Kudarc kudarc hátán – az olimpia 9. napjának magyar történései

Ma nem született magyar érem a tokiói olimpián, de ezt előzetesen várni is lehetett. Azt már kevésbé, hogy női vízipólósaink kikapnak Kínától. Atlétáink közül senkinek sem sikerült továbbjutnia, ugyanakkor a vitorlázó Berecz Zsombor följött a 2. helyre hajóosztályában, s már csak a döntő vár rá.

Ma nem született magyar érem az olimpián, de előzetesen ez várható is volt. Ma versenyző sportolóink közül egyedül Berecz Zsombor tudott sikeres lenni, aki utolsó két futamát a 4. helyen zárta, összesítésben pedig a nap eleji 3. helyéről följött a 2. pozícióba, így jutott be a férfi Finn dingi hajóosztály kedden, 7:33-ra kitűzött éremfutamába, ahol dupla számított pontokat fognak osztani. Zsombor hátránya kilenc pont az éllovas brit Giles Scott mögött, úgyhogy még van esélye az aranyéremre is. Szurkolni fogunk neki.

Atlétáink pocsék napot zártak Tokióban. A női 100 méteres gátfutásban Kozák Luca örömfutást tervezett mára azután, hogy tegnap sikerült továbbjutnai az előfutamából, azonban a mai középdöntőjében a hatodik gát után kibillent az egyensúlyából, így a többi gátat már nem volt képes teljesíteni, így nem ért célba. Luca könnyek között vonult le a pályáról, látszódott rajta, hogy nagyon csalódott a történtek miatt. A fiatal gátfutónak egy volt az első olimpiája, s bízhatunk abban, hogy négy év múlva is látni fogjuk és akkor remélhetőleg sikeresebb és szerencsésebb lesz. Női 3000 méteres akadályfutásban két honfitársunknak szurkolhattunk, azonban mind Kácser Zita, mint Tóth Lili Anna kiesett előfutamából. Szintén nem jutott tovább a női távolugrás selejtezőjében érdekelt Nguyen Anasztázia és a hölgyek kalapácsvetésében szereplő Gyurátz Réka sem, vagyis összes, ma érdekelt atlétánk sikertelennek bizonyult.

Kellemetlen meglepetést okozott a magyar női vízilabda-válogatott, amely 11:9-re kikapott az előzetesen nehéz, de verhető ellenfélnek kikiáltott Kínától. A vereség legfőbb okát a pocsék helyzetkihasználásban (sokkal több lövése volt a magyar csapatnak, mint ellenfelének), valamint abban kell keresni, hogy a kínaiak ötgólos előnyre tettek szert, amit a magyarok már nem tudtak eltüntetni. Azért is nagyon fájó ez a vereség, mert a lányok győzelem, sőt, már pontszerzés is esetén csoportjuk élén zárhattak volna. A 2. helyet végül sikerült megtartani az amerikaiak mögött (akiket korábban pedig megvertek a mieink), így a negyeddöntőben a másik csoportban a 3. helyen végző Hollandia lesz a magyar válogatott ellenfele kedden.

magyar női asztalitenisz-válogatott a várakozásoknak megfelelően vereséget szenvedett a nyolcaddöntőben Japán ellen. Az egyik fél harmadik megnyert mérkőzéséig tartó küzdelemben a mieinknek még csak szettet sem sikerült nyerniük: a Fazekas Mária, Pergel Szandra páros, valamint Madarász Dóra és Pergel Szandra is 3:0-ára kapott ki, így a mérkőzés is 3:0-ás végeredménnyel zárult. Pocsék olimpián van túl a magyar asztalitenisz, ugyanis játékosaink közül csak Majoros Bence tudott mérkőzést nyerni, miközben a Pergel Szandra, Szudi Ádám vegyes páros, valamint a női egyesben induló Póta Georgina és Madarász Dóra sem tudott győzni első meccsén. Talán négy év múlva jobb lesz a szereplés…

Mint ahogy abban is bízunk, hogy holnap sokkal több jó hírről számolhatunk majd be a magyar olimpikonok tokiói szereplésével kapcsolatban, hiszen megkezdik versenyeiket a kajak-kenusok. Náluk hétfőn még biztosan nem fog érem születni, mivel csak elő- és középfutamokat rendeznek. Birkózóink is megkezdik szereplésüket, s rögvest szőnyegre fog lépni az a Lőrincz Tamás, akitől aranyérmet remélek, mivel súlycsoportjában, a kötöttfogású 77 kg-ban évek óta a legjobbak közé tartozik. Tamás első ellenfele a Zied Ayet Ikram lesz a legjobb 16 között 4:30 tájékán. Ugyanekkor kezd a kötöttfogású 97 kg-ban Szőke Alex, aki a cseh Artur Omarovval fog megbirkózni, remélhetőleg sikeresen.

Női kézilabda-válogatottunk utolsó csoportmérkőzésén Svédország ellen a továbbjutásért lép pályára. A mieink Spanyolország legyőzésével életben tartották halovány reményeiket, de a svédeket is muszáj lenne megverni. 9:15-kor kezdődik a mérkőzés. Férfi vízilabda-válogatottunk számára a csoportelsőségről fog dönteni az Olaszország ellen embertelen időpontban, 3:00-kor kezdődő találkozó.

Atlétáink közül a férfi kalapácsvetésben éremesélyes Halász Bence érdekelt a selejtezőben, miközben a sportlövőknél Péni István és Pekler Zalán a sportpuska összetettjének selejtezőjében fog lőni.

A Sportudvar természetesen a jövő héten is figyelemmel fogja kísérni az olimpia történéseit. Élő hírfolyamunk hétfőn 2:00-kor indul, úgyhogy ismét korán kell kelnetek. Reméljük, így tesztek, s együtt tölthetjük a hétfői napot is. Tartsatok velünk!

Nem akarsz lemaradni a hasonló cikkekről? Iratkozz föl a Sportudvar Hírlevélre!

A kiemelt kép forrása: Sportudvar-archívum

Leave a Reply