Tiger Woods és társai föllépnének a szakadár golfliga ellen

Egyre nagyobb hullámokat ver a golfban az év elején elindult szakadárbajnokság, a LIV Tour terjeszkedése. A szakadársorozat szervezőinek több, a sok évtizedes múltra visszatekintő PGA sorozatban sikert sikerre halmozó játékost sikerült elcsábítania hatalmas pénzekkel, amelyeket egy szaúdi állami befektetési alap biztosít számukra. Tiger Woods és a sportág más kiváló játékosai most egyeztettek egymással arról, hogyan lehetne fölvenni a kesztyűt a LIV-vel szemben, amely kétségtelenül megbontotta a golf hosszú időn keresztül fönnállt egységét.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Egyre jobban éleződik a néhány hónapja elindult szakadárliga, a LIV Golf és a PGA közötti ellentét. Az új sorozathoz ugyanis több PGA-tag is csatlakozott, akik emiatt nem vehetnek részt az észak-amerikai bajnokság versenyein. A LIV-sorozat szervezői igen komoly összegeket fizetnek azoknak a golfozóknak, akik csatlakoznak hozzájuk, s ez több sokszoros Major-győztest is arra sarkallt, hogy ezt meglépje: közéjük tartozik Phil Michelson, Bryson DeChambeau, Sergio Garcia és Dustin Johnson is.

A LIV természetesen megkereste a sportág legnagyobb nevét, Tiger Woodsot is. A 46 éves amerikai még júliusban, a Brit Open előtti napokban beszélt arról, hogy szerződést kínáltak neki a szakadárbajnokság részéről, de elutasította azt. Most az is kiderült, hogy csak neki 700 és 800 millió dollár (mai árfolyamon nagyjából 2.8 és 3.2 billió forint) közötti összeget ajánlottak föl a csatlakozásért cserébe. Nem véletlen, hogy ilyen elképzelhetetlenül nagy pénzek forognak kockán, ugyanis a LIV Golf pénzügyi hátterét egy szaúdi állami befektetési alap nyújtja – ez egyébként a szakadárligát érő egyik legfőbb kritika, hiszen Amerikában sokan szúrós szemmel tekintenek Szaúd-Arábiára.

Ami a sportszakmai szempontokat illeti, Woods júliusi nyilatkozatában azt mondta, azok a játékosok, akik átmennek a LIV-be, azok megtagadják mindazt, ami lehetővé tette számukra, hogy eljussanak oda, ahol ma tartanak. Azt is elmondta, szerinte ki kéne zárni a PGA-versenyekről a LIV-játékosokat.

Woods most legalább húsz másik PGA-éljátékossal együtt értekezletet tartott az egyesült államokbeli Delaware államban, a BMW Championship névre hallgató PGA-torna helyszínén arról, hogyan lehetne hatékonyan föllépni a LIV-vel szemben, amely továbbra is sok golfozót környékez meg csillagászati összegű szerződésekkel.

Olyan sztárok, mint Phil Michelson, Bryson DeChambeau, Sergio Garcia, Dustin Johnson és Brooks Koepka normál esetben részt vehetnének a BMW Championshipen, azonban a PGA döntése értelmében a LIV-játékosok nem indulhatnak az észak-amerikai bajnokság versenyein, így hiányozni fognak a mezőnyből.

Egy bíróság a múlt héten három, a szezont még a PGA-ben megkezdő LIV-játékos számára megadta a jogot arra, hogy elindulhassanak a PGA-sorozat idei utolsó versenyein annak dacára, hogy a liga kitiltotta őket. Emiatt került sor a keddi találkozóra a játékosok között, mivel a LIV a bíróságon is keményen nyomul és eléri célját. Amennyiben ez ellen nem tudnak egységesen és határozottan föllépni, akkor könnyen kettészakadhat a golf, amely évtizedeken át egységes volt, hiszen a PGA-sorozat léte megkérdőjelezhetetlennek bizonyult.

Woods és társai amiatt is támadják az új bajnokságot, hogy eltérő szabályok szerint működik. Egyrészt egy zárt ligáról van szó, azaz a játékosok meghatározott ideig lehetnek tagjai a mezőnynek, s nem lehet selejtezőkön keresztül bekerülni a tornákra, másrészt itt nem négy, hanem csupán három napból áll egy verseny. A LIV elnevezés a római 54-es számra utal, ugyanis a PGA-hez hasonlóan 18 lyukas pályákon játszanak, csak éppen egy nappal kevesebbet, azaz 54 lyukból áll egy komplett verseny pályája, miközben a PGA-nél 72 ez az érték.

Woods júliusban azt mondta, a LIV sok, a PGA-ranglista alsó részében elhelyezkedő játékost tudott könnyedén meggyőzni a váltásról egy soknullás végű pénzösszeget tartalmazó szerződés lobogtatásával, márpedig ezek a javarészt fiatal vagy eddig amatőr státusú játékosok elesnek az igazi fejlődés lehetőségétől azzal, hogy rövidebb versenyeken ütögetnek, s kizárják magukat a golf legnagyobb versenyeiről, így a Mastersről, a Players Championshipről, a Brit Openről és a FedEx Kupáról is, melynek rájátszása éppen most zajlik, s ennek egyik állomása a BMW Championship.

Amíg tehát a labdarúgásban egyelőre csak Afrikában valósul meg a zárt Szuperliga ötlete, Európában viszont komoly viták tárgyát képezi, addig a golfban jóval előrehaladottabb a hasonló projekt, s mint láthatjuk, mindez komoly feszültségeket szül, ami más sportágak számára is tanulságos lehet.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: PAUL CHILDS / PANORAMIC

Leave a Reply