Kézilabdacsoda, birkózómenetelés, kalapácsvetőkudarc – az olimpia 10. napjának legfőbb tanulságai

Bár érmet ma sem szereztek a magyar sportolók a tokiói olimpián, de biztossá vált egy medália, amelyet holnap fog megszerezni Lőrincz Tamás – már csak az a kérdés, hogy arany vagy ezüst lesz. Egy másik magyar birkózó, Szőke Alex is érmes lehet, mint ahogy kajak-kenusaink közül többen is, mivel jó eséllyel ott lesznek a döntőben. Női kézilabdázóink csodát csináltak a svédek legyőzésével, s továbbjutottak csoportjukból. A kalapácsvető Halász Bence ellenben kudarcot vallott, ami őt is váratlanul ért. A Sportudvar összefoglalja a tokiói olimpia mai, magyar szempontból fontos történéseit.

POZITÍVUMOK
Lőrincz Tamás biztosan érmes!

A magyar birkózók számára ma vette kezdetét a tokiói olimpia egyébként már vasárnap elstarolt sportági tornája. A férfiak kötöttfogású szakágában volt érdekelt a 77 kg-os súlycsoport többszörös világ- és Európa-bajnoka, olimpiai ezüstérmese (2012) és világranglista-vezetője, Lőrincz Tamás. Első meccsét küzdelem nélkül húzta be, mivel marokkói ellenfele nem állt ki vele szemben. A negyeddöntőben japán riválisát a papírformának megfelelően legyőzte, majd pedig az elődöntőben az iráni Mohammadali Garadzsi következett. Az a mérkőzés végletekig kiélezett, szoros küzdelmet hozott. Az iráni vezetett 1:0-ra, majd Lőrincz Tamás a második menet elején gyorsan 3:1-re fordított. Később már 6:1 állt az eredményjelzőn, azonban az iráni két sikeres akciót is meg tudott valósítani, így pillanatok alatt 6:5 lett az állás. A magyar birkózó azonban kibírta az utolsó egy percet, így bejutott élete második olimpiai döntőjébe. Nyolc éve Londonban nem volt szerencséje, kikapott a fináléban. Most a súlycsoport legnagyobb favoritjaként fog a szőnyegre lépni a kirgiz Akzol Mahmudovval szemben. Nagy lesz a magyaron a nyomás az esélyesség terhe és a hazai szurkolók elvárásai miatt, de úgy gondolom, képes lesz ezt helyén kezelni, s az ezüst után összejön az aranyérem is olimpián. Nagyon fogunk szurkolni neki holnap 12:55-kor, amikor a döntő elkezdődik. Ugyanakkor akár már előtte megszülethet az első magyar érem a birkózócsarnokban, hiszen a 97 kg-os kötöttfogású Szőke Alex a negyeddöntős vereségét követően legyőzője döntőbe jutásának köszönhetően a vigaszágon folytathatja szereplését, s még akár bronzérmes is lehet. Szép lenne a két dobogó, de én már annak is örülnék, ha “csupán” Lőrincz Tamás aranyérme születne meg.

Föltámadtak kézilabdás lányaink!

Három forduló után nulla ponttal állt csoportja utolsó helyén a magyar női kézilabda-válogatott, amely a franciák elleni egygólos vereség után az oroszoktól és a braziloktól is sima vereséget szenvedett, így igen messze került a minimális célként megfogalmazott negyeddöntős szerepléstől. A sérüléshullám miatt (is) ezer sebből mieink azonban szombaton váratlanul legyőzték Spanyolországot, így megmaradt a remény a továbbjutásra. Ehhez ma előbb az kellett, hogy a franciák megverjék a brazilokat, majd pedig az, hogy az oroszok legyőzzék a spanyolokat. Mindkettő bekövetkezett, így már csak az hiányzott, hogy a mieink legyőzzék a csoportot már megnyert Svédországot. Úgy is indult a mérkőzés, hogy a magyar csapat győzhet, hiszen az első félidőben szinte végig vezettek a mieink, azonban a félidő végén mégis döntetlen állt az eredményjelzőn. Az iksz nem lett volna elég az üdvösséghez, úgyhogy a második félidőt kőkeményen meg kellett nyomni. Ez pedig sikerült a lányoknak, akik nem engedték ismét nagyön közel magukhoz a svédeket, s 26:23-ra megnyerték a mérkőzést, ezzel pedig meglett a 4. hely és jöhet a Norvégia elleni szerdai negyeddöntő. Akármi is lesz annak a meccsnek a vége, ez a csoportkör hosszú időre be fog vonulni emlékezetünkbe, mert a sírból sikerült visszahozni a továbbjutást, ami eddig minden olimpiai szereplése alkalmával sikerült a csapatnak. Ez a sorozat most sem szakadt meg, s innentől fogva ki tudja, hol a vége.

NEGATÍVUM
Halász Bence összeszedetlen volt

Hajnalban került sor az olimpiai stadionban a férfi kalapácsvetés selejtezőjére. Két csoportba osztották be a versenyzőket, s mindenkinek három lehetősége volt arra, hogy olyan eredményt érjen el, amely elegendő lesz a legjobb tizenkettő közé kerüléshez – ennyien juthattak ugyanis be a döntőbe. Erre pályázott az A-csoportba került Halász Bence is. A világ- és Európa-bajnoki bronzérmes magyar dobóatléta jó eséllyel pályázott arra az olimpia előtt, hogy folytassa a hazai kalapácsvetés olimpiai sikersorozatát, hiszen számos magyar győztese volt a korábbi játékokon ennek a számnak. Bence az év elején egy kisebb műtéti beavatkozáson esett át, majd tavasszal kezdett el újra versenyezni. A nyáron előbb az országos bajnokságon, majd a Gyulai Memorialon is egyéni csúcsot ért el, úgyhogy lehetett bízni abban, hogy a jó forma az olimpiára is kitart. A magyar kalapácsvető első kísérlete 75.39 méter volt. Második próbálkozásánál a hálóba repítette a kalapácsot, majd harmadik kísérlete elmaradt legjobbjától. Sajnos ez az eredmény igen gyengének számított az erős mezőnyben, ahol Bence a 9. helyen végzett. A másik csoportból tehát legfeljebb hárman végezhettek előtte, azonban végül öten is messzebbre hajították a kalapácsot, mint ő. Bence 14. lett, s kiesett az olimpiáról. Nagy csalódás ez az eredmény, s maga a versenyző is csalódottan nyilatkozott, mert ő is ennél többet érzett magában. Nekem az volt a benyomásom dobásait látva, hogy fejben nem volt teljesen rendben, ezért nem tudott a nagy esélyes lengyelek szintjéhez közel teljesíteni. Jó tanulópénz lesz ez a fiatal magyar számára, akinek remélhetőleg lesz ennél jobb olimpiai eredménye is.

A Sportudvar a folytatásban is figyelemmel kíséri az olimpia eseményeit. Holnap 2:00-kor kezdődik élő hírfolyamunk, amelyben minden magyar vonatkozású eseményről be fogunk nektek számolni. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: 24.hu

Leave a Reply