A pénteki nap legfontosabb történései a játékospiacon

A Sportudvaron egészen január végéig nap mint nap beszámolunk a labdarúgó átigazolási piac legfontosabb történéseiről. Nyélbe ütött üzletek, komoly ajánlattételek, fontos nyilatkozatok és a legérdekesebb pletykák – ezeket gyűjtjük egy csokorba, hogy olvasóink ne maradjanak le egyetlen fontos információról sem!

Dániába igazolt a Haladás tehetsége

A dán élvonalban listavezető Midtjylland pénteken a hivatalos honlapján jelentette be, hogy szerződtette a Haladás 16 éves, magyar U-válogatott támadóját, Burai Eriket, aki a megállapodást követően nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak, amelynek megkeresésére Papp Gábor játékosközvetítő is beszélt az üzlet hátteréről.

Az Illés Akadémián nevelkedő, 16 éves Burai Erik az NSO kérdésére elmondta, hogy tavaly nyáron egy ajánláson keresztül került képbe a dán Midtjyllandnál, ahova próbajátékra hívták, majd egy csehországi viadalon is részt vett a klub korosztályos együttesével.

„A dániai látogatást követően egy nemzetközi tornára utaztunk Prágába, ahol olyan csapatokkal versengtünk, mint az Atlético Madrid, az Arsenal vagy a Dortmund. Óriási élmény volt például az Atlético ellen pályára lépni, úgy éreztem, jól ment a játék, és a csapat is jól szerepelt, hiszen a 16 induló között az ötödik helyet szereztük meg, talán ennek is köszönhető, hogy eljutottunk idáig és szerződtettek” – fogalmazott az U17-es válogatott labdarúgó, aki arra is kitért, mennyire volt nehéz döntés a klub-, és egyben országváltás.

„Nem egyszerű döntés, mert nagyon megszerettem nevelőklubomat, a szombathelyi Illés Akadémiát, amelynél rengeteget tanultam és fejlődtem. Ezúton is köszönöm, hogy partnerek voltak az átigazolásban! Külön köszönettel tartozom Catalin Azoiteinek, Desits Szilárdnak és Csordás Csabának, korábbi edzőimnek. A távolság, a nyelvi nehézségek, az ismeretlen környezet elbizonytalanított picit, ám a szüleim támogatásának és a klubvezetők hozzáállásának köszönhetően elhatároztam magam. Nemzetközi szintű, sikeres futballista szeretnék lenni, ezért húznom kellett egy vonalat az eddigi otthoni és a most kezdődő kinti életem között, majd itt folytatni ebben a távoli, de egyébként nagyon barátságos országban.”

Burai a dán klubnál szerzett első tapasztalatairól is beszámolt.

„Abszolút pozitívak az első benyomásaim. A vezetők, az edzői, a csapattársak barátságosan fogadtak. Jó érzés ide tartozni, tetszik a családias légkör, ami az akadémiát és az egész klubot jellemzi. Nagyon sok országból vannak itt játékosok, majdnem mindannyian korosztályos válogatottak, szóval a legjobbak mellett fejlődhetek tovább, kiemelkedően profi körülmények között” – mondta a támadó.

Burai – aki itthon ebben a szezonban 11 meccsen hét gólt szerzett a korosztályos bajnokságban, összesen pedig az MLSZ versenyrendszerében 160 mérkőzésen 171-szer volt eredményes – már csatlakozott is új együtteséhez: először az U17-es gárdának lesz a tagja, de edzésen már az idősebbek között, az U19-ben is megmutathatta magát. Ő lesz a második magyar a klubnál, hiszen az első csapat játékosa a válogatott védő, Korcsmár Zsolt, aki tavaly nyáron szerződött a Midtjyllandhoz.

„Először is köszönjük a Haladás vezetőinek korrekt hozzáállását! Bízunk benne, hogy Erik végigmegy azokon a lépcsőkön, amelyeken keresztül a Haladás is sokat profitálhat az átigazolásból” – mondta az átigazolásban játékosközvetítőként közreműködő Papp Gábor. A ChampSport iroda munkatársa arra utalt, hogy a két klub között olyan megállapodás született, amely a tehetség jövőbeni előremenetelétől is függővé teszi, mekkora bevételre tehet szert a Haladás Burai átigazolásából.

„A magunk részéről nagyon örülünk, hogy Korcsmár Zsolt után újabb magyar játékost sikerült a Midtjyllandhoz közvetítenünk. Erik esete annyiban különbözik Zsoltiétól, hogy ő az akadémiához csatlakozott, amelyről tudni kell, hogy a top húszba sorolják Európában. A világ minden pontjáról igazolnak fiatalokat, az U17-ben például ausztrál, amerikai és afrikai játékos is szerepel, nagy szó tehát, hogy létrejött az átigazolás” – tette hozzá Papp Gábor.

„Erik dinamikája és fizikuma kiemelkedő, és jól ki is használja a testi adottságait a pályán – jellemezte Burai Eriket. – Labdaérintései letisztultak, a kapu előtt precízen, felnőtteket megszégyenítő higgadtsággal oldja meg a játékhelyzeteket. Reméljük, hogy a maximumot hozza ki belőle az a támogató közeg, amelybe kikerült, ugyanis ebben az esetben nemzetközi szinten jegyzett támadó válhat belőle.”

Újabb távozó Mezőkövesdről

A labdarúgó NB I-ben szereplő Mezőkövesd közös megegyezéssel szerződést bontott Lazar Veszelinoviccsal.

A 31 esztendős szerb támadó 2017 februárjában igazolt Mezőkövesdre, melynek színeiben összesen 26 mérkőzésen lépett pályára, ezeken három gólt szerzett.

Mint azt a kövesdiek honlapja írja, a felek közös megegyezéssel bontották fel a szerződést.

 A Leeds érdeklődik Bogdán Ádám iránt

A Liverpool Echo értesülése szerint az angol másodosztályú labdarúgó-bajnokságban szereplő Leeds Unitedet érdekelheti Bogdán Ádám, a Liverpool kapusa.

Könnyen elképzelhető, hogy a Sunderland által csábított Andy Lonergan elhagyja a Leeds Unitedet, emiatt a korábbi BEK-döntős csapatnak új kapust kell keresnie.

Az egyik jelölt Bogdán Ádám, aki súlyos sérülése után már együtt edz a liverpooli társakkal, de – a lap szerint – várhatóan elhagyja a klubot, ha megfelelő ajánlat érkezik.

Phil Hay, a Yorkshire Evening Post újságírója is beszámolt a hírről a saját Twitter-oldalán, szerinte az is elképzelhető, hogy a 30 éves magyar kapus kölcsönbe kerül a Leedshez.

Távozna a Greuther Fürth-től a kapus Megyeri Balázs

Egy másik, külföldön védő magyar hálóőr is csapatot válthat a téli átigazolási időszak utolsó napjaiban. Miután Megyeri Balázs jelenleg csak a harmadik számú kapusnak számít csapatában, akár már a téli átigazolási szezonban távozhat a Greuther Fürthtől, írja a Kicker.

Nagy hajrát kell bemutatnia a Greuterh Fürth labdarúgócsapatának, ha szeretne benn maradni a német Bundesliga másodosztályában. A Megyeri Balázst és Pintér Ádámot is soraiban tudó együttes 19 forduló után mindössze 19 pontot szerezve az utolsó előtti, 17. helyen áll, ráadásul magyar légiósai sem számítanak stabil kezdőnek.

Pintér mindössze nyolc bajnoki meccsen jutott szóhoz, Megyeri az első kilenc mérkőzésen védett, majd megsérült, de felépülése óta sem tudta visszaszereznie a helyét. Damir Buric edző Sascha Burchertnek szavazott bizalmat, a kispadon pedig Marius Funk ül, így nem véletlen, hogy az egyszeres válogatott Megyeri elégedetlen a helyzetével.

Mivel a szerződése a nyáron lejár, sajtóértesülések szerint akár már most, a januári átigazolási szezonban távozna, ezt a Kicker is megerősítette.

Ezzel egybevág az a hír is, hogy a Fürth érdeklődik az RB Leipzig 19 éves kapusa, Philipp Köhn iránt.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply