2020-ban startol a Trump-barát futball liga

VIDEÓVAL – Egy új, az NFL-nél egyszerűbb szabályokkal rendelkező és ebből eredően rövidebb játékidőt eredményező futball liga veszi kezdetét 2020-ban az Egyesült Államokban. Az XFL névre keresztelt sorozat tulajdonosa az a Vince McMahon milliárdos lesz, aki Donald Trumpot támogatta a 2016-os elnökválasztási kampányban. Mint közismert, az NFL-ben nem örvend túl nagy népszerűségnek az üzletemberből lett politikus, aki ellen több alkalommal is tiltakoztak a futballisták szélsőséges megnyilvánulásai miatt.

Az amerikai futball, amelynek 70 millió követője van az Egyesült Államokban, 2020-tól konkurenciát kap: az XFL-t. Vince McMahon amerikai milliárdos, aki a profi birkózó liga (WWE) befolyásos és nyereségérdekelt elnöke is, csütörtökön bejelentette, hogy két év múlva egy új bajnokságot fog elindítani, ami célzottan a nagy népszerűségnek örvendő NFL vetélytársa kíván lenni.

Rövidebb, szünetmentes meccsek, egyszerűbb szabályokkal

Az új sorozatban kezdetben nyolc, egyaránt 40-40 fős kerettel rendelkező együttes fog szerepelni, amelyek az NFL-éhez hasonló, de “egyszerűbb” szabályokkal, “lüktetőbb és rövidebb, félidő nélküli” mérkőzéseket fognak játszani egymással – közölte McMahon, aki nem nevezte meg a résztvevő franchise-ok nevét. Annyi biztos, hogy a csapatoknak olyan városokban kell működniük, ahol NFL-gárda is található. Az alapszakasz tíz hétből fog állni, amelyet a két elődöntő és a döntő követ majd.

A szerződések tiltanak mindenféle cirkuszt

A Forbes magazin legutóbbi összesítése szerint 1,62 milliárd dolláros vagyonnal rendelkező milliárdosról köztudott, hogy Donald Trump amerikai elnök támogatója. Az is köztudott – főleg, hogy itt a Sportudvaron számos alkalommal én is írtam róla -, hogy az NFL-ben nem örvend nagy népszerűségnek. Mint ismert, tavaly ősszel több afro-amerikai futballista is letérdepelve hallgatta végig az amerikai himnuszt, így tiltakozva Trump általuk rasszistának vélt kijelentései miatt. Az államfő erre reagálva tiszteletlenséggel vádolta meg a játékosokat, s arra bátorította az NFL-klubok szurkolóit, hogy bojkottálják az olyan csapatokat, amelyeknél használták a tiltakozás ilyetén formáját. Arról, hogy mennyien hallgattak az elnökre, pontos adat nincsen, de két ember biztosan megfogadta a jótanácsát: alelnöke, Mike Pence és annak felesége, akik – Trump telefonhívására – az Indianapolis Colts egyik mérkőzéséről léptek le még a kezdés előtt, mert a himnuszt többen is letérdepelve hallgatták végig.

Annak érdekében, hogy az XFL-ben ilyesmi ne fordulhasson elő, McMahon kikötötte, hogy a szerződésekben szerepelnie kell az elnök kritizálása tilalmának is. Az üzletember leszögezte: nem fogad el semmilyen botrányt sem az új XFL-ben. “Nem tudom, hogy Trump elnök támogatni fogja-e projektünket. (…) De nem lesznek politikai kérdések és társadalmi viták. Azért vagyunk itt, hogy játsszuk a futballt, egy jó futballt, mint amilyet az emberek is látni akarnak” – jelentette ki, hozzátéve, hogy “a szerződésekben minden világosan ki lesz nyilvánítva”.

A büntetőügybe keveredett játékosok kizárva
Forrás: XFL

McMahon afelől is biztosított, hogy nem hajlandó engedélyezni olyan játékosok szereplését az XFL-ben, akik ellen büntetőeljárás folyt vagy folyik jelenleg is. “Egy ittas vezetésért letartóztatott játékosnak nem lesz helye az XFL-ben” – folytatta a 72 éves ligatulajdonos, akinek nem ez az első próbálkozása egy saját futball-bajnokság beindítására.

2001-ben az NBC tévétársasággal együttműködve már létrehozta az XFL első verzióját. A liga, amely lehetővé tette, hogy több látványos és az NFL-hez képest különösen brutális mérkőzésre kerüljön sor, izgatta az amerikaiakat. Kezdetben. Ugyan az első hetekben remek nézettséget produkált a bajnokság, azonban hamar eljött a visszaesés, ami a helyszíni látogatottságon is érződött. Amíg a nyitóhét meccseit még kilenc és fél millióan látták, addig a második héten már csak ennek kevesebb mint a fele, 4,6 millió ember volt kíváncsi a sorozatra, a döntőt pedig csak 2,1 millióan nézték, ami az USA-ban mondani se kell, hatalmas égés volt. Az NBC érthetően csalódott a projekt alakulásában, ezért egy idény után kénytelen volt megszüntetni az XFL-t.

Hogy két év múlva sikeresebb lesz-e az XFL, az nagyban fog múlni azon, hogy mely városoknak lesznek csapataik, ugyanis ha olyan települések csatlakoznak a ligához, ahol az NFL-nek is komoly hagyományai vannak, ott nem biztos, hogy nagy sikere lesz egy ilyen gárdának. Szerintem az NFL-ben kevésbé sikeres városokban lehet nagyobb esély arra, hogy egy XFL-es legénység nem csak az eredmények, hanem a bevételek és a nézettség terén is kíválóan teljesítsen. Amennyiben sok ilyen város lesz (minimum hat-hét), akkor lehet jövője ennek a bajnokságnak, de persze a hosszú távú létezés életbevágóan fontos szempontja a marketing is. Amennyiben sikerül jól eladni a ligát a fogyasztóknak (nem csak a futballt nem annyira követőkre, hanem a törzsgyökeres NFL-esekre is gondolok), akkor a nézettség ezúttal nem fog olyan villámgyorsan zuhanni, mint tizenhét évvel ezelőtt. Ez a két év elég idő lehet arra, hogy “bejáratódjon” az XFL, vagyis emberek tízmillióiban keltse fel az érdeklődést a futball egy kissé más, de hasonlóan szórakoztató, akár még szórakoztatóbb változata iránt.

Hogy ebből mi fog megvalósulni, 2020-ban kiderül…

A fő fotó forrása: WWE

Leave a Reply