Megdőlt a jeges vízi merülés világrekordja

Alekszej Molcsanov, az orosz sztárbúvár már eddig is számos világcsúcs büszke tulajdonosa volt, de kedd óta egy újabb szédületes rekord fűződik nevéhez, ugyanis 80 méteres mélységbe ereszkedett le a szibériai Bajkál-tóban, amely a nagy hideg miatt természetesen be van fagyva. Molcsanov a jég alatti merülés világcsúcsát állította fel, ami azon kívül, hogy egy megsüvegelendő sportteljesítmény, egyben figyelemfölhívás is a Bajkál-tavat fenyegető környezeti kihívásokra.

Alekszej Molcsanov, a búvársport egyik legnagyobb sztárja számára az elmúlt időszakban nem nagyon volt olyan év, amikor ne állított volna föl valamilyen tekintetben új vilácsúcsot, s most már 2021 sem lóg ki a sorból, ugyanis az orosz március 16-án, kedden megdöntötte a jeges vízi merülés világrekordját, mivel a szibériai Bajkál-tó (a Föld legmélyebb tava) jege alatt egészen 80 méteres mélységig ereszkedett le a jéghideg vízben – mindezt egyszerű búvárruhában, egyetlen levegővétellel.

A tiszta kékbe öltözött Molcsanov újságírók és szurkolók kis csoportjának szeme láttára merült le a jégbe vájt nyíláson keresztül, amelyen aztán percekkel később mosolyogva jött föl, mert sikerült a rekorddöntés. Nem sokkal a nagy mutatvány után ezt nyilatkozta a sajtónak: “Számomra a búvárkodás nem csupán egy munka vagy időtöltés, hanem egy életcél is, és örülök, hogy újra lehetőségem nyílt arra, hogy megosszam ezt a csodálatos sportot a lehető legszélesebb közönséggel”. A 34 éves búvár világcsúcsa még nem hivatalos, mivel azt a Guinness Rekordok Könyve ellenőreinek még hitelesíteniük kell.

“Szeretném ezt az új rekordot ennek a csodálatos helynek szentelni, ahol most vagyunk. A Bajkál egy egyedi természeti jelenség és egy élő organizmus, amelynek a jövő generációk számára történő megőrzése nagyon fontos” – tette hozzá Alekszej Molcsanov, aki ezzel együtt már számos rekordnak a tulajdonosa, emellett 14-szeres világbajnok. Családjában nagy hagyományai vannak a búvárkodásnak, hiszen édesanyja, Natalja Molcsanova 23-szoros világbajnok volt, 41 (!) világcsúcsot állított föl, s éveken át vezette az Orosz Búvársport Szövetséget. Ő volt az első nő a világon, aki állandó súllyal a hátán 100 méternél mélyebbre tudott leereszkedni. Ezt a történelmi tettet 2009-ben az egyiptomi Sárm es-Sejkben tudta véghezvinni, majd 2011-ben a Görögországban rendezett világbajnokságon megismételte. 2015. augusztus 2-án a spanyolországi Baleár-szigeteken egy merülés alkalmával eltűnt, s máig nem került elő.

Igor Kobzov, a Bajkál-tó egy részét magában foglaló Irkutszk régió kormányzója Instagram-oldalán gratulált Molcsanovnak nagy tettéhez, kiemelvén azt a tényt, hogy minderre 3°C körüli vízhőmérséklet mellett került sor. “Alekszej fölhívta a figyelmet a környezeti problémákra és a víz tisztaságára. Ezért  tisztelett érdemel” – írta.

A Bajkál-tó a veszélyeztetett természet trezorja

A Bajkál a Föld legnagyobb kiterjedésű édesvízi tava, egyben a legmélyebb is, emiatt pedig nem meglepő, hogy Oroszország egyik legfőbb turistalátványossága is lett. Télen rengetegen keresik föl a tavat, hogy annak befagyott vízfelületét megcsodálhassák, azonban ez igen komoly ökológiai problémák forrása is egyben már évtizedek óta. A Bajkál-tó vize algásodik, környezetében pedig évente vannak nagy erdőtüzek, amelyek szintén veszélyeztetik a tó élővilágát.

Orosz környezetvédők elítélték Putyin elnök azon döntését, amellyel engedélyezte a fakivágásokat a tó térségében, hogy aztán ott nagy vasútvonalakat építsenek. A kormány azt is kijelentette, fontolóra veszi bizonyos iparágaknak a régióban történő működését, amelyet ugyanakkor előzetes engedélyeztetéshez kötnek.

Zárásként álljon itt egy videó Alekszej Molcsanov egy korábbi merüléséről:

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

Sportudvar – Most már nem csak írásban, szóban is! Kövesd Soundcloud-csatornánkat is!

A kiemelt kép forrása: csupasport.hu

Leave a Reply