Doppingszert kevert ellenfele italába egy japán kajakos – örökös eltiltás várhat rá

Egy japán kajakversenyző doppingszert kevert ellenfele italába egy szeptemberi országos verseny előtt. Célja az volt az aljassággal, hogy ezen keresztül meghiúsítsa riválisa kvalifikációját a 2020-as tokiói olimpiára. A támadás célkeresztjébe került kajakos megnyerte a viadalt, majd fönnakadt a doppingellenőrzésen, ám az elkövető lányos zavarában elszólta magát, így derült fény arra, hogy mi is történt pontosan. A tettest akár élete végéig eltilthatja a japán szakszövetség.

Úgy látszik, az olimpiai álom megvalósításához ma már bármeddig képes elmenni egy sportoló. Akár a határokat is csúnyán átlépi e szent cél érdekében. Így tett egy japán kajak-kenu bajnok is, aki tiltott szernek minősülő származékot kevert egyik ellenfele italába, ám végül lebukott, be kellett ismernie, hogy mit tett, s ezzel megfosztotta magát az ötkarikás szereplés lehetőségétől.

A 32 éves Szuzuki Jasuhirót nyolc évre tiltotta el hazája doppingellenes ügynöksége, ügyét a Japán Kajak-Kenu Szövetség kedden “rendkívül rosszindulatú”-nak nevezte. A sportoló beismerte, hogy doppingszert tett a 25 éves Szeidzsi Komacu italos üvegébe egy szeptemberi országos verseny alkalmával.

“Szuzuki cselekedete teljesen ellentétes a fair-play szellemével, aminek érvényesülnie kell a sportban” – jelentette ki a japán szövetség egy közleményben. A szervezet örökös eltiltást helyezett kilátásba a lebukott kajakos számára, emlékeztetve arra, hogy már korábban is megtámadta riválisait. Például többször előfordult, hogy lopott az ellenfelek felszereléseiből.

Ellenfele megnyerte a versenyt, majd lebukott a doppingteszten

Szuzuki Jasuhiró egyébként nem mindennapi körülmények között ismerte be szinte példátlan tettét: egy edzőtáborban tartott doppingellenes konferencián lányos zavarában szólta el magát, így derült fény arra, mit művelt – közölte a szövetség. “Rossz dolgot csináltam. Attól féltem, hogy felűlmúl engem” – igyekezett magyarázkodni Jasuhiró az NHK közszolgálati televízió jelentése szerint. Szeidzsi Komacu megnyerte a szóban forgó versenyt, de rögtön utána a doppingellenőrzésen lebukott az italába kevert szerrel, aminek nevét nem hozták nyilvánosságra. Komacut azonnal eltiltották annak ellenére is, hogy határozottan állította, nem ő akart doppingolni. Most, hogy kiderült, neki volt igaza, visszatérhet a versenypályákra, ellenfele pedig gyakorlatilag visszavonulhat.

A fő fotó forrása: AP

Leave a Reply