Foci VB 2018: A legfontosabb történések május 29-én

VIDEÓVAL – Tizenhat nap múlva, június 14-én az Oroszország – Szaúd-Arábia mérkőzéssel kezdetét veszi a 21. labdarúgó-világbajnokság. A Sportudvar a hátralévő egy hónapban napi rendszerességgel igyekszik összefoglalót adni a tornával kapcsolatos legfontosabb történésekről, legyen szó kerethirdetésekről, nagy távolmaradókról, a rendezés tudnivalóiról, vagy bármi egyébről, ami a világbajnokság kapcsán érdekes lehet.

HIRDETÉS

A részleteket lásd ide kattintva!

Könnyedén győztek a franciák az írek ellen

A francia labdarúgó-válogatott hazai pályán 2-0-ra legyőzte Írország együttesét felkészülési mérkőzésen hétfőn este. A Kékek első gólját Olivier Giroud szerezte a 40. percben, majd a 44. minutumban Nabil Fekir állította be a végeredményt. Végig a franciák uralták a meccset, a vb-ről a Dánia elleni pótselejtezőben lemaradó írek nem jelentettek semmilyen veszélyt sem a gall kapura.

Olivier Giroud, az első találat szerzője csapata jó szellemi állapotát dícsérte a mérkőzés utáni sajtótájékoztatón, Didier Deschamps szövetségi kapitány pedig jónak minősítette csapata teljesítményét.

A francia együttes pénteken, Nizzában Olaszországot látja vendégül, majd június 9-én az Egyesült Államok csapata ellen lép pályára.

Portugália kétgólos előnyt szórakozott el Tunézia ellen

Portugália alig több, mint fél óra játék után André Silva 22. és Joao Mario 34. percben szerzett találataival 2-0-ra vezetett Tunézia ellen, azonban végül mégsem ünnepelhetett győzelmet a Bragában rendezett felkészülési találkozó végén, ugyanis az észak-afrikaiak Anice Bhadri révén a 39. percben szépítettek, majd Fahreddin Ben Jusszef a 64. minutumban kiegyenlített.

Fernando Santos, a meccsen Cristiano Ronaldo nélkül fölálló luzitánok szövetségi kapitánya érthetően nem volt elégedett a látottakkal. A szakember az RTP állami televíziónak a következőket nyilatkozta: “Az eredmény nem jó. Szerettük volna megnyerni ezt a találkozót és számomra egy döntetlennel végződő mérkőzés sosem lesz egy jó eredmény. Az első félidőben teljesen uraltuk a játékot gyors támadásokat vezetve. Ekkor még jól járattuk a labdát. 2-0 után több hibát követtünk el, és amikor Tunézia kiegyenlített, akkor sokkal agresszívebbnek kellett volna lennünk. Az, hogy ez nem ment, egy megoldandó probléma. Végig nagyon erősek voltunk védekezésben, de az előny birtokában elkényelmesedtünk, amivel egyáltalán nem vagyok elégedett”.

Portugália szombaton 20:45-től Belgium vendége lesz Brüsszelben, ahol valószínűleg még annyira sem lesznek megengedhetőek a tegnapi hibák, mint Tunézia ellen.

A csalódott olaszok legyőzték Szaúd-Arábiát

A világbajnokság legnagyobb hiányzójának számító olasz válogatott 2-1-re legyőzte az oroszországi torna nyitómeccsét vívó szaúdi válogatottat hétfőn este. Mario Balotelli 2014 után tért vissza a squadra azzurra keretébe, s góllal hálálta meg az új szövetségi kapitány, Roberto Mancini bizalmát, hiszen a 21. percben a Nice csatárának góljával került előnybe a hazai legénység. Andrea Belotti, a Torino támadója növelte kettő gólra a taljánok előnyét a 68. percben, majd a 72. minutumban Jahja Al-Szehri, a spanyol Leganes légiósa szépíteni tudott, több gól azonban már nem esett.

Irán kikapott Törökországban

A spanyolokkal, a portugálokkal és a marokkóiakkal egy vb-csoportban szereplő iráni válogatott 2-1-es vereséget szenvedett a vb-ről lemaradó Törökország vendégeként. Cenk Tosun, az Everton támadója duplázott a hazaiaknál (6. és 50. perc). Az iráni együttes szépítő gólját Askan Dedzsagah szerezte a 92. percben.

Mexikó ikszelt Walessel

Nem sok izgalmat hozott a vb-szereplő Mexikó és a két éve Eb-elődöntős, a világbajnokságról azonban a selejtező utolsó játéknapján lecsúszott Wales felkészülési mérkőzése a Los Angeles melletti Pasadenában. A gólnélküli találkozón nem volt ott a walesiek keretében Gareth Bale, aki csodagólt szerzett a szombati Bajnokok Ligája-döntőben. Mexikó a vébén az F-csoportban fog szerepelni, ahol időrendi sorrendben a címvédő Németország, Dél-Korea és Svédország leszek ellenfelei.

Nigéria nem bírt a Kongói DK-val

A labdarúgó-világbajnokságra készülő Nigéria hazai pályán nem bírt a Kongói DK csapatával, 1–1-re zárt az első felkészülési mérkőzésén. A Bursaspor védője, William Ekong az első negyedóra végén vezetést szerzett a Port Harcourt-i Adokiye Amiesimaka stadionban 40 000 néző előtt rendezett találkozón, ám a vendégek a 78. percben egyenlítettek Ben Ngita tizenegyesével.

Szalah Spanyolországban kezelteti magát

Mohamed Szalah, a Liverpool egyiptomi támadója a mai napon Spanyolországba érkezett, hogy ott kezeltesse a szombati BL-döntőben, a bal vállát ért sérülést – jelentette be az Egyiptomi Labdarúgó-szövetség (EFA). Az angol klub nem kommentálta a hírt.

A Vörösök és a Fáraók kulcsembere a Liverpool orvosi csapatával közösen érkezett Spanyolországba a kezelésre – tette hozzá a szövetség Facebook-oldalán, s azt is közölte: Szalah vasárnap óta vesz részt gyógykezeléseken.

Egész Egyiptom rendkívüli módon aggódik legnagyobb labdarúgójának egészségi állapota miatt, hiszen amennyiben Szalahnak nem sikerül rendbe jönnie, akkor lemondhat a világbajnoki szereplésről. Mint ismert, Sergio Ramos csúnyán ráesett a támadó bal vállára a BL-döntőn, ezután könnyek és persze nagy fájdalmak közepette kellett elhagynia a pályát.

Szalah vasárnap este nyugtatgatni próbálta a szurkolókat, kijelentvén, hogy képes fölépülni a vb kezdetére, s ebben sokat segít neki a drukkerek támogatása is.

Az egyiptomi média egyébként úgy tudja, Szalah sérülésének rendbe jöveteléhez legalább három hétre van szükség, vagyis lehet, hogy az Uruguay elleni első csoportmeccsen még nem lehet ott, az oroszok elleni másodikon viszont már igen.

Suárez szeretné, ha Szalah játszana ellenük a világbajnokságon

Luis Suárez reméli, ott lehet a világbajnokságon a Bajnokok Ligája döntőjében vállsérülést szenvedő Mohamed Szalah, sőt, már az egyiptomi válogatott első mérkőzésén pályára léphet Suárez csapata, Uruguay ellen.

„Ne gondolják, hogy örülünk Szalah sérülésének – mondta Suárez az uruguayiak hétfői sajtótájékoztatóján, amikor az újságírók azt firtatták, ha Szalah nem játszik, a dél-amerikai csapat sima győzelmet arathat. –  Nincs könnyű helyzetben az egyiptomi válogatott, és számunkra sem olyan egyszerű a képlet. Viszont mindig is azt mondtam, hogy a legjobbakkal szeretnénk játszani, a legerősebb egyiptomi válogatott ellen akarjuk megmutatni, hogy mi vagyunk a jobbak.”

Suárez négy évvel ezelőtt hasonló helyzetben volt, nem sokkal a vb előtt műtötték meg a térdét, kétséges volt, hogy ott lehet-e Brazíliában. Az első csoportmeccset kihagyta, aztán Anglia ellen játszott, és Suárez két góljával nyert Uruguay.

„Szeretném, ha Szalah felépülne, és jó világbajnoksága lenne. Ugyanabban a helyzetben van, mint én négy évvel ezelőtt, senkinek sem kívánnám ugyanezt” – mondta a Liverpool korábbi csatára.

Egyiptom és Uruguay mellett a házigazda orosz, valamint a szaúdi válogatott van a vb A-csoportjában.

Egymilliárd eurós pert akasztana Sergio Ramos nyakába egy egyiptomi ügyvéd

Nem viccel Basszem Vahba, egyiptomi ügyvéd, aki már el is küldte levelét a FIFA-nak és az UEFA-nak címezve, a valaha volt legnagyobb kártérítést követelve egy szimpla szabálytalanságért.

A Goal.com egyiptomi forrásokra hivatkozva számolt be az egyiptomi ügyvéd elkeseredett akciójáról. Basszem Vahda, természetesen a Bajnokok Ligája döntőjének 27. percben történt szerencsétlen mozdulata miatt citálná a törvény elé a Real Madrid spanyol válogatott védőjét.

Az ügyvéd egy helyi tévécsatornának leszögezte, Ramosnak bűnhődnie kell a tettéért, és a „Szalahnak valamint az egyiptomi nemzetnek okozott fizikai és pszichológiai fájdalomért” bírósági eljárást kezdeményez. Az erről szóló iratot pedig már el is juttatta a Nemzetközi Labdarúgó-szövetséghez.

Ezzel a húzással az egyiptomiak a második frontot is megnyitották a spanyol válogatottal ugyancsak a világbajnokságra készülő madridi védő ellen. Korábban már elindítottak egy petíciót is, és, ha összegyűlik félmillió aláírás, akkor azt eljuttatják a FIFA-hoz és az UEFA-hoz, kérve Ramos eltiltását. A petíció jelenleg 381 ezer aláírásnál tart, de, ha meglesz a félmillió, akkor sem nagyon fogják tudni meghatni a két fociszervezetet. Az európait legalábbis biztosan nem, mivel közölte, nem indít fegyelmi vizsgálatot Sergio Ramos ellen.

Bendtner lemarad a vb-ről?

Hidegzuhany érheti a dán válogatottat. Tegnap már volt módom beszámolni róla, hogy Nicklas Bendtner, a norvég Rosenborg támadója ágyéksérülést szenvedett csapata vasárnapi bajnoki mérkőzésén. A nemzeti csapatban 81 mérkőzésen 30 gólt szerző csatárnak 2-4 hetet kell kihagynia, vagyis a teljes felkészülésből kiesne, s az első vb-csoportmérkőzésen sem állhatna rendelkezésre.

Age Hareide, a skandinávok szövetségi kapitánya hétfőn este kijelentette, hogy “amennyiben egy játékos sérült a világbajnokság kezdetének pillanatában, akkor nem jöhet velünk Oroszországba. Sosem jó az idő ellen harcolni, márpedig időnk az nem sok van”.

A dánok szombaton az ugyancsak vb-résztvevő Svédországgal játszanak felkészülési mérkőzést, a világbajnokságon pedig Peru, Ausztrália és Franciaország ellen lépnek pályára.

Sérülése miatt lemarad a vb-ről a nigériaiak egyik támadója

A nigériai válogatott sérülés miatt nem számíthat Moses Simonra, a belga Gent támadójára a világbajnokságon.

A 22 éves játékos még a válogatott csütörtöki edzésén sántikált le a pályáról. Azóta pihentették, de miután nem javult a combja, a hét elején megvizsgálták, és kiderült, izomszakadása miatt egy hónapig biztosan nem játszhat, így a keretből is kikerült.

„Sajnos ezzel eldőlt, hogy nem lehet ott a világbajnokságon. Nagyon sajnáljuk, mert a selejtezőben fontos játékosunk volt” – nyilatkozta Gernot Rohr szövetségi kapitány.

Simon a selejtezősorozatban két gólt szerzett.

Nigéria a vb-n Argentínával, Horvátországgal és Izlanddal szerepel együtt a D-csoportban.

A teljes lista:

Kapusok: Dele Ajiboye (Plateau United), Daniel Akpeyi (Chippa United – Dél-Afrika), Ikechukwu Ezenwa (Enyimba), Francis Uzoho (Deportivo Fabril – Spanyolország)
Védők: Ola Aina (Hull City – Anglia), Chidozie Awaziem (Nantes – Franciaország), Leon Balogun (Mainz – Németország), Tyronne Ebuehi (ADO Den Haag – Hollandia), Elderson Echiejile (Cercle Bruges – Belgium), William Ekong (Bursaspor – Törökország), Stephen Eze (Lokomotiv Plovdiv – Bulgária), Brian Idowu (Amkar Perm – Oroszország), Kenneth Omeruo (Kasimpasa – Törökország), Abdullahi Shehu (Bursaspor – Törökország)
Középpályások: Uche Agbo (Standard Liege – Belgium), Mikel Agu (Bursaspor – Törökország), Oghenekaro Etebo (Las Palmas – Spanyolország), John Obi Mikel (Tiencsin Teda – Kína), Wilfred Ndidi (Leicester City – Anglia), Joel Obi (Torino – Olaszország), John Ogu (Hapoel Beer-Seva – Izrael), Ogenyi Onazi (Trabzonspor – Törökország)
Támadók: Kelechi Iheanacho (Leicester City – Anglia), Odion Ilghao (Csangcsun Jataj – Kína), Alex Iwobi (Arsenal – Anglia), Junior Lokosa (Kano Pillars), Victor Moses (Chelsea – Anglia), Ahmed Musa (CSZKA Moszkva – Oroszország), Simeon„Simy” Nwankwo (Crotone – Olaszország).

Győztes edzőmeccsen tért vissza Manuel Neuer

Nyolc hónapos kihagyás után hétfőn ismét mérkőzést játszott Manuel Neuer (a kiemelt képen), a világbajnoki címvédő német labdarúgó-válogatott kapusa.

A Bayern München játékosa 30 percet töltött a pályán azon a felkészülési meccsen, amelyen a június 14-én kezdődő oroszországi világbajnokságra készülő felnőtt válogatott 7-1-re legyőzte a német U20-as válogatottat az eppani edzőközpontban.

A zártkapus találkozón a 32 éves Neuer mellett az FC Barcelona kapusa, Marc-André ter Stegen őrizte a felnőttek hálóját.

Marcus Sorg pályaedző elmondta, bár Neuer nyolc hónapja nem játszott, visszatérése jó úton halad, és egyre jobb erőállapotban van.

Kapuskollégája, Ron-Robert Zieler szerint Manuel Neuer meccshiánnyal is világklasszis színvonalon őrzi majd a címvédő német labdarúgó-válogatott kapuját az oroszországi világbajnokságon.

“Olyan tapasztalattal rendelkezik, hogy bármikor bevethető – mondta a VfB Stuttgart 29 éves játékosa, aki harmadik számú kapusként négy éve ugyancsak világbajnok lett Brazíliában. – Persze nem ártana, ha kicsit többet tudna játszani a torna előtt, de a képességei alapján Manuel Neuer olyan valaki, aki azonnal működik a pályán.” 

A Bayern játékosánál szeptemberben harmadszor diagnosztizáltak lábközépcsont-törést, ezért meg kellett operálni, és csak március 27-én állhatott ismét edzésbe.

A német együttes szombaton Ausztriával találkozik Klagenfurtban. Azon a mérkőzésen Neuer lesz a kezdő kapus. Joachim Löw szövetségi kapitánynak ezt követően – legkésőbb hétfőig – kell szűkítenie keretét, amelyből egy kapus és három mezőnyjátékos kerül majd ki.

A címvédő németek a Koreai Köztársasággal, Mexikóval és Svédországgal találkoznak a csoportkörben.

Löw drákói szigort alkalmaz

A német fociválogatott játékosai kemény hetek elé néznek, ugyanis a szövetségi kapitány, Joachim Löw szigorú szabályokat vezetett be az oroszországi világbajnokság idejére. Tiltott lesz a labdarúgók számára a szex, illetve egyeseknek a közösségi média használata is – írta meg az Origo.

A címvédő válogatott játékosai számára a világbajnokság ideje alatt tilos lesz a szex, illetve a közösségi média használata is. Ráadásul az edzőtáborban a focisták csak külön engedéllyel találkozhatnak feleségeikkel, barátnőikkel, illetve a gyermekeikkel is. Igaz, a Mirror információja szerint utóbbi, azaz a közösségi média megvonása csak Leroy Sanét, Thomas Müllert, Mesut Özilt és Marcus Reust érinti.

Löw szerint ezek a döntések segítenek a csapatot egységesebbé tenni, illetve egyes játékosoknak kicsit visszavenni az egójából. Ahogy fogalmazott:„A csapat fontosabb, mint egyesek egója.”

A nagy szigorban meglepő lehet, hogy egy területen engedékenyebb a szövetségi kapitány. Löw az alkoholfogyasztást ugyanis engedi az edzőtáborban, persze csak mértékkel.

A Bayern München válogatott védője, Mats Hummels szerint egyébként kiváló hangulatban készülnek a vb-re.

Gudmundssson (Izland): Nem hittem volna, hogy valaha vb-n játszhatok

Izland labdarúgása totálisan fejreállt az elmúlt két évben. Az egész kezdődött azzal, hogy a piciny skandináv ország válogatottja kijutott az Európa-bajnokságra. Ott aztán Anglia kiütésével a negyeddöntőig menetelt, de itt nem állt meg, mivel a vb-selejtezőkön ismét brillírozott, s végül csoportgyőztesként kvalifikálta magát története első világbajnokságára.

Johann Berg Gudmundsson, a csapat középpályása annyit kíván maguknak a vébére, hogy legalább a legjobb nyolcig most is eljussanak. A játékos őszintén beszélt róla, hogy sosem hitte volna, hogy valaha világbajnokságon játszhat.

“Mindig álmodtam róla, hogy szerepelhessek egy vb-n, de sose hittem volna, hogy ez egyszer valósággá válik. A kijutás fantasztikus egy olyan kis nemzetnek, mint Izland. Ez egy óriási teljesítmény”.

Gudmundsson szerint Izland kivívta magának a tiszteletet. “Mi sosem olyan játékosok voltunk, akik Európa nagy klubjaiban játszottak volna. Most is kívülállók vagyunk és azok is maradunk. Az emberek ugyanakkor biztosan ránk néznek, hogy meglássák, hogyan is csináljuk. Az ellenfelek jobban fognak tisztelni minket, mint a múltban” – tette hozzá.

A végleges keretét elsőként kihirdető Izland a D-csoportba került a világbajnokságon, ahol időrendi sorrendben Argentína, Horvátország és Nigéria lesznek az ellenfelei.

Cambiasso is bekerült a kolumbiaiak szakmai stábjába

A 37 éves Esteban Cambiasso is bekerült a kolumbiai válogatott szakmai stábjába. Az Inter és az argentin válogatott egykori játékosa honfitársa, José Pékerman szövetségi kapitány segédje lesz a világbajnokságon. A 2006-os tornán Cambiasso a Pékerman vezette argentin csapat tagja volt még játékosként. A legutóbbi vébén negyeddöntős Kolumbia Japánnal, Szenegállal és Lengyelországgal mérkőzik a H-csoportban.

Jó ausztrál szereplésre számít a korábbi kapitány

Pim Verbeek, az ausztrál labdarúgó-válogatott korábbi szövetségi kapitánya szerint a csapat jó eredményt érhet el az oroszországi világbajnokságon.

A holland Bert van Marwijk január óta irányítja az ausztrál együttest – amely jövő szombaton a magyar válogatottal játszik felkészülési mérkőzést –, s Verbeek véleménye szerint 66 éves honfitársa rutinja sokat jelenthet.

„Bert nagyon tapasztalt, járt világbajnokságon is a holland válogatottal. Vannak elképzelései, tudja, mit kell csinálni, és remek stáb áll mögötte, amellyel – úgy vélem – jó munkát tud végezni” – fogalmazott Verbeek.

Van Marwijk 2010-ben világbajnoki ezüstéremig vezette a holland nemzeti csapatot, legutóbb Szaúd-Arábia válogatottjánál dolgozott és irányításával az együttes egyenes ágon kijutott az oroszországi tornára. Tavaly szeptemberben ugyanakkor távozott a posztról, mivel nem tudott megállapodni a folytatásról a helyi szövetséggel.

Az ausztrálok pénteken a cseh együttessel játszanak felkészülési mérkőzést, majd jövő szombaton a Groupama Arénában lépnek pályára. A vb-n a franciákkal, a dánokkal és a peruiakkal találkoznak a C-csoportban. Verbeek leszögezte, kemény küzdelem várható a továbbjutásért, így egy esetleges jó szereplés az ausztrál válogatottal „tökéletes lezárása lesz egy lenyűgöző pályafutásnak”.

Vélhetően ez Bert utolsó munkája, karrierje fantasztikus befejezése, Ausztráliának pedig remek, hogy egy ilyen tapasztalt edzője van” – hangsúlyozta Verbeek, aki 2007-től 2010-ig irányította az ausztrál együttest, amely a 2010-es, dél-afrikai világbajnokságon rosszabb gólkülönbsége miatt Ghána mögé, csoportja harmadik helyére szorult, így nem jutott be a nyolcaddöntőbe.

2014-ben ennél is gyengébben szerepeltek a Kenguruk: pont nélkül zártak csoportjuk utolsó helyén, úgyhogy van min javítani.

Közel kétmillió forintba kerül az angoloknak a három csoportmeccs helyszíni megtekintése

Hosszú és költséges utazás vár azokra a szurkolókra, akik követni szeretnék kedvenceiket a június 14-én kezdődő oroszországi labdarúgó-világbajnokságon – adta hírül az MTI.

Az angol válogatott drukkerei például 5000 fontért (körülbelül 1 820 000 forint) közel 5500 kilométert repülhetnek csapatuk G-csoportbeli mérkőzéseire Volgográdba (Tunézia ellen), Nyizsnyij Novgorodba (Panama) és Kalinyingrádba (Belgium). Ha továbbjut az együttes, akkor gondolkodhatnak a moszkvai vagy a rosztovi utazáson.

A repülési idő összesen 12 óra és 15 perc lehet, de az angol szurkolók ezzel „csak” a 22. helyre kerülnek a 32 vb-résztvevő között.

Az első találkozójukra – az Egyiptom ellenire – az uruguayi válogatott szimpatizánsainak Montevideóból Jekatyerinburgba három repülőgéppel kell eljutniuk több mint egy nap, 25 óra és 39 perc alatt.

A leghosszabb, 36 órás utat a peruiaknak kell megtenniük Oroszországig.

Kínaiak tízezrei utaznának a vb-re

Kína válogatottja nem jutott ki a labdarúgó-világbajnokságra, ezért minden várakozást felülmúl, hogy több mint 60 ezer néző érkezik az országból a június 14-én kezdődő tornára.

“Nem számítottunk rá, hogy ilyen komoly érdeklődés mutatkozik Kínából, hiszen csapatuk nem jutott ki a világbajnokságra. Mintegy 60-70 ezer szurkolóra számítunk” – mondta Jurij Curkan, az orosz-kínai idegenforgalmi szövetség elnöke.

A mérkőzések belépőjegyei névre szólnak, tilos azokat átruházni, ezért az utazási irodák nem szervezhetnek csoportos túrákat a meccsekre.

A kínai nézők egy múlt heti adat szerint már 444 ezer vonatjegyet igényeltek a világbajnokságnak otthont adó városok között induló járatokra.

A vb-t június 14. és július 15. között rendezik 11 orosz város 12 stadionjában.

A kiemelt kép forrása: spiegel.de

Leave a Reply