Először nyert mérkőzést siket teniszező ATP-tornán

Sporttörténelmi esemény szemtanúi lehettek azok, akik kilátogattak az egyesült államokbeli Winston-Salemben zajló férfi tenisztorna egyik mérkőzésére, mégpedig a dél-koreai Li Duk-hi és a svájci Henri Laaksonen összecsapására. A meccset – egyébként meglepetésre – az ázsiai játékos nyerte, de sikere nem ezért marad emlékezetes. Li ugyanis siketként tudta legyőzni ellenfelét, ezzel pedig ő lett a tenisztörténelem első hallássérült játékosa, aki ATP-torna főtábláján tudott diadalmaskodni. A dél-koreai számára természetesen nehéz volt az idáig vezető út, de ez a siker sok erőt ad neki ahhoz, hogy minél magasabbra törjön az épek között.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A dél-koreai Li Duk-hi történelmet írt: ő lett hétfőn, az egyesült államokbeli Winston-Salemben zajló tornán az első siket teniszező, aki egy ATP-verseny főtábláján mérkőzést tudott nyerni. A 21 éves játékos sikere nem csak ezért óriási tény, hanem azért is, mert egy vihar miatt közel öt órán át szüneteltetni kellett a mérkőzést, amelyet végül 7-6, 6-1 arányban húzott be az előzetesen esélyesebbnek tartott svájci Henri Laaksonen ellen. Linek ez volt az első főtáblás mérkőzése épek számára kiírt ATP-tornán.

“Az emberek kigúnyoltak a siketségem miatt. Azt mondták, nem kellene játszanom. Ez igazán nehéz érzés volt, de barátaim és a családom segítettek abban, hogy előre jussak. Szeretném megmutatni mindenkinek, hogy meg tudom csinálni!” – nyilatkozta könnyeivel küszködve a fiatal ázsiai a nagy siker után. “Azt üzenem a hallássérülteknek, hogy ne féljenek. Ha minden eszközt megragadtok, meg tudjátok csinálni!” – üzente sorstársainak a világranglista 212. helyét elfoglaló, a férfi tenisz második vonalának számító Challenge-tornákon évek óta szereplő játékos.

Szájról olvas

Fogyatékossága természetesen keménnyé teszi Li Duk-hi életét. A teniszben különösen az okozott neki fejtörést a kezdetekkor, hogy nem hallotta a székbíró ítéleteit és eredményközléseit. Emiatt meg kellett tanulnia szájról olvasni, hogy ez a kommunikációs probléma elháruljon. Azonban ez a technika sem oldja meg azt, hogy nem hallja a labdák pattogásának hangját. A mérkőzések után kötelessége a sajtó rendelkezésére állni. Itt az lenne a legegyszerűbb, ha jelnyelven zajlana a kommunikáció, csakhogy hősünk Dél-Koreában nem tanulta meg a jelnyelvet, mivel a távoli országban a gyerekek (akár siketek, akár nem) már egészen kiskorukban megtanulnak szájról olvasni. Az újságírók nagy része viszont nem koreaiul teszi föl kérdéseit, így egy újabb akadályozó tényező jelenik meg Li előtt.

Hétfőn egy dél-koreai tolmács segítségével tudta kifejezni érzelmeit a sajtó számára. “Azt mondtam magamnak, hogy egyszerűen szeretném a legjobbamat nyújtani és megpróbálni végig koncentráltnak maradni. Végül én jöttem ki győztesül” – mondta. Li ellenfele a második fordulóban a világranglistán 40. lengyel Hubert Hurkacz lesz, aki ellen szintén szeretné legjobbját nyújtani.

A dél-koreai számos ismert játékostól kapott gratulációkat és bíztatásokat történelmi győzelmét követően. Többek között Andy Murray is üzent neki: “Ha hallás nélkül kellene játszanom, hihetetlenül nehéz lenne lekövetni a labda sebességét és megérezni az ütő megfelelő forgatását… Sokszor használjuk fülünket arra, hogy megértsük a dolgokat. Ez (a siketség – a szerk.) természetesen óriási hátrány, tehát az, hogy képes volt így is arra, hogy győzelmet érjen el, egy csodálatos teljesítmény” – jelentette ki a britek többszörös Grand Slam-győztes sztárja.

Az amerikai Tennys Sandgren hasonló véleményen van: “Legyőztem őt néhány évvel ezelőtt. Odajött hozzám a meccs után egy Google Fordítóval és azt mondta: ‘Melyek a gyengeségeim? Ha valaki süket és nem tud jól angolul, ezt csinálja… Én nem tenném!’ Nagyon jó volt. Annyit tanulsz arról, hogy az ellenfeled miként üti meg a labdát az ütés hangja alapján. Ha nem hallja, akkor őrült készségekkel és tehetséggel kell rendelkeznie.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply