A Vidi-BATE elé

VIDEÓVAL – A Vidi FC ma este 19 órakor megkezdi szereplését az Európa Liga csoportkörében. Az első mérkőzésen a fehérorosz BATE Boriszov lesz a magyar bajnok ellenfele az Üllői úton. A fehérváriak fogadkoznak, hogy borsot törnek a rutinos nemzetközi főtáblás együttes orra alá, s a BL-selejtezőben látottak alapján erre minden esély meg is van.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Az esélyek latolgatását Marko Nikolicsnak, a Vidi vezetőedzőjének, valamint Pátkai Máténak, a csapat magyar válogatott középpályásának tegnapi nyilatkozatával vezetem fel.

“Boldog vagyok, hogy itt vagyunk a csoportkörben és az Európa Liga főtábláján képviselhetjük Magyarországot”– kezdte Marko Nikolics. „Illusztris társaságba kerültünk, élveznünk kell minden pillanatát, de a feladatainkról sem szabad megfeledkeznünk, mert jó eredményeket akarunk elérni.”

A vezetőedző beszélt a mai első ellenfélről, a BATE Boriszovról is.

„Nagyon jó csapat a BATE, nagy nemzetközi tapasztalattal, hiszen évek óta ott van a Bajnokok Ligája, vagy az Európa Liga csoportkörében. Remek játékosok alkotják a keretét, de megpróbáltunk felkészülni belőlük. Több labdarúgót jól ismerek, kettejükkel dolgoztam is a múltban, így remélhetőleg megfelelően felkészültünk belőlük, tudjuk, mire kell majd odafigyelnünk mind védekezésben, mind támadásban. Apró dolgokon múlhat a siker, vagy a kudarc, és bár a koefficienseket nézve nem mi vagyunk az esélyesek, egy párharcot leszámítva a selejtezőben sem mi voltunk, mégis itt vagyunk. Jó eredménnyel még nagyobbat álmodhatunk a folytatásra.”

Természetesen elkerülhetetlen volt a kérdés Danko Lazoviccsal kapcsolatban, aki teljesen váratlanul szerződést bontott a Vidivel, s minden bizonnyal visszavonul.

„Nem az én feladatom ezzel az üggyel foglalkozni, de természetesen sajnálom a történteket. A klub a konkrét okokról várhatóan a közeljövőben bővebb információkat is ad majd, én csak a személyes érzelmeimet tudom elmondani. Természetesen sajnálom a távozását, három klubnál dolgoztunk együtt, és amellett, hogy nagyszerű játékosnak tartom, remek embernek is. Sokszor talán kívülről úgy tűnt, idegesen viselkedik a pályán, de az öltözőben és a pályán kívül rendkívül fontos szerepe volt, rengeteget segített mindenkinek.”

Pátkai Máté, a csapat középpályása három éve egy BL-selejtezős párharcban már pályára lépett a BATE Boriszov ellen a fehérvériak színeiben, és úgy látja, hogy a mostani Vidi erősebb és egységesebb, mint az akkori együttes.

„Nagyon kiegyenlített párharcot vívtunk akkor, és szerintem anno nem volt ilyen egységes a csapatunk. Most hazai pályán, akár 15-20 ezer ember előtt joggal bizakodhatunk, természetesen a három pont megszerzése a cél. Hogy milyen játékkal, arról nem szeretnék beszélni, de mindenképpen felszabadultabban játszhatunk, mint egy oda-visszavágós párharcban, hiszen ezenkívül még öt mérkőzésünk biztosan lesz.”

Az összes közül viszont talán a ma esti tűnik a leginkább nyerhetőnek, Pátkai azonban óvatosan fogalmazott.

„Sokan talán azt várják, hogy brillíroznunk kellene, de nem biztos, hogy az a jó taktika, Európában ugyanis a legapróbb hibákat is azonnal megbüntetik. A szervezettségen fog múlni az eredmény, meg persze a helyzetkihasználáson. Minden lehetőséget meg kell ragadnunk a gólszerzésre, akkor lerakhatjuk egy szép menetelés alapjait.”

Egyszer már összejött a szép EL-menetelés

Bizonyára sokan emlékeznek a 2012-2013-as évadra, amikor a Vidinek (akkor még Videoton néven, amit azóta is visszakövetelnek a szurkolók) ugyancsak sikerült feljutnia a második számú európai kupasorozat főtáblájára. A selejtezőben akkor sem kerültek könnyű ellenfelek a piros-kékek útjába, hiszen a második fordulóban, amikor be kellett kapcsolódniuk a küzdelmekbe, csak idegenben szerzett góllal tudták kiejteni a pozsonyi csapatot egy oda-vissza döntetlent hozó párharc végén.

A következő körben a belga Gent volt az ellenfél, amelyet hazai pályán 1:0-ra sikerült legyőzni. Ezután sokan azt gondolhatták, hogy idegenben ez kevés lesz egy jóval nívósabb bajnokságban szereplő gárdával szemben, ehhez képest a fehérvári alakulat Belgiumban 3:0-ás diadalt aratott, így végül simán jutott be az utolsó selejtezőkörbe, ahol aztán ismét egy gyengének nem nevezhető ellenfél, a török Trabzonspor került a magyar csapattal szembe. 210 perc alatt egyetlen gólt sem tudtak összehozni a felek, így a székesfehérvári visszavágón jöhettek a tizenegyesek. A Vidi játékosainak pedig erősebb kötélből voltak az idegeik, így 4:2-re megnyerték a büntetőpárbajt, s feljutottak a főtáblára.

Ez egyébként abban a szezonban két magyar csapatnak is összejöhetett volna, de a Debrecen (amely a 2010-11-es idényben egyszer már eljutott az EL-csoportkörbe) sima 7:1-es összesítéssel búcsúzott a Club Brugge ellen, amely mondhatni véres bosszút állt a magyar csapaton a Gentért.

Ezután jöhetett a csoportkör, ahol szerencséjére az egyik, ha nem is a legkönnyebb, de még véletlenül sem a legerősebb négyest fogta ki a Vidi. Ismét útba került egy belga rivális a Genk személyében, mellette pedig két, európai szinten évtizedek óta jegyzett csapat, a svájci Basel és a portugál Sporting Lisszabon szerepelt a magyarokkal azonos kvartettben.

Az esélyek persze korántsem amellett szóltak, hogy a Vidinek sok esélye lehet a továbbjutásra, s az első, Genk elleni idegenbeli mérkőzés ezt meg is mutatta, hiszen a fehérváriaknak nem sikerült megismételni a Gent elleni bravúrt. Ugyan akkor is 3:0-át mutatott az eredményjelző a lefújás pillanatában, de a hazai csapat javára…

Ezután jöhetett az első hazai mérkőzés a Sóstói Stadionban a Sporting ellen, amely nem várt, de annál csodálatosabb győzelmet hozott. A Vidi végig fölényben játszva 3:0-ra legyőzte a jóval esélyesebbnek tartott portugál együttest a most is Fehérváron focizó Vinícius Paulo, valamint Filipe Oliveira és a gólokat ma már Chicagóban termelő Nikolics Nemanja találataival.

A nagy győzelem után egy újabb hazai összecsapás következett a semmivel sem könnyebb ellenfélnek ígérkező Basel ellen. Nem is volt annyira sima a Videoton győzelme, mint a Sporting ellen, de hát ezt a meccset is behúzták a fehérváriak! Schär öngólja és Marco Caneira akciótalálata kellett az újabb fantasztikus győzelemhez, amely után mindenki egyetértett abban, hogy ennek a csapatnak semmi sem lehetetlen. Ugyanakkor többen aggódtak amiatt a szurkolók közül, hogy az idegenbeli meccseken kevés lehet a Vidi játéktudása a kétségkívül erősebb kerettel és nagyobb nemzetközi rutinnal rendelkező csapatokkal szemben.

A bázeli “visszavágó” sajnos jó bizonyítékként szolgált erre, hiszen Svájcban nem sikerült megismételni a hazai bravúrt, s 1:0-ás vereség lett a vége. Ezt követően a csoportot magabiztosan vezető Genk elleni hazai találkozó következett, ahol reménykedni lehetett abban, hogy a Sporting és a Basel után a harmadik rivális is ki lesz pipálva itthon, s akkor akár még egy utolsó körös, Sporting elleni vereség is beleférhet, és összejöhet a csodával egyenértékű továbbjutás a csoportból.

Mondják, hogy a remény hal meg utoljára, s ez erre a meccsre tökéletesen igaz volt, hiszen a végletekig kiélezett találkozón végül 1:0-ás belga győzelem született, pedig a Videoton mindent megtett az egyenlítésért. Így nem maradt más választás: meg kellett próbálni legyőzni a Sportingot Lisszabonban. Ez az akkori viszonyok között egyáltalán nem tűnt lehetetlennek, hiszen a portugál csapat háza táján komoly konfliktusok voltak akkoriban, ami a gárda eredményeire is kihatással volt. A Sporting, amelyet előzetesen a csoportelsőségre legesélyesebb együttesnek tituláltak a szakértők és a szakírók, a Videoton elleni utolsó találkozóra már biztosan kiesett a csoportból, mivel csak kettő pontja volt. Ez meg látszott a mérkőzés nézőszámán is, hiszen mindössze 8080-an foglaltak helyet az ötvenezres stadionban.

Az időjárás egyáltalán nem kegyelmezett a csapatoknak, hiszen a mérkőzést a nagy esőzések következtében szétázott pálya használhatatlansága miatt csak egy nap csúszással tudták lebonyolítani. Így ekkor már tudhatta a Videoton, hogy a Basel és a Genk gólnélküli döntetlenre végzett egymással, ami azt jelentette, hogy a magyar csapatnak csak egy 4:0-ás győzelem jelenthetett volna továbbjutást. Végül nemhogy a győzelem, de a döntetlen sem jött össze, 2:1-re nyertek a portugálok. Ennek ellenére nem szégyenkezhetett a Videoton, hiszen harmadikként zárta a csoportot a portugálokat megelőzve, amire nem sokan mertek volna előzetesen fogadni.

A BATE-ról nincsenek szép emlékeink

Ez lesz a hetedik alkalom, hogy a BATE Boriszov magyar csapattal játszik nemzetközi kupamérkőzést. Korábban mindannyiszor selejtezős párharc keretében találkozhattak csapataink a fehéroroszok egyeduralkodójával.

2012-ben a Debrecen a Bajnokok Ligája selejtezőjében került össze a sárga-kékekkel. Az első, idegenbeli mérkőzésen 1:1-es döntetlen született, ám a Loki hazai pályán 2:0-ra kikapott, így kiesett. Két évvel később ismét a DVSC küzdhetett meg a BL-ben a BATE-val. Akkor a hazai odavágón 1:0-ra gyözött a Debrecen, s a boriszovi visszavágón is sokáig továbbjutásra állt, mígnem Selim Bouadla, a Loki középpályása egy ártatlan szituációban el nem vesztette a fejét, amiért piros lapot kapott. Ettől fogva vérszemet kapott a BATE, s a 94. percben megszerezte azt a gólt, amelynek köszönhetően 3:2-es összesítéssel továbbjutott a selejtező utolsó körébe.

Egyes pletykák szerint Szima Gábor, a DVSC tulajdonosa e, igen fájdalmas bukást követően “fordult el” a klubtól, s ekkor kezdődtek a máig tartó anyagi gondok, mivel az üzletember még annál is kevesebb pénzt fordított a tíz év alatt hét bajnoki címet nyert egyesület működtetésére, mint amit legfőbb bevételi forrása, a nyerőgépek 2012-es betiltása után tudott. Állítólag Szimának sokáig hányingere volt, amikor csak a focira gondolt.

A két, Loki elleni győztes párharcot követően 2015-ben a Videotonnal került szembe a BATE a Bajnokok Ligája selejtezőjének harmadik fordulójában. Székesfehérváron 1:1-es döntetlen született, Boriszovban (fehérorosz átírás szerint Bariszavban) pedig 1:0-ra nyert a BATE, így magyar szempontból ez a párharc is elszállt.

Eddig tehát 1-1 győzelem, döntetlen és vereség a boriszovi gárda mutatója Magyarországon. Nagyon jó lenne, ha ma este 2-re változna a vereségek száma, s nem csak puszta hazafiasságból, hanem könnyen lehet, hogy sportszakmai szempontból sem, hiszen a csoport másik két együttese a Chelsea és a PAOK Szaloniki, s több szakértő is úgy látja, hogy a BATE ellen lehet a Vidinek a legtöbb esélye győzni.

A BATE így készülhet a mai meccsre

Kiváló labdarúgók alkotják a magyar csapatot, ezért nehéz mérkőzésre számít Alekszej Baga, a BATE Boriszov vezetőedzője.

A szakember a szerdai sajtótájékoztatón elmondta, megnézték a magyar bajnok több találkozójának felvételét és azt tapasztalták, hogy nagyon szervezett és erős csapatról van szó, amelynek minden részében válogatott játékosok szerepelnek. Megemlítette, hogy a magyar együttes erős csapatokon jutott túl a selejtezőben, mint például a bolgár Ludogorec.

A tréner közölte, pontosan annyi pontot szeretnének begyűjteni a csoportkörben, ami elég a továbbjutásukhoz. Kiemelte, csapata sok tapasztalatot gyűjtött a korábbi években az európai kupaporondon, ami most a hasznukra lehet.

A BATE szerb védője, Nemanja Milunovics elmondta, hogy több sérültjük is van, a korábbi arsenalos Alekszandr Hleb és Nyikolaj Szignevics nem is tartott a csapattal Budapestre. Ennek ellenére elég erős a keretük ahhoz, hogy olyan kezdő 11-gyel álljanak majd fel, amivel elérhetik céljukat.

Danko Lazovics visszavonulásával kapcsolatban elmondta: tudott a szándékáról, mert a szerb sajtóban olvasta, ugyanakkor nem volt számára világos, hogy ez mikor fog bekövetkezni. Sajnálatát fejezte ki amiatt, hogy egy ilyen jó játékos befejezi pályafutását, de a csatár döntését tiszteletben tartja.A magyar bajnok Vidi FC csütörtökön 18.55-től fogadja a Groupama Arénában a BATE Boriszovot. Az L csoport másik mérkőzésén az angol Chelsea a görög PAOK vendége lesz.

A BATE a Bajnokok Ligája-selejtező második körében kapcsolódott be a küzdelmekbe, ahol a finn HJK-t búcsúztatta (0-0, 2-1), majd a harmadik fordulóban az azeri Qarabagnál is jobbnak bizonyult (1-0, 1-1). Az utolsó körben a holland PSV Eindhovennel már nem bírt (2-3, 0-3), így került át az Európa Liga csoportkörébe.

A BATE valóban rendszeresen ott van valamely európai sorozat főtábláján, hiszen az elmúlt öt idényből négyszer is csoportkörös volt: kétszer a BL-ben, kétszer pedig az EL-ben. Tavaly is az Európa Liga csoportkörében szerepelt az együttes, ahol viszont utolsó lett az Arsenal, a Crvena zvezda és a Köln mögött. Jellemző egyébként a gárdára, hogy utolsóként végez csoportjában, ez talán jó előjel lehet a Vidinek.

Mivel győzhet a Vidi?

Gólokkal. Röviden ezt lehetne felelni erre a kérdésre, de ha mélyebbre ássuk magunkat, akkor azt is érdemes megnézni, hogy mi kellhet ahhoz, hogy a lefújáskor több gól álljon a Vidi neve mellett.

Az a BL-selejtezők során kiderült, hogy egy igen egységes, összetartó csapat állt össze Székesfehérváron, amely bárkit képes legyőzni. Már a kvalifikáció harmadik körében, a Malmö elleni párharc során is az ellenfelet tartották esélyesebbnek a továbbjutásra, de a Vidi az idegenbeli mérkőzésen remek védekezéssel és jó labdatartással kiharcolta a döntetlent, s többször veszélyeztette is a svédek kapuját. A felcsúti visszavágón a Lazovics által kihagyott büntető is belefért, hiszen akcióból sikerült gólt szerezni, miközben a Malmö tanácstalanul járatta a labdát, gyakorlatilag nem tudott mit kezdeni a Vidi védelmével. Hasonló volt a forgatókönyv egy körrel korábban, a bolgár Ludogorec, egy másik, a BATE-hoz hasonlóan rendszeres főtáblás csapat ellen is.

Hasonló taktikát igyekezett megvalósítani Marko Nikolics az AEK Athén ellen is, de Huszti Szabolcs korai kiállítása alaposan megkavarta a dolgokat az első mérkőzésen, amit végül 2:1-re nyertek a görögök. Az athéni visszavágón már jobban észre vehető volt az összeszedettség és a teljes koncentráció a csapaton, ami az odavágón hiányzott vagy csak részben volt meg. Nem járt messze a Vidi a hosszabbítást jelentő második góltól, többször is sikerült elcsitítania a csaknem negyvenezer fanatikus görög szurkolót a nagy lehetőségeivel. Végül sajnos nem jött össze a csoda, a BL-főtábla, így maradt az EL, amelynek csoportköréről tavaly is csak az utolsó selejtezőkörben csúszott le a fehérvári csapat.

Most a BATE ellen meg lehet mutatni, hogy az, ami a Malmö, a Ludogorec és az egyébként hatalmas meglepetésre ugyancsak EL-főtáblára jutott luxemburgi Dudelange ellen győzelemre vezetett, vagyis az összeszedett, fegyelmezett és célra törő foci, az a fehéroroszokkal szemben is működhet, vagy akár a későbbiekben a Chelsea és a PAOK ellen is. Persze azok nehezebb meccsek lesznek, de hát mint tudjuk: egy nemzetközi kupában nincsenek könnyű mérkőzések. Ezt a Vidi játékosainak aligha kell a szemére vetni az öltözőben.

Egy biztos, mi szurkolni fogunk. Aki nem tud kimenni a helyszínre, annak sem kell búslakodnia, hiszen a mérkőzést a Sport1 és a Sprektum Home is élőben fogja közvetíteni 18 órától.

Hajrá Vidi!

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: origo.hu

Leave a Reply