Chris Froome pozitív doppingtesztet produkált a Vueltán

Chris Froome, a Sky versenyzője, aki idén a francia és a spanyol kerékpáros körversenyt is megnyerte, pozitív doppingtesztet produkált az utóbbi viadalon. A hírt a Sky-csapat és a Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) is megerősítette ma reggel. Chris Froome 2014 óta asztmára szed egy olyan gyógyszert, amely tartalmazhat tiltólistás anyagokat is, ám a brit kerekes – sajtóértesülések szerint – engedéllyel használta a szert. Egyelőre kérdéses, hogy a pozitív minta összefüggésben állhat-e Froome asztmájával, így az sem tudható, hogy számíthat-e szankcióra hosszabb távon.

Derült égből villámcsapásként érkezett a hír ma reggel, miszerint a brit Chris Froome, az idei Tour de France és Vuelta győztese pozitív doppingtesztet produkált a spanyol körverseny során. Froome hörgőtágító szalbutamollal akadt fenn a rostán a szeptemberi viadal idején. A francia Le Monde és a brit The Guardian újságok értesülései szerint egy “abnormális” doppingtesztről van szó. A Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) az AFP-hez eljutatott közleményben megerősítette a pozitív minta tényét. Egyelőre úgy tűnik, Froome elvesztheti a spanyol háromhetes viadalon szerzett összetett győzelmét, de még korai a lehetséges szankciókról beszélni. “Továbbra is bizonytalanság áll fönn az ellenőrzés körülményeivel kapcsolatban, de a jövő évi Giro d’Italián és a Tour de France-on való indulása kérdésessé vált” – írja a Le Monde mai száma. Van ugyanakkor egy olyan körülmény, amely alapján akár jól is kijöhet az ügyből Chris Froome, ugyanis könnyen lehet, hogy a szóban forgó tiltólistás szer azzal a gyógyhatású készítménnyel került a brit szervezetébe, amelyet 2014 óta, engedéllyel szed asztmájára.

A nemzetközi szervezet azt is tudatta, hogy Froome-nak nem kell “kötelező jellegű ideiglenes felfüggesztéstől” tartania a tiltott szer kimutatása miatt addig, amíg nem tisztázódnak a körülmények. “A Nemzetközi Kerékpár Unió (UCI) megerősíti, hogy tájékoztatta Christopher Froome brit kerékpárost arról, hogy abnormális vizsgálati eredményt (RAA) produkált a Szalbutamollal, mivel a Vuelta a Espana versenyen, 2017. szeptember 7-én elvégzett ellenőrzés alkalmával 1000 ng/ml koncentrációban mutatták ki mintájában a fönt említett szer jelenlétét. A versenyzőt 2017. szeptember 20-án értesítették az RAA fönnállásáról – részletezi az UCI közleménye. A minta B-próbája megerősítette az A-próba eredményét a versenyző esetében. Elvben, bár ezt a Doppingellenes Világkódex nem teszi kötelezővé, az UCI rendszeresen jelentést tesz honlapján a doppingellenes szabályok lehetséges megsértéséről, amikor kötelező érvényű ideiglenes felfüggesztést alkalmaznak. (…) Egy Meghatározott Származék, mint a Szalbutamol jelenléte egy mintában, nem követeli meg egy ilyen szankció bevezetését a versenyző ellen”.

Froome és a Sky együttműködik

A Sky-csapat megerősítette, hogy tájékoztatták őket is arról, hogy Froome tiltólistás anyaggal fönnakadt az ellenőrzésen. Az együttes sajnálatát fejezte ki a vizsgálat nem éppen kedvező eredménye miatt, ugyanakkor hozzátette, hogy Froome a Vuelta utolsó hetében – amikor a pozitív tesztet is produkálta – a szokásosnál nagyobb mennyiségben használt szalbutamolt, mivel asztmája is jobban megviselte, s ha nem nyúlt volna a szerhez, akkor az is lehet, hogy nem tudta volna befejezni a versenyt. A szalbutamolt a csapat orvosának tanácsára és kizárólag a megengedett mennyiségben alkalmazták – biztosított a Sky. “Ismeretes, hogy asztmám van, és pontosan ismerem a szabályokat – hangoztatta Chris Froome a csapat által kiadott közleményben. Használom az inhalátort a tünetek enyhítésére (mindig a megengedett határokon belül), és tökéletesen tudom, hogy minden nap fogyasztottam belőle, amikor az összetett éllovasának járó trikót viseltem. (…) Nagyon komolyan veszem a vezetői státuszt a sportomban. Az UCI-nak abszolút joga van vizsgálni a teszteket és azok eredményeit. A csapattal együtt megadom a szükséges információkat” – zárul a brit nyilatkozata.

A 32 éves Chris Froome idén a Tour de France-t és a Vueltát is megnyerte, ezzel 1978 után ő lett az első kerékpáros, aki egy éven belül a francia és a spanyol három hetes viadalnak is győztese lett. Összesen négy Tour de France-sikere van (2013, 2015, 2016, 2017).

De mi is az a szalbutamol?

Ahogyan föntebb is írtam, a szalbutamolt asztma kezelésére használják. Magyarországon és külföldön is elsősorban Ventolin néven ismert, mivel ennek az asztmaellenes gyógyszernek a hatóanyaga. Európa-szerte több tízezren használják ezt a szuszpenziót. A szalbutamol egyszerre két kategóriába is tartozik, hiszen egyrészt A-osztályú, vagyis stimuláns szer, másrészt C-osztályú, vagyis anabolikus szer. A szalbutamol vizeletben való 1000 nanogramm/milliliternél nagyobb koncentrációja esetén véleményezhető, hogy valóban terápiás céllal vették-e igénybe az anyagot, s ha a doppingteszt során ennél nagyobb mennyiségben mutatják ki a szert, akkor az abnormális vizsgálati eredménynek minősül a Nemzetközi Doppingellenes Ügynökség (WADA) előírásai szerint.

“Ez a határérték nagyjából 16 adag Ventolinnak felel meg – mondta a L’Équipe-nek Dr. Jacky Maillot, a francia kerékpár-válogatott csapatorvosa. Ez nagyrészt az asztma kezelésére szolgál. Ha az asztma nem csillapodik egy ilyen dózis bevitele esetén sem, akkor van probléma, és szükség van a háttérkezelés felülvizsgálatára. Ha az arányt messze meghaladja a bevitt hatóanyag-mennyiség, az már nem egy szokványos kezelés”.

Amikor nagy mennyiségben használja valaki a szalbutamolt, akkor a szer kizárólag anabolikus anyagnak minősül, mivel serkenti az izmokban a vérkeringést és fokozza a használó izomtömegét is, magyarul: teljesítményfokozó hatással bír. A szalbutamol hosszú ideje szerepel különböző kerékpáros doppingtörténetekben. Például Miguel Indurain és Oscar Pereiro is lebukott a szerrel egy-egy ellenőrzés alkalmával, ám megúszták a büntetést, mivel terápiás célú használatra engedélyezték nekik a szalbutamol szedését. Nem sokkal később az olaszok sprintere, Alessandro Petacchi is fönnakadt a rostán vizeletmintájának abnormális szalbutamol-szintje miatt, s őt egy, Chris Froome mostani helyzetéhez nagyon hasonlító ügyben eltiltották. Petacchi, aki a történtek idején az azóta megszűnt Milram csapat kerekese volt, ugyancsak asztmában szenvedett, de egyik tesztjében ő is átlépte az 1000 ng/ml küszöbértéket. A Nemzetközi Sportdöntőbíróság (CAS) nem találta bizonyítottnak a tiltólistás szalbutamol terápiás célú használatát, és egy évre eltiltotta a sportolót.

Froome-nak nem az asztma az egyetlen egészségi problémája

Chris Froome egész élete a különböző betegségek elleni harcról szól. Elsősorban annak köszönhető, hogy többféle egészségi gonddal is küzd, hogy Kenyában született. Az alábbiakban fölsorolom – a teljesség igénye nélkül -, hogy Chris Froome-nak milyen problémái vannak az asztmán túl:

  • Urticaria (csalánkiütés) – ez gyakran arra kényszerítette Froome-ot, hogy véresre vakarja a megcsípett testrészét.
  • Bilharziózis (bilharzia) – egy parazitabetegség, amely az Afrikában sokfelé jelenlévő vérmétely-férgek miatt alakult ki. Ez a második leggyakoribb parazitabetegség a malária után, s évente picivel kevesebb mint 300 000 ember halálát okozza világszerte. Ez az, ami – szerinte és Dave Brailsford, a Sky általános igazgatója szerint is – megmagyarázza Chris Froome tehetségének késői virágzását. Ennek a betegségnek a leküzdésével a Sky-csapat lehetővé tehetné Froome számára, hogy kihasználja a teljes potenciálját.
  • Tífusz – egy fertőzéses betegség, amelyet egy, a fejlett országokban kvázi sehol sem megtalálható baktérium okoz, amely viszont a világ több országában még mindig jelen van. Froome afrikai tartózkodása idején kaphatta el a tífuszt, hiszen évente visszatér a fekete kontinensre.
  • Blastocystosis – egy olyan betegség, amelyet a bélben előforduló parazita okoz. Hasmenéssel és testsúlycsökkenéssel jár. Froome éppen idejében meggyógyult a 2012-es Tour de France előtt, ahol megmutatta magát a nagyközönségnek, és kiemelkedő szerepet játszott csapattársa, Bradley Wiggins végső sikerében.
Az elmúlt évek kerékpáros doppingesetei

A kerékpározás az egyik, a doppingszerek által leginkább fertőzött sportág. Az utóbbi években számos kisebb-nagyobb botrány robbant ki a kerékpársportban egy-egy kíváló versenyző doppingolási ügye miatt, elég csak Lance Armstrongra gondolni, akinek valamennyi Tour de France-győzelmét elvették, miután az UCI bizonyítottnak látta, hogy éveken át doppingrendszert működtetett. De történtek idén, s a korábbi években is komolyabb esetek:

2017: Samuel Sánchez

A 2008-ban olimpiai bajnok, 2011-ben Tour de France-pöttyös trikós, és a nagy körversenyeken hét szakaszgyőzelmet arató Samuel Sáncheznek távol kellett maradnia az idei Vueltától. A verseny startja előtt két nappal ugyanis az UCI bejelentette, hogy a spanyol növekedési hormonnal produkált pozitív doppingtesztet. A 39 éves kerekes tagadta a doppingolás tényét, és kérte a B-próba elvégzését. Csapata, a BMC két hónappal később elbocsátotta, miután a B-teszt megerősítette az A-próba eredményét.

2017: André Cardoso

Négy nappal a Tour de France július 1-jei, düsseldorfi rajtja előtt akadt fönn a rostán a portugál André Cardoso, aki Alberto Contador csapattársa lett volna a Trek színeiben. Az UCI azonban eltiltotta, miután egy június 18-ai ellenőrzés során levett vizeletmintájában EPO nyomaira bukkantak. Cardoso helyére Haimar Zubeldia került.

2015: Luca Paolini

Luca Paolininek jó szezonkezdete volt, hiszen a rendkívül nehéz időjárási körülmények között is megnyerte a Gand-Wevelgem versenyt, ám ezután be is fejezhette karrierjét. A Tour de France-on ugyanis kokainnal bukott le a Katusha olasz versenyzője, aki beismerte a kábítószer-fogyasztást, amiért 18 hónapra elmeszelte a nemzetközi szövetség. Az akkor 40 éves Paolini a döntés után bejelentette visszavonulását.

2014: Diego Ulissi

Ebben az évben Diego Ulissi brillírozott a Giro d’Italián, ahol két szakaszt is megnyert. A Lampre biciklise az olasz kerékpározás egyik reménysége volt. Azonban a verseny féltávjánál pozitív doppingtesztet produkált, szalbutamollal… Ulissi kilenc hónapos eltiltást kapott a licencével rendelkező Svájci Olimpiai Bizottságtól, majd ennek leteltével visszatért a versenyzésbe.

2012: Frank Schleck

A Tour de France-on 2013-ban dobogós Franck Schleck 2012-ben nem indulhatott a francia körön, ugyanis csapata, a RadioShack kizárta, miután lebukott a teszten egy olyan diuretikus anyaggal, amely teljesítményfokozók elfedésére alkalmas. Néhány hónappal később, a Luxemburgi Doppingellenes Ügynökség egy éves eltiltással sújtotta Andy Schleck fivérét.

2010: Alberto Contador

Egy olyan ügy, amiről itt a Sportudvaron is esett már szó. Alberto Contador 2010-ben megnyerte a Tour de France-ot, ám a verseny során levett egyik mintájában a klenbuterol nyomát mutatták ki. A spanyol tagadta, hogy doppingolt, s azzal védekezett, hogy egy szennyezett hús elfogyasztásával került szervezetébe a tiltott szer. Hazája szakszövetsége tisztázta is a vádak alól, a Nemzetközi Sportdöntőbíróság azonban – az UCI és a WADA nyomására – visszamenőlegesen kétéves eltiltással sújtotta Contadort, aki így a 2010-es TdF-sikerét és a 2011-es Giro d’Italia-diadalát is elvesztette.

A fő fotó forrása: AFP PHOTO / JOSE JORDAN / lefigaro.fr

Leave a Reply