Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 24-én

Huszonegy nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Japánba igazolt Andrés Iniesta

Andrés Iniesta, a Barcelonától 22 év szolgálat után távozott katalán legenda megtalálta új klubját. A középpályás a japán élvonalbeli Vissel Kobéhoz szerződött, amelynek tulajdonosa egyik jó barátja, Makitani Hirosi, a Rakuten japán kereskedelmi óriáscég vezetője, amely az idén spanyol bajnokságot és Király-kupát nyert Barcelona mezszponzora is.

Iniesta szerda este, Twitter-oldalán jelentette be döntését: “Útban vagyok az új otthonom felé barátommal, H. Mikitanival” – írta, s egy, az utazásról készült képet is mellékelt bejegyzéséhez, amely feltehetőleg Mikitani magánrepülőgépén készülhetett. Ez a fotó látható eme cikk tetején is.

Mostanában a pályájuk végéhez közeledő labdarúgók javarészt Kínába vagy Észak-Amerikába szerződnek, így ez az igazolás Japán nagy előrelépésének tekinthető az átigazolási piacon. Nem Iniesta lesz az első nagy sztár a japán bajnokságban, hiszen az 1990-es években az angol Gary Lineker és a brazil Zico is focizott levezetésként a felkelő Nap országában, utóbbi még szövetségi kapitánya is volt a japán válogatottnak. Egy évvel ezelőtt igazolt a török Galatasarayból a távol-keleti szigetországba a németek kíváló játékosa, Lukas Podolski, aki szitén a Vissel Kobe labdarúgója.

Andrés Iniesta április végén jelentette be, hogy májusban elhagyja az FC Barcelonát, az egyetlen profi klubot, ahol karrierjének 12 éves korában történt kezdete óta rúgta a bőrt. Az elmúlt hetekben már nyílt titok volt, hogy Kínában vagy Japánban köthet ki, de az észak-amerikai liga (MLS) és az angol Premier League is szóba került. Iniesta ismert arról is, hogy borászata van szülőrégiójában, Kasztília-La Manchában. Nem titkoltan folyamatosan keresi az exportlehetőségeket, s elismerte őmaga is, hogy a Kobe ajánlata gazdasági szempontból “relatíve fontos” volt. A Cadena SER spanyol rádióállomás délelőtt úgy értesült, hogy a focista évi 25 millió eurót fog keresni Kobéban, ahol három évre szóló szerződést kötött a J League-ben, a japán élvonalban szereplő Vissel együttesével.

Iniesta japán bemutatkozására biztosan várniuk kell a szurkolóknak kb. két hónapot, hiszen a spanyol nemzeti csapattal utolsó válogatott tornájára, az oroszországi világbajnokságra készül. Japánban egyébként tavasz-ősz rendszerű a bajnokság, de mivel a hazai válogatott is kijutott a vébére, így most ott szünet lesz egy jó darabig.

Halilhodzsics beperli a japán szövetséget és annak elnökét

És ha már Japán, akkor azért ott sem minden derékig tejfel a labdarúgásban. Valid Halilhodzsics, a japán válogatott előző szövetségi kapitánya a mai napon ugyanis bejelentette, hogy beperli a távol-keleti ország szövetségét (JFA) és annak elnökét, Tasima Kozót is, mivel szerinte “illegálisan” rúgták ki állásából áprilisban, vagyis mindössze két hónappal a világbajnokság előtt. Lionel Vincent, a bosnyák-francia szakember ügyvédje lemondásra szólította fel Tasimát.

Halilhodzsics célzottan perelte be a szövetség mellett Tasimát is, mert hatalmával visszaélve menesztette őt a kapitányi posztról – jelentette ki Vincent. “Egyértelművé vált számunkra, hogy Tasima döntését anélkül hozta meg, hogy a JFA elnökségének jóváhagyását kérte volna, ami egyet jelent a Szövetség szabályzatának megsértésével” – mondta az ügyvéd a Reutersnek. A JFA még nem reagált a vádakra.

A PSG egykori edzője személyes bocsánatkérést és egy jen szimbolikus kártérítést kér Tasima elnöktől. “A becsületről beszélünk és a becsület felbecsülhetetlen, nem lehet megvenni” – tette hozzá a szakember jogi képviselője.

A Manchester City megdöntötte az Arsenal csúcsát

Az angol bajnok Manchester City rekordot jelentő 17 labdarúgója készülhet a június közepén rajtoló világbajnokságra.

A 2018-as vb-re a Premier League-ben aranyérmes Manchester City adja a legtöbb játékost – igaz, néhány válogatott még nem szűkítette 23 fősre keretét, de szinte kizárt, hogy például a belgák otthon hagyják Kevin De Bruynét vagy Vincent Kompanyt. A “Városlakók” csapatából 17 játékos mutathatja meg magát az oroszországi viadalon – hívta fel rá a figyelmet a Manchester Evening News.

A City ezzel megdöntötte az Arsenal rekordját. A londoni együttesből a 2006-os vb-n 15 játékos vett részt.

A manchesterieknél rendszeresen pályára küldött focisták közül egyedül a télen nagyjából 65 millió euróért vásárolt francia Aymeric Laporte nem került be hazája vb-keretébe (a tornára nem kijutó országokat, például Chilét vagy Ukrajnát figyelmen kívül hagyva).

Az oroszországi vb-re a második legtöbb játékost a Real Madrid adja (15-öt).

A 17 CITY-JÁTÉKOS, AKI OTT LESZ A VB-N:

Anglia: Fabian Delph, Raheem Sterling, John Stones, Kyle Walker
Argentína: Sergio Agüero, Nicolás Otamendi
Belgium: Kevin De Bruyne, Vincent Kompany
Brazília: 
Danilo, Ederson, Fernandinho, Gabriel Jesus
Franciaország:
 Benjamin Mendy
Németország: Ilkay Gündogan, Leroy Sané
Portugália: Bernardo Silva
Spanyolország: David Silva

27-en maradtak a szerbek keretében

Mladen Krsztajics, a szerb válogatott szövetségi kapitánya csütörtökön 35-ről 27 fősre szűkítette a világbajnoki keretét. A névsorban több olyan labdarúgó is maradt, aki egyáltalán nem, vagy csak néhány alkalommal szerepelt hazája nemzeti csapatában.

A Német Kupa-győztes Eintracht Frankfurtban kiváló szezont produkáló Luka Jovics és az otthon játszó védő, Milan Rodics abszolút újonc, de az ugyancsak a Crvena zvezdában szereplő Nemanja Radonjics, a Lazio középpályása, Szergej Milinkovics-Szavics, illetve a Fiorentina védője, Nikola Milenkovics is kevesebb mint öt alkalommal volt válogatott.

A keretben összesen hárman vannak olyanok, akik Szerbiában fociznak: a fent említetteken kívül a válogatott kezdő kapusa, Vladimir Sztojkovics nem légiós.

A kikerülő nyolc játékos között van a Lazio labdarúgója, Dusan Baszta és a hozzá hasonlóan rutinos Ivan Obradovics (Anderlecht) is.

A szerbek 2010 óta először jutottak ki nagy tornára, a három hét múlva kezdődő oroszországi viadalon az E-csoportban Costa Ricával, Svájccal és Brazíliával találkoznak.

A 27 FŐS SZERB KERET
Kapusok: 
Marko Dmitrovics (Eibar – Spanyolország), Alekszandar Jovanovics (Aarhus – Dánia), Predrag Rajkovics (Maccabi Tel-Aviv – Izrael), Vladimir Sztojkovics (Partizan)

Védők: Braniszlav Ivanovics (Zenit – Oroszország), Alekszandar Kolarov (AS Roma – Olaszország), Nikola Milenkovics (Fiorentina – Olaszország), Matija Nasztaszics (Schalke – Németország), Milan Rodics (Crvena zvezda), Antonio Rukavina (Villarreal – Spanyolország), Uros Szpajics (Anderlecht – Belgium), Dusko Tosics (Kuangcsou R&F – Kína), Milos Veljkovics (Werder Bremen – Németország).

Középpályások: Mijat Gacsinovics (Eintracht Frankfurt – Németország), Marko Grujics (Cardiff City – Anglia), Filip Kosztics (Hamburg – Németország), Adem Ljajics (Torino – Olaszország), Nemanja Makszimovics (Valencia – Spanyolország), Nemanja Matics (Manchester United – Anglia), Szergej Milinkovics-Szavics (Lazio – Olaszország), Luka Milivojevics (Crystal Palace – Anglia), Nemanja Radonjics (Crvena zvezda), Dusan Tadics (Southampton – Anglia), Andrija Zsivkovics (Benfica – Portugália).

Támadók: Luka Jovics (Eintracht Frankfurt – Németország), Alekszandar Mitrovics (Fulham – Anglia), Alekszandar Prijovics (PAOK – Görögország).

Bátorító levelet küldött Koscielny a franciáknak

Laurent Koscielny, az Arsenal védője sérülés miatt lemarad a világbajnokságról, pedig minden bizonnyal helye lenne nemhogy a franciák keretében, hanem a kezdőcsapatukban is. A játékos úgy tűnik, bizonyos mértékben már túltette magát a nagy tragédián, ugyanis szerdán bátorító levelet küldött a “Kékek” Clairefontaine-ben található edzőközpontjába, ahol a gall kakasok készülnek az oroszországi viadalra.

Koscielny levelét délben, az aznapi edzésprogram kezdete előtt olvasták fel a végső keretbe bekerült 23 játékosnak és a szakmai stáb tagjainak. A hátvéd “teljes barátságáról és bizalmáról” biztosította a játékosokat és az edzőket is.

Mint ismert, Laurent Koscielny csapata, az Arsenal, Atlético Madrid elleni EL-visszavágóján szenvedett Achilles-ín sérülést, ami meghiúsította utazását a vb-re. Levelében őszintén ír arról, hogy mélyen érintette a sérülés lelkileg is, hiszen nyolc selejtezőn lépett pályára és alapembere volt a hazai rendezésű Európa-bajnokságon döntőt játszó válogatottnak is. Elmondása szerint napokig kereste a módját annak, hogy kapcsolatba lépjen a válogatott tagjaival, s erre most, ebben a formában találta meg a megoldást.

Didier Deschamps szövetségi kapitány a szerda délutáni sajtótájékoztatón kommentálta a védő levelét: “Nagyon jónak találom a levelet. Azt mondtam neki, hogy egy emberileg is nagyon fontos játékost vesztettünk el. Biztosra veszem, hogy a játékosok majd eltudják olvasni nyugodt körülmények között. Minden benne van”.

Ribéry szédületesen reagált Rabiot kifakadására

Franck Ribéry, a Bayern München francia sztárja poénkodott egy sort honfitársa, a labdarúgó-vb-ről lemaradó Adrien Rabiot balhéján.

Mint ismert, a PSG középpályását csak vésztartalékként nevezte Didier Deschamps a francia vb-keretbe, ami után Adrien Rabiot állítólag közölte a szövetség vezetőivel, hogy ebből a szerepkörből nem kér, és nem áll a kapitány rendelkezésére.

Rabiot-nak – tíz további francia játékossal egyetemben – arra az esetre kellett volna bevetésre készen állnia, ha a hivatalos keretbe meghívott 23 labdarúgó közül valaki megsérülne.

Franck Ribéry,a Bayern München sztárja még 2014-ben lemondta a válogatottságot, ám a hazája színeiben összesen 81 mérkőzésen pályára lépő játékos a Rabiot-ügy kapcsán a Twitter-oldalán poénkodott egy sort.

„Ó, a fenébe, épp Ibizán vagyok. Csak kaptam egy hívást, hogy felszabadult egy hely a vésztartalékok között. Didier (Deschamps), készen állok, gyerünk!”

Jó ütemben halad két német gyógyulása

A címvédő német labdarúgó-válogatott két, sérülésből felépülő kulcsjátékosa, a csapatkapitány Manuel Neuer és a védő Jérome Boateng is egyre jobb állapotba kerül, így akár mindketten ott lehetnek az oroszországi világbajnokságon.

Joachim Löw szövetségi kapitány a 27 fős bő keret kihirdetésekor még azt mondta, a Bayern München kapusára egyelőre negyedik számú hálóőrként számít, csütörtökön viszont már arról beszélt, hogy a labdarúgó állapotát napról napra figyelemmel kísérik, s amennyiben százszázalékos állapotba kerül, ott lesz Oroszországban.

Boateng esetében is hasonló a helyzet, a világbajnok védő ágyéksérülése után várhatóan a jövő héten kezdi el az edzéseket.

A németek jelenleg az olasz Alpokban lévő Eppenben edzőtáboroznak, és egészen a június 5-én sorra kerülő keretszűkítésig ott készülnek. Jövő szombaton Klagenfurtban Ausztriával, hat nappal később Olaszországban Szaúd-Arábiával játszanak felkészülési mérkőzést, a világbajnokságon az F-csoportban Svédország, Dél-Korea és Mexikó lesz az ellenfelük.

Újabb dél-koreai sérült meg

Elképesztő sérüléshullám sújtja a világbajnokságra készülő dél-koreai labdarúgó-válogatottat. Ezúttal Li Kjun Ho, a nemzeti együttes csatára dőlt ki, mivel térdsérülést szenvedett és “ezzel kikerült a világbajnoki névsorból” – közölte a Dél-Koreai Labdarúgó-szövetség (KFA) szóvivője az AFP-vel.

“Szalagszakadást szenvedett a jobb térdében a K League 1 (a dél-koreai első osztály – a szerk.) múlt szombati mérkőzésén” – mondta a szövetség képviselője. “Ez őszintén kiábrándító. Reméltem, hogy mint a csapat legidősebb játékosa, nagyszerű vezető lesz” – sajnálkozott Szin Te Jong szövetségi kapitány a sajtóban a Yonhap hírügynökség információja szerint.

Li Kjun Ho már a “Teguk Harcosai” becenévre hallgató dél-koreaiak negyedik olyan, a bő vb-keretbe bekerült játékosa, aki sérülés miatt lemarad a tornáról. Korábban Kim Min Dzsa középhátvéd, Dzsom Ki Hjun támadó középpályás és Kvon Csang Hun, a francia élvonalbeli Dijon támadója került föl a maradiak listájára.

A vb-n az F-csoportba, Németország, Svédország és Mexikó mellé került távol-keleti válogatottnak a sok hiányzó ellenére is az a célja, hogy jobban szerepeljen, mint négy éve, Brazíliában, ahol nem élte túl a csoportkört, mivel – az összes többi ázsiai csapathoz hasonlóan – utolsó lett kvartettjében.

Kizárják az oroszokat a doppingellenőrzésekből

Helyi szakemberek nem vesznek részt a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokság doppingellenőrző programjában, a nemzetközi sportági szövetség (FIFA) ezzel is szeretné biztosítani a résztvevő csapatokat arról, hogy nem manipulálják a mintákat – adta hírül az MTI.

A Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) által megrendelt és Richard McLaren kanadai sportjogász által vezetett 2016-os vizsgálat azt tárta fel, hogy több mint ezer orosz sportoló pozitív doppingtesztjét tussolták el egy ötéves időszak alatt. Többek között a 2014-es szocsi téli olimpián is szervezett formában folyt a minták manipulálása.

“Az alapvető cél az, hogy a FIFA az első pillanattól az utolsóig orosz közreműködés nélkül bonyolítsa a doppingellenőrzéseket. Ez azt jelenti, hogy már a játékosokat a pályáról lekísérő személyeket is a FIFA jelöli ki, nem a házigazdák” – mondta Michel D’Hooghe, a FIFA orvosi bizottságának vezetője a Times című lapnak, hozzátéve: azzal nyugtatta a oroszokat, hogy ha valami hiba történik, most először nem őket fogják kritizálni, az nem az ő felelősségük lesz.

Oroszország a McLaren-jelentés néhány megállapítását elismerte, a központilag irányított doppingprogram létezését azonban folyamatosan tagadja. Az érintett sportágak között volt a labdarúgás is.

Még nincs piacon a nigériai mez, de máris hárommillió példány kelt el belőle

Bár csak jövő kedden kerül az üzletekbe, hárommillió darabot máris eladtak az oroszországi labdarúgó-világbajnokságra készülő nigériai válogatott mezéből, ami világrekord. Ezt a nigériai szövetség alelnöke mondta el egy interjúban.

Forrás: Nike

„A nigériai mez egyedülálló, és ezt világszerte elismerik a szurkolók azzal, hogy már hárommilliót megrendeltek belőle – idézi az ESPN Shehu Dikkót.– Május 29-én kerül a mez az üzletekbe, még az előtt, hogy a válogatott elutazna Angliába. Darabja 85 dollár.”

A két hónapja bemutatott mez ára 23 ezer forint. Vannak olcsóbb változatok, de azok kidolgozása nem annyira részletes, mint az eredeti verzióé.

A Nike jelezte, a sok rendelés miatt egyesek csak jövőre juthatnak a mezükhöz, mert az elsődleges szempont a márkaüzletek ellátása lesz.

A nigériaiak ebből a szempontból máris világbajnokok.

A kiemelt kép forrása: Panoramic

Leave a Reply