Így fognak kinézni az Adidas mezei a 2018-as focivébén

Az Adidas sportszergyártó hétfőn bemutatta nyolc válogatottnak a 2018-as labdarúgó-világbajnokságon viselendő mezét. A német cég az új dresszekkel a labdarúgás történelme előtt kíván tisztelegni, több csapat szerelése is a nyolcvanas, kilencvenes évek mezeit idézi meg, mai köntösben.

A karácsony közeledtével az Adidas sem feledkezik meg a focirajongókról. A sportszergyártó vállalat hétfőn bemutatta nyolc, a jövő évi (június 14-július 15.) labdarúgó-világbajnokságra már kijutott, s általa öltöztetett nemzeti válogatott vb-szerelését. Németország, Mexikó, Argentína, Japán, Kolumbia, Oroszország, Belgium és Spanyolország szurkolói is megcsodálhatják azokat a mezeket, amelyekben kedvenceik pályára lépnek majd 2018 júniusában és júliusában. Jürgen Rank, az Adidas dizájnért felelős igazgatója, aki az új vb-mezek vizuális megalkotását irányította, kijelentette, abból indultak ki, hogy a “szurkolók eredetiséget akarnak”. A nyolc országnak, amely a háromsávos logójáról ismert márkával szerződött, egytől egyig olyan mezeket készítettek, amelyek labdarúgásuk legszebb óráit idézik fel, sok esetben egészen az 1980-as, 1990-es évekig visszamenőleg. “Az Adidas olyan termékek, újítások és megjelenítések megvalósítója, amelyek az elmúlt évtizedekben igazi szimbólumokká váltak a labdarúgás világában. Ezeknek a szimbólumoknak szeretnénk tisztelettel adózni a mai kortárs világban” – mondta Jürgen Rank.

Hivatkozások emlékezetes mezekre

A 21. világbajnokságra Spanyolország nagyjából teljesen olyan mezzel fog elutazni Oroszországba, amilyet az 1994-es, amerikai tornán is viselt. Akkor a csapatnak csak a nyolcaddöntőig sikerült eljutnia.

Képtalálat a következőre: „espagne maillot 1994”
Ilyen volt anno…
Képtalálat a következőre: „espagne maillot 2018”
…és ilyen lett most.

Németország számára az Adidas olyan mezt készített, amely kísértetiesen hasonlít az 1990-ben világbajnokságot nyert nyugatnémet nemzeti együttes dresszére:

Képtalálat a következőre: „allemagne maillot 1990”
Nyugat-Németország 1990-ben
Képtalálat a következőre: „allemagne maillot 2018”
A németek 2018-as meze.

A belga csapat 1986-ban érte el története eddigi legjobb világbajnoki eredményét, amikor a negyedik helyen végzett. Az akkori szerelést idézte meg az Adidas a “Vörös Ördögök” esetében:

Képtalálat a következőre: „belgique maillot 1984”
A belga válogatott meze az 1984-es Európa-bajnokságon. Ezt a dresszt használták az 1986-os mexikói vébén is.
Képtalálat a következőre: „belgique maillot 2018”
Belgium 2018

A házigazda Oroszország meze olyan lesz, mint amilyet az Adidas szerint a Szovjetunió játékosai hordtak az 1988-as Európa-bajnokságon és a szöuli olimpián is:

Képtalálat a következőre: „union soviétique maillot 1988”

Minden trikó azért jött létre, hogy megalkossák segítségükkel a “sporthazafiság” egy új formáját. Ennek feladata azonban a focistákra fog hárulni. De ez vajon elég lesz ahhoz, hogy ezt az érzést a gyepen is kimutassák? Ez kétséges…

A fő fotó forrása: sports.fr

Leave a Reply