A csütörtöki nap legfontosabb történései a játékospiacon

A Sportudvaron ettől a héttől kezdve egészen január végéig nap mint nap beszámolunk a labdarúgó átigazolási piac legfontosabb történéseiről. Nyélbe ütött üzletek, komoly ajánlattételek, fontos nyilatkozatok és a legérdekesebb pletykák – ezeket gyűjtjük egy csokorba, hogy olvasóink ne maradjanak le egyetlen fontos információról sem!

Megy a jövés-menés az MTK-nál

Több fiatal játékos kölcsönbe távozik a labdarúgó NB II-ben listavezető MTK-tól: Demjén Patrik Budaörsön, Forgács Péter Budafokon szerepel tavasszal, Szabó Dominik Csákvárra kerülhet, miközben Bese Balázs visszatér a klubhoz – tudta meg a Nemzeti Sport Online.

Az MTK és a Budaörs kapust „cserél”: Demjén Patrik tavasszal kölcsönben Budaörsön véd, míg Bese Balázs őszi kölcsönjátéka után visszatér a budaörsiektől az MTK-hoz.

Forgács Péter a szintén másodosztályú Budafokhoz kerül kölcsönbe, míg szó van arról, hogy Szabó Dominik Csákváron focizhat tavasszal, szintén kölcsönben.

„Mindegyik játékost azért adjuk kölcsön, hogy állandó játéklehetőséghez jusson – mondta az NSO-nak Feczkó Tamás, a kék-fehérek vezetőedzője. – A balhátvédként és bal oldali támadóként bevethető Forgács hosszú sérülés után tért vissza októberben, és remélem, hogy Budafokon ő is tovább fejlődik.” 

Futács Márkó nyilatkozott a spliti hosszabbításról

Eredeti megállapodását egy évvel meghosszabbítva, szerdán 2019 nyaráig érvényes szerződést írt alá a horvát élvonalban szereplő Hajduk Splitnél a súlyos térdsérüléséből lassan teljesen felépülő Futács Márkó, aki nyilatkozott is az új szerződéséről a Nemzeti Sportnak.

A 27 esztendős középcsatárral, Futács Márkóval kapcsolatban nem sokkal a szerződéshosszabbítása előtt megjelent a hír, amely szerint a splitiek még a télen elcserélhetik őt a Rijeka kötelékéhez tartozó Marin Tomasovra, az új szerződés aláírása azonban választ adott a kérdésre.

„Valójában nem is volt kérdés – mondta a Nemzeti Sport megkeresésére Futács. – Engem senki sem keresett meg a Rijekától, én is csak olvastam a hírt. Jól érzem magam a Hajduknál, örömmel írtam alá 2019 nyaráig.”

Futács Márkó első horvátországi idényében együttesével bronzérmes, ő maga 18 találattal gólkirály lett, kétszer annyi gólt szerezve, mint addigi legjobb szezonjában (2013–2014, Diósgyőr). Tavaly augusztusban azonban súlyos térdsérülést szenvedett, műteni kellett a lábát, reményei szerint márciusban térhet vissza a pályára, de már újra együtt készül a csapattal.

„Február végén lesz fél éve, hogy megsérültem, addig biztosan nem játszom tétmeccsen – hangsúlyozta a háromszoros magyar válogatott csatár. – Splitbe visszatérve most kezdem el a labdás edzéseket, fokozatosan kell terhelni a lábamat, bármennyire is várom, az még odébb van, hogy tiszta erőből kapura lőjek. Ez már a második regenerációm súlyos térdsérülést követően, nincs értelme kapkodni, még ha a vártnál gyorsabb is a gyógyulási folyamat.”

A Hajduk húsz fordulót követően a második helyen áll a bajnokságban, a február elején folytatódó küzdelmeket a Dinamo Zagreb 12 pontos előnyből várja. A rekordbajnokot aligha éri utol a Split, a második hely megtartása ugyanakkor jelentős fegyvertény lenne, az Osijek két, a Rijeka három pontra van tőle.

„Jól néz ki a csapatunk, ráadásul a Horvát Kupában is remekül teljesítünk, elődöntősök vagyunk – folytatta Futács Márkó. – Kihívás lesz visszaszerezni a helyemet, mert ragyogó labdarúgók a vetélytársaim, de amikor ide kerültem, ugyanez volt a helyzet. Novemberben edzőváltás történt, Joan Carrillo helyét Zeljko Kopic vette át a kispadon, neki is szeretném megmutatni, mire vagyok képes éles helyzetben.”

Érdekes módon egy középpályás, jelesül a horvát Ante Erceg vezeti a házi góllövőlistát kilenc góllal, ugyanakkor a csatárok is kitesznek magukért: a portugál Hugo Almeida három, a kameruni Frank Ohandza hat, az olasz Ahmed Said hét bajnoki gólt szerzett az ősszel.

„Ahogyan az imént utaltam rá, jó játékosokkal kell versenyeznem a csapattagságért, de mi, támadók nem egyetlen helyre pályázunk, Zeljko Kopic ugyanis előszeretettel alkalmazza a kétcsatáros felállást. Minden erőmmel igyekszem visszanyerni a legjobb formámat, hogy ne legyen kérdés edzőnk számára, kit jelöl a csapatba. Akár két csatárral állunk fel, akár eggyel.”

Mi lesz Gyurcsó Ádámmal?

A napokban több találgatás és pletyka is megjelent a 18-szoros magyar válogatott labdarúgó, Gyurcsó Ádám lehetséges jövőjével kapcsolatban a lengyel és a hazai sajtóban. A Pogon Szczecin légiósának helyzetéről menedzsere, Filipovics Vladan nyilatkozott a Nemzeti Sport Online-nak.

Azóta elkezdődött a felkészülés, egyes hírek szerint Gyurcsó nélkül, aki akár az NB I-be is hazatérhet.

„Ádám Lengyelországban van és a Pogonnál készül. Jövő héten edzőtáborba utazik a keret, oda azonban már nem biztos, hogy a többiekkel tart, mert szeretnénk, ha addigra megoldódna a helyzete és találnánk új csapatot a számára, miután jelenlegi klubjánál nem számítanak rá. Több országból is van érdeklődés. A hazatérést egyelőre nem tervezi, biztosra vehető, hogy nem az NB I-ben folytatja” – cáfolta meg a szélsővel kapcsolatos különböző találgatásokat a Nemzeti Sport Online megkeresésére menedzsere, Filipovics Vladan.

Vagyis két dolog tűnik biztosnak: az, hogy Gyurcsó távozik és az, hogy nem jön haza. A játékosügynök ugyanakkor elmondta, jó eséllyel Lengyelországot is elhagyja a szélső.

Korábban ugyan szóba került, hogy a Wisla Kraków szerződtetné, amelynél ismét együtt dolgozhatna az új spanyol vezetőedzővel, Joan Carrillóval, akivel 2015-ben közösen nyertek bajnokságot a Videotonnal, de a krakkóiak nem tudnak fizetni érte. A Pogon nem hajlandó ingyen elengedni Gyurcsót, akinek 2019 nyaráig szól a szerződése.

Gyurcsó 2016 januárjában szerződött jelenlegi klubjához, melynek színeiben 67 lengyel bajnokin kilenc gólt szerzett és 13 gólpasszt jegyzett. Ebben a szezonban 20 tétmérkőzésen két gól és két gólpassz fűződik a nevéhez.

Arsenal: Coquelin távozik, Wenger távozhat?

Arsene Wenger, az Arsenal labdarúgócsapatának menedzsere a Chelsea ellen 0–0-ra végződött Angol Ligakupa-mérkőzés után elismerte, Francis Coquelin távozik a klubtól.

Szerda délután több megbízható forrás is beszámolt arról, hogy a francia középpályás Spanyolországban folytatja, s ezt Wenger is megerősítette.

„Valóban elhagyja a klubot, a Valencia játékosa lesz. Ebben a szezonban nem kapott elég lehetőséget, és mivel volt ajánlata, elengedtem” – mondta az Arsenal menedzsere.

Coquelin 2008 nyarán a Stade Lavallois-tól szerződött a londoniakhoz, ám alapemberré csak a 2014–2015-ös idényben tudott válni, több kölcsönkitérőt követően (Lorient, Freiburg, Charlton).

Egybehangzó hírek szerint a Valencia 12 millió eurót fizet a labdarúgóért.

Egy másik, az Ágyúsokhoz kötődő híresztelés, hogy olasz lapértesülés szerint a nyártól Carlo Ancelotti (a fő fotón balra) lesz a Premier League-ben 22 forduló után hatodik helyen álló csapat menedzsere.

Corriere dello Sport szerint az 58 esztendős olasz szakember – aki öt országban húsz trófeát nyert klubcsapataival – szóban megállapodott az Arsenal vezetőivel, s a 2018–2019-es szezontól ő lesz a londoni együttes menedzsere. Úgy tudni, a háromszoros Bajnokok Ligája-győztes tréner négy évre szóló szerződést köt a bajnoki címet legutóbb 2004-ben szerző együttessel, amelynél évente tízmillió eurót kereshet.

Ancelotti korábban dolgozott a Juventusnál, az AC Milannál, a Chelsea-nél, a Paris Saint-Germainnél, a Real Madridnál és legutóbb a Bayern Münchennél. Ezek közül csak a Juventusszal és a Real Madriddal nem nyert bajnoki címet.

Arsene Wenger 1996 óta ül az Arsenal kispadján. A csapat jelenleg a 6. helyen áll a PL-ben, nemrég címvédőként kiesett az FA-kupából, a Ligakupában elődöntős, az Európa-ligában a legjobb 32 között van – az idény elején pedig megnyerte az angol Szuperkupát (Community Shield).

Brazíliából szerződtetett egy játékost a Barcelona

Az FC Barcelona hivatalos oldalán jelentette be, hogy megegyezett a Palmeirasszal Yerry Mina klubváltása kapcsán.

A 23 esztendős Minára – aki a gránátvörös-kék klub történetének első kolumbiai játékosa – eredetileg csak nyáron szeretett volna lecsapni a katalán együttes, ám mivel Javier Mascherano nagy valószínűséggel Kínába szerződik, Ernesto Valverde úgy döntött, nem vár még további hónapokat.

Az FC Barcelona hivatalos oldalának tájékoztatása szerint a klub 11.8 millió eurót fizet a Palmeirasnak a válogatott középhátvédért, aki öt és fél évre szóló szerződést írt alá, kivásárlási ára 100 millió euró lesz.

A katalánok honlapja gyors, labdabiztos focistaként jellemzi a 195 centiméter magas bekket, akivel kapcsolatban hozzáteszi, hogy kiváló fejjátékát kamatoztatva az ellenfél kapuja előtt sem jön zavarba – ennek egyik bizonyítéka a kilenc válogatott meccsén szerzett három gólja.

Ami az eddigi karrierjét illeti: a kolumbiai Deportivo Pastónál kezdte a pályafutását, majd következett a Santa Fe, amellyel megnyerte a második számú dél-amerikai kupasorozatot, a Copa Sudamericanát. A Palmeirashoz 2016-ban vezetett az útja, a brazil együttessel rögtön bajnoki címet nyert.

Egy 51 éves játékossal erősített a Yokohama FC

Nem elírás, valóban az 51. születésnapját fogja ünnepelni február végén Miura Kazojusi, aki akármennyire is hihetetlen, még mindig aktív labdarúgó, s egy darabig még biztosan az is marad. A japán támadó ugyanis meghosszabbította szerződését a másodosztályú Yokohama FC együttesével. “Mindig a szívemmel játszottam, és remélem, hogy tudok még fejlődni” – nyilatkozta izgatottan a japán Kyodo hírügynökségnek. Azonban nem egyszerűen csak a játéklehetőség motiválja a 177 centiméter magas focistát, ugyanis abban, hogy még mindig aktívan rúgja a bőrt, nagy inspirációt adott neki Oliver Atton, a Japánban nagyon népszerű rajzfilm, az Olive és Tom főszereplője.

Miura 1986-ban kezdte profi karrierjét a brazil Santosnál, és a mostani lesz a 33. profi idénye, ami alighanem rekordnak számít. Le a kalappal!

Keresi Szczesny helyettesét a Juventus

Gianluigi Buffon, a Juventus legendás kapusa tavaly ősszel bejelentette, hogy idén minden bizonnyal visszavonul. A válogatottságot már az olaszok vb-ről történt lemaradása után lemondta, korábban pedig úgy nyilatkozott, hogy ha klubcsapatával nem nyeri meg a Bajnokok Ligáját 2018-ban, akkor a mostani idény végén szögre akasztja a kesztyűt. Csak akkor játszana még kicsit, ha a Zebrák fölérnének Európa csúcsára, s így decemberben ott lehetnének a klubvilágbajnokságon.

Akármi is fog történni, s Wojciech Szczesny, a torinóiak második számú portása akármennyire is jól helyettesíti a sérüléséből lábadozó klasszist, a Juventus vezetői már keresik Buffon lehetséges utódját, vagy legalábbis a tartalékkapus posztra egy új embert, Szczesny mögé.

A Gazzetta dello Sport biztosra vette mai számában, hogy a torinóiak letettek a Milan fiatal, és nagyon tehetséges kapuvédője, Gianluigi Donnarumma szerződtetéséről, s helyette más portásokat kezdtek figyelni. Az olasz sportnapilap úgy tudja, hogy Gigi Buffon “dublőrjét” szeretnék megtalálni az illetékesek, vagyis egy olyan emberre fáj a foguk, aki hasonló fizikai és sportszakmai adottságokkal rendelkezik, mint a nagy előd: középmagas, kellően tapasztalt és nagyon megbízható.

A Gazzetta szerint a 24 éves, és jelenleg a belga Zulte-Waregemnél kölcsönben szereplő Nicola Leali a klubvezetők első számú kiszemeltje a második számú kapus posztjára. Szóba került a 34 éves Antonio Miranténak, a Bologna kapusának, Buffon régi barátjának neve is, s állítólag a 20 éves indonéz portás, a Velencénél (Venezia) kölcsönben védő Emil Aduero is számításba jött, de az ő Juventus-beli szereplése finoman szólva is távoli álomnak tűnik…

Zidane hosszabbított a Real Madriddal

Zinedine Zidane, a Real Madriddal tavaly mindent megnyerő francia vezetőedző 2020-ig meghosszabbította idén lejáró szerződését a spanyol klubbal. A játékosként 1998-ban világ-, 2000-ben pedig Európa-bajnok, a Real Madriddal focistaként és trénerként hosszú évek alatt egy csomó trófeát besöprő Zidane a mai sajtótájékoztatón erősítette meg, hogy további két évig ő marad a királyi gárda szakvezetője.

Bejelentésére egy nappal azután került sor, hogy a Madrid szerdán este 2-2-es döntetlent ért el hazai közönség előtt a másodosztályú Numanciával szemben a Spanyol Király-kupa nyolcaddöntőjének visszavágóján, s így továbbjutását mindössze idegenbeli 3-0-ás diadalának köszönhette.

Szlovén bajnok érkezett a Puskás Akadémiához

A labdarúgó NB I-ben szereplő Puskás Akadémia FC hivatalos honlapján tudatta, hogy szerződtette Denis Klinart. A 25 éves jobbhátvéd a szlovén élvonalbeli Olimpija Ljubljanától érkezett, két évre írt alá.

A háromszoros szlovén U21-es válogatott játékos a Rudar Velenjében nevelkedett, 2015 nyarán lett az Olimpija Ljubljana labdarúgója. Rögtön első szezonjában bajnoki címet ünnepelhetett a fővárosi csapattal, amelyet követően a Bajnokok Ligája selejtezőjében játszhattak. Klinar a Trencin ellen elveszített párharcban mindkét meccsen végig a pályán volt, az idegenben 3–2-re megnyert találkozón gólt is szerzett (odahaza viszont 4–3-ra kikaptak).

Az elmúlt két és fél évben 63 tétmérkőzésen lépett pályára (több mint ötezer percet játszott) az Olimpija színeiben, két gól és három gólpassz fűződött a nevéhez.

„Több Magyarországon focizó játékossal is beszéltem, dicsérték az NB I-et, amely évről évre egyre színvonalasabb – megkockáztatom, erősebb a szlovén bajnokságnál. Soha nem játszottam még külföldön, és szeretem a kihívásokat, ezért döntöttem úgy, hogy a Puskás Akadémiához szerződöm. Nagyon örülök, hogy itt lehetek” – idézi a pfla.hu Denis Klinart.

A 25 éves labdarúgónak 2019 nyaráig volt érvényes szerződése szlovén klubjával.

Huszti Szabolcs hazatért!

A labdarúgó NB I-ben második helyen álló Videoton FC a hivatalos honlapján jelentette be Huszti Szabolcs szerződtetését. Az 51-szeres magyar válogatott középpályás hosszú távú szerződést írt alá a székesfehérvári klubbal.

A Nemzeti Sport Online jelezte még december 18-án, hogy Huszti Szabolcs a tavasszal akár visszatérhet az NB I-be. Akkor még arról szólt a fáma, hogy első profi klubjánál, a Ferencvárosnál kerülhet ismét képbe (a közelmúltban egyszer már próbálkozott a hazacsábításával az FTC), de azt nem volt nehéz megjósolni, hogy ha a zöld-fehérekkel nincs egyezség, akkor a Videoton jöhet szóba.

A hazai sportnapilap szerdán fehérvári labdarúgóktól úgy értesült, hogy Huszti Szabolcs érkezését már tényként kezelik a klubnál. A 34 éves játékos tavaly nyáron térdműtéten esett át, így egyelőre nincs bevethető állapotban.

„Őszinte leszek, korábban nem gondoltam volna, hogy én még a magyar bajnokságban pályára lépek. A tavalyi sérülésem után viszont sok időt töltöttem itthon – ezúton is köszönöm Peter Friarnek a segítséget, akivel együtt dolgoztam az elmúlt hónapokban –, ekkor keresett meg a Vidi. Beszéltem Kovács Zoltánnal és Marko Nikoliccsal is, meghallgattam őket, de elsőre arra gondoltam, hogy nem térek haza. Később aztán sok »apró« dolog megváltoztatta a véleményem. Kovács Zoltán is rengetegszer kereste Filipovics Vladant, Marko Nikolics külön felvázolta nekem a terveket, Juhász Rolival is sokat beszélgettem, Danko Lazovics is felhívott, Garancsi Istvánnal is leültünk és mindenki biztosított arról, hogy a Vidinek komoly céljai vannak. Hosszú távú szerződést írtam alá, úgy gondolom, hogy jó döntést hoztam” – mondta Huszti Szabolcs.

„Arról, hogy Huszti Szabolcs milyen minőséget képvisel, teljesen felesleges beszélni, ezzel mindenki tisztában van. Az ő hazacsábítása komoly fegyvertény a klubnak, büszke vagyok arra, hogy az átigazolás megvalósulhatott, köszönjük a tulajdonosnak, hogy lehetőségünk volt egy ilyen kaliberű labdarúgót szerződtetni. Szabolcsot hihetetlen profizmus és erős karakter jellemzi, a képességei mellett erre is szüksége lesz a csapatnak a pályán és az öltözőben is. Térdsérülése után rehabilitációja az utolsó szakaszba lépett, szakembereink segítségével a mai naptól azon dolgozik, hogy minél hamarabb Vidi-mezben láthassuk. Hosszú távú szerződést írtunk alá vele, hiszünk benne, hogy komoly sikereket érünk el vele együtt a következő években” – nyilatkozta a szerződés aláírása után Kovács Zoltán sportigazgató.

Mint ismert, Huszti 2017 februárjában igazolt vissza az Eintracht Frankfurttól Kínába (ugyanahhoz a klubhoz, amelynél 2014 és 2016 között egyszer már szerepelt), ám a nyáron keresztszalag-szakadást szenvedett. Úgy tudjuk, felépülése a megfelelő ütemben halad, tavasszal visszatérhet a pályára. Ráadásul a Videoton ingyen szerezte meg, mert tavaly egy plusz egyéves szerződést írt alá a Jatajhoz, de a sérülése miatt a plusz egy év opció nem lépett életbe.

Huszti csaknem 13 év után léphet újra pályára az NB I-ben. A magyar élvonalban a nela.hu kimutatása szerint korábban 38 meccsen játszott – két csapatban, az FTC-ben és a Matáv Sopronban –, és kilenc gólt szerzett.

Profi szerződést kapott egy fiatal tehetség Újpesten

A hazai élvonal középmezőnyében szereplő Újpest a hivatalos honlapján közölte, hogy Németh Kristóf aláírta első profi szerződését a klubbal. A 18 éves balszélső már korábban is készült a felnőttekkel.

„A boldogság és az öröm már kissé leülepedett bennem, mivel a most aláírt szerződést már fél éve megkaptam – mesélte Németh Kristóf az ujpestfc.hu-nak. – Már eddig is edzettem a felnőttcsapattal, és ezentúl is lesznek alkalmak, amikor csatlakozom majd az NB I-es kerethez. A profi szerződés aláírását karrierem következő lépcsőfokaként élem meg.”

Az Interhez kerülhet Rafinha

A La Gazzetta dello Sport, valamint több olasz és spanyol lap is beszámolt arról, hogy az FC Barcelonában focizó Rafinha hamarosan orvosi vizsgálaton vesz részt az Internél.

Az olasz klub a hírek szerint a szezon végéig veszi kölcsön a 24 esztendős brazil válogatott középpályást – akire Ernesto Valverde állítólag nem számít a továbbiakban –, és opciós joga lesz a végleges megvételére (18 millió euróért).

Rafinha még áprilisban, a Granada elleni összecsapáson sérült meg, s a klub orvosi stábja úgy döntött, műteni kell a játékos térdét, ezért nyolc hónapot kellett kihagynia. Az FC Barcelona saját nevelésű labdarúgóját december közepén már játékra alkalmas állapotúnak nyilvánították az orvosok, ennek ellenére még nem térhetett vissza tétmeccsen.

Mindenképpen meg akarja tartani Thomas Lemart a Monaco vezetőedzője

Arsenal, Liverpool. Csak néhány azon angol klubok közül, amelyeknek kívánságlistáján rajta van az AS Monaco fiatal kíválóságának, Thomas Lemarnak a neve. Leonardo Jardim, a hercegségbeliek trénere egy mai sajtótájékoztatón azonban kijelentette: még hosszú ideig nem kíván megválni egyik legjobbjától. “Önök ismerik az átigazolások sajátosságait. Történnek benne a dolgok rendesen: például van olyan, a Monacóval egy szinten lévő klub, amely nem tudott nemet mondani. Ez történt a Liverpoollal – mondta a portugál szakember az újságíróknak, utalva Philippe Coutinhónak a Vörösöktől a Barcelonához történt távozására. Mindenképpen szeretném megtartani Lemart. Ha én tíz évig maradok Monacóban, azt szeretném, hogy Thomas Lemar is tíz évig maradjon. Sok kíváló képessége van. Nagyon kedvelem őt.”

Németországból érkezhet új játékos Liverpoolba

Meg fog törni a Lipcse? A Kicker német focimagazin szerint a Liverpool mindent elkövet annak érdekében, hogy Gulácsi Péter klubja rábólintson a támadó középpályásáért, Naby Keitáért felkínált összegre még ezen a télen. A játékosnak nyáron jár le a szerződése, s akkor 65-75 millió euróért (bónuszokkal együtt) lehetne megszerezni a játékjogát, ám a Liverpool azonnal hajlandó lenne 15 millió eurót letenni a németek asztalára csak azért, hogy elgondolkodjanak a focista eladásán – írja a Bild. Jelen pillanatban azonban úgy tűnik, hogy a Lipcse nem hajlandó elengedni egyik legjobbját.

A Manchester United is bejelentkezett Alexis Sánchezért

Csata lesz a manchesteri klubok között Alexis Sánchez megszerzéséért? A Sky Italia úgy értesült, hogy a Manchester United is szeretné szerződtetni az Arsenal chilei támadóját, akinek június végén lejár a kontraktusa. Állítólag a Vörös Ördögök képviselői már fölvették a kapcsolatot a játékos stábjával és a londoni klubbal is. Az MU több pénzért venné meg, s többet is fizetne éves szinten Sáncheznek, mint az érte már hetekkel ezelőtt bejelentkezett Manchester City. A Városlakók 13 millió fontos éves fizetést ajánlottak neki, s 30 millió fontért igazolnák le. Azt, hogy a másik manchesteri egyesület konkrétan mekkora összegekben gondolkodik, egyelőre nem tudni. Annyit közölt még a Sky Italia, hogy egy csereüzlet valósulhatna meg, aminek keretében a José Mourinho által keveset használt Henrikh Mkhitarjan kerülhetne az Arsenalhoz Alexis Sánchez helyére.

A fő fotó forrása: AFP

Leave a Reply