Dániának egy ziccer is elég volt

VIDEÓVAL – Az oroszországi labdarúgó világbajnokságon Dánia egygólos győzelmet aratott Peru fölött. A C-csoport első fordulójában kulcsszerepet játszott a videobíró-technológia, ugyanis a Franciaország-Ausztrália találkozót követően a játékvezető ezúttal is a technika segítségével ítélt meg egy tizenegyest. Peru bánhatja a vereséget, mivel több lehetősége volt, azonban Kasper Schmeichel eszén még a felfüggesztett eltiltás birtokában pályára lépő Paolo Guerrero sem tudott túljárni.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

 

A találkozó előtt a dánok leginkább Christian Eriksen zsenialitásában bízhattak. A Tottenham játékmestere a világbajnoki selejtezők alatt 11 gólt szerzett és mellette kiosztott 3 gólpasszt is, ezzel csapata góljainak 56%-ában részt vállalt.

A perui csapat legutóbb 1982-ben volt vb-résztvevő, akkor két döntetlennel és egy vereséggel csoportutolsóként esett ki. A dél-amerikai csapatnak az oroszországi tornán ennél merészebb álmai vannak.

Az első kapura lövés a dél-amerikai együtteshez fűződött, Yoshimar Yotun a 8. percben gondolt egyet és 25 méterről megkínálta egy bombával Kasper Schmeichelt, a dán kapus azonban magabiztosan fogta a labdát.

A 13. percben a Leicester angol bajnok portásának már bravúrt kellett bemutatnia. A perui Andre Carrillo jobbról befelé húzott, majd 15 méterről nagy erővel megcélozta a jobb alsó sarkot, de Schmeichel vetődve hárítani tudott.

A 27. percben a Thomas Delaney is megpróbálkozott egy távoli lövéssel, de a kapu helyette csak a fölé elhelyezett milliós értékű kamerát találta telibe.

A 39. percben újra veszélyeztettek a dánok. Pione Sisto indult meg a perui kapu felé, majd két cselt követően Renato Tapia akasztotta a kaputól 18 méterre. A szabadrúgáshoz Christian Eriksen állt oda, a lövése levágódott a sorfalról, a kipattanóra érkező Lasse Schöne 20 méterről kapásból kapura bombázott, Pedro Gallese azonban védeni tudott.

Egy perccel később ordító helyzetet hagytak ki a dánok. Delaney kapu előtt keresztbe lőtt labdájára Yussuf Poulsen robbant be, de pár centivel lemaradt a gólszerzésről. Poulsen ráadásul a lefújás előtt egy perccel a tizenhatoson belül elhúzta Christian Cueva lábát, így büntetőt rúghattak a peruiak. Igaz, a gambiai Bakary Gassama játékvezető először továbbot intett, de fél perc játék után szünetet rendelt el, visszanézte az esetet és befújta a tizenegyet. A vezetést mégsem tudta megszerezni a dél-amerikai csapat, ugyanis a sértett Cueva csúnyán fölé lőtt 11 méterről.

Az oroszországi világbajnokságon eddig 7 mérkőzésen 5 tizenegyest ítéltek a bírók, ebből csak hármat értékesítettek. A 2014-es brazíliai tornán 12-ből 13-at belőttek.

A második félidőt a dánok kezdték aktívabban, de az első ziccer a peruiak előtt adódott. Az 56. percben a tizenegyest hibázó Cueva gyönyörű cselsorozattal betört a büntetőterületre, elfektette Simon Kjaert, de lövés helyett inkább a mélységből érkező Carrillónak passzolt, aki viszont a kapu torkában elügyetlenkedte a helyzetet.

Három perccel később a kihagyott ziccer megbosszulta magát. Eriksen kiugratásával a peruiak tizenegyesét összehozó Yussuf Poulsen lépett ki egy az egyben és 14 méterről, higgadtan a rövid alsó sarokba lőtt.

Christian Eriksen, a dánok karmestere a legutóbbi 14 válogatott mérkőzésén 12 gólt szerzett és 5 gólpasszt adott.

A bekapott gól után azonnal egyenlíthetett volna a dél-amerikai csapat. Cueva remek tálalása után Edison Flores került helyzetbe, ballábas lövését azonban Kasper Schmeichel bravúros mozdulattal hárította.

A 79. percben a csereként beálló Paolo Guerrerónak nem sok hiányzott az egyenlítéshez. Egy kavarodás után a kapunak háttal állva hat méterről sarkozott, de balszerencséjére a labda elkerülte a bal kapufát.

A 84. percben talán ennél is nagyobb helyzetet hagytak ki a peruiak. Andre Carrillo robogott el a jobboldalon, majd az alapvonalról visszajátszott a mélységből érkező Jefferson Farfannak, de a 33 éves támadó 10 méteres lövését Schmeichel lábbal védte.

A 86. percben lezárhatták volna a meccset a dánok. Egy kontratámadás végén Eriksen került ziccerbe, de a közeli lövését Pedro Gallese bravúrral kiütötte.

Az ötperces hosszabbításban a dánok már csak a védekezéssel voltak elfoglalva, míg a peruiak rohamoztak az egyenlítésért, de ezen az estén nem lehetett bevenni Kasper Schmeichel kapuját, aki klasszisteljesítménnyel édesapját, a világ egykori legjobb kapusát, Peter Schmeichelt idézte.

A mérkőzés összefoglalója:

https://www.youtube.com/watch?v=QrjJ0HG9ZZA

Dánia ezzel a győzelemmel nagy lépést tett a továbbjutás felé, Perunak viszont nehéz dolga, különösen a franciák ellen.

Ma még egy meccs lesz: 21-től a D-csoportban Horvátország Nigériával találkozik.

A kiemelt kép forrása: FIFA/GETTY IMAGES/2018 FIFA/ADAM PRETTY – FIFA

Leave a Reply