Harminc évvel a “Rasta Rockett” után, Jamaika most női bobcsapattal indul az olimpián

VIDEÓVAL – Egy női bobcsapat fogja képviselni Jamaikát a pjongcsangi téli olimpián pontosan harminc évvel azután, hogy a “Rasta Rockett” néven elhíresült férfi együttesük is ott lehetett az ötkarikás játékokon. A hölgyek igen merész célt állítottak maguk elé: a top tízbe szeretnének jutni Dél-Koreában, amire azonban formájuk alapján akár reális esélyük is lehet.

1988 telén, Calgaryban egy négy tagú jamaikai férfi bobcsapat már azzal szenzációt keltett, hogy egyáltalán kvótát szerzett a kanadai városban rendezett téli olimpiára. Történetük annyira nagy siker lett, hogy Jon Turtelaub 1993-ban “Rasta Rockett” (Jég veled!) címmel filmet készített róluk, ami nagy nemzetközi sikert aratott még úgy is, hogy a történetírók a valódi eseményekből bizonyos részeket elhagytak, vagy átírtak.

Harminc évvel később, a történelem ismétli önmagát, de ezúttal Pjongcsangban, és a lányoknál. A jamaikai női bobcsapat ugyanis megváltotta jegyét a napra pontosan három hét múlva kezdődő olimpiára, mivel a kvótaszerzés szempontjából kulcsfontosságú ranglistán megelőzték román riválisukat. A 32 esztendős, amerikai-jamaikai kettős állampolgárságú Jazmine Fenlator-Victorian a csapat vezetője. Érdekesség, hogy 2014-ben, a szocsi téli játékokon még az Egyesült Államok csapatával szerepelt, akkor a 11. helyet érték el. A jamaikai csapatot alkotja még Audra Segree és Carrie Russell. Utóbbi részvétele is rendkívül érdekes, ugyanis 2013-ban a jamaikai 4×100-as váltó tagjaként atlétikában szerzett világbajnoki aranyérmet.

A bob neve: “Mr. Cool Bolt”
Forrás: Twitter

Talán Russell futómúltja is közre játszott abban, hogy a jamaikai lányok a “Mr. Cool Bolt” névre keresztelt bobbal fognak kimenni a pjongcsangi pályára, ugyanis az elnevezés természetesen a karibi ország tavaly visszavonult legendás sprinterére utal. A triónak nagyon komoly céljai vannak az olimpiára: szeretnének a top tízben végezni. Ugyan elsőre nagyon merésznek hangzik ez a kijelentés, azonban abszolút nem alaptalan. Kvótaszerzésükben nagy szerepe volt annak (is), hogy decemberben, a németországi Winterbergben rendezett világkupa-versenyen az ígéretes hetedik helyen végeztek.

Lesz nigériai csapat is a hölgyeknél

Nem Jamaika lesz az egyetlen olyan ország a pjongcsangi téli olimpia női bobversenyében, amelynek már egyáltalán a részvétele is szenzációval ér fel. A Sportudvar is beszámolt róla, hogy novemberben Nigéria együttese is kivívta az ötkarikás indulás lehetőségét. Náluk is egykori sprinterek alkotják a hármast, név szerint Seun Adigun, Ngozi Onwumere és Akuoma Omeoga (ők láthatók a kis képen), akiknek az a célkitűzésük, hogy végig menjenek a pályán, s minél előkelőbb helyezést érjenek el. Szereplésük történelmi lesz, ugyanis afrikai csapat először vehet részt olimpiai bobversenyen.

A Sportudvaron rövidesen közzé fogok tenni egy összeállítást, amelyben sorra veszem azon országokat, amelyektől már az nagy bravúr, hogy egyáltalán ott lesznek Pjongcsangban. Érdemes lesz tehát az oldalt követni a következő napokban, hetekben is!

A fő fotó forrása: Twitter

Leave a Reply