Átigazolási összefoglaló (augusztus 12-16.)

VIDEÓKKAL – Angliában a múlt héten véget ért, Európa más részein azonban jelenleg is tart a nyári átigazolási időszak a labdarúgásban. Egészen szeptember 2-áig van lehetőségük a kluboknak nyélbe ütni üzleteket. A Sportudvar augusztusban kezdetben heti rendszerességgel, majd a hónap utolsó hetében naponta jelentkezik összefoglalóval a legfrissebb és legérdekesebb transzferekkel kapcsolatban. Szeptember 2-án pedig élő tudósításban fogunk beszámolni a piac zárónapjának eseményeiről. Most nézzük, mi történt augusztus második teljes hetében!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!
HAZAI HÍREK
Lanzafame visszatért Kispestre

Davide Lanzafame hétfőn visszatért a Ferencvárostól a Budapest Honvédhoz. Az olasz támadó harmadszor szerződik a kispesti csapathoz, ezúttal egy évre kölcsönben tér vissza, a Honvédnak azonban kötelező vásárlási opciója lesz rá az idény végén.

A 32 éves támadó a 2016–2017-es idényben bajnoki címet ünnepelhetett a Honvéddal, majd a 2017–2018-as kiírásban 20 találattal gólkirály lett az NB I-ben. Tavaly nyáron a kispestiektől a Ferencvároshoz szerződött, amellyel a legutóbbi idényben szintén bajnok lett, és 17 találattal társgólkirály (a Honvédtól idén nyáron Luganóba igazoló Holender Filippel).

A Ferencvárosnál alapember volt a legutóbbi idényben, 32 tétmérkőzésen lépett pályára (28 bajnoki- és 4 Magyar Kupa-meccs). A jelenlegi kiírásban a Bajnokok Ligája selejtezőjében a Ludogorec elleni párharc mindkét mérkőzésén csereként szállt be, a Valletta ellen mindkétszer kezdő volt, a budapesti találkozón kétszer is betalált. A Dinamo elleni zágrábi összecsapáson szintén a kispadról szállt be. Az eddigi öt BL-selejtezőn 193 percet töltött a pályán.

Kovács István hosszabbított a Vidivel

A MOL Fehérvár megállapodott Kovács Istvánnal, így a felek meghosszabbították a játékos 2020 nyarán lejáró szerződését – számolt be a fehérvári klub honlapja. A Fehérvár azt nem közölte, meddig szól az új kontraktus.

Kovács István a MOL Fehérvár színeiben eddig 180 alkalommal szerepelt az NB I-ben és 19 gólt szerzett, összesen 268 tétmérkőzésnél és 26 gólnál jár hét és fél év alatt.

Örülök, hogy továbbra is a Vidiben focizhatok, nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy elfogadjam-e a hosszabbítási ajánlatot. Immár 7 és fél éve vagyok a klub játékosa, vagyis lassan több időt töltöttem a Vidiben, mint amennyit a nevelőegyesületemben. Bízom benne, hogy ennyi idő után nemcsak a csapat, hanem Székesfehérvár is befogadott, mint játékost és mint lakost is. Legutóbb három éve, 2016-ban hosszabbítottam szerződést, az azóta eltelt időszakban pedig bajnokságot és Magyar Kupát is nyertünk, valamint játszottunk az EL csoportkörében is, remélem, a következő évek is hasonló sikereket tartogatnak számunkra. A labdarúgásban az ember sosem elégedhet meg az elért eredményeivel, én sem szeretnék hátradőlni, hiszen bár itthon már tényleg mindent megnyertem a csapattal, de szeretnék még trófeákat gyűjteni a Vidivel, valamint életem egyik legmeghatározóbb élménye a BL-selejtező utolsó köre volt, ahol felcsendült már a Bajnokok Ligája himnusza is, ezt az érzést mindenképp szeretném újra átélni” –idézte a klub honlapja Kovács Istvánt a megállapodás után. 

Kovács 2012. január 18-a óta a Vidi labdarúgója. A csapattal két bajnoki címet, Magyar Kupa-győzelmet, Szuperkupa-győzelmet, Ligakupa-győzelmet szerzett, vagyis mindent megnyert fehérváriként, amit Magyarországon meg lehet nyerni. Emellett két alkalommal is szerepelt az Európa Liga-csoportkörben, valamint ő lett a klub történetének 41. magyar válogatott labdarúgója. 

A fehérvári csapat azt nem közölte, hány évvel hosszabbította meg a 27 esztendős, tizenegyszeres válogatott labdarúgó szerződését.

Élvonalbeli múlttal rendelkező védőt igazolt a Győri ETO

Gengeliczki Gergő személyében NB I-es rutinnal rendelkező belső védőt szerződtetett a labdarúgó NB II-ben éllovas ETO FC Győr – számolt be róla a klub honlapja.

A 26 éves, 195 cm magas belső védő a Honvéd akadémiáján nevelkedett, majd Nyíregyházára igazolt, ahol a 2013–2014-es kiírás végén NB II-es bajnoki címet ünnepelhetett. A Szparival való feljutás után fél évvel Mezőkövesdre került kölcsönbe, aztán Dunaújvárosban játszott, ahonnan Soroksárra igazolt. Az előző két idényt az MTK-ban töltötte – az első évben másodosztályú bajnoki címet és feljutást ünnepelhetett, a másodikban az első osztályban focizott, de nem tudta megmenteni a kék-fehéreket a kieséstől.

„Szerettem volna olyan NB II-es klubba igazolni, amelynek komoly célja a feljutás – mondta Gengeliczki Gergő a klub honlapjának. – A jó kezdés is bizonyítja, hogy az ETO ezt komolyan gondolja.”

A középső védő leigazolása azért is vált fontossá a győrieknek, mert a közelmúltban az ugyanezen a poszton szereplő Dvorschák Gábor sérülés miatt hetekre kidőlt.

A Kisalföld eközben arról számolt be, hogy a győriek megszerezték Simon Márkot is, a 23 éves támadó Paksról érkezett, de a tavaszi szezonban Csákváron focizott kölcsönben.

Perisic Münchenben tölti a következő szezont

A Bayern München kedden délben bejelentette, hogy egy évre kölcsönbe érkezik a klubhoz Ivan Perisic, az Internazionale vb-ezüstérmes horvát középpályása. A bajor klubnak a szezon végén opciós joga lesz Perisic végleges megvásárlására.

A német bajnokság egyébként ma este éppen a Bayern München és a Hertha Berlin mérkőzésével veszi kezdetét. A horvát akár már itt bemutatkozhat.

Francia csatárt szerződtetett a Monaco Sevillából

A francia élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Monaco hivatalos honlapján jelentette be, hogy átigazolta Wissam Ben Yeddert a Sevillától.

A négyszeres francia válogatott támadóért nem tartott sokáig az egyezkedés a két klub között, ugyanis a monacói csapat kifizette Ben Yedder 40 milliós kivásárlási árát.

A 29 éves csatár öt évre, 2024 nyaráig kötelezte el magát a monacói klubhoz. A francia élvonal természetesen nem lesz ismeretlen terep számára, mivel a Toulouse-nál 2010 és 2016 között hat idényt töltött el.

A mögöttünk hagyott idényben 54 mérkőzésen 30 gólt szerzett, valamint 11 gólpasszt jegyzett. Igazolása azért is kulcsfontosságú a Monaco számára, mert sajtóhírek szerint Radamel Falcao távozik a klubtól, minden bizonnyal a Galatasarayhoz igazol át.

A Monaco rosszul kezdte a múlt héten a francia bajnokságot, hiszen hazai pályán kapott ki 3:0-ra a Lyontól. Az együttes – amely 2017-ben bajnok volt – tavaly csupán a 17. helyen végzett. A hercegségbeliek természetesen szeretnék ezt idén elkerülni, ezért is érkezett Ben Yedder.

Nzonzi Isztambulba tart

Az AS Roma labdarúgócsapata hivatalos honlapján tette közzé ma délután, hogy Steven Nzonzi a török élvonalbeli Galatasaray csapatában folytatja kölcsönben.

A francia világbajnok középpályás egy évre kerül kölcsönbe a Galatasaray együtteséhez. A kölcsönszerződés lejártával a török csapatnak – 16 millió euróért cserébe – lehetősége lesz végleg megszerezni Nzonzit. 

Ha újabb idényre szeretné kölcsönvenni a Galatasaray a 30 éves labdarúgót, 500 ezer eurót kellene fizetnie az olasz fővárosi csapatnak. Amennyiben ezt az opciót aktiválják, két év után is megvásárolhatják – ekkor már csak 13 millió eurót kérhet érte a Roma.

Nzonzi 2018 nyarán a Sevillától érkezett a Romához, miután a francia válogatottal megnyerte a világbajnokságot. A védekező középpályás 39 mérkőzésen lépett pályára a „farkasoknál”, egy gólt szerzett.

Manchesterből erősített a Valencia

A spanyol élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban (La Liga) szereplő Valenciában folytatja a pályafutását Eliaquim Mangala.

A 28 esztendős, nyolcszoros francia válogatott védő a klub tájékoztatása szerint 2021 nyaráig kötelezte el magát a Valenciához.

Mangala 2014 augusztusában 45 millió euróért szerződött a Manchester Cityhez, öt év alatt csupán 57 bajnoki mérkőzésen lépett pályára az angol gárda színeiben, amely jobbára inkább kölcsön is adta – a 2016–2017-es idényben például pont a Valenciának.

A transfermarkt.de piaci portál úgy tudja, hogy Mangaláért nem kellett fizetnie új csapatának, az angolok ingyen elengedték.

25 millió euróért erősített a Lyon

A francia élvonalbeli bajnokságban szereplő Olympique Lyon a hivatalos honlapján jelentette be Jeff Reine-Adélaïde szerződtetését az Angers-től. A 21 éves középpályásért 25 millió eurót fizettek.

Reine-Adélaïde a Lensban nevelkedett, majd 17 éves korában átigazolta őt az Arsenal. Az utánpótlásban végigjárta a ranglétrát, ám a felnőttcsapatban csupán nyolc angol kupamérkőzésen (FA-kupa, Ligakupa) játszott.

A több játéklehetőség reményében tavaly nyáron az Angers-hez igazolt, s a mögöttünk hagyott idényben valósággal berobbant: alapemberré vált a 13. helyen végző csapatnál, három gólt szerzett és három gólpasszt is jegyzett.

A 2019–2020-as kiírás első meccsén a Bordeaux elleni 3:0-ra megnyert mérkőzésen is kulcsszereplő volt: egy góllal és egy gólpasszal vette ki a részét a sikerből.

Egy idény alatt csaknem megháromszorozta értékét, 11 millió euróra becsüli most a Transfermarkt, ám a Lyon ennek több mint duplájáért, 25 millió euróért szerezte meg a játékjogát. A pénzből valószínűleg bizonyos százalékban az Arsenal is részesül.

Kölcsönadta ukrán tehetségét a Real Madrid

A spanyol élvonalban (La Liga) szereplő Real Madrid kölcsönadta Andrij Lunyint.

A 20 éves kapust az egyik legnagyobb tehetségnek tartják, ám a tavaly nyáron 8.5 millió euróért vásárolt játékos a felnőttcsapatban egyelőre biztosan nem kapná meg a lehetőséget, így a királyi gárda a 2019–2020-as idényre kölcsönadta a szintén élvonalbeli Real Valladolidnak.

Rekordösszegért igazolt védőt a Salzburg

A Red Bull Salzburg, Szoboszlai Dominik csapata osztrák rekordot jelentő összegért átigazolta Maximilian Wöbert a Sevillától.

A 21 éves védőért spanyol sajtóértesülések szerint 12 millió eurót fizetett a Salzburg, Wöber ötéves szerződést írt alá.

Az osztrák válogatott Wöber 2017-ben a Rapid Wientől került az Ajaxhoz, az elmúlt fél évet a Sevillában töltötte.

Szalai klubja Szoboszlai klubjából igazolt

A német élvonalbeli labdarúgó-bajnokságban szereplő Hoffenheim hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette Diadie Samassékout a Red Bull Salzburgtól. A mali középpályás öt évre írt alá.

Diadie Samassékou hasonló utat járt be, mint Szoboszlai Dominik Salzburgban. 2016-ban szerződtették, majd egy évet eltöltött a salzburgiak fiókcsapatában, a Lieferingben, aztán felkerült az első csapathoz.

A 23 éves védekező középpályás 134 tétmérkőzésen lépett pályára a Red Bull Salzburgban, és két gólt, valamint hat gólpasszt jegyzett.

A Hoffenheim 12 millió euróért igazolta le, ami azért is minősül jó üzletnek, mert becsült piaci értéke 20 millió euró. A mali középpályás ötéves szerződést kötött Szalai Ádám csapatával.

Sok pénzért szerzett csatárt a Betis

A spanyol La Liga rajtjára készülő Real Betis szerdán 28 millió euróért megszerezte az Espanyoltól Borja Iglesiast.

A sevillai klub történetében a 26 éves csatár lett a második legdrágább igazolás, a rekordot 1998 óta a brazil Denílson, 2002 világbajnoka tartja 31.5 millióval.

Átigazolásával Iglesias követte eddigi vezetőedzőjét, Joan Francesc Ferrert – sportági becenevén Rubit –, aki az előző idényben, 12 év után, európai kupaszerepléshez segítette az Espanyolt. Iglesias 17 góllal járult hozzá ehhez.

A spanyol bajnokság elmúlt idényében a tizedik helyen végző Betis már 67 millió eurót költött a nyáron kerete megerősítésére. Mások mellett a francia középpályás, Nabil Fekir 19.5 millió euróért érkezett a Lyontól, a spanyol támadó, Juanmi pedig 8 millióért a Real Sociedadtól.

David Neres marad az Ajaxnál

Az Ajax Amszterdam Twitter-oldalán jelentette be, hogy szerződést hosszabbított 22 esztendős támadójával, David Neressel. A focista júliusban a brazil válogatott tagjaként megnyerte a hazai rendezésű Copa Américát, az előző szezonban pedig alapembere volt a Bajnokok Ligájában elődöntőig menetelő, a holland bajnokságot pedig megnyerő klubnak. Neres 2023-ig marad az amszterdamiak alkalmazásában.

Letett a Flamengo Balotelliről

A brazil élvonalban szereplő Flamengo internetes oldalán bejelentette, hogy letett arról, hogy leigazolja Mario Balotellit, akit hetek óta rendszeresen hírbe hoztak a klubbal. A nehézkes természetű olasz csatárnak június végén lejárt a szerződése a Marseille-jel, s jelen pillanatban sincs hivatalos bejelentés a jövőjéről. Nagyon valószínűnek tűnik viszont, hogy az olasz válogatott csatár hazatérhet, ugyanis a Serie A újonca, a Brescia akarja megszerezni. Balotelli ebben a városban nőtt föl, s itt mutatkozott be a talján első osztályban még a 2010-11-es szezonban.

A FIFA megbüntette a Cityt

A Chelsea után a Manchester Cityt is megbüntette a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség, amiért megszegte a 18 éven aluli labdarúgókra vonatkozó átigazolási szabályokat. Az angol bajnoki címvédő azonban a londoni riválissal ellentétben megúszta pénzbüntetéssel, 370 ezer svájci frankot, mintegy 108 millió forintot kell bírságként kifizetnie.

A FIFA közleménye szerint a City az átigazolási szabályzatnak ugyanazt a 19-es paragrafusát szegte meg, mint a transzferpiacról korábban 2020 nyaráig kizárt Chelsea. A szövetség ugyanakkor nem hozta nyilvánosságra, a manchesteri klub hány esetben vétett a szabályzat ellen – a Chelsea 29 alkalomért kapta meg a maga büntetését februárban.

A BBC azt írja, a FIFA enyhítő körülményként tekintette, hogy a City mindenben együttműködött a vizsgálat alatt és beismerte a szabálytalanságot.

Több angol klub ellen is vizsgálódik egyébként a FIFA, míg az angol szövetséget (FA) a Chelsea-vel egy időben 510 ezer svájci frankos bírsággal sújtotta, illetve kötelezte, hogy vizsgálja felül az átigazolásokkal kapcsolatos monitoringrendszerét, hogy a jövőben kiszűrhessék a szabálytalan transzfereket.

A 19-es paragrafus kimondja, 18 éven aluli, külföldi játékost csak abban az esetben szerződtethet egy klub, ha a szülők függetlenül a klubtól döntenek az országváltás mellett, vagy a játékos lakhelye és új klubja 50 kilométeren belül van az országhatárhoz.

Érdekelnek a hasonló cikkek? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: honvedfc.hu

Leave a Reply