Darts: Peter Wright lett Blackpool új királya

VIDEÓVAL – Peter Wright nyerte meg a nyár legnagyobb dartstornáját, a World Matchplayt. A skót játékos a fináléban játszi könnyedséggel győzte le a címvédő Dimitri van den Berghet. Wright nem akármilyen neveket legyőzve nyerte meg életében először a Blackpoolban rendezett tornát, s ezzel megerősítette 2. helyét a világranglistán. Van den Bergh szintén nagyot menetelt, s így már az 5. helyen áll a rangsorban. James Wade leszerepelt, miközben folytatódott Glen Durrant és Daryl Gurney mélyrepülése. Összességében véve egy magas színvonalú és a telt háznak köszönhetően fantasztikus hangulatú tornán vagyunk túl.

Július 17-én vette kezdetét a PDC, a profi játékosok szervezetének legrangosabb nyári tornája, az immár 28. alkalommal megrendezett World Matchplay. A tornának ezúttal is a blackpooli Winter Gardens adott otthont, ahol minden nap szenzációs volt az atmoszféra. A mezőny sem volt gyenge, sőt! A tornán a világranglista első 16 helyezettje automatikusan indulhatott, míg a másik 16 játékos az ún. Pro Tour-ranglistáról (ez a darts kvázi egyéves ranglistája) kerülhetett föl a 32-es főtáblára. Ez önmagában garanciát jelentett arra, hogy remek mérkőzéseket, rengeteg 180-at és talán még egy kilencnyilast is látni fogunk. A tökéletes kör végül sajnos nem jött össze, pedig Peter Wright a szombati elődöntőben egy nyílra volt ettől.

Az 1. fordulóban a kiemeltek a nem kiemeltekkel csaptak össze, azonban mint mindig, most sem kizárólag előbbiek jutottak tovább. Összesen három kiemelt búcsúzott rögtön az első mérkőzésének végén. Az, hogy a 12. helyen rangsorolt Glen Durrant elhullott, sajnos most már nem meglepetés. A háromszoros amatőr világbajnok angol játékos tavaly októberben megnyerte a Premier League-et, azonban nem sokkal diadala után megbetegedett, s ugyan fölgyógyult a nyavalyából, de az ennek következtében előállt többhetes kihagyás és legyengülés olyan nagy hatással volt rá, hogy mind a mai napig érezhető is a játékán, hogy egyszerűen nem tudja visszanyerni régi formáját.

Durrantnek pedig szerencséje volt a sorsolással, ugyanis az előzetesen a legkönnyebb ellenfélnek tűnő Callan Rydz került az útjába. A fiatal angol azonban nem akart elmenni Durrant útjából, s 10:6-ra legyőzte őt. Az eredmény hízelgő Durrantre nézve, ugyansi Rydz 5:0-ra is vezetett már az elején. Durrant tehát továbbra sincs jó formában, s egyre nagyobb kérdés, hogy valaha olyan jól fog-e még dobni, mint annak idején.

Kiesett az 1. fordulóban a 14. kiemelt északír Daryl Gurney is. A korábban World Grand Prix-t és Players Championship Finalst nyert játékos az elmúlt egy évben nagyon gyengén játszik, s ez bizony világranglistás helyezésén is meglátszik. Gurney szeretett volna a World Matchplayen bizonyítani, egyben megkezdeni a fölzárkózást a közvetlen élmezőnyhöz, azonban Ian White ellen egy végletekig kiélezett mérkőzésen 10:7-re kikapott. Veresége azt jelenti, hogy jó négy év után először nincs benne a legjobb tizenhatban a világranglistán, ugyanis a 17. helyen található. Ő fiatal még, úgyhogy remélem, vissza tud még térni a legjobbak közé.

A harmadik kiemelt játékos, aki már az első fordulóban kiesett, a 4. kiemelt James Wade volt. Az ő korai búcsújára nem sokan fogadtak előzetesen, jómagam sem hittem azt, hogy kikaphatna. Ellenfele az a Luke Humphries volt, akit márciusban simán legyőzött a UK Open döntőjében. Ezúttal azonban fordult a kocka: Humphries nyert simán (10:3-ra), úgyhogy Wade elköszönhetett Blackpooltól és a világranglistán elfoglalt 4. helye is veszélybe került. Végül meg tudta tartani ezt a pozíciót.

A többi kiemelt sikerrel vette az első akadályt, köztük többen is nagyon simán győztek. Peter Wright 10:2-re kiütötte a holland Danny Noppertet, s a portugál kedvenc, José De Sousa is hasonló arányban diadalmaskodott a német Gabriel Clemens fölött. Könnyedén vette az első akadályt a világbajnok és világelső Gerwyn Price is, aki a döcögős kezdés után lemosta a színpadról Jermaine Wattimenát, s egy 10:4-es sikerrel jutott tovább. Ugyancsak 10:4-re győzött a lengyel Krzysztof Ratajski Brendan Dolannel szemben, s nem okozott gondot a továbbjutás a 2018-as győztes Gary Andersonnak és a címvédő Dimitri van den Berghnek sem. Kissé nehézkesen, de szintén győzött a korábbi kétszeres World Matchplay-bajnok Michael van Gerwen, a 2019-es győztes Rob Cross és az idei Premier League-győztes Jonny Clayton.

A 2. fordulóban a legnagyobb meglepetést Callan Rydz szolgáltatta, aki a meccs legnagyobb részében hátrányban volt Rob Cross ellen, azonban az utolsó legeket jobban bírta idegekkel és koncentrációval, így 11:8-ra győzött, s hazaküldte a korábbi világbajnokot élete első blackpooli szereplése alkalmával. Cross korai búccsúja azt jelentette, hogy mivel az elmúlt kettő év eredményeit magában foglaló világranglistáról most esett ki a tavalyelőtti World Matchplay-sikere, ezért jócskán csökkent az a pénzösszeg, amelyet a ranglistán föltüntetnek a neve mellett, így pedig az 5.-ről a 12. helyre esett vissza – utoljára 2017 végén, világbajnoki győzelme előtt volt a top tízen, sőt, a top ötön kívüli játékos.

A többi mérkőzés nem hozott komoly meglepetést, minden párharcból az esélyesebb játékosok jutottak tovább. Gerwyn Price úgy verte 10:3-ra honfitársát, az ugyancsak walesi Jonny Claytont, hogy Clayton még 3:1-re vezetett. Nathan Aspinall 11:9-re legyőzte Gary Andersont, Michael van Gerwen 11:8-a nyert Ian White ellen, míg Peter Wright 11:5-re győzött Joe Cullennel szemben. Egy mérkőzés hosszabbításban dőlt el. A World Matchplayen az a szabály, hogy ha valaki eléri a mérkőzés megnyeréséhez szükséges legszámot, de csak eggyel vezet, akkor addig kell folytatni, amíg nem lesz kettő közte. Michael Smith és José De Sousa mérkőzésén pontosan ez történt. Végül 13:11-re győzött az angol, aki némi meglepetésre tudta kiejteni a portugált, mivel mostanában ő sem volt nagy formában.

Dimitri van den Bergh 11:8-ra verte Dave Chisnallt, míg Krzysztof Ratajski 11:5-re nyert Luke Humphries ellen.

A negyeddöntőben jelentősen emelkedett a mérkőzés megnyeréséhez szükséges legek száma – 11 helyett itt már 16 játékot kellett behúzni. Végül mind a négy negyeddöntő nagyon sima eredményt hozott, ugyanis Peter Wright 16:7-re verte Michael Smitht, Michael van Gerwen pedig 16:9 arányban múlta fölül Nathan Aspinallt. A fölső ágon a lengyel Ratajski 16:8-as sikerével kiejtette a meglepetésembert, Callan Rydzt. A másik felső ági negyeddöntőben Gerwyn Price a címvédő Dimiri van den Berghhel találkozott. A belga végül 16:9-re győzött, de a mérkőzés krónikájához hozzátartozik, hogy igen feszült hangulatú volt a meccs, mivel Price ismét elővette a balhés, unszimpatikus énjét, s folyamatosan próbálta kizökkenteni a koncentrációból ellenfelét üvöltésekkel, mutogatásokkal. Van den Bergh ellenállt ezeknek a próbálkozásoknak, így bejutott az elődöntőbe, miközben a regnáló világbajnok és világelső hangos füttykoncert közepette vonulhatott le a színpadról.

Az elődöntőben van den Bergh Ratajskival találkozott. A lengyel élete első elődöntőjét vívta majortornán, azonban a fináléba jutásra nem volt esélye, mivel a belga 17:9-re győzött, pedig Ratajski az elején még 6:2-re vezetett. A másik ágon egy igazi szuperrangadóra került sor Peter Wright és Michael van Gerwen részvételével. Ők ketten rengeteg nagy csatát vívtak már, amelyek között volt két világbajnoki döntő és Premier League-finálé is. A mostani találkozó tétje a döntőbe jutás mellett az volt, hogy van Gerwen nyomást tud-e gyakorolni Wrightra a világranglistán, ahol a 2. és a 3. helyet foglalják el. Mivel Wright lesimázta a mérkőzést (17:10), ezért ezek a kérdésekre hamar meglett a válasz.

Így érkeztünk el a tegnapi döntőhöz, ahol Dimitri van den Bergh a címvédésért, Peter Wright pedig első World Matchplay-győzelméért lépett színpadra. Wright 2017-ben vívhatott már egy döntőt, ám akkor nem volt esélye az utolsó aktív évét taposó Phil Taylor ellen, aki 18:8-ra kiütötte a skótot. Wright most megmutatta, hogy ő is tud sokleges különbséggel World Matchplay-finálét nyerni, ugyanis 18:9-re verte van den Berghet. A skót végig uralta a találkozót, a belga egyszerűen nem tudott mit kezdeni vele. Wright tehát győzött és ő lett Blackpool és a Winter Gardens új királya. Van den Bergh ugyan elveszítette trónját, de sportszerűen gratulált legyőzőjének, aki befogadta őt a határzárak idején, amikor a szigetországban ragadt.

Peter Wright ezzel a sikerrel megerősítette 2. helyét a világranglistán Gerwyn Price mögött, de Dimitri van den Bergh sem járt rosszul, ugyanis följött a 8.-ról az 5. helyre, ami új karriercsúcs az esetében. A profi dartsosok következő nagy tornája Magyarországon lesz, ugyanis szeptember 3. és 5. között a Papp László Sportarénában kerül sor az idei European Tour-sorozat első állomására, amelyen a világ legjobbjai közül szinte mindenki ott lesz, s négy magyar játékos is megmutathatja magát a világnak. Augusztusban elsősorban kisebb versenyek lesznek, a nagy majortornák sorozata ősszel folytatódik.

Peter Wright így nyerte meg a World Matchplay döntőjét:

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Lawrence Lustig/PDC

Leave a Reply