Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 28-án

Tizenhét nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Szalah bízik vb-szereplésében

Jó hír a Fáraók drukkerei számára. Mohamed Szalah szombat este, a BL-döntőben ráesett a vállára a Sergio Ramossal folytatott küzdelme végén, s nagy fájdalom, illetve könnyek közepette kellett levonulnia a gyepről. Egy ideig nagy volt a bizonytalanság a Liverpool focistájának egészségi állapota és így világbajnoki részvétele kapcsán is. Szalah, az angol Premier League idei gólkirálya azonban vasárnap este igyekezett megnyugtatni szurkolóit: “Ez egy nagyon nehéz éjszaka volt, de én egy harcos vagyok. Bízom benne, hogy ott lehetek Oroszországban azért, hogy büszkévé tegyem mindannyiótokat. Szeretetek és támogatásotok meg fogják adni nekem azt az erőt, amire szükségem van”.

Carvajal a spanyol keretben marad izomsérülése ellenére is

Nem Mohamed Szalah volt az egyetlen, akit kényszerűségből kellett lecserélni a szombati, kijevi BL-döntőn. Dani Carvajal, a Real Madrid jobbhátvédje is megsérült a találkozón, azonban ma délután csatlakozott a spanyol válogatotthoz a vb-felkészülés jegyében – ez a “La Roja” hivatalos Twitter-oldalán közzétett bejegyzésből derült ki.

Carvajal egyelőre “helyreállító munkát” végez a sérült izmaival. A focista ma reggel átesett egy MRI-vizsgálaton, amelyen kiderült, hogy izomkárosodást szenvedett a jobb lábjának ülőcsontjában és sípcsontjában is.

Spanyolország jelenleg a Svájc elleni, vasárnap 21 órától esedékes felkészülési mérkőzésre készül. Carvajal azon a találkozón biztosan nem lehet ott, azonban a Tunézia elleni, június 9-ei találkozón már minden bizonnyal bevethető lesz. A spanyolok első vb-meccsüket június 15-én, magyar idő szerint 20 órától játsszák, mégpedig a legfőbb csoportrivális, Portugália ellen.

Neymar: “Még nem vagyok 100%-os, de játszani fogok a vébén”

Neymar vasárnap ismét megszólalt fizikai állapotával kapcsolatban. “Még nem vagyok 100%-os. Idő van még. Még mindig félek attól egy kicsit, hogy képes leszek-e végigcsinálni a felkészülést és a világbajnokságot, de még van néhány nap az első edzőmeccsig. Egy kis idő kell ahhoz, hogy ez a félelem elmúljon bennem, de kész vagyok játszani. Semmi sem tud megállítani. Fizikailag jól érzem magam. A lábam jól van. Természetesen bizonyos dolgokhoz alkalmazkodnom kell. Egy kicsit zavarban vagyok, de ez nem akadályoz a játékban. Egy álom számomra, hogy játszhassak egy újabb világbajnokságon. Ez egy olyan álom, amit, remélem, ezúttal nem tör össze semmi sem” – mondta a Selecao legnagyobb sztárja, aki utolsó mondatával a 2014-es vébére utalhatott, amikor a Kolumbia elleni negyeddöntőben súlyos sérülést szenvedett, ami miatt a brazilok utolsó két meccsén nem léphetett pályára.

A dél-amerikai együttesre amúgy két felkészülési mérkőzés vár: június 3-án, Liverpoolban Horvátország, június 10-én, Bécsben pedig Ausztria lesznek az ellenfelek. A világbajnokságon Svájc, Costa Rica és Szerbia vár Neymarékra.

Martinez válaszolt Nainggolannak

A Radja Nainggolan és a belgák szövetségi kapitánya, Roberto Martinez közötti konfliktus folytatódik. A spanyol szakember ismét magyarázatot adott arra, hogy miért nem válogatta be a nemzeti együttes bő keretébe a Roma 30 éves kiválóságát, akit egyébként őmaga is az egyik legjobb belga labdarúgónak tart.

Nem neveket fogunk választani, hanem a nemzeti csapat számára erősítést jelentő játékosokat, tudván, hogy bizonyos döntések népszerűtlenek lesznek” – nyilatkozta Martinez a Proximus belga telekommunikációs cégnek adott interjúban. Az Everton egykori trénere hozzátette, hogy “néhány játékos igazán megérdemli a világbajnoki részvételt, és nem lesznek azért kitéve, mert korlátozott a keret létszáma”.

Radja Nainggolan Roberto Martinez 28 fős, bő keretébe sem kapott meghívót, ezért lemondta a válogatottságot. Bekerüléséért belga szurkolók ezrei tüntettek, s a közösségi oldalakon is a nagy többség azt akarja, hogy az indonéz származású focista ott legyen Oroszországban.

Mandanda és Mendy is bekerült a francia kezdőbe az írek ellen

Didier Deschamps, a francia válogatott szövetségi kapitánya vasárnap bejelentette, hogy Benjamin Mendy, aki hat hónapot volt kénytelen kihagyni térdsérülés miatt, s formán kívül van, kezdő lehet az Írország ellen, ma 21:00-tól, a Stade de France-ban vívandó felkészülési mérkőzésen. “Ebben a pillanatban szükségem van válaszokra, ezért játszatnám, de nem fogja végig játszani a 90 percet” – jelentette ki a játékosként 1998-ban világbajnok szakvezető. Mendy térdét szeptemberben kellett megoperálni, s április 22-ei visszatérése óta három mérkőzésen csak közel egy órányi játékidőt tudhat a háta mögött.

Mendy tehát kezdő lesz ma este, mint ahogy Steve Mandanda, a Marseille kapusa is, aki második számú hálóőr a gallok végleges keretében. “Steve játszani fog hétfőn és Hugo Lloris fogja váltani” – mondta Deschamps, aki közölte azt is, hogy forgatni fogja a csapatot ezen a héten. “Több célom van, de nem tudom mindet elérni. Mivel két, időben egymáshoz nagyon közeli mérkőzés lesz hétfő és péntek között (pénteken Olaszország lesz az ellenfél Nizzában – a szerk.), ezért a sokat játszottak között megpróbálunk mindenki számára játéklehetőséget biztosítani” – zárta le mondandóját a tréner.

Lopetegui: Megtudjuk nyerni a világbajnokságot

Julen Lopetegui, a spanyol válogatott szövetségi kapitánya reméli, hogy együttese “a lehető legmesszebbre jut” a világbajnokságon, ugyanakkor elutasította az AFP újságírójának azon kérését, hogy konkrét célt fogalmazzon meg, mert mint mondta, nem akar “számításokat végezni a tejes kancsójával”.

“Sokat fejlődtünk csapatként, és ezt a koncentrált társaságot szeretnénk tökéletesíteni maximális ambícióval és alázattal. Innentől fogva meglátjuk, mi fog történni. Annyit mondhatok, hogy megtudjuk nyerni a világbajnokságot. S ezt nem a minősítő melléknevek kiválasztásával, hanem képességeinknek a pályán történő bemutatásával kívánjuk elérni. Minden egyes csapatnak megvan az esélye. Lehetőségünk van arra, hogy bebizonyítsuk: képesek vagyunk rá. Bízunk a csapatunkban és megpróbálunk a lehető legmesszebbre eljutni. Nem határozunk meg hosszútávú célokat, arra koncentrálunk, hogy mit kell tennünk annak érdekében, hogy a legjobban felkészüljünk. A cél eléréséhez a lehető legjobban fel kell készítenünk a csapatot, de nekünk, az edzőknek is készülnünk kell. Ezek azok a célok, amelyeket egy edző kitűz. Utána meglátjuk, mire megyünk mindezzel a világbajnokságon. Azt azonban elutasítom, hogy olyan számításokat végezzek, amilyeneket a tejgyártó végez a tejes kancsóval” – részletezte a Porto egykori edzője.

Lopetegui megemlítette az Iniesta, Sergio Ramos és David Silva-féle generáció végét is, és kijelentette, hogy a mostani keretre támaszkodva szeretné fölépíteni a csapatot. “A spanyol labdarúgás 2008-ban, 2010-ben és 2012-ben egy rendkívüli, történelmi korszakot élt meg. Ezután a válogatottnak nem sikerült a csúcson maradnia, de ez teljesen normális, hiszen nem lehet mindig nyerni. Napjainkban igyekszünk egy jó csapatot építeni, fölnevelni, egy olyan együttest, amely képes minden mérkőzésének megnyerésére” – jelentette ki a baszk szakember, aki a francia válogatottra is kitért az interjúban.

Franciaország egy rendkívüli csapat. Játékosai és edzője, Didier Deschamps is rendelkeznek azzal a színvonallal, ami egy ilyen tornán szükséges. Ez egy nagyon fontos összetevő ahhoz, hogy remek dolgokat produkáljanak. Ha minden egyes pozíciót egyenként megvizsgálunk, akkor sok francia játékos van, aki minden alkalommal remekül teljesít fizikailag és technikailag, s jól ismeri a játékot. A francia játékosok a világ legjobb bajnokságaiban szerepelnek, szövetségi kapitányuk az egyik legtehetségesebb a nemzetközi színtéren. Biztos, hogy minden ellenfél számára félelmetes csapat lesz”.

Poyet: Minden uruguayiban van egy kis Suárez

Gustavo Poyet, a Girondins Bordeaux uruguayi vezetőedzője interjút adott az AFP-nek, amiben sok egyéb mellett hazája válogatottjának vb-esélyeiről is kérdezték. Mint fogalmazott, nagyon várja a tornát.

“Nálunk van egy karakterisztika, ami abból áll, hogy mindig győzelemre játszunk, mivel ez benne van a DNS-ünkben. Még ha sokan úgy is gondolják, hogy ez nem lehetséges, hogy ez igazán nehéz lesz, hogy ez sok dologtól függ, ez a mentalitásunkban van. Ezt hívják “garrának”. Uruguayban már a legkisebb korodtól fogva azt mondják neked állandóan, hogy “győzni kell”. Csapatunk Oroszországgal, Egyiptommal és Szaúd-Arábiával van egy csoportban. Ez bizarr. Az egyetlen dolog, ami változott a sorsolás óta, az Szalah, a Liverpool és az egyiptomiak támadója. Tavaly nem gondoltunk volna ezt Szalahról. Tudjuk, hogy a másik három csapatnak nem szabad ellenünk boldogulnia, ez pluszt jelent számunkra. Nem gondolunk arra, hogy elsők vagy másodikok leszünk, hiszen normál esetben Spanyolország vagy Portugália jön szembe a nyolcaddöntőben. Az már egy döntő lesz” – jelentette ki a szakember.

Poyet Luis Suárezről, a kétszeres világbajnok egyik legerősebb játékosáról is elmondta véleményét: “Suárez egy egyszerű srác, amikor otthon találkozol vele. Amikor együtt eszel vele, észreveszed, mennyire kivételes, csendes egyéniség, aki szereti a családját és a barátait. Amikor viszont a pályán látod játszani, teljesen megváltozik. Ez azért van, mert uruguayi. Remélem, hogy ő lesz a gólkirály. Tudják, minden uruguayiban van egy kis Suárez, mert ő az a játékos, aki a legjobban képvisel minket. De ott van még Cavani is. Ő úgy érkezett Európába, hogy még ismeretlen volt itt, aztán szép fokozatosan fölépítette karrierjét. Suárez, érkezése során már ismert volt. Ezért nagyobb név. Mindenesetre, ők ketten egyformán megtudják őrjíteni a nemzeti csapatot” – zárta nyilatkozatát Gustavo Poyet.

Nyolc ember kikerült a dán keretből

Age Hareide szövetségi kapitány nyolc játékos nevét kihúzta az így 27 fősre szűkített dán labdarúgó-válogatott bő világbajnoki keretéből, amelynek tagja a vasárnap megsérült Nicklas Bendtner.

A norvég Rosenborg 30 esztendős támadóját a Brann Bergen elleni, 2-1-re elveszített hazai bajnoki mérkőzés 73. percében kellett lecserélni ágyéksérülés miatt. Az csak a pontos orvosi vizsgálatok után derül ki, hogy milyen súlyos a sérülése és mennyi idő kell a felépüléséhez, ezért a szövetségi kapitány egyelőre nem mondott le róla.

Az viszont hétfőn biztossá vált, hogy Hareide nem számít a vb-n többek között Pierre-Emile Höjbjerg (Southampton), Daniel Wass (Celta Vigo), Riza Durmisi (Real Betis) és Kenneth Zohore (Cardiff City) játékára sem.

A végleges, 23-as keretet június 4-ig kell leadni. A június 14-én kezdődő oroszországi vb csoportkörében a dánok a C-csoportban Franciaországgal, Peruval és Ausztráliával játszanak majd.

A teljes lista:

Kapusok: Kasper Schmeichel (Leicester City), Jonas Lössl (Huddersfield Town), Frederik Ronow (Bröndby)

Védők: Simon Kjaer (Sevilla), Andreas Christensen (Chelsea), Mathias Jörgensen (Huddersfield Town), Jannik Vestergaard (Borussia Mönchengladbach), Andreas Bjelland (Brentford), Henrik Dalsgaard (Brentford), Peter Ankersen (FC Köbenhavn), Jens Stryger (Udinese), Jonas Knudsen (Ipswich)

Középpályások: William Kvist (FC Köbenhavn), Thomas Delaney (Werder Bremen), Christian Eriksen (Tottenham Hotspur), Lasse Schone (Ajax Amsterdam), Mike Jensen (Rosenborg), Lukas Lerager (Girondins Bordeaux), Michael Krohn-Dehli (Deportivo La Coruna)

Támadók: Pione Sisto (Celta Vigo), Martin Braithwaite (Girondins Bordeaux), Andreas Cornelius (Atalanta), Viktor Fischer (FC Köbenhavn), Yussuf Poulsen (RB Leipzig), Nicolai Jörgensen (Feyenoord), Nicklas Bendtner (Rosenborg), Kasper Dolberg (Ajax Amsterdam).

Sérülés az ausztráloknál

Jamie Maclaren csatlakozott az oroszországi világbajnokságra készülő ausztrál labdarúgó-válogatotthoz, amely Törökországban edzőtáborozik.

A csapat holland szövetségi kapitánya, Bert van Marwijk azt mondta, hogy Tomi Juric nem teljesen egészséges – a támadónak térdproblémái vannak -, és csak remélni tudják, hogy a héten játékra alkalmas állapotba kerül. A szakember közölte: Juric kérdőjelessé vált fizikai állapota miatt Maclaren lehetőséget kap a bizonyításra, mielőtt június 4-ig le kell adnia a végleges, 23 fős vb-keretet.

A 24 éves Maclaren a német Darmstadt támadója, az elmúlt szezonban kölcsönadták a skót Hiberniannak. Eddig öt alkalommal szerepelt a nemzeti együttesben, a szövetségi kapitány a 32-es, bő keretben még számításba vette, de a 26 főre szűkítettből már kihagyta.

A 26 éves Juric az FC Luzern játékosa, biztos kezdőembernek számít a válogatottban, amelyben eddig 34 alkalommal lépett pályára.

Az ausztrálok pénteken a cseh együttessel, jövő szombaton a magyar válogatottal játszanak felkészülési mérkőzést, a június 14-én kezdődő vb csoportkörében Dániával, Franciaországgal és Peruval találkoznak.

Fél óra alatt elkapkodták a jegyeket az argentinok jeruzsálemi fellépésére

A szurkolók kevesebb mint fél óra alatt elkapkodtak 20 ezer jegyet a legutóbb vb-ezüstérmes argentin labdarúgó-válogatott izraeliek elleni, jeruzsálemi mérkőzésére.

A dél-amerikaiak számára a világbajnoki felkészülés egyik állomása lesz a június 9-i találkozó, amelyen a tervek szerint a többszörös aranylabdás Lionel Messi is pályára lép.

Csaknem 100 ezer érdeklődő igyekezett a megmaradt belépőkhöz hozzájutni vasárnap este az értékesítést lebonyolító cég honlapján.

“Egyetlen sportesemény sem keltett ekkora hisztériát Izraelben” – mondta a cég szóvivője.

Ötezer jegyet előzőleg a válogatott szurkolótáborának adtak el, négyezret pedig jótékonysági szervezeteknek, amelyek hátrányos helyzetű családok gyermekei között osztják szét. A mérkőzést a Teddy Stadionban rendezik.

A legolcsóbb belépőket – mintegy 3 100 forintnak megfelelő összegért – diákoknak és katonáknak kínálták, míg a legdrágább jegyekért csaknem 62 000 forintnyi sékelt kellett fizetni, de a feketepiacon 310 000 forintnyi összeget is elkértek hétfőn délelőtt.

A dél-amerikaiak izraeli programja részleteiben nem ismert, sajtóértesülések szerint azonban a barátságos mérkőzés előtti napon meglátogatják a Szent Sír-templomot és a Siratófalat.

A találkozó március eleji bejelentésekor az izraeli szövetség közölte, hogy három millió eurót fizet az argentin szövetségnek, ugyanakkor az összeg a felére csökken, amennyiben a dél-amerikaiak legnagyobb sztárja, Lionel Messi – elővigyázatosságból, nehogy megsérüljön közvetlenül a vb előtt – nem lép pályára.

Az argentinok a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságon Izland, Horvátország és Nigéria válogatottjával mérkőznek a csoportszakaszban.

Dél-Korea legyőzte Hondurast

A dél-koreai válogatott felkészülési mérkőzésen 2-0-ra legyőzte Honduras együttesét helyi idő szerint ma este Teguban.

Szon Hjung Min, a távol-keleti együttes sztárcsatára, a Tottenham játékosa szerezte az első gólt, majd a 72. percben Mun Szun Min, az Incson támadója állította be a végeredményt.

A “Teguk-harcosok” becenévre hallgató dél-koreai csapat pénteken játssza utolsó hazai felkészülési mérkőzését Bosznia-Hercegovina ellen, majd elutazik Ausztriába, ahol edzőtáborozáson vesz részt. A világbajnokságon időrendi sorrendben Svédország, Mexikó és a címvédő Németország lesznek az ellenfelek.

Szervezők: Meg kell találni a komfort és a biztonság közötti egyensúlyt

“Minden kontroll alatt van és remélem, hogy egy jó egyensúlyt fogunk találni komfort és biztonság között” – ezt Alekszej Szorokin, a világbajnokság szervezőbizottságának főigazgatója nyilatkozta az AFP francia hírügynökségnek. “Biztonsági felkészülésünk keretében minden lehetséges fenyegetést és veszélyt számba vettünk. Minden létező kihívással kapcsolatban megtettük a biztonsági intézkedéseket, és minden kihívás tekintetében végzik munkájukat az illetékes testületek” – tette hozzá.

Hol vannak a stadionok tetői? – aggódik az orosz bajnokság főnöke

Szergej Prjadkin, az Orosz Professzionális Labdarúgó Liga elnöke ma fölrótta a világbajnokság szervezőinek, hogy nincsenek mozgatható tetők az eseményre épített/fölújított stadionok túlnyomó részén.

A vb 12 stadionjából mindössze egy, a szentpétervári rendelkezik mozgatható tetőszerkezettel. Ez a helyzet aggasztja az orosz liga első emberét, miközben a bajnoki mérkőzéseket olykor rendkívül nehéz időjárási körülmények között kell lejátszani. “Amikor próbamérkőzéseket szervezünk az új stadionokban, rendre fölteszem a kérdést: miért nincsenek (mozgatható) tetők? Ezt a kérdést azoknak teszem fel, akik megtervezték a stadionokat” – jelentette ki Prjadkin egy sajtótájékoztatón. “Amikor a staidonokat felépítették, senki sem konzultált velünk” – panaszkodott Prjadkin, aki hozzátette: “jó, hogy vannak új stadionok még akkor is, ha nem rendelkeznek behúzható tetővel”.

A kontinentális éghajlat vezette arra a Szovjetuniót, majd Oroszországot, hogy műfüves gyeppel ellátott, zárt stadionokat építsen. A műfüves pályák ma már csak edzéscélokat szolgálnak, mivel az orosz bajnokság úgy döntött, elfogadja a nemzetközi szabványokat, és kizárólag természetes gyepű pályán engedélyezi a mérkőzések megrendezését.

Balhé van a szaúd-arábiai közvetítés körül

A katari székhelyú BeIn Media, az idei (meg még a 2022-es, 2026-os és 2030-as) világbajnokság közel-keleti és észak-afrikai közvetítési jogait birtokló tévétársaság ma délután arra kérte a FIFA-t, hogy tegyen erős jogi lépéseket a Szaúd-Arábia többségi tulajdonában lévő Arabsat műholdas szolgáltató ellen, műsorainak “meghekkelése” miatt. A cég szerint tavaly október óta több műsorukat is illegálisan közvetíti a szaúdi szolgáltató, s a jelenség az egész régióban jellemző.

“Arra kértük a FIFA-t, hogy tegyen jogi lépéseket az Arabsat ellen, mert a jelek azt mutatják, hogy ez a cég áll a történtek mögött” – jelentette ki az AFP francia hírügynökségnek Sophie Jordan, a BeIn Media jogi igazgatója.

A FIFA közleményben jelezte, hogy “nagyon komolyan veszi a szellemi tulajdon megsértését”, és küzd a bűncselekmények ellen, ideértve “az illegális közvetítést és a közvetítőjelek jogosulatlan továbbadását”.

Mint ismert, a házigazda oroszokkal a világbajnokság nyitómeccsét játszó Szaúd-Arábia és több öbölmenti szövetségese (köztük az ugyancsak vb-szereplő Egyiptom), csaknem egy évvel ezelőtt beszüntette diplomáciai és közlekedési kapcsolatait Katarral, mivel úgy vélik, hogy a nyersanyagokban rendkívül gazdag ország támogatja a szaúdiak regionális riválisának számító Iránt és rajta keresztül a terrorizmust is. Minden bizonnyal ez az ügy összefüggésben lehet ezzel a konfliktussal.

Nem nézhetik az izraeli palesztin foglyok a vébét?

Az izraeli kormány meg akarja tiltani a Hamász palesztin iszlamista pártnak a zsidó állam börtöneiben fogvatartott tagjai számára azt, hogy tévén nézhessék a labdarúgó-világbajnokság mérkőzéseit – írta meg a L’Équipe francia sportnapilap online kiadása az AFP-re hivatkozva.

“Nem szándékozom megengedni, hogy a Hamász nálunk bebörtönzött tagjai nézhessék a világbajnokság mérkőzéseit mindaddig, amíg izraeli foglyok és katonák vannak túszul ejtve a Gázai övezetben” – jelentette ki Gilad Erdan izraeli belbiztonsági miniszter.

A büntetés-végrehajtási szabályzat szerint a foglyoknak joguk van televíziót nézni celláikban, Gilad Erdan azonban még a vb június 14-ei rajtja előtt módosítani akar ezen. “Azok, akik úgy döntöttek, hogy a nemzetek családjának peremére állnak a terrorizmus támogatásával, nem élvezhetik a sporteseményt, amely összehozza az embereket” – tette hozzá.

Két izraeli katona halt meg a Hamász fegyveresei által a 2014-es gázai háborúban, s jelenleg is két, mentálisan instabilnak minősített izraeli állampolgár van a szervezet fogságában. Mintegy 6 500 palesztint tartanak fogva Izrael börtöneiben a Palesztin Foglyok Klubja szerint.

A kiemelt kép forrása: Wikimedia Commons

A kiemelt képen a moszkvai Luzsnyiki Stadion, a világbajnoki döntő helyszíne látható.

Leave a Reply