Mbappé volt a megmentő, Messi leszerepelt – a PSG-Real Madrid mérkőzés legfőbb tanulságai

A Paris Saint-Germain Kylian Mbappé 94. percben szerzett góljával 1:0-ra legyőzte a Real Madridot a labdarúgó Bajnokok Ligája nyolcaddöntőjének első mérkőzésén. A PSG megérdemelten nyert, mivel több helyzete volt, ám csak a legvégén tudott kifogni az addig parádézó Thibault Courtois-n. Messi ismét gyengén játszott a francia csapatban, míg a Real Madrid nem igazán tudott megbirkózni a párizsiak remek védekezésével.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

POZITÍVUMOK
Mbappé volt a hős

Egyszer már volt példa arra a múltban, hogy kései gól döntött el egy PSG – Real Madrid mérkőzést – akkor Antoine Kombouaré a 96. percben szerezte meg a párizsiak győztes találatát. Tegnap este Kylian Mbappé a 94. minutumban vette be a spanyolok kapuját, miután Neymar bal oldali beadását követően Lucas Vazquez és Rodrygo között elmenve, senkitől sem zavartatva vette be Courtois kapuját. Nagyon nagy kő eshetett le a fiatal francia szívéről, hiszen mindent megpróbált a gól érdekében, de semmi sem jött össze neki az első 93 percben. Előbb a 18. percben próbálkozott, de lövését védte a kapus, majd az 50. és 77. minutumban is hibázott. Mbappé azonban bebizonyította, hogy az a jó játékos, aki mindezek után, az utolsó másodpercekben is képes gólt szerezni.

Courtois közel volt a hibátlan teljesítményhez

8 védés. Thibault Courtois most aztán rendesen megdolgozott pénzéért. A mérkőzés során szinte egyetlen másodperc pihenője sem akadt, annyira domináltak a párizsiak. Ha nincs a kapuban, lehet, hogy nem 1:0 lesz a végeredmény. Különösen Mbappé dolgoztatta meg a belga portást, aki azonban a 94. percig minden próbálkozását megfogta. Courtois a 62. percben Messi tizenegyesét is kivédte – ez a pillanat fordulópontot hozhatott volna a mérkőzésbe, de ez végül nem így lett, erről azonban nem Courtois tehet.

Verratti mindenhol jelen volt

Marco Verratti szokásához híven fáradhatatlanul dolgozott az egész mérkőzésen, és végül sikerült kitartania 90 percig. Az olasz precíz volt a Messivel, Di Mariával és Mbappéval történt ritmusváltásokban, emellett pedig remekül zavarta az ellenfél labdát birtokló játékosát, s több madridi megindulást akasztott meg. Ismét megmutatta, hogy kihagyhatatlan a párizsi középpályáról.

Nuno Mendes megmutatta, mennyire jó játékos

A portugál hátvéd 19 éves kora ellenére egy csöppet sem volt megilletődött ezen a mérkőzésen, mivel mindig pontosan tudta, hol a helye a pályán, de nem ódzkodott attól sem, hogy Mbappé vagy Neymar mögött közvetlenül helyezkedjen el a támadások során. Ugyanakkor eredeti feladatát is teljesítette, hiszen több remek közbeavatkozása is volt. A védelem másik oldalán Hakimi is jól játszott, bár őt nem mindig szolgálták ki jól a társak.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

NEGATÍVUMOK
Messi hű volt idei formájához

Mbappé mellett tőle vártak sokat francia oldalon, de ismét csalódást keltett produkciójával. Messi továbbra sem találja a helyét Párizsban, pedig már fél éve, hogy a PSG labdarúgója. Tegnap azonban ismét a gyengébb arcát mutatta meg. Írom ezt annak ellenére, hogy voltak azért pozitív megmozdulásai is, hiszen Mbappénak és Neymarnak is kiosztott egy-egy nagyon jó passzt, de ennyi. Emellett azonban a középpályán rengetegszer hozott egyszerű szituációkban rossz döntéseket, s több labdát is elvesztett. Legnagyobb kudarca természetesen az elhibázott büntető volt, amely könnyen megváltoztathatta volna a meccs addigi képét. Az argentinnak a Santiago Bernabeu Stadionban lesz módja a visszavágásra.

Nem fizetődött ki a minimalista madridi taktika

Carlo Ancelotti szerette volna a maximumot kihozni ebből a mérkőzésből arra kérvén csapatát, hogy minél magasabbra tolja fel védekezését annak érdekében, hogy gyorsabban és könnyebben indíthasson támadásokat. Ennek ellenére a Real Madrid játékosai mélyen védekeztek, s ezt ugyan jól megvalósították, de alig maradt erejük támadások vezetésére a csatároknak, hiszen Karim Benzema magányosan mászkált a gyepen, Vinicius és Asensio pedig nagyon durván próbált letámadni – kevés sikerrel. Kétségtelen, hogy a Real Madrid sokkal bátrabban fog játszani otthon, hiszen hátrányban van.

Carvajal rémálma

A Real Madrid jobbhátvédje nehezen birkózott meg a Mbappéval szembeni védekezés kőkemény feladatával. Szenvedett is rendesen. A spanyol védő nem tudott mit kezdeni ezzel a helyzettel, soha nem találta meg a francia csatár által előidézett nagy nehézségek ellenszerét, sőt, ő követett el egy csúnya szabálytalanságot, ami után büntetőt rúghatott a Párizs. Nagy szerencséje Carvajalnak, hogy Courtois fogta Messi lövését, így nem 2:0 lett a vége. Ancelotti ugyanakkor jobbnak láttak Lucas Vazquezt betenni a helyére, ám ő is ugyanazzal a komplikációval találta magát szemben, mint elődje: nem bírt Mbappéval.

Di Marián meglátszott a korosodás

A 34. születésnapját hétfőn ünnepelt Ángel Di Marián kezd meglátszódni, hogy lassan olyan életkorba kerül, ami nem feltétlenül kedvez egy középpályásnak. A Real Madrid (egykori csapata) ellen éppen ezért nem mutatott túl nagy játékot. Az argentin a szezon kezdete óta küszködik önmagával és tegnap is nehézségei adódtak elsősorban a labdakezelés terén. Így megelégedett a hátrapasszokkal, és sohasem éltette igazán a párizsi játékot, mivel leggyakrabban rövid passzokkal igyekezett megtalálni Messit. Nem csoda, hogy Pocchettino az ő helyére küldte be Neymart, aki sokkal energikusabban focizott, mint ő.

A PSG tehát 1:0-ra nyerte a nyolcaddöntő odavágóját. A visszavágóra március 9-én 21 órától kerül sor Madridban. Még semmi sem dőlt el, főleg, hogy idén először nem számítanak az idegenben lőtt gólok.

Most ingyenesen regisztrálhatsz a Sportudvar Prémiumra – ne hagyd ki!

A kiemelt kép forrása: AFP

Leave a Reply