Magyar teniszbalhé: Döntésképtelenné vált a gőgös szövetség

Ahogy az várható volt, a magyar-cseh Davis-kupa-mérkőzést követően folytatódik a szövetség körüli balhé a hazai teniszsportban. A Sportudvar is beszámolt róla augusztus végén, hogy Fucsovics Márton és Babos Tímea is komoly kritikát fogalmazott meg a Magyar Tenisz Szövetséggel (MTSZ) szemben, amiért a szervezet nem szolgáltatóként, hanem klubként működik, miközben a valódi teniszműhelyek a megszűnés szélére sodródtak, a nemzetközi versenyeken szereplő játékosok pedig nem kapják meg a kellő megbecsülést. A szövetség három elnökségi tagja is lemondott azóta, ma, e cikk írásával egy időben pedig egy negyedik is, emiatt rendkívüli közgyűlést kellett összehívni, de ennek mindössze a távozottak pótlása az egyetlen napirendi pontja, amit szintén sérelmeznek Fucsovicsék. Szerintük lenne még miről beszélni. Az elmúlt napok hírei pedig visszaigazolják ezt, mivel több sajtóorgánum is arról adott hírt, hogy az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat tárt föl az MTSZ működésében, amelyet már a sportért felelős minisztérium is szúrós szemekkel néz. A szövetség egyelőre hallgat ezzel kapcsolatban, de nem lepődnék meg, ha hamarosan ismét előállna a saját verziójával.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A Magyar Tenisz Szövetség augusztus 29-ei közleménye tökéletes példa arra, hogy miért lehetetlen az együttműködés játékosként az MTSZ jelenlegi operatív vezetésével – állt Fucsovics Márton menedzsmentjének augusztus 30-án kiadott közleményében.

„A Magyar Tenisz Szövetség Facebook-bejegyzésekre eddig sem kívánt és a jövőben sem kíván reagálni.” – kezdődik a közlemény. (A szövegen belüli idézőjeles részek az MTSZ korábbi közleményéből vett idézetek.)

Ehhez képest már múlt szombaton megjelentetett egy közleményt Fucsovics Márton Facebook-bejegyzésére reagálva, amit ráadásul úgy zárt, hogy„…a részletekről nem a nyilvánosság előtt kellene egyeztetnünk.”

Ennek szellemében történt is egy megbeszélés hétfőn, ami sajnos nem hozott előrelépést, de mindkét fél kifejezte szándékát a párbeszéd folytatására, majd az MTSZ az egyeztetések folytatása helyett egy rendkívül méltatlan, a tényeket elferdítő, igaztalan állításokat megfogalmazó újabb közleményt jelentetett meg, pont akkor, amikor Babos Tímea és Fucsovics Márton is pályán volt a US Openen.

Nézzük a tényeket!

“Fucsovics Mártont a Magyar Tenisz Szövetség mindenkori szakmai és anyagi támogatási lehetőségeihez mérten gyerekkorától maximálisan támogatta.”

Nem igaz, egészen 2015 végéig a felkészülés, a versenyeztetés és minden egyéb költséget, több mint százmilliós értékben a menedzsere biztosította, a Szövetség ezen nélkülözhetetlen kiadásokhoz kevesebb mint 5 százalékban járult hozzá.

“Fucsovics Márton menedzsmentje 2015-ben kereste meg az MTSZ-t, hogy vegye át a versenyző menedzselését, mert ők nem kívántak tovább ezzel foglalkozni. Ekkor ajánlották az MTSZ figyelmébe Sávolt Attilát.”

Nem igaz, nem történt ilyen. A menedzsment együttműködést ajánlott a Szövetségnek akkor is.

Fucsovics Márton ezen eredményének elérése klasszikus példája a szövetség csapatmunkájának, mely szakember csapat tagjai kivétel nélkül az MTSZ szakmai gárda tagjai. Fucsovics Márton tenisz edzője Sávolt Attila, erőnléti edzője Vaskó Balázs, egészségügyi kontroll dr.Töllösy Judit, fizioterapeuta Muzer Tanja.

Fontos a csapatmunka, de Fucsovics látványos fejlődése elsősorban Sávolt Attila kitűnő munkájának, maximalizmusának az eredménye. Fucsovics természetesen nagyon hálás a szakmai stáb többi tagjának is, de erős csúsztatás, aránytévesztés az MTSZ sikereként beállítani az elért eredményeket.

“Fucsovics Márton a Nemzeti Edzésközpont létesítményét és annak teljes infrastruktúráját, ideértve a fedett és szabadtéri kemény és salak teniszpályák használata, konditerem, orvosi és rehabilitációs központ használatát, továbbá a személyi erőnléti edzői, fizioterapeuta, masszőri, orvosi szolgáltatásokat ingyenesen veheti igénybe.”

Ez így természetes, egy válogatott sportoló, a Davis-kupa csapat elsőszámú játékosa ilyen szolgáltatásokat kap sportága szövetségétől. Ez minden sportágban így működik, ezért is vannak a szövetségek és szerencsére az MTSZ-ben sem egyedi esetről van szó.

„Fucsovics Márton pénzbeli támogatásának legnagyobb hányadát Sávolt Attila fizetése teszi ki, amelyet az MTSZ az együttműködés kezdetétől 2018.07.31-ig a támogatási rendszer keretében összesen 69.575.000 Ft értékben Sávolt Attila rendelkezésére bocsátott.

Sávolt Attila a Fucsovics Márton év végi ATP ranglista helyezésétől függően 2018-tól bónusz prémiumot is kap MTSZ-től az év végén.”

Az egyetlen konkrét összeg Fucsoviccsal kapcsolatban a közleményben, de ez is pontatlan. Sávolt Attila összességében sem kapott ennyi pénzt közel 3 év alatt, ez egy bruttó összeg lehet és nem egyedi esetről van szó, mert a szövetség még sok játékosnak biztosít edzőt, fizetve a fizetését.

„Fucsovics Márton augusztus 24-én megjelent Facebook-posztjában megfogalmazott kritikai felvetésekkel kapcsolatban Richter Attila, az MTSZ főtitkára augusztus 27-én személyes megbeszélést folytatott Fucsovics Márton menedzserével és teniszedzőjével. Ezen megbeszélésen Fucsovics képviseletében megjelentek nem hozták a főtitkár tudomására sem a posztban felvetett kritikák konkrét okát, sem azt, hogy Fucsovics Márton hajlandó-e szerepelni a szeptemberi Davis-kupa találkozón.”

Igen, sajnos nem közeledtek az álláspontok hétfőn, mert a megbeszélésen Fucsovics Mártont és Babos Tímeát is képviselő Joó György jelezte, a két játékos szerint nem maradhat következmény nélkül, hogy az MTSZ kommunikációs igazgatójának a férje, két nappal korábban a következő kommentet jelentette meg Babos Tímea Facebook-oldalán, a teniszező bejegyzése alatt:

“Szégyen amit itt muveltek élsportolók! A valóságot elferdititek és a szurkolókat használhatjátok Önös érdekre. Pénz, pénz és megtöbb pénz kell! Hamar felejtetek…”, majd erre magának reagálva “kihagytad a posztból, hogy a szövetség a hibás amiért nem nyersz egyéni meccset.”

Horváth Csaba jelenleg is az MTSZ-en keresztül kapott hivatalos akkreditációval van jelen a US Openen, tehát a kommentje semmiképp nem tekinthető magánvéleménynek. Attól függően, hogy az MTSZ milyen döntést hoz az ügyben, folytatódhat az egyeztetés a szövetség és a játékosok között, az eredeti témákban. Sajnos Horváth Csaba kommentje hűen tükrözi az MTSZ hozzáállását a játékosokkal, a sportolókkal szemben.

Babos Tímea és Fucsovics Márton úgy gondolja, hogy amíg ezen nem sikerül egyértelműen változtatni, addig nehéz konstruktív együttműködést kialakítani, mert a körülmények nem adottak hozzá.

„Babos Tímea és Fucsovics Márton által elért eredményekre, mint minden magyar sportszerető ember nagyon büszkék vagyunk és ahogy eddig is, továbbra is minden szükséges és lehetséges segítséget megadunk ahhoz, hogy továbbra is hasonló kimagasló eredményeket érjenek el.”

Ha ez így lenne, vagy így lett volna, akkor nem születik meg a két játékos bejegyzése a Facebookon.

Még néhány tény:

1. Fucsovics Mártonnak soha nem volt semmilyen anyagi követelése a Szövetséggel szemben.

2. Fucsovics Mártonnak nem volt és ma sincs írásos szerződése a Szövetséggel.

3. Fucsovics Márton az elmúlt 9 évben minden alkalommal a Szövetség, a válogatott rendelkezésére állt.

4. Fucsovics Márton az elmúlt 3 évben bármilyen anyagi ellenszolgáltatás nélkül adta az arcát és egyéb marketingkommunikációs jogait minden szövetségi eseményhez, annak népszerűsítéséhez, a szövetségi szponzorok kiszolgálásához.

5. Fucsovics Márton azért dolgozik, hogy az idén, Magyarország színeiben a top 50-ben végezzen és jövő júniustól kiemelt céljának tekinti az olimpiai kvalifikációt Tokióra.

6. Fucsovics Márton az elmúlt években és a jövőben is annak tudatában versenyez, edz, hogy sok magyar fiatal példaképe, ami jó lehetőség arra is, hogy minél több gyerekkel szeretesse meg a teniszt.

7. Fucsovics Mártonnak szövetségi dolgozók múlt péntek óta folyamatosan lelkileg zaklató, bántó e-maileket és SMS-eket írtak, nem törődve azzal, hogy pályafutása egyik legfontosabb mérkőzésére készült.

8. Az MTSZ a tavalyi oroszok elleni és az idei belgiumi Davis-kupa-találkozóért összesen 80 millió forintot kapott az ITF-től, amiből 24 és fél millió forint hivatalosan a játékosok pénzdíja.

Ebből az összegből a Szövetség egyetlen forintot nem fizetett ki az eredményt elért sportolóknak, bár erre a főtitkár többször ígéretet tett.

Fucsovics Márton a fiatal csapattársai érdekében tette szóvá a kifizetés elmaradását, mert pontosan tudja, hogy az ő fejlődésükhöz mennyit számítana ez az összeg, amiért egyébként megdolgoztak.

9. Az MTSZ az elmúlt 3 évben több mint 10 milliárd forintból gazdálkodott, gazdálkodik, köszönhetően annak, hogy a Magyar Kormány a sportot stratégiai ágazatként kezeli. Azt már tudjuk, hogy ebből a hatalmas összegből mire ment el 69.575.000 Ft. Most már csak az a kérdés, hogy a maradék minimum 9.930.425.000Ft hova lett? A tenisztársadalom, a sportot szerető közvélemény valószínűleg erre is kiváncsi.”

Ebből a hosszú közleményből tehát kiderült, hogy korántsem annyi a problémája Fucsovics Mártonnak az MTSZ-szel, mint amiről augusztus végén írhattam. Akkor még csak a szövetség nem megfelelő hozzáállása volt a vád, valamint Köves Gábor Davis-kupa-kapitány is kapott burkoltan hideget-meleget, de most már ennél jóval többről van szó.

Azonban nem csak Fucsovics Márton emelte fel szavát a sportágban uralkodó súlyos problémák miatt, hanem Babos Tímea is, aki a US Openen döntős volt női párosban. Nem sokkal Fucsovicsék közleményét követően az ő menedzsmentje is közzétett egy nyilatkozatot a Facebookon:

Babosékkal szinte egyszerre reagált a szövetség kijelentéseire Fucsovics Márton edzője, Sávolt Attila is a legnagyobb közösségi oldalon:

Szeptember 4-én jött az újabb hír, miszerint Fucsovics Márton és Babos Tímea is megszakítja együttműködését az MTSZ-szel. A Babos Tímea közösségi oldalán megjelent, Fucsovics Márton által is jegyzett közleményben a jelenlegi két legjobb, egyaránt a világ élvonalába tartozó magyar teniszező így fogalmaz: 

„Átgondolva és értékelve a legutóbbi egy hét történéseit, úgy döntöttünk, hogy a továbbiakban nem kívánunk a Szövetséggel együttműködni, mindaddig nem adjuk a nevünket egyetlen az MTSZ-hez köthető eseményhez, versenyhez, amíg a Szövetség működésében nem lesznek jelentős változások, a vezetőség nem változtat a játékosokhoz való viszonyán és a jelenlegi szakmai koncepcióján. Tesszük ezt elsősorban a magyar tenisz érdekében.”

Hangsúlyozzák, hogy nem tartanak igényt a szövetségtől érkező anyagi támogatásra, illetve, hogy minden további nélkül hajlandóak egy asztalhoz ülni a szövetség vezetésével.

Ezzel biztossá vált, ami már napok óta sejthető volt: Fucsovics Márton nem lesz ott a Csehország ellen pályára lépő magyar Davis-kupa-válogatott keretében. Nem is volt ott. Ki tudja, ha nincs ez a cirkusz, s emiatt Fucsovics Márton vállalta volna a szereplést, akkor lehet, hogy megnyertük volna a párharcot, s nem a világcsoport jövő évi selejtezőjére kellene készülni.

Fucsovics Márton kedden újabb nyílt levelet tett közzé a Facebookon. A legjobb magyar teniszező posztja alatt aláíróként szerepel az ügyben korábban ugyancsak megszólalt Temesvári Andrea és Markovits László, valamint Marci és Timi edzői, Sávolt Attila és Babos Csaba is.

Fucsovicsék a leírtak alapján megvárták, hogy rendben véget érjen a csehek elleni Davis-kupa találkozó, nem akarták elterelni a figyelmet a magyar szereplőkről.

Fucsovicsék szerint a korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő.

Az aláírók szerint a közgyűlés lenne a tökéletes alkalom arra, hogy nyíltan beszéljenek a konkrét problémákról, és ne a médián keresztül üzenjenek egymásnak a felek.

A Facebookon közölt nyílt levelet változtatás nélkül teszem közzé:

“Fontosnak tartottuk, hogy a csehek elleni Davis-kupa összecsapás végéig a mérkőzésekre koncentrálódjon a figyelem, és ezúton is gratulálunk a csapatnak a figyelemreméltó helytállásért.

Mostani levelünket a tágabb értelemben vett teniszcsaládnak, a magyar tenisz valamennyi szereplőjének szánjuk, mert nincs lehetőségünk mindenkihez közvetlenül, személyesen eljutni.

Az elmúlt időszakban közzétett megnyilvánulásaink kapcsán voltak, akik felvetették, hogy némelyik kevés konkrétumot tartalmaz, az egész felháborodás anyagi természetű, illetve a közvélemény bevonása nem a legmegfelelőbb fórum a problémák megoldására.

Az észrevételeket tiszteletben tartjuk, de a helyzetünkből, és a birtokunkban lévő konkrét információinkból adódóan továbbra is felelősségünknek érezzük, hogy hangot adjunk elégedetlenségünknek, építő jellegű javaslatainknak.

A Kiemelt Sportágfejlesztési Program keretében a Kormány nagyon komoly mértékben támogatja a sportágunkat, gyakorlatilag minden lehetőség adott számunkra, így a teniszcsalád közös feladata és felelőssége, hogy olyan felnőtt és utánpótlás szakmai programokat fogadtassunk el, amelyek megfelelő helyzetet teremtenek a kluboknak és játékosoknak, valamint csökkentik a sportág valamennyi szereplőjének terheit. A fejlesztésre és versenyrendezésre szánt állami forrásokat a hazai tenisz fejlődését leginkább szolgáló módon kell felhasználni, a pénzügyi gazdálkodást érthetőbbé, átláthatóbbá kell tenni és nem utolsósorban pedig a Szövetségnek szolgáltató szervezetként és nem klubként kell működnie.

Sajnos a korábban felvetett és érzékelt ellentmondások száma nem csökkent, sőt, újabb ügyek kerültek elő. Több mint elgondolkodtató, hogy a médiában arról lehet olvasni, már minisztériumi szinten is szemet szúrt, hogy évről évre több száz millió forint megy el ideiglenes teniszpályák építésére, illetve az Állami Számvevőszék szabálytalanságokat állapított meg a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének ellenőrzése során. Ezen hírek egyike sem vet jó fényt a sportágunkra, annak tisztaságára. Az is kérdéseket vet fel, hogy miközben a szövetség többször azt állította, a csehek elleni, illetve a korábbi DK-meccseket azért kellett ideiglenes helyszínen megrendezni, mert az ITF ragaszkodott a 4000 férőhelyes lelátóhoz, addig Svájc most hétvégén egy 2600 férőhelyes csarnokban fogadta a svédeket. Még ha 4000 férőhellyel számolunk, akkor is szóba jöhettek volna olyan helyszínek, ahol csak a meglévő infrastruktúrát kellett volna alakítani, és nem a nulláról felépíteni az egész helyszínt.

Nem lehet véletlen az sem, hogy a közelmúltban az MTSZ három elnökségi tagja is lemondott, az pedig kifejezetten elszomorító, hogy ezt követően a Szövetség csak ennek a három tagnak az újraválasztására, egy napirendi ponttal hív össze rendkívüli közgyűlést. Pedig a közelmúlt történései után egy közgyűlés lenne a tökéletes alkalom arra, hogy nyíltan beszéljünk a konkrét problémákról, és ne a médián keresztül üzenjenek egymásnak a felek. Ehelyett a közgyűlés kizárólag a jelenlegi struktúra megszilárdítását kívánja szolgálni.

Ahogy utaltunk rá, további információkkal és konkrétumokkal is rendelkezünk, de ezeket nem a nyilvánosság és a média bevonásával kívánjuk megvitatni, hanem azt szeretnénk, hogy a tenisztársadalom valamennyi szereplője csatlakozzon a kezdeményezésünkhöz, aki egyetért azzal, hogy tiszta vizet kell önteni a pohárba, és meg kell teremteni a megújulás lehetőségét.

Kérjük, aki velünk együtt válaszokat szeretne kapni, az a magyartenisz2.0@gmail.com címen egy rövid üzenettel, támogató aláírással erősítse meg szándékát.

Sportbaráti üdvözlettel,

Temesvári Andrea, Markovits László, Sávolt Attila, Babos Csaba”

Az ÁSZ-vizsgálat szabálytalanságokat állapított meg

Nem véletlenül emeltem ki a szövegnek a minisztériumra és az Állami Számvevőszékre utaló részét, mivel ezek a hírek valóban elgondolkodtatóak.

Szeptember 11-én tette közzé a számvevőszék a Nemzeti Sportközpontok 2012-2016. évi gazdálkodásának szabályszerűségével, valamint a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont beruházás-előkészítésének szabályszerűségével kapcsolatos jelentését.

Az ÁSZ megállapította, hogy a Nemzeti Sportközpontok belső kontrollrendszere nem biztosította a közpénzekkel és a nemzeti vagyonnal való átlátható, szabályszerű, gazdaságos, hatékony és eredményes gazdálkodás feltételeit. Az intézmény pénzügyi és vagyongazdálkodása nem volt szabályszerű, az integritás kontrollkörnyezetét nem a kockázatokkal arányosan alakította ki. Szervezeti és működési folyamatai, belső szabályozottsága, a Margitszigeti Nemzeti Tenisz Versenyközpont megvalósítása az átláthatóság, az elszámoltathatóság és az eredményes megvalósítás szempontjából magas kockázatokat hordoz. A beruházás döntés-előkészítése nem volt megfelelő.

Az Állami Számvevőszék az emberi erőforrások miniszterének egy, a Nemzeti Sportközpontok főigazgatójának tizenöt javaslatot fogalmazott meg, amelyekre 30 napon belül intézkedési tervet kell készíteniük.

Döntésképtelenné vált a szövetség

Mai hír, hogy azok után, hogy az elmúlt hetekben három elnökségi tag – Bogyó Zoltán, Lichtenberger Attila és Papp Zoltán – is lemondott a szövetségben, negyedikként csatlakozott hozzájuk az a Dr. Pákay Péter, akit 2016-ban a legnagyobb szavazatszámmal választottak elnökségi taggá.

A hét tagú elnökségben így már csak három tag maradt Dr. Homonnay Géza, továbbá az elnök Szűcs Lajos, és Bohács Zsolt alelnök. Mindez azt jelenti, hogy az elnökség nem képes 50 százalék + egy szavazattal döntéseket hozni.

A korábban teniszező, ma ügyvédként dolgozó Pákay az Index megkeresésére elmondta, úgy érzi, jobban teszi, ha hátrébb lép, hátha a távolság segít abban, hogy még tisztábban lássa, mi történik a sportágban.

“Az elnök a főtitkár és az elnökség csinált remek dolgokat, ezt nem vitathatjuk el. Mégis kialakult egy elég erős ellenérzés, aminek szintén valós okai voltak, vannak. Nekifutottam többször a problémák kezelésének, de nem jártam sikerrel, amikor egy döntés hátteréről érdeklődtem. Nem értek egyet mindenben a változást szorgalmazókkal, de az sem fér bele, hogy nem ülnek le és nem tárgyalnak a felek, legkevésbé értek egyet a közösségi médiában való üzengetéssel” – fogalmazott az ügyvéd, aki mindenképpen személyi változtatásokat akar az elnök operatív stábjában, mivel szerinte ezek “elkerülhetetlenek és kötelezőek”.

A Magyar Tenisz Szövetség a három már lemondott elnökségi tag pótlására szeptember 26-ra írt ki rendkívüli közgyűlést. Aligha lövünk mellé, ha kijelentjük, meglehet, a tagság más témákat is terítékre tűzne.

A szövetség eddigi hozzáállását látva sajnos nehezen hiszem, hogy az elnökség maradványa önmagától napirendre tűzne olyan dolgokat, amikről a sportág szereplőinek jelentős része beszélni akar velük, de bízom abban, hogy az úszókhoz hasonlóan végül sikerül elérni céljukat, s elindulhat egy megtisztulási folyamat a magyar teniszben.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: sportfaktor.hu

Leave a Reply