Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 23-án

VIDEÓKKAL – Huszonkettő nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Eldőlt: Guerrero nem utazhat a vébére

Hiába utazott el Zürichbe a Perui Labdarúgó-szövetség elnöke, nem tudta meggyőzni a FIFA elnökét, Gianni Infantinót, hogy járjon közbe Paolo Guerrero büntetésének mérsékléséért.

Peru harminchat évvel a legutóbbi, 1982-es szereplés után harcolta ki a részvétel jogát a vb-döntőben, azonban a dél-amerikai csapat, egyúttal a nemzet öröme mégsem lehet teljes: a válogatott egyetlen igazi klasszisa, a Bayern Münchenben is megforduló Paolo Guerrero ugyanis kapitális ostobaság miatt nem lehet ott az oroszországi tornán.

Pedig egy hete még arról írhattam, hogy ott van a perui keretben a tavalyi, Argentína elleni vb-selejtező után a doppingvizsgálaton pozitív eredményt produkáló csatár. Mint később kiderült, a szervezetében kokaint mutattak ki, amiért a Nemzetközi Labdarúgó-szövetség (FIFA) egy évre eltiltotta. A testület azonban még decemberben megfelezte a büntetést, ami így május közepén járt volna le, csakhogy ekkor érkezett a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) verdiktje, amelyik nem csak visszaállította az eredeti büntetést, de még két hónappal meg is toldotta azt.

Ezek után utazott a perui szövetség elnöke, Edwin Oviedo Zürichbe, hogy Gianni Infantino FIFA-elnök közbenjárását kérje Guerrero vb-szereplésének ügyében. Hiába.

“Gianni Infantino mély sajnálatát fejezte ki, megértve Guerrero csalódottságát, amiért nem lehet ott a világbajnokságon a perui válogatottal. Ugyanakkor azt is egyértelművé tette, hogy a döntést a CAS hozta meg, felülvizsgálva a FIFA független testületének döntését” – mondta a FIFA szóvivője.

Így aztán hiába fogta könyörgőre szinte az egész perui nemzet, és imádkoztak stadionokban, illetve vonultak utcára országszerte, ez sem segített.

Ahogy a hibázó, de bűneit töredelmesen megvalló Guerrero mellett kiálló kollégák sportszerű gesztusa sem. A világbajnokság csoportellenfeleinek, azaz az ausztrál, a francia és a dán válogatott csapatkapitánya, Mile Jedinak, Hugo Lloris és Simon Kjaer is kérte, hogy Guerrero ott lehessen a vébén.

A június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon a C-csoportban szereplő Peru sorrendben Dániával, Franciaországgal és Ausztráliával találkozik majd.

Rabiot nem kér a vésztartalék szerepéből

Lapinformációk szerint Adrien Rabiot (a kiemelt képen), a Paris Saint-Germain labdarúgója jelezte a francia szövetségnek: ha már kimaradt Franciaország vb-keretéből, vésztartalékként sem kíván Didier Deschamps szövetségi kapitány rendelkezésére állni.

Adrien Rabiot-nak – tíz további francia játékossal egyetemben – arra az esetre kellene bevetésre készen állnia, ha a hivatalos keretbe meghívott 23 labdarúgó közül valaki megsérülne.

A hírt megszellőztető L’Équipe és Le Parisien szerint a klubjával szerződéshosszabbításról tárgyaló Rabiot lépése elsősorban a rossz üzenete miatt kellemetlen – megvan ugyanis az első „ügy” a francia vb-válogatott körül.

Amennyiben Rabiot tényleg így döntött, a vésztartalékok között csupán egy középpályás marad: Moussa Sissoko.

A Francia Labdarúgó-szövetség (FFF) és Didier Deschamps szövetségi kapitány is reagált Rabiot kijelentésére.

„Adrien rossz döntést hozott, amivel egyedül önmagát büntette meg” – áll az FFF közleményében.

„Nagyon meglepett Adrien döntése. Megértem, hogy csalódott, amiért kimaradt a 23-as keretből,  de ez a reakció… – mondta Deschamps. – Szankció? Adrien kizárta magát. Remélem, elgondolkozik ezen, mert hatalmas hibát követett el. Bármi is történik veled, profinak kell maradnod.”

Neymar edzésbe állt

A bokasérülése után gyógyuló Neymar edzésbe állt az oroszországi világbajnokságra készülő brazil labdarúgó-válogatottban.

A Paris Saint-Germain 26 éves sztárja egy órát gyakorolt a szintén kerettag Gabriel Jesusszal és Danilóval a Teresópolis melletti Comary edzőközpontban, Rio de Janeiro államban.

A világ legdrágább labdarúgója február végén sérült meg, ezért megműtötték. A francia fővárosba e hónap elején tért vissza, és klubjánál is edzésbe állt. Egyelőre nem tudni, hogy a június 14-én elrajtoló vb-re százszázalékos állapotban lesz-e.

A brazilok szerdán kezdik meg a hivatalos összetartást, majd vasárnap utaznak Angliába, ahol egy héttel később összecsapnak a horvátokkal Liverpoolban. A selecao Svájccal, Costa Ricával és Szerbiával szerepel egy csoportban a vb-n.

https://streamable.com/dd9l9

Kidőlt az argentinok egyik kapusa

Megsérült az argentin labdarúgó-válogatott edzésén Sergio Romero, a Manchester United kapusa, és emiatt nem utazhat el társaival az oroszországi világbajnokságra.

A 31 esztendős, 94-szeres válogatott Romero egyike volt azoknak, akiket Jorge Sampaoli szövetségi kapitány nevezett a 23 fős, végső keretébe.

Az argentin szövetség kedd este azonban rossz hírekről számolt be a Twitter-oldalán: Sergio Romero súlyos térdsérülést szenvedett a csapat legutóbbi edzésén, ami miatt biztosan nem lehet ott az oroszországi világbajnokságon.

Sampaoli Romero helyére Nahuel Guzmánt, a mexikói Tigres kapusát hívta be a keretbe.

Harry Kane: Megtudjuk nyerni a világbajnokságot

Harry Kane, az angol válogatott frissen kinevezett csapatkapitánya tegnap este sajtótájékoztatón igen határozottan beszélt arról, mit vár csapatától a világbajnokságon. “Azt gondolom, hogy megtudjuk nyerni. Nem leszünk favoritok, tudjuk. De nézzék meg ezt a szezont. Senki sem gondolta volna, hogy a Liverpool Bajnokok Ligája-döntőt játszik” – hozta föl példaként a “Háromoroszlánosok” egyik nagy reménysége.

A Tottenham támadója az angol csapat tapasztalathiányáról is szólt. Szerinte ez nem jelent gondot. “A tény, hogy fiatal csapatunk van, nem egy mentség. Ez inkább egy jó dolog. Meg kell próbálnunk nyerni, a többi nem fontos. Lelkiállapotunkat az a vágy jellemzi, hogy mindent megnyerjünk” – nyugtatgatott Kane.

VB-rekordot dönthet a Barcelona

A spanyol bajnok és kupagyőztes Barcelona több rekordot is megdöntött az idei szezonban, és most megvan az esélye egy újabbra. A világbajnokságok történetében ugyanis még soha nem fordult elő, hogy egy klub keretéből az összes vb-csoportba jutott legalább egy játékos – számolt be az Origo.

Ha a vb-ig hátralévő három hétben senki nem sérül meg, vagy nem marad ki a keretszűkítéskor, akkor az A-csoportban Suárez (Uruguay), a B-ben Iniesta, Alba, Piqué, Busquets (Spanyolország), a C-ben Dembélé, Umtiti (Franciaország), a D-ben Messi (Argentína), Rakitic (Horvátország), az E-ben Coutinho, Paulinho (Brazília), az F-ben Ter Stegen (Németország), a G-ben Vermaelen (Belgium), a H-ban pedig Mina (Kolumbia) lesz ott Oroszországban.

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply