Balotelli és Pogba is kiáll a rasszista incidenseken áteső Blaise Matuidi mellett

Blaise Matuidi, a Juventus francia válogatott középpályása egy hét különbséggel két olasz pályán is rasszista inzultusok áldozatává vált. Előbb december 30-án a Hellas Verona, majd január 6-án a Cagliari elleni Serie A-mérkőzéseken sértegették az ellenfél szurkolói bőrszíne miatt. A második eset után a labdarúgás több szereplője: játékosok, ügynökök, klubvezetők álltak ki Matuidi mellett, s szólítottak fel a rasszizmussal szembeni intoleranciára. A Cagliari is bocsánatot kért a játékostól a történtek miatt, de ettől függetlenül valószínűleg súlyos büntetésre számíthat a klub.

A címvédő Juventus labdarúgója, Blaise Matuidi rasszista megjegyzéseket kapott Cagliariban a két csapat szombati olasz bajnoki mérkőzésén.

“Rasszista megnyilvánulásokat tapasztaltam a mérkőzés alatt” – írta a 30 esztendős francia középpályás a Facebookon. “Gyenge emberek próbáltak megfélemlíteni a gyűlöletükkel. Én nem gyűlölködöm, csak sajnálni tudom azokat, akik rossz példát mutatnak” – tette hozzá.

Blaise Matuidi nincs egyedül a rasszizmus elleni küzdelemben. Azután, hogy a korábban a Paris Saint-Germainben is megfordult játékost rasszista bekiabálások érték a szurkolók részéről a Cagliari otthonában múlt szombaton vívott olasz bajnoki mérkőzésen, a labdarúgás több szereplője is kiállt mellette. Elsők között biztosította támogatásáról a Juventus középpályását Mario Balotelli, a Nice támadója, aki hétfőn az Instagramon és a Twitteren is üzent a focistának: “Blaise, átéreztem, ami veled történt. Ne hagyd, hogy megérintsen téged egyesek tudatlansága. Az olaszok nem ilyenek. Folytassuk a testvéries támogatást!”.

Matuidi francia válogatottbeli csapattársa, Paul Pogba is a Twitteren bíztatta a játékost: “Mindig veled vagyok testvérem, hogy beszélgessünk a gyengeségekről. Tudjuk, mi a célunk, és nem hagyjuk, hogy letérjünk az útról”.

Mino Raiola, aki Matuidinek, Balotellinek és Pogbának is az ügynöke, az alábbiakat írta a Juventus labdarúgójának címezve közösségi oldalán: “A rasszisták tudatlanok, mivel alsóbbrendűségi komplexusuk van. Ez egy szégyen. Ismerem a jövőjüket és el fognak bukni. A szeretet erősebb mint a gyűlölet, és az intelligencia erősebb, mint a tudatlanság”.

A Franciaországban profi szerződéssel rendelkező játékosokat képviselő Professzionális Labdarúgók Nemzeti Uniója is kiállt az egykori Ligue 1-játékos mellett: “Ne támogassuk Blaise Matudit, amikor nem az első alkalommal érik rasszista megnyilvánulások Olaszország valamely lelátójáról? A francia válogatott játékos – hozzá legméltóbb módon – a legjobb választ adta erre az ostobaságra, ami sajnos rendszeressé kezd válni”.

Végül, de nem utolsó sorban essen szó a Cagliari reakciójáról is: a klub Twitter-oldalán egy francia nyelvű üzenetben kért bocsánatot Blaise Matuiditől a történtekért. “Te egy óriási játékos vagy. Példa a fiatalok számára. Bocsánatot kérünk tőled, amiért a bőrszíned miatt inzultáltak a Sardegna Arénában. A szárd nép nem kér a rasszizmusból. Csak a tudatlanság tudja magyarázni az ilyen viselkedéseket. Tisztelet.” – zárul a szárd egyesület sajnálkozása.

A 30 éves középpályásnak rövid időn belül második alkalommal kellett ezt a rendkívül kellemetlen helyzetet átélnie, miután december 30-án, a Hellas Verona elleni bajnoki találkozón is rasszista rigmusokkal, bekiabálásokkal illették a hazai csapat magukról megfeledkező ultrái. A veronai klubot húszezer eurós pénzbüntetésre és felfüggesztett szektorbezárásra ítélte az olasz szövetség. A Cagliari minimum ilyen szankciókra számíthat, de nem kizárt, hogy mivel nem ez volt az első alkalom, hogy Matuidit támadták bőrszíne miatt, vagyis a többi csapat szurkolói számára úgy néz ki, nem volt kellően visszatartó erejű a Hellas Veronára kiszabott büntetés, ezért lehetséges, hogy a szárd klub súlyosabb elmarasztalást fog kapni, ami alatt gondolok egy nagyobb mértékű pénzbírságra, s akár végrehajtandó szektorbezárásra is.

A fő fotó forrása: PHILIPPE LECOEUR/FEP/Panoramic

Leave a Reply