Hamilton még egyszer brillírozott, a Ferrari még egyszer elrontott egy kerékcserét – az Abu Dhabi Nagydíj legfőbb tanulságai

Véget ért a 2019-es Forma-1-es világbajnoki sorozat. A lényegi kérdések már hetekkel ezelőtt eldőltek, így a mezőny nagy része fölszabadultan versenyezhetett a szezonzáró emirátusokbeli futamon. Az egyéni összetett harmadik helyéért vívott harcot végül Max Verstappen, a futamot pedig Lewis Hamilton nyerte.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
POZITÍVUMOK
Hamilton mindenek fölött

Tökéletes hétvégével zárta le újabb tökéletes idényét Lewis Hamilton. Az idei világbajnok szombaton megszerezte a pole pozíciót, ma pedig megfutotta a verseny leggyorsabb körét, nem mellesleg az élen ért célba. Hamilton szereti Abu Dhabit, s ezt most is bebizonyította. Egészen hihetetlen, de az idei 21 futamból 11-et megnyert, s 17-szer állhatott dobogóra. Hasonló produkcióra nem sok korábbi világbajnok volt képes. Mi tagadás, kolosszális teljesítmény ez a hatszoros világbajnoktól.

Bottas gyönyörű fölzárkózása

Valtteri Bottas motorcsere miatt csak a mezőny végéról kezdhette meg a szezonzáró futamot. Az elmúlt hetekben nem egy, általában lényegesen előkelőbb helyről startoló pilótának kellett ilyen-olyan okokból a rajtrács végéről indulnia, de végül szinte mindegyik fantasztikus fölzárkózást bemutatva pontszerzó helyen ért célba. Így járt ma Bottas is, aki a 4. helyen futott be. Ebből lehetett volna 3. helyezés is, de a végére alaposan elkopó gumikon csak szenvedő Charles Leclercet már nem tudta megelőzni.

Pérez és Kvjat remek teljesítménye

A Racing Point mexikói pilótája a tizedik helyről rajtolva hetedik lett, ezzel lényegében megkoronázta az év végén mutatott remek teljesítményét, hiszen az utolsó hat futamból ötön is pontszerzőként intette le a kockás zászló. Danyiil Kvjat a Toro Rossóval a tizenharmadik rajtkockából vághatott neki az idény utolsó 55 körének, végül a kilencedikként hajtott át a célvonalon. Az orosznak ez volt idén a harmadik top 10-es eredménye, amelyek közül kiemelkedik a Németországban elért harmadik hely.

NEGATÍVUM
Az utolsó futamra is jutott egy elrontott kerékcsere a Ferrarinál

Charles Leclerc a harmadik helyével megmentette a hétvégét a Scuderia számára, amely azonban ennél jobb eredmnéyt is elérhetett volna, ha szerelői nem foglalják keretbe az évet egy újabb elrontott kerékcserével, amire idén már sokadjára került sor az olaszoknál. Sebastian Vettel kiállásánál a bal első kerék rögzítése közel három másodpercbe tellett a szerelőknek, így a német rengeteg időt és nem egy helyet elvesztett. Mázli, hogy nem Leclerccel csinálták meg ezt, mert német csapattársával ellentétben neki még volt némi sansza az összetett harmadik helyének megszerzésére, ám ez végül nem lett meg, mert Max Verstappen előtte végzett. Nem vitás, hogy Maranellóban kemény lesz a tél, de hogy miért is, erről majd a későbbiekben fogok írni…

Ez volt tehát a Forma-1 idei utolsó versenyének értékelése. December folyamán egy éves összefoglaló írással jelentkezem majd a szezon történéseiről. Úgyhogy emiatt (is) érdemes követni a Sportudvart!

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Giuseppe Cacace/AFP

Leave a Reply