Phil Taylor lesöpörte a színpadról van Gerwent

Véget értek péntek este a darts World Matchplay negyeddöntői. Ismételten hatalmas csatákat hozó mérkőzéseknek lehettünk szemtanúi, egyet leszámítva. Phil Taylor a vártnál sokkal simábban, 16-6-ra verte Michael van Gerwent, aki élete talán legrosszabb formáját mutatta a mostani alkalommal. A többi, legjobb négybe került játékosnak azonban keményen rá kellett szolgálnia a sikerre. Szombaton az elődöntők, vasárnap a döntő következik. Videókkal!

Csütörtökön este került sor az alsó ági negyeddöntőkre Blackpoolban, a World Matchplay-en. Elsőként Daryl Gurney és Mensur Suljovic álltak színpadra. Az északír játékos nagy skalpot ejtett Gary Anderson nyolcaddöntős legyőzésével, míg Suljovic Justin Pipe-on kerekedett felül magabiztos teljesítménnyel. Kettejük összecsapása szorosnak ígérkezett, és az is lett. Az első szünetre 3-2-es osztrák vezetéssel mentek a felek, Mensur hátsó pályáról (egy nem általa kezdett legben) tudta a maga javára billenteni a mérleg nyelvét. A következő öt legben tovább növelte a távolságot Suljovic, ismét elvette az egyik, Gurney által kezdett leget és 6-4-re vezetett. A következő pauzára viszont már az északír mehetett előnnyel: Gurney egy szenzációs 146-os kiszállót tudott bedobni T20, T20, D13 kombinációval, 8-7 a javára. A folytatásban Suljovic ismét előnybe került, 9-8-ra, majd 11-9-re ment, az újabb szünetet követően pedig 12-10-re vezetett a 16 nyert legre menő ütközetben. Ezután viszont Gurney megtáltosodott, sorra dobta be a kiszállókat, Mensurnak viszont a tripla szektorok nem igazán jöttek, így 13-12-re az északír dartos vette át a vezetést. Ezután az osztráknak még egy leget sikerült megcsípnie, Daryl Gurney azonban lezárta a meccset, 16-13-as sikerével életében először jutott négy közé a World Matchplay-en. A mérkőzés összefoglalóját ezen a videón lehet megtekinteni:

https://www.youtube.com/watch?v=oie4F8JSuJM

Az este másik találkozóján Darren Webster és Peter Wright nézett egymással farkasszemet. Ez ígérkezett előzetesen a simább mérkőzésnek, de hamar kiderült, hogy korántsincs így. Wright ugyan 2-0-ra elhúzott az elején, Webster azonban fordított, s 3-2-vel vonulhattak az első pihenőre. A következő szakaszban Wright nyert 3-2-re, tehát 5-5-ös döntetlen állt az eredményjelzőn. Sokáig hol Wright, hol Webster vezetett egy-két leg különbséggel, azonban a huszadik leget követően a skót rákapcsolt egy fokozattal, s zsinórban hat leget vitt el, ezzel 15-11-re alakította az eredményt. Webster csak kozmetikázni tudott az álláson, Peter Wright végül 16-12-re győzött, s ő lesz Daryl Gurney ellenfele az elődöntőben.

https://www.youtube.com/watch?v=eYkYvsBfdcQ

A péntek esti programban előbb Alan Norris és Adrian Lewis párharcára került sor, Norris eddig ragyogóan teljesített, hiszen két kiemelt versenyzőt is sikerült elbúcsúztatnia. Ezzel szemben Jackpot mind a két mérkőzése szorosabb volt a vártnál, igaz műtét után talán ez érthető is. Iszonyatosan bekezdett Lewis, 3-0-ra is vezetett, a harmadik leget parádésan tizenegy nyílból oldotta meg. Itt azonban kicsit megtorpant, Norris feljött 3-2-re (köszönhetően egy 114-es befejezésnek) majd a szünet után ki is egyenlített. A következő három leges etapot újra Jackpot nyerte így megint három leges előnyre tett szert. Ezt pedig később még fokozni is tudta. Norris nem tudta hozni a megszokott jó formáját, átlagban és kiszállóban is elmaradt ellenfelétől és a harmadik szünetre 10-5-ös Lewis előnnyel vonultak a felek, Norristól csoda kellett volna a fordításhoz. De ez a csoda nem akart jönni, ellenben Jackpot nem lassított. 13-5-nél alakult ki a legnagyobb különbség a javára, ezt azonban Norris tudta faragni egy kicsit, a szünetre 13-7-es állással vonultak, ami sok jót azonban nem ígért számára. Ezzel szemben Chuck Norris nem adta meg magát, Lewis megingásait kihasználva 14-11-re szépített, majd jött a várt csoda: Norris 14-13-ra feljött. Nyolc leg is volt a hátránya, de feltámadt. Győznie azonban nem sikerült, Lewis összerántotta magát és 15-13-ra győzött, így pedig bejutott az elődöntőbe. Érdekes, izgalmas meccs volt, sok-sok tanulsággal. Sajnálhatja aki nem látta. Nekik kárpótlásul itt egy részlet a meccsből:

https://www.youtube.com/watch?v=7qmfQP2H7_E

Kerek számhoz érkezett a két legendás játékos, a tizenhatszoros világbajnok Phil Taylor és az aktuális vb-címvédő, a World Matchplay legutóbbi két kiírását megnyerő Michael van Gerwen párharca. A hetvenedik összecsapást rendezték meg kettejük között, 32-25 volt az állás Taylor javára (és volt még két döntetlenjük is). Az eddigi meccseiken a tornán nem izzadtak meg különösen, így mondhatni pihenten és frissen vághattak neki a csatának. A csata aztán nem lett csata. Inkább lett “mészárlás” vagy box nyelven szólva kiütés. A meccs elején gyorsan kiderült, hogy valami nem stimmel a holland világelsőnél. Elbukta két kezdését is mivel képtelen volt kiszállni, és mivel The Power hozta a sajátjait rögtön 4-0 lett az állás. A folytatásban a tendencia és úgy egyébként minden más is maradt a régiben: 8-2 volt a második szünetkor az állás. Egész hihetetlen volt amit MvG csinált, jómagam sosem láttam még ennyire gyengén játszani. Még a 15%-ot sem érte el a kiszálló mutatója, az igazsághoz azonban hozzátartozik, hogy a közönségtől kapta az áldást rendesen, amit profin kezelt, de ez nyilván nem segítette a játékban. A harmadik etap végére gyakorlatilag eldőlt minden: Taylor 12-3-ra vezetett, innen már olyan földöntúli csoda kellett volna Mighty Mike-tól, amire még ő sem képes. Taylor végül 16-6-ra győzött és bejutott a négy közé, ahol tanítványa, Adrian Lewis ellen mérkőzhet meg szombaton, kb. 22 óra magasságában.

https://www.youtube.com/watch?v=XVT8xbEy4Sg

Az elődöntőkben már 17 leget kell nyerni a döntőbe jutáshoz, 16-16-os állás esetén pedig legfeljebb 19-18-ig mehetnek el a felek a hosszabbításban. Két izgalmasnak ígérkező elődöntőt remélhetünk szombat este, akármi is történik, arról itt a Sportudvaron vasárnap délelőtt beszámolunk. Olvassatok minket!

Leave a Reply