A nagy meleg és a rossz vízminőség is hátráltatja az olimpiai tesztversenyeket

Mivel már egy év sincs hátra a 2020-as tokiói olimpiáig, így most már javában zajlanak a japán fővárosban a tesztversenyek. Illetve csak zajlanának… Az elmúlt hetekben ugyanis a nagy hőség és a víz nem megfelelő minősége és hőmérséklete akadályozta a nyíltvízi úszók és a triatlonisták viadalát is. Az ilyen tesztversenyeknek pedig éppen az volna a fő céljuk, hogy a szervezők fölmérjék, mennyire alkalmas az adott helyszín az ötkarikás versenyek fogadására, ez a célkitűzés azonban így nehezen fog teljesülni, s fölmerülhet annak veszélye, hogy Rióhoz hasonlóan Tokióban is bőven lesznek problémák bizonyos helyszínekkel egy év múlva…

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Amikor már egy esztendő sincs hátra egy olimpia kezdetéig, akkor a játékok helyszínein megkezdődnek a tesztversenyek, amelyeken nem az eredmények fontosak, hanem az, hogy az adott helyszín mennyire felel meg egy olimpiai viadal követelményeinek. Természetesen ennek megfelelően a 2020-as nyári olimpia rendezője, Tokió is megkezdte a tesztversenyeket. A szervezők nyilván abban bíztak, hogy minden rendben lesz, azonban egy előre látható és egy előre nem látható körülmény is alapjaiban véve befolyásolta az események megrendezését. Azt előre láthatták a szervezők, hogy az időjárás nem biztos, hogy ideális lesz a sportoláshoz. Tokiót és Japán jelentős részét ugyanis hónapok óta komoly szárazság és hőhullám sújtja, amelyben már közel 60-an (köztük a játékok egyik, még építés alatt álló helyszínén dolgozó villanyszerelő) vesztették életüket. Emiatt már ideje korán megszületett az a döntés, hogy a tesztversenyeket helyi idő szerint a kora reggeli órákban, nem egyszer hat óra előtt elkezdik.

Nem véletlenek az ennyire korai és a sportolók szempontjából nem túl barátságos kezdési időpontok. Tokióban ugyanis már reggel hét órakor elérte a hőmérséklet a 28 Celsius-fokot, nyolckor pedig már bőven meg volt a 30 fok is. El lehet képzelni, délután mekkora forróság tombolhatott a japán fővárosban…

Ez tehát az előre látható körülmény. De volt egy előre nem látott, legalábbis a szervezőbizottság által eddig nem kommunikált körülmény is, amely szintén befolyásolta a tesztversenyek megrendezését. Ez pedig a vízminőség és a vízhőmérséklet. A Tokiói-öbölben rendezték a nyíltvízi úszók 5 kilométeres teszteseményét. Ennek során derült ki, hogy a vízben nagy mennyiségben találhatóak baktériumok. Ezektől többen hánytak is még bent a vízben. Emellett a 31 fokos vízhőmérséklet sem tett jót az úszóknak. “A hőmérséklet olyan magas volt, ami kicsit aggaszt engem” – mondta Kida Jumi japán úszónő, aki hozzátette: “a víz kissé büdös volt, a tisztasága viszont egyáltalán nem volt rendben”.

“Ez volt a legmelegebb pálya, amelyen valaha versenyeztem. Az első két kilométeren jól éreztem magam, utána viszont túlmelegedtem” – ezt már a tunéziai Uszáma el-Mellúli, a 10 kilométeres táv 2012-es olimpiai bajnoka mondta. A víz minőségével egyébként 2016-ban, a riói olimpián is sok probléma volt. Akkoriban ugyanis szuperbaktériumok jelenlétét mutatták ki a nyíltvízi úszók pályájának vízében, amelyet a környékbeli vizek erős szenyezettsége idézett elő. A brazil szervezők nem tudták fölszámolni ezt a problémát, így többen is rosszul lettek a versenyek során.

A Nemzetközi Úszó Szövetség (Fina) szabályzata szerint nem lehet versenyt rendezni 31 Celsius-foknál melegebb vízben. Cornel Marculescu, a Fina igazgatótanácsának vezetője ígéretet tett arra, hogy fölkérnek egy külső szervezetet, amely a tokiói szervezőkkel együttműködve vizsgálni fogja a Tokiói-öböl vízének hőmérsékletét és minőségét a játékokat megelőző időszakban. Az eredmények alapján fognak dönteni a nyíltvízi úszószámok végleges menetrendjéről. “Az információik alapján fogunk dönteni a versenyek kezdési időpontjáról. Ez lehet öt óra, fél hat, hat óra és fél hét is. Minden a vízhőmérséklettől függ” – mondta Marculescu, aki leszögezte: a Fina számára az úszók egészsége a legfontosabb.

A nyíltvízi úszók viadalára augusztus 11-én került sor. Ezután hat nappal, vagyis múlt szombaton rendezték volna a paratriatlonisták paralimpiai tesztversenyét, azonban a triatlont kényszerből duatlonná kellett csonkítani. Ennek hátterében pedig szintén a víz nem megfelelő hőmérséklete és tisztasága állt. A sportolók így csak a kerékpározást és a futást tudták teljesíteni.

Az elmúlt hétvégén is 35 fok fölötti hőség és 80%-ot meghaladó páratartalom volt jellemző Tokió időjárására. Ezek a viszonyok pedig az ép triatlonisták olimpiai teszteseményét is befolyásolták, ugyanis a nők csütörtöki futószámát 10-ről 5 km-re kellett lerövidíteni az úszásnál nagy számban jelentkező rosszullétek miatt. A francia Cassandre Beaugrand a rövidítés ellenére kiszáradt a futás során és kórházban kellett kezelni néhány napig.

A nagy kánikula az evezősök tesztversenyét sem kímélte. Itt 12 sportoló és néző lett rosszul a hőség miatt. “Nagyon sajnálom a sportolók miatt, hogy nem tudtuk hatékonyan előkészíteni a terepet a versenyekre” – mondta Ocuka Sinicsiró, a Japán Triatlon Szövetség elnöke szombaton.

A tokiói olimpia szervezői egyébként hónapok óta törik a fejüket azon, hogy amennyiben 2020 nyarán is hasonlóan kemény időjárásra kell számítani, akkor hogyan oldják meg azt, hogy a szabadtéri számokban induló sportolók minél kevésbé legyenek kitéve a nagy hőség és a magas páratartalom kombinációja által a fizikai munkát végzőkre előidézett veszélyeknek. Bejelentették, hogy dolgoznak több olyan megoldáson is, amely elviselhetőbbé teheti a klímaviszonyokat a nézők és a versenyzők számára egyaránt. Tizenegy hónapjuk van, hogy megtalálják a legjobb megoldást…

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply