Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 22-én

Huszonhárom nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Nainggolan: “Ez annyira érthetetlen, hogy csak nevetni tudok rajta”

A belga válogatott világbajnoki keretéből általános meglepetésre kimaradt Radja Nainggolan (a kiemelt képen) interjút adott a Het Laatste Nieuws belga hírportálnak. “Gyermekkori álmom volt, hogy világbajnokságon játszhassak. Ez most odaveszett. Megérdemeltem volna”. Az AS Roma középpályása bosszankodott amiatt, hogy sokan a pályán kívüli viselkedését jelölték meg kimaradása fő okaként. “Belefáradtam abba, hogy engem mindig egy rosszfiúnak látnak. Szeretném, ha a teljesítményem alapján ítélnének meg, s nem azért, amilyen a pályán kívül vagyok. Maradonáról másképp fogunk beszélni? Én benne vagyok a rekordok könyvében. Ő több vébén is játszhatott, miközben a pályán kívül sok nem jó dolgot csinált. Én többet mutattam a gyepen, mint ő, mégis lemaradok a világbajnokságról kétszer egymás után. Ez annyira érthetetlen, hogy csak nevetni tudok rajta”. Nainggolan arról is beszélt, hogy nem utazik ki Oroszországba, hanem a tévén keresztül követi majd a belgák meccseit.

Háborognak a belgák Nainggolan kihagyása miatt

Tüntetésre való felszólítás, petíciók, becsmérlő kommentek a közösségi oldalakon: az, hogy Radja Nainggolan, a Roma középpályása kimaradt a belga válogatott 28 fős, bő világbajnoki keretéből, komoly népharagot okozott Belgiumban.

Mindössze órákkal azután, hogy Roberto Martinez szövetségi kapitány bejelentette döntését, egy Facebook-csoport tüntetésre kezdte buzdítani a sztár kihagyásával egyet nem értő szurkolókat ma délutánra a belga szövetség (URBSFA) székháza elé. A közösségi oldalon meghirdetett eseményhez eddig több, mint húszezren csatlakoztak. A szervezők arra készülnek, hogy a szövetség elől átvonulnak a Baudoin Király Stadionhoz. A szervezkedés részeként egy online petíció is megjelent, amelyet már több ezren írtak alá.

Vannak persze olyanok is, akik nem szervezkednek, hanem kiengedik magukból dühüket, s több esetben is becsmérlő bejegyzésekkel kommentálják a kapitány döntését a közösségi oldalakon vagy különböző internetes fórumokon. “Nainggolan hiánya? Jogunk van ahhoz, hogy kirobbantsuk a belga labdarúgás történetének legnagyobb forradalmát. Martinez hátat fordított a szurkolók 95%-ának” – ezt az RTBF, a francia nyelvű belga állami televízió egyik népszerű újságírója mondta hétfőn.

Mint ahogy arról tegnap beszámoltam, Roberto Martinez sem örült saját döntésének, sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy “szomorú és nehéz” dolga volt, mivel Nainggolan egy “nagyon népszerű és magas színvonalú játékos”. A kapitány “tisztán taktikai okokkal” magyarázta döntését, meglátása szerint a Roma focistája nem tudná megkapni azt a nagy szerepet a válogatottban, amit megérdemelne.

A megfigyelők azonban nem osztják a spanyol szakember érvelését. Sokan közülük úgy gondolják, hogy “Ninját” büntetésből nem viszi magával a vébére, mivel nem tetszettek neki “extrém kalandjai”, mint például az, hogy dohányzik. “Az egyetlen ország vagyunk, amely a világ egyik legjobb játékosa nélkül szerepel. Így nem leszünk világbajnokok” – mondta az egykori válogatott játékos, Philippe Albert, aki ma egy igen népszerű szakértőnek számít Belgiumban.

A 30 éves Radja Nainggolan 30 alkalommal ölthette magára a “Vörös Ördögök” becenévre hallgató belga nemzeti csapat mezét 2009 óta, s hat gólt szerzett. Úgy maradt le a mostani világbajnokságról, hogy motorja volt a Bajnokok Ligájában a többek között a Barcelona kiütésével elődöntőig menetelő AS Romának. Talán ennek is betudható, hogy a középpályás percekkel Martinez kerethirdetése után, Instagram-oldalán bejelentette visszavonulását a válogatottságtól.

A belgák ma kezdték meg felkészülésüket a világbajnokságra Tubize-ban. A huszonnyolc behívott játékosból egyelőre csak tizen érkeztek meg. Belgium a vb-n a G-csoportban szerepel, ahol Panama (június 18., Szocsi), Tunézia (június 23., Moszkva) és Anglia (június 28., Kalinyingrád) ellen lép pályára.

Világbajnok csapatot lehetne kiállítani a kimaradókból

Radja Nainggolan kimaradása a belga válogatott vb-keretéből az egész világ sportsajtóját meglepte. Természetesen nem ő az egyetlen klasszis, aki nem fért be saját hazája csapatába, hiszen megemlíthetnénk Álvaro Moratát, Adrien Rabiot-t, Alexandre Lacazette-et, Mauro Icardit és még másokat. A Bleacher Report összeszedte azt a 23 fős keretet, amely nevek alapján szinte bárkivel felvehetné a versenyt az oroszországi világbajnokságon – írta meg az Origo.

Az oldal csak olyan labdarúgókat “nevezett” a keretbe, akik országai kijutottak a tornára, nem sérültek, nem mondták le korábban a válogatottságot, valamint a szövetségi kapitányuk már biztosan otthon hagyja őket (tehát szerepelhetnek a olyan bő keretben, amelyet még nem szűkítettek 23-ra).

Ezek alapján a csapat így néz ki:

Kapusok: Ralf Fahrmann (Németország), Stephane Ruffier (Franciaország), Neto (Brazília)

Hátvédek: Nelson Semedo (Portugália), Sergi Roberto (Spanyolország), Alex Sandro (Brazília), Marcos Alonso (Spanyolország), Aymeric Laporte (Franciaország), David Luiz (Brazília), Marc Bartra (Spanyolország), Benedikt Höwedes (Németország)

Középpályások: Radja Nainggolan (Belgium), Adrien Rabiot (Franciaország), Javi Martinez (Spanyolország), Fabinho (Brazília), Anthony Martial (Franciaország), Kingsley Coman (Franciaország), Suso (Spanyolország), Jose Callejon (Spanyolország), Angel Correa (Argentína)

Csatárok: Mauro Icardi (Argentína), Alvaro Morata (Spanyolország), Alexandre Lacazette (Franciaország).

Sőt, vannak, akik még ebből a “válogatottból” is kimaradtak, mint például Cesc Fabregas, Alejandro Gomez vagy Wissam Ben Yedder. Az biztos, hogy ez az együttes (egy jó edzővel) simán éremesélyes, ha nem, világbajnoki aspiráns is lehetne.

Nem súlyos Dembélé sérülése

Ousmane Dembélé, a Barcelona francia válogatott vb-kerettag játékosát sérülés miatt kellett lecserélni a Real Sociedad elleni spanyol bajnoki szezonzárón. Azt már az első vizsgálatok megállapították, hogy a csatárnak megrándult a jobb bokája. Ma éjszaka kiderült, hogy a rándulás kismértékű, ami minden bizonnyal teljesen rendbe jön a világbajnokság kezdetére, így Dembélé ott lehet Oroszországban.

Neymar 100%-os lesz a vébére – ígéri a brazil szövetség igazgatója

Neymar hétfőn helikopterrel érkezett meg a brazil labdarúgó-válogatott Rio de Janeiro mellett fekvő edzőközpontjába, ahol bemutatták a 23 fős keret tagjait. Látszólag már jól van, s ezt erősítette meg Edu Gaspar, a brazil szövetség válogatottakért felelős igazgatója is.

“Fizikoterapeutáink optimisták és információik szerint bízhatunk abban, hogy Neymar 100%-os állapotba kerül a június 17-ei (Svájc elleni) első mérkőzésre mind fizikai, mind klinikai, mind pedig lelki értelemben” – nyilatkozta az Arsenal egykori középpályása a Granja Comaryban, a Selecao Teresopolisban (Rio de Janeiro mellett) működő edzőközpontjában.

Neymar február végén szenvedett bokarándulást és az V. lábközépcsontjában fáradásos törést, vagyis cirka három hónapja nem léphetett pályára, ugyanakkor nyolc nappal ezelőtt már labdás edzést végzett a PSG-nél.

A brazil válogatott hétfői bemutatkozásán egyébként a 23 fős keret 16 tagja jelent meg. Több játékos is engedélyt kapott arra, hogy csak kedden csatlakozzon a nemzeti együtteshez, mivel klubcsapataikban vasárnap vívták utolsó bajnoki mérkőzéseiket. Három labdarúgó viszont csak a szombati Bajnokok Ligája-döntő után utazik Brazíliába, a Real Madridból Marcelo és Casemiro, a Liverpoolból pedig Roberto Firmino fog május 28-án, vagyis a finálé után két nappal csatlakozni a társakhoz.

Harry Kane lesz az angolok csapatkapitánya

Harry Kane, a Tottenham támadója lesz az angol válogatott csapatkapitánya a világbajnokságon – közölte az FA Twitter-oldalán. A 24 éves csatár tavaly a Premier League gólkirálya volt, a válogatottban pedig 23 mérkőzésen már 12-szer volt eredményes.

Julen Lopetegui 2020-ig hosszabbított, majd tartalékokat hívott be

A baszk Julen Lopetegui 2016 nyara óta a spanyol válogatott szövetségi kapitánya, s ma kiderült, hogy legalább a 2020-as Európa-bajnokságig marad is posztján, mivel a szövetség addig meghosszabbította az egykori kapus szerződését.

Ezután nem sokkal a spanyol szövetség Twitter-oldalán megjelent egy hír, miszerint Lopetegui hét további játékost hívott be a válogatott edzőtáborába. A 23-as, végleges keret már ismertté vált hétfőn, a most behívott focisták vésztartalékokként kerülhetnek számításba. Az Athletic Bilbaóból hárman is szerepelnek a névsorban, köztük az a Yeray Alvárez, aki úgy lett tavaly utánpótlás Európa-bajnok, hogy korábban kemoterápián kellett részt vennie rákos megbetegedése miatt, de sikeresen meggyógyult.

A behívott tartalékok: Inaki Williams (Athletic Bilbao), Yeray Alvarez (Athletic Bilbao), Unai Nunez (Athletic Bilbao), Mikel Oyarzabal (Real Sociedad), Jesus Vallejo (Real Madrid), Carlos Soler (Valencia), Rodri (Villarreal).

Deschamps: Nem vagyunk favoritok

Didier Deschamps, a francia labdarúgó-válogatott szövetségi kapitánya saját csapatát nem sorolja az oroszországi világbajnokság esélyesei közé.

A szakember szerint Németországnak, Brazíliának és Spanyolországnak sokkal több nemzetközi tapasztalata van, mint a vb-mezőny többi tagjának, így a franciának is.

„Képesek vagyunk felvenni velük a versenyt, de ők hárman ettől még jóval előttünk járnak” – nyilatkozta a 49 éves Deschamps a német Kicker magazinnak.

A francia válogatott két évvel ezelőtt házigazdaként döntőt játszott az Európa-bajnokságon – hosszabbítást követően Portugáliától kapott ki 1–0-ra –, a szövetségi kapitány azonban emlékeztetett rá, hogy sok játékosa először játszhat vb-n.

Az 1998-ban hazai környezetben vb-aranyérmes franciák – a gárdának Deschamps volt a csapatkapitánya – a június 14-én kezdődő világbajnokságon a C-csoportban sorrendben az ausztrál, a perui és a dán válogatottal találkoznak.

A brazilok csak döntőbe jutás esetén kapnak prémiumot

A brazil labdarúgó-válogatott játékosai és szakmai stábjának tagjai csak akkor kapnak prémiumot, ha döntőbe jutnak a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon.

“Megváltoztattuk és igazságosabbá tettük a jutalmazást” – mondta Edu Gaspar csapatvezető a nemzeti együttes edzőtáborában.

Korábban a keret mind a 23 játékosa és a szakmai stáb tagjai kaptak prémiumot a végső helyezéstől függetlenül, az összeg a fináléba jutás, illetve a világbajnoki cím esetén jelentősen nőtt.

Nem volt ideális, hogy a csapat akkor is kapott bónuszt, amikor csak az elődöntőig jutott” – tette hozzá Gaspar, aki az idei tornára meghatározott díjazás kapcsán pontos összegeket nem árult el.

A dél-amerikai együttes június 3-án Liverpoolban a horvátokkal játszik felkészülési mérkőzést. A csapatvezető elárulta, Adenor Leonardo Bacchi – közismert becenevén Tite – szövetségi kapitány tervei szerint azon a találkozón egy félidőt tölt a pályán Neymar, aki februári bokasérülése, majd operációja óta nem játszott. A brazilok június 10-én Bécsben az osztrákokkal találkoznak, a vb-n Svájccal, Costa Ricával és Szerbiával szerepelnek azonos csoportban.

Sorra dőlnek ki a dél-koreaiak

Li Kun Ho sérülés miatt kikerült a dél-koreai labdarúgó-válogatott bő világbajnoki keretéből.

A Kangvon FC 33 éves támadója csapata hétvégi bajnoki mérkőzésén sérült meg. Az Ázsiában 2012-ben az év játékosának választott Linek – aki abban az évben ázsiai Bajnokok Ligáját nyert az Ulsan Hyundai gárdájával – elszakadt a keresztszalagja.

Sin Te Jong dél-koreai szövetségi kapitány keretéből korábban sérülés miatt már kidőlt a védő Kim Min Dzse, a középpályás Jom Ki Hun, és legutóbb hétfőn a szintén középpályás Gvon Csang Hun.

A keretben lévő labdarúgók közül nem teljesen egészséges Kim Dzsin Szu sem, aki térdsérüléssel küzd. A szövetségi kapitány a Hoffenheimet is megjárt 25 éves védővel kapcsolatban elmondta: kétséges, hogy jövő héten játszhat-e a felkészülési mérkőzéseken. Az ázsiaiak hétfőn a hondurasi, pénteken a bosnyák válogatottal találkoznak. Amennyiben Kim Dzsin Szu egészségi állapota nem lesz megfelelő, a szakember őt sem jelöli a 23 fős vb-keretbe, amelyet június 4-ig kell hivatalosan leadni.

A június 14-én kezdődő oroszországi vb-n a dél-koreaiak az F-csoportban a svédekkel, a mexikóiakkal és a címvédő németekkel találkoznak.

A peruiak csoportellenfelei is azt akarják, hogy Guerrero játszhasson Oroszországban

Peru valamennyi csoportbeli riválisa azt szeretné, hogy Paolo Guerrero, a dél-amerikai válogatott gólerős támadója ott legyen a világbajnokságon. A Fifpro, a profi játékosok nemzetközi szakszervezete azt közölte, hogy Hugo Lloris francia, Simon Kjaer dán és Mile Jedinak ausztrál csapatkapitányok közös levélben kérték a FIFA-t, hogy törölje el Guerrero büntetését, s engedélyezze számára a vb-n való részvételt. Mint ismert, Paolo Guerrerót 14 hónapra eltiltotta a Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) a doppingellenes szabályzat megsértése miatt. Tegnap adtam hírt róla, hogy a támadó Zürichbe utazott, ahol a mai napon találkozik Gianni Infantinóval, a FIFA elnökével, s abban bízik, hogy rajta keresztül eltörölhetik eltiltását.

Egyetlen orosz sem doppingolt

A bő keretben lévő orosz labdarúgók egyike sem követett el doppingvétséget, így részt vehet a világbajnokságon a nemzetközi szövetség (FIFA) keddi állásfoglalása szerint.

A világszervezet közleményében úgy fogalmaz, bár az orosz állami doppingprogramot feltáró McLaren-jelentést követően alapos vizsgálatot rendeltek el az orosz labdarúgóknál, „nem találtak elég bizonyítékot arra, hogy megszegték a doppingellenes szabályokat”.

A FIFA közölte, a vizsgálat eredményéről tájékoztatta a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökséget (WADA) is, amely egyetértése jeléül lezárt minden nyitott ügyet.

A WADA nyomozása 154 labdarúgóra terjedt ki, és 34 esetben vizsgálták, hogy manipulálták-e a doppingmintákat. Az újraellenőrzés során minden játékos mintája negatív lett.

A vb-házigazda oroszok szövetségi kapitánya, Sztanyiszlav Csercseszov múlt héten nevezte meg 28 fős világbajnoki keretét, illetve azt a hét játékost, akikre tartalékként számít.

A szbornaja a június 14-én kezdődő világbajnokság A-csoportjában Szaúd-Arábiával, Egyiptommal és Uruguayjal találkozik.

A drónoktól is megvédik a vb stadionjait

Az orosz hadsereg drónok elleni légi védelemmel is ellátja a világbajnokság stadionjait, hogy ki tudjanak védeni egy esetleges dróntámadást – közölte több orosz médium. Az orosz nemzeti gárda azt közölte, hogy az általuk bevetett drónok a lelátókat is pásztázni fogják a levegőből, hogy így is ki tudják szűrni az ott nem megfelelően viselkedő nézőket.

A kiemelt kép forrása: express.co.uk

Leave a Reply