Remeklő Kékek és Fofana sérülése – a Chelsea-Milan mérkőzés legfőbb tanulságai

A Chelsea meglepően simán, 3:0-ra verte a Milant a labdarúgó Bajnokok Ligája csoportkörének harmadik fordulójában. Az angolok győzelmében kulcsszerepe volt a hátul és elől is uralkodó Thiago Silvának, a Milan sokszor kihagyó védelmének és Fofana sérülésének is. A Sportudvar értékeli a mérkőzésen történteket.

POZITÍVUMOK
Thiago Silva volt a nyerőember egykori klubja ellen

Thiago Silva fantasztikus estén van túl. A Milant 2009 és 2012 között szolgáló brazil hátvéd volt a tegnapi mérkőzés embere. A légi párharcokban nagyon precízen működött, s nem csak a védekezésben volt segítségére a Chelsea-nek. Megmutatta, hogy 38 évesen is kell vele számolni, mivel nélkülözhetetlen. Fontos szerepe volt a londoni Kékek vezető góljában a 24. percben, ugyanis egy szöglet után ő fejelte rá a labdát Fofanára, akiről a kapuba került a játékszer.

A Chelsea csapategysége

Csapatkapitányához, Thiago Silvához hasonlóan a Chelsea egész legénysége jól játszott. A védelemben a brazilon kívül Koulibaly teljesítménye emelendő ki, aki végig nagyon koncentráltan védekezett. Reece James nagyon agilisen focizott a jobb oldalon, s nem hezitált kivenni részét a védekezésből és a támadásból sem. Az utolsó fél órában, amikor a Chelsea már 3:0-ra vezetett, az angol együttes labdarúgói kezükben tartották a mérkőzést, nem engedték, hogy a Milan legalább szépítsen.

NEGATÍVUMOK
Fofana sérülése

A nagy győzelem mellett azért egy rossz hír is érte a Chelsea-t. Megsérült a védelem egyik oszlopos tagja, Wesley Fofana. A francia a 38. percben, Rafael Leaóval folytatott párharca során kapott egy rúgást a térdére, ami miatt le kellett cserélni. Fofana könnyes szemekkel hagyta el a pályát. Bíztató állapotával kapcsolatban, hogy saját lábán bandukolt le a gyepről. Jó eséllyel ott lenne a francia válogatott vb-keretében, így nagyon nem lenne szerencsés a gallok számára, ha másfél hónappal Katar előtt egyik remek játékosuk kidőlne a sorból. Egyelőre úgy tűnik, nagyobb a füstje, mint a lángja ennek a helyzetnek, de pontosabbat csak az orvosi vizsgálatok után lehet majd tudni.

A Milan hibái

Az bizonyos, hogy az olaszokat nem segítette a rengeteg sérülés (többek között Maignan, Hernandez, Calabria, Kjaer, Messias és Saelemaekers is a maradiak listáján van), de a vártnál könnyebben összeroskadt a Milan a Chelsea ellen. A lombard védők többször is komoly kihagyásokat produkáltak, amelyeket a Chelsea ügyesen használt ki. Ez különösen igaz az első gólra. Thiago Silva zsinórban három szögletnél maradt teljesen egyedül, pedig mindenki tudja róla, hogy remekül fejel. A harmadik ilyen sarokrúgás után történt, hogy a brazil fejese után Fofana megszerezte a vezetést a nyugat-londoniaknak. A fordulás után Reece Jamesnek bőven volt ideje arra, hogy megjátssza Aubameyangot, akit pedig Tomori nem őrzött eléggé, így a gaboni meg tudta szerezni a második gólt az 56. percben. A Milannak valamit ki kell találnia a védekezés terén a sok sérülés ellenére is, különben komoly gondok elé nézhet a folytatásban is.

Giroud nem remekelt egykori csapata ellen

Nehéz bárkit is kiemelni a Milan játékosai közül, annyira rossz volt a csapat tegnap esti produkciója. Senki sem játszott jól, de ha valaki még közülük is kilógott lefelé, az Olivier Giroud. A korábbi Chelsea-csatár szinte semmit sem csinált a Stamford Bridge-en, ahol utolsó éveiben nem sok lehetőséget kapott. A franciának mindössze húsz labdaérintése volt a mérkőzésen, ebből hétszer eladta a játékszert. Giroud küzd helyéért a francia vb-keretben, de ha be is kerül, mostani teljesítménye alapján aligha lesz alapember Katarban…

A kiemelt kép forrása: Reuters / Panoramic

Leave a Reply