Ilyen lesz az idei Tour de Hongrie

Siófokon, a Balaton partján látványos pályán rendezik meg ma délután a legnagyobb magyar kerékpárverseny, a 39. Tour de Hongrie prológját. A Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) Europe Tour sorozatában szereplő, 2.1-es kategóriájú nemzetközi országúti kerékpárverseny 133 fős mezőnye hat nap alatt 865 kilométert tesz meg az augusztus 19-i kazincbarcikai befutóig, az eseményekről 195 országban számolnak be a televíziós csatornák.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Tizenkilenc csapat, négy földrész huszonhét országának képviselői sorakoznak majd fel a siófoki rajtnál, ahol egyéni időfutam keretében mérik össze az erejüket. A táv 3,5 kilométer, ez a látványos versenyszám arra szolgál, hogy bemutassa a teljes mezőnyt, emellett gazdára találjon a Tour de Hongrie sárga trikója is, amelyet az összetettben élen álló kerékpáros viselhet majd.

2018-ra magasabb szintre került a verseny besorolása, s a résztvevők erőssége is felülmúl minden korábbit: három prokontinentális profi csapat ( az olasz Androni Giocattoli Sidermec, a lengyel CCC Sprandi Polkowice és az amerikai Team Novo Nordisk) és három nemzeti válogatott (a román, a szerb és a magyar) mellett tizenhárom további kontinentális profi csapat vesz részt a viadalon.

A magyar színeket három csapat – a válogatott és két kontinentális profi klub, a Pannon és a Kőbánya  –, illetve néhány külföldi klubnál szereplő kerékpáros képviseli.

Várhatóan tizennyolc magyar lesz ott a siófoki rajtnál: Rózsa Balázs (Differdange-Losch), Pelikán János (MyBike Stevens), a Pannon színeiben Dina Márton, Valter Tibor, Holló Botond, Szatmáry András, Dina Dániel és Simon Péter, a Kőbánya csapatában Lovassy Krisztián, Móricz Dániel és Lóki Bence, a válogatottban pedig Karl Ádám, Minkó Roland, Pályi Csaba, Solymosi Márton, Gönczy Gergő, Vígh Zoltán és Pápai Ádám indul. Rajtuk kívül több határon túli magyar kerékpárosért is szurkolhatunk, a Pannon Cycling Team és a csíkszeredai Team Novák együttesében.

Lehetett volna nagyobb is a magyar résztvevők száma, de Kusztor Péter szombaton a Cseh Körverseny harmadik szakaszán a befutónál nagyot bukott, kulcscsont-törést szenvedett, ezért nem indulhat a Tour de Hongrie-n.

A pekingi olimpikon Kusztor Péter jó formában volt, néhány napja megnyerte a magyarországi V4-futamot, a magyar reménységek közé tartozott volna a Magyar Körversenyen. A hazai menők közül érdemes lesz figyelni londoni olimpikonunkra, Lovassy Krisztiánra, illetve a Pannon két fiataljára, Dina Mártonra és Valter Attilára, de a nemzeti körversenyen jól szerepelni minden versenyző számára nagy dicsőség, ezért a többiek is extra motivációval szállnak a nyeregbe.

Ami a külföldieket illeti, a papírforma alapjána két legmagasabban jegyzett csapat, az idei Giro d’Italián is rajthoz álló Androni és a tavalyi Olasz Körversenyen résztvevő CCC irányíthatja majd a Magyar Körversenyt. Természetesen más csapatok is az összetett győzelem reményében állították össze sorukat, ha ki kell emelni néhány menőt, a 2015-ös Tour de Hongrie-győztes luxemburgi Tom Thill (Differdange-Losch), a már öt körverseny győzelmet számláló lengyel Mateusz Taciak (CCC Sprandi Polkowice), a korábban nálunk is jeleskedő szlovén Jan Tratnik (CCC Sprandi Polkowice), az ugyancsak régi ismerős szlovák Marek Canecky (Dukla Banska Bystica), az osztrák körversenyen negyedik svájci Patrick Schelling (Voralberg Santic), a tavalyi magyar körön harmadik szlovén Tadej Pogacar (Ljubljana Gusto Yaurum), vagy az idei Gemenc Nagydíj-győztes szlovén Matej Mugerli (MyBike Stevens) egyaránt ott lehet az összetett végelszámolásnál.

Remek sprinterekben sem lesz hiány, a már Giro-szakaszt is nyerő olasz Manuel Belletti (Androni Giocattoli Sidermec) és a befutóknál ugyancsak remeklő segítője, az olasz Marco Benfatto (Androni Giocattoli Sidermec), a World Tour-szerződéssel rendelkező olasz Matteo Moschetti (Polartce.Kometa), a tizennégy profi győzelmet számláló szlovén Marko Kump (CCC Sprandi Polkowice), a Magyar Körversenyen már tavaly is bizonyító eritreai Meron Teshome (Bike Aid), vagy az idén a Kőbányát erősítő marokkói Ahmed Amine Galdoune egyaránt szakaszgyőzelmekre feni a fogát.

Lesz világbajnok is a mezőnyben, méghozzá kettő is: a CCC versenyzője, Szymon Sajnok idén megnyerte a pályakerékpáros omnium versenyszám világbajnoki aranyérmét, a cseh Daniel Babor (Pardus Tufo Prostejov) pedig a juniorok között volt világ- és Európa-bajnok pályán, a scratch versenyszámban!

A sok külföldi résztvevő között igazi legendákat is találunk. A magyar körversenyre ellátogat ugyanis Alberto Contador. A Tour de France és a Giro d’Italia két-kétszeres, valamint a Vuelta háromszoros győztese augusztus 17-én, a ceglédi rajtnál fogja megadni a jelet a mezőnynek a rajtra. Emellett a Pannon-csapat vezetőjével és tagjaival közös programon vesz részt. Egy másik kerékpáros ikon, a kétszeres Giro-győztes olasz Ivan Basso is jelen lesz Magyarországon, mivel ő a viadalon szereplő Polartec-Kométa csapat sportmenedzsere.

„A fiatal tehetségeket támogató alapítványom, az Alberto Contador Fundacion fontos értéket képvisel, melyet a versenycsapaton keresztül is megpróbálunk mindig közvetíteni. Az egyik legfontosabb üzenet a súlyos egészségügyi problémák megelőzése, hiszen ezt én is megtapasztaltam. Ilyen szempontból azt hiszem, nagyon elégedettek lehetünk egy olyan szponzorral, mint a Kométa, mely termékei egybevágnak az általam képviselt értékekkel” – jelentette ki a versenyt felvezető sajtótájékoztató résztvevőinek küldött videóüzenetében Alberto Contador. 

Egykori versenytársa, Ivan Basso pedig azt hangsúlyozta: „Már versenyzőként megfogalmazódott bennem a gondolat, hogy egyszer majd szeretnék egy tudatosan felépített saját csapatot vezetni. Nagyon örülök neki, hogy sikerült olyan támogatót találnunk, mint a Kométa, amelynek szívügye a helyes táplálkozás és életmód.”

Lesz egy teljesen magyar csapat is

A teljesen magyar Pannon-csapat elkötelezett az iránt, hogy szűküljön a teljes amatőr magyar kerékpársport és a világ professzionális élvonala között ma még meglévő hatalmas távolság. Dr. Bátorfi Béla csapatfőnök elmondta: „A Tour de Hongrie a Pannon idei fő versenye. Célunk egyértelmű: a legjobb magyar csapat cím és a legjobb magyar versenyző trikó megszerzése!”

Amire az előzetes esélylatolgatások alapján minden esélye meg is van a Tour de Hongrie-n egyedüliként kizárólag magyar versenyzőkkel induló országúti kerékpáros csapatnak.

„Nagy öröm számomra, hogy az országúti kerékpározás legrangosabb hazai körversenyén egy ízig-vérig magyar csapatot köszönthetünk az indulók között” – hangsúlyozta Sárfalvi Péter, az Emberi Erőforrások Minisztériuma nemzeti utánpótlás-nevelésért és sportkapcsolatokért felelős helyettes államtitkára.

A Pannon-csapat tavaly novemberben igencsak energikus emberekkel és ambiciózus célokkal vágott neki az idei évnek. Több mint 80 nemzetközi versenynap teljesítését tűzte ki célul. A Tour de Hongrie megnyerése jelentős mértékben hozzájárulhatna ahhoz, hogy a jelenleg a kerékpárosok Formula 3-jának számító kontinentális kategóriában lévő istálló 2019-ben bekerüljön a prokontinentális – kvázi Formula 2-es – státuszba. Ezzel azonban korántsem elégedne meg, végcélja ugyanis, hogy 4-5 éven belül megszerezze a World Tour versenyzési jogot.

Ennek jelentősége óriási, e jog birtokában a magyar csapat elindulhatna a kerékpáros sportág csúcsának számító UCI World Tour sorozaton, amelynek része a Tour de France és a Vuelta is. Mindeközben azonban a Pannon tagjai odafigyelnek az olimpiai teljesítményre is, ugyanis a csapat tagjai szeretnének több kvótát is szerezni a 2020-as tokiói olimpiára, három szakágban.

A Pro Tour licenc megszerzésének jelentőségét mutatja, hogy azt a Nemzetközi Kerékpáros Szövetség (UCI) egy időben legfeljebb 20 csapatnak ítéli oda, általában 4 évre. E jogosítvány megszerzésével a magyar országúti kerekpárosok is felkerülnének a sportág világtérképére. Aminek következtében Magyarország eséllyel pályázhatna a Tour de Hongrie-nál is jelentősebb versenyek megrendezésére. 

Sosem látott médiaérdeklődés

A világ 192 országában minden szakaszról egyórás esti összefoglaló és a versenyt követően egyórás összefoglaló kerül adásba – ez összesen minimum hét óra adásidő minden országban, az ismétlések nélkül. További három országban egyórás összefoglaló lesz látható a hatnapos versenyről. Több mint száz országban (például Franciaországban, Horvátországban, Dél-Afrikában vagy Szingapúrban) két-három televíziós csatorna is adásba helyezi a Magyar Körversenyt, ezzel még nagyobb elérést biztosít a szervezők számára az A.S.O.

Magyarországon a Tour de Hongrie történetében harmadszor követhetik majd a nézők élő televíziós közvetítésen keresztül az eseményeket, s először lesz látható napi egy órás összefoglaló az Eurosport2 csatornáján. A legnagyobb magyar kerékpárversenyről az M4Sport közvetít élőben, de az interneten, a mediaklikk.hu oldalán is élő képet láthatnak a nézők.

A prológ első indulója ma 15:30 órakor rajtol a siófoki kikötőből, de a kerékpáros programok már kora délután megkezdődnek a Balaton-parti városban, bizonyára sokan szeretnék majd megtekinteni a csapatok ünnepélyes bemutatóját is, amely 14:20-kor kezdődik.

A prológot és annak összefoglalóját az alábbi időpontokban láthatják hazánkban:

2018. augusztus 14., kedd:
16:00–18:00 (prológ, élő, M4Sport)
22:00–23:00 (prológ, összefoglaló, Eurosport2)
22:45–23:45 (prológ, összefoglaló, M4Sport)

2018. augusztus 15., szerda:
10:00–11:00 (prológ, összefoglaló, ismétlés, Eurosport2)
10:00–11:00 (prológ, összefoglaló, M4Sport)

A program
Augusztus 14. (kedd): Prológ, egyéni időfutam, Siófok (3,5 km)
Augusztus 15. (szerda): 1. szakasz, Balatonalmádi–Keszthely (154 km)
Augusztus 16. (csütörtök): 2. szakasz, Velence–Székesfehérvár (190 km)
Augusztus 17. (péntek): 3. szakasz, Cegléd–Hajdúszoboszló (206 km)
Augusztus 18. (szombat): 4. szakasz, Karcag–Miskolc (182 km)
Augusztus 19. (vasárnap): 5. szakasz, Kazincbarcika–Kazincbarcika (128 km)

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

A kiemelt kép forrása: tdh.hu/Bellus Áron

Leave a Reply