaúd-Arábia célja a sportesemények megrendezésével az, hogy nyisson a külvilág felé és modernizálja társadalmát. Utóbbinak terén tett már több lépést is az iszlám jogot ezidáig szigorúan követő és betartató királyság, hiszen az elmúlt években több korlátozást is föloldott a nőkkel szemben, így pl. engedélyezte számukra a gépjárművezetés megtanulását, valamint azt is, hogy bizonyos ügyekben férjeik vagy férfi családtagjaik hozzájárulása nélkül járhassanak el. A folyamat azonban lassan halad, amire jó példa a már hivatkozott januári Olasz Szuperkupa-mérkőzés, amelyre a nők csak férfi kísérettel mehettek be, önállóan viszont nem, amiből lett is botrány Itáliában.

Az ökölvívásban hagyományosnak mondható, hogy a mérkőzéseken ringlányokat alkalmaznak, akiknek az a feladatuk, hogy a menetek közti szünetek végén egy táblát fölmutatva jelezzék, hogy hányadik menet következik. Voltak ilyen lányok Joshua és Ruiz júniusi címmérkőzésén is, most szombaton, Szaúd-Arábiában azonban nem lesznek.

A szunnita királyság úgy véli, hogy ezeknek a modelleknek a hiányos öltözete, amely pedig a küzdősport-gálákon a show szerves részét képezi, nem tisztelné a helyi szokásokat, ezért nem engedélyezi a ringlányok alkalmazását. Az országban szigorú szabályok vonatkoznak a nők viseletére, hiszen kötelező számukra az abaya, a szemek kivételével az egész testet fedő könnyű ruha hordása.

Nem lesznek csinos ringlányok Anthony Joshua és Andy Ruiz visszavágóján (Forrás: Panoramic)

Szaúd-Arábia idén első alkalommal adott otthont női birkózótornának, de a résztvevőknek ott is a teljes testüket fedő ruházatot kellett viselniük az ország hagyományainak tiszteletben tartása végett.

Tavaly férfiak számára is rendeztek hasonló viadalt Dzsiddában, de az esemény során fölháborodást váltott ki a szaúdiak körében, hogy láthatóak voltak az izzadtságfoltok a versenyzők ruházatán. Az erről készült képeket tisztességtelennek minősítette a szaúdi kormány, amely nem győzött bocsánatot kérni népétől azért, hogy ilyesmi megtörténhetett.

Ilyen körítés közepette kerül sor tehát most szombaton Anthony Joshua és Andy Ruiz visszavágójára Dárijában. Remélhetőleg ettől függetlenül egy igazi sportélménynek lehetnek majd szemtanúi azok, akik kilátogatnak az összecsapásra vagy a tévében követik azt.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply