UCI-elnök: “a Skynak kellene felfüggesztenie Froome-ot”

David Lappartient, a Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) elnöke egy, a francia Le Télégramme napilapban ma megjelent interjúban arról beszélt, hogy a “Sky-csapatnak kellene felfüggesztenie Froome-ot”. Mint ismert, Chris Froome, a brit istálló négyszeres Tour de France- és egyszeres Vuelta-győztes kerékpározója szeptemberben, a spanyol körverseny egyik doppingellenőrzésén fönnakadt a rostán a megengedettnél kétszer magasabb szalbutamol-szintje miatt. A brit kerekes azzal védekezik, hogy asztmájára szedte a szert, s mivel a Vueltán rosszabbodott állapota, orvosi engedéllyel a megszokottnál nagyobb dózisban használta az anyagot. Azóta a kerékpáros világ rendkívül megosztottá vált Froome ügyében, de hamarosan döntés születhet arról, hogy eltiltják-e vagy sem.

Chris Froome nyaka körül szorul a hurok. David Lappartient, az UCI elnöke a Le Télégramme francia napilapban kijelentette, hogy az lenne a legjobb megoldás, ha csapata, a Sky függesztené fel a tavaly Tour de France-t és Vueltát nyert kerékpárost. “Jelen pillanatban, ezt nem az én tisztem eldönteni. Anélkül, hogy a versenyzőt bűnösnek kiáltanám ki, úgy gondolom, ez lenne a legegyszerűbb mindenkinek. Brailsfordnak (Froome menedzsere – a szerk.) kell vállalnia a felelősséget érte. Azt hiszem, ez az, amit a többi versenyző is akar. Belefáradtak már, hogy a kerékpárról ez az általános kép alakult ki” – folytatta a sportvezető.

Egy elhomályosodott imázs

David Lappartient a kerékpáros megromlott imázsáról is beszélt: “Hogy az eredmény abnormális vagy sem, természetes vagy csalárd módon született, szörnyű. A nagyközönség szemében már bűnös”. Romain Bardet, a franciák jelenlegi egyik legjobb kerekese hétfőn a L’Équipe-nek azt mondta egy interjúban, hogy Froome helyében fontolóra venné az indulást a július 7. és 29. között rendezendő Tour de France-on. “Ez katasztrófa lenne a verseny hírnevének és a kerékpározásnak is. Minden jót megsemmisítene. Ez egy komédia lenne”.

Egy messze nem lezárult ügy

David Lappartient tart attól, hogy Froome ügye csak súlyosbodni fog: “A szakértői folyamatban vagyunk benne. Mindenesetre Froome-nak kell bizonyítania, hogy milyen okok vezettek a szalbutamol ilyen mértékű koncentrációjához, ő viseli a bizonyítás terhét. Neki kell fölépítenie védekezését. Innentől fogva az UCI Doppingellenes Jogszolgálata megvizsgálja, hogy elfogadhatóak-e az érvei. Amennyiben nem, akkor legnagyobb valószínűséggel egy két évre szóló eltiltást fognak javasolni. Ha nem fogadja el a döntést, akkor egyrészt fellebbezéssel élhet az UCI Doppingellenes Bírósága, másrészt a CAS (Nemzetközi Sportdöntőbíróság – a szerk.) felé. Elkezdtünk egy jogi harcot, ami nagyon hosszú ideig fog tartani. Ez az ügy nem két perc alatt lesz megoldva. Legalább egy évig el fog tartani. Gyakorlatilag ez olyan lesz, mint egy igazi bírósági per”.

Mint ismert, Chris Froome-ról december közepén derült ki, hogy szeptember 7-én, a Vuelta spanyol körverseny egyik szakasza után a doppingellenőrzésen pozitív mintát szolgáltatott, amiben a szalbutamolnak a megengedettnél kétszer nagyobb koncentrációját mutatták ki. Froome és a Sky-csapat egyből azzal védekezett, hogy a sokszoros háromhetes-győztes kerekes asztmájára használt egy szalbutamol hatóanyagú inhalátort, s mivel a Vuelta idején rosszabbodott az állapota, ezért a csapat orvosának engedélyével növelték a bevitt dózist. Mivel a szalbutamol csak tiltott származéknak, s nem tiltott szernek minősül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) előírásai szerint, ezért Froome nem kapott automatikusan felfüggesztést, de ez nem jelenti, hogy az eltiltást is biztosan megússza. A szalbutamol nagy mennyiségben a szervezetbe juttatva ugyanis anabolikus anyagnak számít, vagyis fokozza az izmok teljesítményét, tehát teljesítményfokozó hatással bír. Ez az, ami miatt mindmáig kétséges, hogy mennyire helytálló – az egyébként több betegséggel is küzdő – Chris Froome védekezése.

A Sportudvaron folyamatosan figyelemmel kísérjük a Froome-ügy alakulását, úgyhogy ezért is érdemes követni minket!

A fő fotó forrása: DENIS BALIBOUSE/Action Images/Panoramic

Leave a Reply