Egy bánya miatt kell lebontani Michael Schumacher gokartpályáját

VIDEÓVAL – Hamarosan le fogják bontani a németországi Kerpen-Manheimben található gokartpályát, amelyen a hétszeres Forma-1-es világbajnok Michael Schumacher gyermekként karrierjét elkezdte. A létesítményt azért ítélték a pusztulás sorsára, hogy helyén egy külszíni fejtésű lignitbányát alakítsanak ki. Németországban újra beindult a XIX. századi iparosítás nagy őrülete, a fosszilis (nem megújuló) energiaforrások kitermelése, mivel az ország éveken belül leállítja atomenergia-termelését, s az uralkodó germán felfogás szerint a szél- és a napenergia sem tudja teljes egészében pótolni az atomerőművek leállításával kieső árammennyiséget.

Michael Schumacher, a Forma-1 valaha élt legnagyobb pilótájának történetében egy nagyobb darab két éven belül már csak az emlékezetben fog megmaradni, mivel fizikai valójában el fog tűnni a föld színéről. A népszerű kerpen-manheimi gokartpályát, amelyen Michael és Ralf Schumacher is megkezdték sikerekben gazdag pályafutásukat még gyermekként, 2020-ra teljesen meg fogják semmisíteni, hogy helyén egy külszíni fejtésű lignitbánya létesülhessen – közölte a korábbi Forma-1-es pilóta Ralf Schumacher, Michael öccse egy Kölnben megjelenő lappal. A pálya kétharmad részben a hétszeres F1-világbajnok Michael Schumacher tulajdona, aki viszont mindmáig magatehetetlenül fekszik svájci otthonában 2013 végén, Franciaországban elszenvedett súlyos síbalesetének következményeként.

Ralf Schumacher a halálra ítélt pályán. (Forrás: AFP)

“Itt nem lesz új gokartpálya – jelentette ki keserűen Ralf Schumacher a Köln Expressnek, majd így folytatta: az a közös kutatás, amit az RWE-vel (a szóban forgó bánya leendő üzemeltetője – a szerk.) folytattunk egy, a lakosság számára elfogadható helyszín megtalálása érdekében, sikertelen volt

“Ez egy szégyen. Ez egyidejűleg halála egy tradíciónak, és egy olyan helynek, amely ösztönzőleg hatott a fiatalokra.”

A pálya eltűnésével (amelyen a négyszeres világbajnok Sebastian Vettel is elkezdett versenyezni) megkérdőjeleződött a Kerpen-Manheim Gokart Klub létezése is. “Az RWE által ajánlott kompenzáció nem old meg semmit” – panaszkodott Gerhard Noack, a klub elnöke. “Amire szükségünk van, az egy gokartpálya. Ha nincs pálya, nincs klub.”

Nem a kerpen-manheimi gokartpálya az egyetlen, sokak által közkedvelt és nagy jelentőséggel bíró létesítmény, amely áldozatául fog esni a Németországban most kirobbant fosszilis energiahordozó-őrületnek. A PestiSrácok.hu számolt be csütörtökön a Heti Válaszra és a helyi sajtóra hivatkozva arról, hogy Immerath-ban január 7-én elkezdték ledózerolni a műemléki védettségű, székesegyház-méretű neoromán Sankt Lambertus-templomot, s gyakorlatilag az egész falut el fogják tűntetni a föld színéről, mivel a település (és még sok más környékbeli falucska) alatt egy jelentős barnakőszén-készlet lapul. Az elpusztítandó falvak helyén a Garzweiler II nevű barnakőszénmező külszíni fejtésű területe fog létrejönni.

A Garzweiler I és II mezők helyén eddig összesen tizenegy falu szűnt meg létezni, az elsőt még 1968-ban tették tönkre, s a településrombolás mértéke a 2000-res években új lendületet kapott. Az értelmetlen pusztításnak egyszerű oka van: Németországnak az atomerőművek bezárása miatt újfent szüksége van a fosszilis (nem megújuló) energiaforrások kiaknázására, s ezért minél több barnakőszén- vagy lignitmezőt kell felhasználni, akár egész falvacskák létének árán.

A fő fotó forrása: RALF VENNENBERND/AFP

Leave a Reply