Neymar visszarepíti a PSG-t a trónra? – kezdődik a Ligue 1

A címvédő Monaco Toulouse elleni mérkőzésével ma este megkezdődik Európa ötödik legerősebb labdarúgó-bajnoksága, a francia Ligue 1. Az idény mindössze három nappal azután startol, hogy Neymar a világ legnagyobb átigazolási összegéért cserébe a Paris Saint-Germainhez igazolt. Bevásárlás terén az Olympique Marseille-re sem lehetett panasz, hiszen többek között sikerült megszerezniük Valére Germaint attól a Monacótól, amely a távozni szándékozó új sztárral, Kylian Mbappéval soraiban várja a mai szezonnyitót.

Két és fél hónap nyári szünet után ma 21 órától megkezdődik a francia labdarúgó-bajnokság 2017-18-as szezonja, amelynek a Monaco csapata vág neki címvédőként. A hercegségbeliek a Toulouse ellen odahaza kezdik meg szereplésüket. A korábbi egyeduralkodó, idén májusban azonban csak az ezüstérmet megszerző Paris Saint-Germain még valószínűleg Neymar nélkül lép pályára az újonc Amiens ellen. A tavalyi bronzérmes, s hétközben a BL-ből az Ajaxot kiejtő Nice a Saint-Étienne elleni rangadóval, míg a nagybevásárlást tartó Marseille a Dijonnal szembeni mérkőzéssel startol.

Nem mondhatnánk, hogy eseménytelenül telt volna a nyári uborkaszezon a Ligue 1 háza táján. Gyakorlatilag az előző bajnokság vége óta állandó beszédtéma Kylian Mbappé jövője. A Monaco felfedezettjét számos európai sztárklub, például a BL-győztes Real Madrid is megkörnyékezte, a hercegségbeli klub vezetői viszont 100 millió eurónál kevesebbért nem hajlandók elengedni. Pár napja ugyanakkor maga Mbappé nyilatkozott úgy, hogy még a nyáron szeretné elhagyni a Monacót, a sajtó szerint a Barcelona lehet a fő álma. A címvédő portugál vezetőedzője, Leonardo Jardim ennek ellenére jelölte a fiatal támadót a ma esti, Toulouse elleni meccs keretébe, az viszont a történtek függvényében kérdéses, hogy fog-e játszani. Az biztos, hogy a Monacónak nem jönne jól, ha a Marseille-hez távozott csapatkapitány, Valére Germain után egy másik tavalyi alapembert is elveszítene a csapat. Germain mellett ráadásul Bernardo Silva, Mendy és Bakayoko is eligazoltak, mind-mind olyan játékosok, akiknek kulcsfontosságú szerepük volt a Monaco végső sikerében.

Apropó, Marseille! A nyár legfontosabb történései közé tartozott a tengerparti város csapatának számos nagy horderejű átigazolása. A tavaly ősz elején érkezett amerikai tulajdonos már a januári átigazolási időszak során is eurómilliókat áldozott olyan játékosokra, mint a klub neveltje, Patrice Evra vagy a tavalyi Eb egyik gall kulcsembere, Dimitri Payet.

Az elmúlt két hónapban összesen négy új focista került az OM-hez. Érkezett a már többször emlegetett Valére Germain, Luiz Gustavo a Wolfsburg-tól, a korábbi első számú kapus Steve Mandanda a Crystal Palace-tól, illetve Adil Rami a Sevillától. Az eddig is a csapatot erősítő Florian Thauvin-t opciós jogával élve végleg megszerezte a klub a Newcastle-től, s ugyanígy tettek a Tottenham-től kölcsönbe érkezett kameruni csatárral, Clinton Njié-vel is. Nem kötöttek azonban új szerződést a Swansea által kölcsönbe adott Bafétimbi Gomissal, aki egyik húzóembere volt az OM-nek az elmúlt idényben. Az utánpótlásból fölkerült a nagyokhoz az ígéretesnek tartott Boubacar Camara. Értük összesen 42 millió eurót és 7 milliónyi bónuszt fizetett ki a Marseille. Több játékos is visszatért a kölcsönből, közülük a tavaly a Milant erősítő Lucas Ocampos jelenthet erősítést a csapat számára. Távozott Karim Rekik és Bill Tuiloma, míg több labdarúgónak, pl. Abou Diabynak lejárt a kontraktusa, így szabadon igazolhatóvá váltak.

Az Olympique Marseille vasárnap 21 órától a Lang Ádámot foglalkoztató Dijon ellen kezdi meg a bajnokságot hazai pályán, a Vélodrome-ban. Azt hiszem, nem kell nagy jósnak lenni ahhoz, hogy kijelentsük, az OM az élmezőnybe tartozhat ebben a kiírásban, a tavalyi – elsősorban a remek tavaszi szereplésnek köszönhetően elért – ötödik hely is azt mutatta, a csapat jó irányba halad a Franck McCourt tulajdonos által kijelölt úton, aminek végén bajnoki címet és BL-indulást kell produkálnia az együttesnek.

A Marseille költekezése azonban eltörpül a labdarúgó-történelem legnagyobb összegű átigazolása mellett. Július közepén jelent meg a pletyka a sajtóban, hogy Neymar, a Barcelona brazil támadója a Paris Saint-Germain felé kacsintgat. Eleinte mindegyik fél cáfolta ezeket a híreszteléseket, azonban augusztus legelső napjaira biztossá vált az, amit nagyon kevesen gondoltak volna: a brazil gólzsák 222 millió euróért a fővárosi klubhoz igazolt. Hivatalos bemutatására ma került sor Párizsban, ahol a csatár elmondta, hálás a Barcelonának az elmúlt négy évért, szíve azonban most már a PSG felé dobog. Az a célja, hogy a csúcsra juttassa a klubot: sikerüljön visszahódítani a bajnoki trófeát és összejöjjön az évek óta áhított Bajnokok Ligája-diadal is. Minden bizonnyal Neymar a szombaton 17 órakor kezdődő, Amiens elleni bajnoki mérkőzésen még nem lesz ott a párizsi keretben, de a második körtől, a Guingamp elleni meccstől kezdve tagja lesz a kezdőcsapatnak. Sok kétségünk nem lehet afelől, hogy Edinson Cavanival egy rendkívül gólerős támadópárost fognak alkotni, s velük – nomeg persze a csapat többi sztárjával együtt – komoly esélye nyílhat a fővárosi csapatnak a bajnoki cím visszaszerzésére, a francia közvélemény már most is a PSG-t tartja a legfőbb favoritnak.

Az előző idény meglepetéscsapata a Nice volt, amely a harmadik helyen végzett, ezzel kivívta a BL-indulás lehetőségét. Az együttesnek már a harmadik selejtezőkörben be kellett kapcsolódnia a nemzetközi kupaküzdelmekbe, s az Ajax személyében rögtön egy igen erős riválissal találták szemben magukat Mario Balotelli és csapattársai. Mindkét meccs döntetlent hozott: Nizzában 1-1, Amszterdamban 2-2 lett a végeredmény, vagyis a Nice idegenben lőtt több góllal bejutott a selejtező utolsó körébe, ahol viszont egy újabb kőkemény ellenfél, a Napoli vár a piros-feketékre. A csapat nagyjából egyben maradt a tavalyi menetelés után, az alapemberek közül senki sem ment el, talán csak a marokkói középpályás, Younés Belhanda távozása – visszatért a Dinamo Kijevhez a kölcsönből – érintheti érzékenyen a klubot, de ezt még valószínűleg el tudja viselni a Nice, amely azonban több új játékost is tudott igazolni: a védő Christophe Jallet a Lyontól, a csatár Pierre Lees-Melou a Dijontól került a Cote d’Azurra, ők mindenképpen erősítést jelenthetnek. A Nice szombaton 20 órától a rekordbajnok Saint-Étienne otthonában kezdi meg idei hadjáratát. Meglepődnénk, ha ebben a szezonban nem a top ötben láthatnánk Balotelliéket.

A tavalyi bajnokság első öt helyezettje közül a Lyon gyengült leginkább. Távozott a kulcsjátékosok közül Mathieu Valbuena (Fenerbahce), Corentin Tolisso (Bayern München), Maxime Gonalons (Roma), Alexandre Lacazette (Arsenal), Christophe Jallet (Nice), Maciej Rybus (Lokomotív Moszkva) és Rachid Ghezzal (még nincs új klubja). Az érkezők között találjuk a római kölcsönből hazatérő Clément Grenier-t és a Chelsea-vel angol bajnokságot nyerő Bertrand Traoré-t, rajtuk kívül főleg fiatalok kerültek a hétszeres bajnokhoz. A tavalyi alapemberek közül tehát nem sokan maradtak az Európa Liga csoportkörére készülő együttesben, Bruno Genesio vezetőedzőnek sok új játékost kell beépítenie, kíváncsian várhatjuk, mire mehet ez a lyoni legénység. Annyi már most bizonyos, hogy az egyesületet 1987 júniusa óta vezető Jean-Michel Aulas elnök jól járt az idei merkátóval, hiszen az eladott játékosok után 118,75 millió euró + 13 millió euró bónuszt szedett be az Olympique, míg új focistákra “csak” 39 és fél millió eurót költöttek. A Lyon szombaton este az újonc Strasbourg ellen kezdi meg bajnoki szereplését.

Sok francia szakértő várja kíváncsian az utóbbi években az alsóházban szerénykedő, 2011-es bajnok Lille idei teljesítményét. Az együttest az argentin tréner, Marcelo Bielsa vette át, aki már dolgozott Franciaországban: 2014-15-ben 4. helyig vezette a Marseille-t. A Le Figaro napilap által megkérdezett szakírók egyöntetűen úgy látják, a sok kíváló fiatal játékossal fölálló Lille az új edző keze alatt egy nagyon ütős csapattá válhat, s ha idén még nem is végeznek előkelő helyen, jövőre már odaérhetnek az európai helyek valamelyikére is. A Le Figaro összesen négy szakember véleményét kérte ki a szezon esélyeivel kapcsolatban, s a Lille mellett a Rennes, a Toulouse és a Ligue 2 bajnokaként följutó Strasbourg is a meglepetés okozására esélyes csapatok közé lett sorolva részükről.

A kiesés elleni küzdelem is sok izgalmat ígér. Franciaországban az utolsó kettő esik ki automatikusan az élvonalból, a tizennyolcadiknak pedig osztályozót kell vívnia a másodosztály bronzérmesével. Az idei osztályozó pedig bizony a Ligue 1 képviselőjének bukásával zárult: a Lorient 2-1-es összesítéssel alulmaradt a Troyes-val szemben, ezzel búcsúzott. A Troyes-ra jellemző, hogy ingázik az első két osztály között, most is mindössze egy év kihagyás után térnek vissza az elitligába. A Le Figaro által megkérdezett szakértők mindegyike pesszimista a Troyes bennmaradási esélyeit illetően, s jellemzően a Metz, Caen, Angers triót sorolják még a kiesés elleni harcban érintett csapatok közé. A másik két újonc, a Strasbourg és az Amiens szerintük idén könnyedén bennmaradhat, rájuk inkább a második év-szindróma hozhat bajt.

Ma este tehát megkezdődik a Ligue 1 új idénye rengeteg sztárral és reményeink szerint megannyi jó mérkőzéssel. A Sportudvaron figyelemmel kísérjük a bajnokság történéseit, mint ahogyan a többi európai elitligával is kiemelten foglalkozunk majd augusztustól kezdődően. Olvassatok minket!

Leave a Reply