BL-esélylatolgatás – 1. rész

Már csak ma 18:55-ig kell várniuk azoknak, akik már nagyon rápörögtek a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörére. Ma ugyanis elstartol a sorozat érdemi szakasza, s rögtön lesz néhány igen érdekesnek ígérkező párosítás, valamint egy olyan csoport, ahol egyetlen igazán nagynevű klubot sem találunk. A ma debütáló A-, B-, C- és D-csoportok lehetséges kimenetelét veszem górcső alá.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A-csoport: Atlético Madrid, Borussia Dortmund, Club Brugge, Monaco

Hacsak az elmúlt éveket vesszük alapul, akkor nagy izgalmakra számíthatunk ebben a csoportban, hiszen a négyből három együttesnek is vannak nagyon jó BL-szereplései az elmúlt néhány esztendőből. Az Atlético Madrid – amely most az Európa Liga-címvédő jogán indulhat a legrangosabb sorozatban – 2014-ben és 2016-ban is döntőt játszhatott, ám mindkétszer kikapott a Real Madridtól. A Dortmund 2013-ban volt finalista, ám ugyancsak egy hazai riválistól, a Bayern Münchentől szenvedett vereséget. A Monacónak a finálé ugyan nem jött össze 2004 óta, de 2017-ben egészen az elődöntőig jutott, ahol a Juventus állította meg.

Abból a szempontból is nagyon érdekes ez a négyes, hogy az itt szereplő négy gárda közül annak a háromnak, amely az elmúlt idényben is a BL-ben szerepelt, egyaránt nem sikerült továbbjutnia a csoportból, hiszen az Atlético Madrid és a Borussia Dortmund harmadik, a Monaco pedig utolsó lett saját kvartettjében. A Dortmund a Real Madrid és a Tottenham mögött lett harmadik, tehát az ő esetében talán nem nevezhető szégyennek a korai búcsú, abból a szempontból viszont már annak tekinthető, ha azt is figyelembe vesszük, hogy mindössze kettő ponttal, tehát nyeretlenül végzett ebben a pozícióban, mivel a ciprusi APOEL Nicosiát sem tudták legyőzni.

Az Atlético Madrid elsősorban a sok döntetlenjének köszönhette csoportkörös búcsúját, hiszen a hat mérkőzésből négyet is iksszel zárt, amik közül egyértelműen az azeri Karabah elleni oda-vissza remi volt a legfájóbb. A Monaco a Besiktas-Porto-Lipcse trió mögött lett negyedik, ami az egy évvel korábbi teljesítményhez képest nagy visszaesést jelentett.

Nagyon jó kérdés, hogy a hercegségbeliek idén mire lehetnek képesek egy gyakorlatilag teljesen fölforgatott csapattal, hiszen ismét több alapember távozott a klubtól, a helyükre hozott fiatalok pedig nem értek össze egy csapattá, amit jól mutat a francia bajnokságban öt forduló alatt összeszedett öt pont és az ebből fakadó 15. helyezés.

Az Atlético valószínűleg idén nem fogja megvédeni EL-címét, mivel csoportelsőként tovább fog jutni ebből a kvartettből, legalábbis a pillanatnyi helyzet alapján ezt tartom a legvalószínűbbnek. A második helyre a Dortmundot várom, hiszen a madridiakhoz hasonlóan nekik is sikerült erősíteniük a nyáron amellett, hogy a csapat gerincét nagyrészt megtudták tartani. A Monaco, amennyiben nem tud záros időn belül egy ütőképes gárdává válni, akkor könnyen lehet, hogy a négyes fekete lovával, a Brugge-zsel is meg kell küzdenie a harmadik pozícióért, amely Európa Liga-folytatást jelentene a tavaszra. A papírforma a franciák mellett szól, de sok meglepetést láttunk már a BL csoportkörében.

Az A-csoport ma esti programja:

21:00 Club Brugge – Borussia Dortmund

21:00 Monaco – Atlético Madrid

B-csoport: Barcelona, Inter, PSV Eindhoven, Tottenham

Többen is vannak, akik ezt a négyest várják a legnagyobb érdeklődéssel, s tény és való, egy igen erősnek kinéző csoport jött itt össze. A többség úgy gondolja, hogy a Barcelona kiemelkedik ebből a kvartettből, és simán végez az élen, de sokan vannak azok is, akik arra tippelnek, hogy a több, a világbajnokságon negyedik helyet elért angol válogatottban alapembernek számító játékossal (köztük a torna gólkirályával, Harry Kane-nel) is fölálló Spurs borsot törhet a katalánok orra alá. Hacsak abból indulunk ki, hogy ez tavasszal a szinte mindenki által előre lesajnált Romának sikerült egy káprázatos visszavágó keretében, akkor most miért ne sikerülhetne a Tottenhamnek is?

Nem szabad viszont megfeledkezni a sorozat nagy visszatérőjéról, az Interről sem, amely a 2011-12-es idény után szerepelhet újra a Bajnokok Ligájában. A milánóiak az utolsó pillanatokban harcolták ki a BL-indulást a Lazio elleni ki-ki mérkőzés megnyerésével az olasz bajnokság utolsó fordulójában. Ez nagy erőt adhat a csapatnak, bár a bajnoki szereplést elnézve ez lehet, hogy nem igaz. A kék-feketék ugyanis négy forduló alatt csak ugyanennyi pontot tudtak összekaparni a Serie A-ban, ami mindössze a 14. helyre elegendő, igaz, még ezzel is megelőzik a városi rivális Milant…

Az Inter a múlt hétvégén az újonc Parmától szenvedett vereséget hazai közönség előtt, s ezen a találkozón is látszott, hogy a támadójáték nagyon nem akar összeállni a gárdának, pedig továbbra is ott van az alapcsapatban Mauro Icardi, aki ontotta a gólokat tavaly, s a legfőbb alapemberek nagy része is maradt az együttesnél, köztük a vb-ezüstérmes Ivan Perisic.

A teljes szezon egyik legnagyobb kérdése, hogy mire mehet ez az Internazionale a Barcelona-Tottenham párossal szemben. Arra kevesen fogadnak, hogy a holland bajnok PSV beleszólhat a továbbjutásért folyó küzdelembe, de a szezonkezdet alapján egyre kevesebb azoknak a száma is, akik az Intert az első kettő hely valamelyikére várják. Ha Luciano Spalletti vezetőedző a továbbiakban sem tudja összerakni a csapatot, akkor az a Barcelona és a Spurs ellen is édeskevés lesz, de nem csak ez jelenthet problémát a gárda számára, hanem az is, hogy nagyon kicsi a keret BL-rutinja. A már emlegetett Icardinak a mostani lesz az első BL-idénye, s a többi focista között is keveseket találunk, akiknek megadatott volna a legrangosabb klubsorozatban pályára lépni. Ott van a keretben Radja Nainggolan, akinek kulcsszerepe volt a Roma tavaszi menetelésében, vagyis ő már tudja, hogyan lehet BL-elődöntőbe jutni. Ez önmagában viszont még kevés lesz, hiszen csapatsportról beszélünk, egy fecske pedig nem csinál nyarat – ahogy mondani szokták.

A másik három együttes remekül kezdte hazája bajnokságát, igaz, a Tottenham a hétvégén szenvedte el első vereségét a Liverpool elleni rangadón. A pillanatnyi formák alapján úgy vélem, hogy a Barcelona és a Tottenham fog továbbmenni ebből a csoportból, az Internek pedig be kell érnie a harmadik hellyel, s a tavaszi EL-folytatással. Abban a sorozatban legalább bőven van tapasztalatuk…

A B-csoport mai programja:

18:55 Barcelona – PSV Eindhoven

18:55 Inter – Tottenham

C-csoport: Crvena zvezda, Liverpool, Napoli, PSG

Számomra erősebb csoportnak néz ki a C jelű négyes, mivel nehezebben lehet megjósolni, hogy mely két csapat juthat tovább innen. A tavalyi döntős Liverpool, a bármikor bárkire veszélyes Napoli és az elődöntős szereplést évek óta kergető Paris Saint-Germain közel hasonló erőt képvisel, miközben a szerb bajnok, egyszeres BEK-győztes Crvena zvezda egyértelműen kilóg a sorból, s tőle már a pontszerzés is bravúr lenne.

A Liverpool nagyon jó szezont produkált tavaly a BL-ben, s ha nincs Loris Karius két elképesztő bakija a döntőben, akkor lehet, hogy nem csak szimpla döntősként, hanem címvédőként beszélhetnénk a Vörösökről. Azokról a Vörösökről, akik évtizedek óta nem kezdték olyan jól az angol bajnokságot, mint idén, hiszen öt meccsből ötöt nyertek, ráadásul a legutóbbi hétvégén a Tottenhamet múlták fölül.

Sokan a Roma elleni parádéja után az Aranylabda egyik fő várományosának kiáltották ki Mohamed Szalaht, hiszen nagyrészt neki volt köszönhető az elődöntő első meccsén aratott kiütéses győzelem, amivel döntőbe jutott a csapat. Ha nem sérül meg a kijevi fináléban, akkor lehet, hogy a teljes évadnak ő lehetett volna a hőse. Idén ismét próbálkozhat, s ne legyen kétségünk afelől, hogy ismét ő lesz a Liverpool egyik, ha nem a legveszélyesebb játékosa az ellenfelek számára. Az erősségek között számos játékost említhetnénk még, de talán érdemes kiemelni Roberto Firmino hiányát, akinek a Tottenham ellen egy brutális kontaktus során megsérült a szeme, ezért nem állhat Jürgen Klopp menedzser rendelkezésére, azonban nélküle is erős csapatot állíthat ki a extravagáns német mester az első forduló talán legnagyobb rangadóján a PSG ellen.

Az ellen a PSG ellen, amely most már hosszú évek óta képtelen a negyeddöntőnél messzebbre jutni, sőt a legutóbbi két alkalom során a nyolcaddöntő jelentette számára a végállomást. A párizsiaknak is bivalyerős keretük van, elég csak a világbajnok francia válogatott talán legjobbját, Kylian Mbappét vagy az Oroszországban szintén jó teljesítményt nyújtott Edinson Cavanit említeni. Természetesen Neymar is ott lesz a csapatban, s ugyan továbbra is rúgja a gólokat, de az elmúlt hónapokban inkább a színészkedéseivel hívta föl magára a figyelmet. Nem lepődnék meg, ha az Anfield Roadon is eljátszaná a nagy halált, kíváncsi leszek, hogy az európai bírók mennyire lesznek vevők a produkciójára. Szót kell ejteni még Ángel Di Maríáról is, aki remekül kezdte a szezont. A Nimes elleni francia bajnoki mérkőzésen például szögletből szerzett gólt, emellett szabadrúgásokból és akciókból is életveszélyes. 

A támadó alakzattal tehát nem lesznek gondok, s kapusposzton is nagyon erőssé vált a csapat azáltal, hogy megszerezte Gianluigi Buffont, aki minden bizonnyal védeni fog a ma esti mérkőzésen.

Érdekes lesz a meccs abból a szempontból is, hogy Thomas Tuchel személyében a párizsiak kispadján is egy német szakvezető fog csücsülni, aki éppen Klopp helyét vette át annak idején Dortmundban. Remélhetőleg nagy csatát fog hozni a két germán szakember által kigondolt taktikák összecsapása, s egy igazi BL-rangadót fogunk látni ma este. Aki megnyeri a mérkőzést, az nagyon előnyös helyzetbe kerülhet a halálcsoportban.

Az első forduló másik mérkőzésére Belgrádban kerül sor, ahol a Crvena zvezda a Napolit fogadja. Az olaszok a PSG-hez hasonlóan edzőváltáson estek át, hiszen Carlo Ancelotti érkezett a Chelsea-hez távozott Maurizio Sarri helyére.

Irányításával eddig jól teljesített a Napoli, hiszen a Laziót, a Milant és a Fiorentinát is legyőzte a Serie A-ban, a Sampdoriától azonban simán kikapott. A mai meccsnek egyértelmű esélyese az égszínkék-fehér gárda, de a genovai zakó megmutatta, hogy azért még nem teljesen szokott hozzá a csapat az új edző által fölvázolt taktikához, de az, hogy a Lazio és a Milan ellen is hátrányból fordítva sikerült diadalmaskodni, pontosan mutatja ennek az együttesnek az erejét.

Az már más kérdés, hogy a többek között Hamsíkkal, Callejónnal és Lorenzo Insignével fölálló déliek mire mehetnek a Liverpool és a PSG ellen. Az angolokkal már találkoztak a nyári felkészülés során, s annak a meccsnek nagyon nem lett jó vége, hiszen 5:0-ra kaptak ki Szalahéktól. Persze nem egy edzőmeccsből kell kiindulni, de azért érdekes kérdés lesz, hogy a BL-ben hogyan alakul majd a két csapat két egymás elleni találkozója.

Szerintem a csoport három sztárcsapata közül a Napolinak van a leggyengébb kerete, ugyanakkor nem volt nagy mozgolódás a csapat háza táján. Pepe Reina kapus ugyan elment a Milanhoz, de a helyére (igaz csak kölcsönbe) hozott David Ospina az Arsenalban már sokszor bizonyította képességeit, így nem mondanám azt, hogy kapusposzton gyengült volna az együttes. A többi poszton nem történt jelentős változás, a meghatározó emberek közül a már említett trión túl Arkadiusz Milik, a vb-bronzérmes Dries Mertens, Koulibaly és Zielinski is maradt, akik szintén nagy segítségére lehetnek a Napolinak a BL-ben.

Azt sem szabad viszont elhallgatni, hogy ugyanez a keret nem tudta megelőzni a Sahtar Donyecket a tavalyi csoportfázis során, ami számomra a teljes évad egyik legnagyobb meglepetése volt. Kíváncsi vagyok, hogy egy lényegesen erősebb csoportban mire fognak menni. Annyi biztos, hogy az összeszokottság még sokat érhet a végelszámolásnál.

Ennek ellenére most úgy látom a dolgokat, hogy a Liverpool-PSG páros fog továbbjutni, a Napoli pedig a tavalyi évhez hasonlóan az EL-ben vigasztalódhat, míg a Crvena zvezdától – ahogy föntebb is írtam – a pontszerzés is nagy bravúr lenne.

A C-csoport mai programja:

21:00 Crvena zvezda – Napoli

21:00 Liverpool – PSG

D-csoport: Galatasaray, Lokomotív Moszkva, Porto, Schalke

Minden bizonnyal nem vagyok egyedül, amikor azt mondom, hogy az idei Bajnokok Ligája leggyengébb, de ezzel együtt legkiegyenlítettebb csoportja jött össze a D jelű négyesben. Persze itt is van topligás csapat a német ezüstérmes Schalke személyében, de az igen rossz bajnoki rajt után nem jelenteném ki egyértelműen, hogy a kvartett favoritja is a gelsenkircheni együttes lenne.

Itt van még a török bajnok Galatasaray, amely számára jó ómen lehet, hogy az országot tavaly képviselt Besiktas egy hasonlóan kiegyenlített négyesben az élen tudott végezni. Persze Isztambul piros-sárga felén sem minden fenékig tejfel, amit a Trabzonspor elleni, néhány héttel ezelőtti 4:0-ás bajnoki vereség jelez. Vannak igen jó játékosai a klubnak, hiszen a kaput Fernando Muslera védi, a mezőnyben pedig minden bizonnyal ott lesz Nagatomo Jutó és Eren Derdiyok is. Nem szabad megfeledkezni Fatih Terim vezetőedzőről sem, aki már az európai színtéren is bizonyította edzői kvalitásait, hiszen az ő vezetésével menetelt a török válogatott a 2008-as Európa-bajnokságon egészen a bronzéremig.

Jó játékosokból az orosz Lokinál, vagyis a Lokomotív Moszkvánál sincs hiány, hiszen őket erősíti a vb-ezüstérmes Vedran Corluka, valamint a rutinos, de még mindig gólerős perui Jefferson Farfán is. A csapat orosz bajnok lett, ezen a jogon került be a mezőnybe. Tavaly az Európa Ligában szerepelhetett, ahol egy gyenge csoportot nyert meg, majd a 32 között kettős győzelemmel búcsúztatta a Nice-t. A nyolcaddöntőben a későbbi végső győztes Atlético Madrid már túl nagy falatnak bizonyult, hiszen 8:1-es összesítéssel ejtette ki a moszkvai piros-zöldeket.

Számomra kicsit fekete ló ez a Lokomotív, kíváncsian várom az ő esetükben is, hogy mire mennek ebben a négyesben.

Itt szerepel még a portugál bajnok Porto is, amely 2004-es győzelme óta nem tudott igazán kimagasló eredményt fölmutatni a BL-ben, igaz, 2011-ben megnyerte az Európa Ligát. Tavaly az akkori török csapat, a Besiktas mögött lett második a gárda, amely a tizenhat között azonban 5:0-ra kikapott odahaza a Liverpooltól, s végül ugyanilyen összesítéssel esett ki. Kapuját a rutinos Iker Casillas fogja őrizni, aki ugyanakkor képes bakikra, de ezek ellenére is megkérdőjelezhetetlen a helye a ketrecben. A mezőnyjátékosok közül a horihorgas védőre, Maxi Pereirára, valamint a középpályán játszó Hector Herrerára és Yacine Brahimire hívnám föl a figyelmet. Ők lehetnek vezéregyéniségei a csapatnak.

Hacsak a pillanatnyi formák alapján kellene megtippelnem a csoport végkimenetelét, akkor a Galatasaray és a Porto lenne a két továbbjutó nálam, hiszen mindkét csapat az élmezőnyben áll hazája bajnokságában, miközben a Lokomotív Moszkva a 16 csapatos orosz Premjer Ligában hét forduló után csak a tizedik, míg a Schalke a Bundesligában három játéknap után pont nélkül az utolsó előtti.

Ha a keretek minőségét nézem, akkor már inkább a Schalke-Galatasaray duóra tippelek, míg a harmadik helyre a Portót várom. Nehéz azonban jósolni, de az első kör után talán kicsit tisztább lesz a kép az erőviszonyokat illetően.

A D-csoport mai programja:

21:00 Galatasaray – Lokomotív Moszkva

21:00 Schalke – Porto

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: fociclub.hu

Leave a Reply