Gyermekkori drámáról vallott Marco van Basten

Nemrég megjelent a háromszoros aranylabdás egykori kiváló holland labdarúgó, Marco van Basten önéletrajzi könyve. Az 57 éves legenda sok mindenről írt könyvében, de nem csak a labdarúgással kapcsolatos emlékeit, gondolatait elevenítette fel és fogalmazta meg, hanem őszintén vallott egy kisgyermekkorában történt szörnyű eseményről, illetve játékoskarrierjének végéről is. A könyv Magyarországon még nem jelent meg, de minden bizonnyal hamarosan nálunk is kapható lesz.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

Néhány héttel ezelőtt megjelent Marco van Basten korábbi kiváló holland labdarúgó önéletrajzi könyve. Az Európa-bajnok, BEK- és BL-győztes exjátékos Basta: életem, igazságom címmel jelentette meg az írásművet, amely Magyarországon egyelőre még nem érhető el, de Hollandia mellett már Franciaországban is kapható a könyvesboltokban.

A L’Équipe francia sportnapilap a könyv csütörtöki ottani megjelenéséhez kapcsolódva ismertette egy nagy cikkben a könyv tartalmát, s annak legérdekesebb részeit. A Basta becenévre hallgató Marco van Basten természetesen sokat vallott nagy sikereiről, így pl. az 1988-as Európa-bajnoki címről és a Szovjetunió elleni müncheni döntőben lőtt szenzációs góljáról, vagy éppen az AC Milanban eltöltött nagyszerű évekről. Az 1988-ban, 1989-ben és 1992-ben Aranylabdával kitüntetett holland azonban korántsem csak karrierjéről mesél, hanem életéről is, s ez utóbbi tekintetében nem csak vidám dolgok kerülnek szóba.

Van Basten először vallott nyíltan egy 7 éves korában történt drámai eseményről. A történet azzal kezdődött, hogy ő és egy barátja egy befagyott tó vékony jegére mentek rá Hollandiában. “Nehézség nélkül átugrottuk az árkot, és megérkeztünk a tó partjára. Jopie, a barátom azt mondta: ‘Gyerünk, mehetünk a jégre. Azt kérdeztem tőle: ‘Biztos vagy benne, hogy ez nem veszélyes?’. Abban a pillanatban észrevettem egy kötelet a tó szélén, és azt mondtam neki: ‘Íme, mit fogunk tenni. Kapaszkodj a kötélbe, és ha beszakad alattad a jég, kihúzlak a vízből’.”

“Ő ment be először. Mindketten a kötélbe kapaszkodtunk. Körülbelül nyolc-kilenc méterre volt a parttól, amikor beszakadt alatta a jég. Annyira meglepődött, hogy elengedte a kötelet és azonnal elmerült. Villámgyorsan elsüllyedt az egész teste. Aznap harisnyasapkát viselt, olyat, amilyet a gyorskorcsolyázók szoktak hordani. Kék, középen fehér csíkkal és két piros csíkkal az oldalán. Ez a sapka lebegett a felszínen, tisztán emlékszem rá. (…) Megtalálták Jopie-t, de már halott volt. (…) Otthon nem beszéltünk róla. Apám úgy gondolta, nem jó dolog erről beszélni. Ez onnantól fogva tabutéma volt. Az iskolában viszont csak erről tudtunk beszélni. Nekem egy jó ideig nem volt erőm másra gondolni, csak erre a tragédiára. (…) Még csak 7 éves voltam, de ezek a gondolatok egy ideig megszálltak engem. Lehettem volna kicsit hősiesebb?”.

Van Basten mesélt nehéz karrierjének végéről, a sok fájdalomról, amely véget vetett pályafutásának. A holland sikerekben gazdag karrierjének végére egy súlyos bokasérülés tette föl a pontot, amely miatt bokájára egy Ilizarov-gyűrűt kellett rögzíteni.

“22 gyűrűt szúrtak a sípcsontomba és a lábamba. Naponta háromszor magamnak kellett tisztítanom alkohollal és pamuttal. Azokon a helyeken, ahol a tűk behatoltak a húsomba, fönnállt a fertőzés veszélye, ezért gondoskodnom kellett róla. Szörnyű volt. Nyílt sebek, amelyekből folyamatosan genny szökött ki. Ez alatt a három hónap alatt a vádlim háromszor volt teljesen fertőzött. Néhány órán belül a hőmérsékletem 40 fokra szökött fel és Antwerpenbe kellett mennem, ahol Marc Martens professzor megvizsgált és tablettákat adott. (…) Hat hét elteltével eltörött az egyik tű. A fájdalom förtelmes volt. Vissza kellett mennem Antwerpenbe, hogy visszahelyeztessem a helyre. (…) Minden nap nagyon finoman, két fordulattal meg kellett húznom a csavart, hogy félrehúzzam a csontokat. A gyűrű előtti időszak borzalmas volt, de az a három hónap, amíg rajtam volt az eszköz a bokám körül, maga volt a pokol”.

Ezek alapján tehát igen érdekesnek, egyben kissé hátborzongatónak ígérkezik Marco van Basten önéletrajzi könyve, amely hamarosan remélhetőleg magyar nyelven is megjelenik.

Nyári akció a Sportudvar Prémiumban – most kedvezményes áron válhatsz taggá. Ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: Editions Solar-France Football

Leave a Reply