Hajóval mehetnek az észak-koreai sportolók a téli olimpiára

Egy dél-koreai tisztségviselő azt javasolta, hogy egy tengerjáró hajót állítsanak rendelkezésre az észak-koreai delegáció fogadására és elszállásolására, amennyiben a sztálinista ország sportolói részt vesznek a Pjongcsangban február 9. és 25. között megrendezendő téli olimpián. Kim Dzsong-un észak-koreai vezető újévi beszédében fölvetette annak lehetőségét, hogy országa a korábbi álláspontjával ellentétben mégis részt vesz az olimpián, de erről valószínűleg csak a két Korea között január 9-én sorra kerülő tárgyalásokon születhet végső döntés.

Azután, hogy a phenjani diktátor január elsejei üzenetében nem zárta ki annak lehetőségét, hogy Észak-Korea sportolói elindulhatnak a Dél-Koreában, a félszigetet kettévágó ún. demilitarizált övezettől mindössze nyolcvan kilométerre fekvő Pjongcsangban megrendezésre kerülő téli olimpiai játékokon, a déli illetékesek máris aktívan elkezdték szervezni az északiak fogadását. A szervezők a maguk részéről mindig is abban voltak érdekeltek, hogy Észak-Korea részt vegyen az ötkarikás eseményen, ebbéli szándékuk pedig azután csak tovább növekedett, hogy a Nemzetközi Olimpiai Bizottság december elején kizárta Oroszországot a játékokról az államilag szervezett doppingrendszer miatt. A pjongcsangi szervezőbizottság nem szeretné, ha két ország is távol maradna a versenyektől, ráadásul a közel hét évtizede hőn áhított koreai újraegyesítés hosszúnak ígérkező útján is egy apró, de fontos lépés lehetne az, ha Észak részt venne az olimpián, pláne azután, hogy az 1988-as szöuli nyári játékoktól távol maradtak a világ utolsó sztálinista államának sportolói.

A Pjongcsangot is magában foglaló Gangwon tartomány egyik képviselője szerdán fölvetette annak lehetőségét, hogy a teljes észak-koreai delegációt egy tengerjáró hajóval utaztatnák a játékok helyszínére. “Egy hajóút praktikus megoldás lenne a biztonsági- és szállásproblémák megoldására” – közölte Csoj Mun-szun kormányzó a február 9. és 25. megrendezendő esemény szervezőbizottságával. A politikus hozzátette, ötletét átadta egy észak-koreai tisztségviselőnek is, aki pozitívan fogadta azt, s ígéretet tett arra, hogy sürgősen továbbítja az elképzelést Kim Dzsong-un autoriter diktátor felé is.

2002-ben már egyszer hajóval jöttek az észak-koreaiak

A tartományi vezető szerint a hajó Dél-Koreából indulna Észak felé, hogy ott fölvegye a küldöttséget egy olyan időszakban, amikor a két, az 1953-ban lezárt koreai háború óta egymással hivatalosan hadiállapotban álló ország között különösen feszült a viszony. A hajó Szokcsoba, az olimpiai helyszínekhez legközelebb fekvő kikötőbe szállítaná az északiakat, s egészen a játékok végéig ott is horgonyozna, mivel a delegáció szállásaként is működne. Erre azért lenne szükség, mert az olimpiai faluban már gazdára talált az összes apartman, s ott nem lehetne helyet szorítani az észak-koreaiak számára. Nem lenne példátlan, hogy a Koreai NDK sportolói ilyetén módon utazzanak el egy Dél-Koreában rendezendő versenyre, ugyanis 2002-ben, amikor Buszan városa adott otthont az Ázsia Játékoknak, akkor is egy olyan hajóval érkeztek, ami az esemény teljes ideje alatt a csapat szállásaként is szolgált. Vannak nemkoreai példák is a lakhatás ilyen formában történő megoldására, hiszen a 2016-os riói olimpián az amerikai kosárlabda-válogatottak egy luxuscsónakban laktak.

“Készülünk arra az esetre, ha Észak-Korea nem csak az atlétáit küldené, hanem a szurkolókat és az edzőket is – biztosított Li Hi-bjom, a pjongcsangi téli olimpia szervezőbizottságának elnöke. A NOB ugyancsak számos alkalommal kijelentette, hogy támogatná Észak-korea szereplését”.

Észak-Korea olimpiai részvétele még mindig nagyon bizonytalan

Kim Dzsong-un Újév alkalmából az észak-koreai nemzetnek küldött üzenetében első alkalommal jelentette ki, hogy hajlandó engedélyezni, hogy országa “egy delegációt küldjön” Pjongcsangba. Szöul és a szervezők is bíznak abban, hogy Észak-Korea részt fog venni a “Béke Olimpiai Játékán”. Csakhogy Phenjan szereplése a nagy sporteseményeken erősen függ a félszigeten uralkodó katonai és politikai helyzettől, s a feszültségek az elmúlt hónapokban jelentősen nőttek, amit elsősorban az ország által végrehajtott rakéta- és nukleáris kísérletek, valamint Kim Dzsong-un Dél-Koreát és az Egyesült Államokat fenyegető üzenetei okoztak. A tervek szerint a két Korea január 9-én tárgyalóasztalhoz ül egymással, hogy egyeztessenek az északi sportolók pjongcsangi indulásának lehetőségéről. Minden bizonnyal ott döntés fog születni a kérdésben, hiszen akkor lesz hátra kereken egy hónap az olimpia kezdetéig, vagyis nagyon kevés idő maradt a végső elhatározás meghozatalára.

A fő fotó forrása: imago stock&people / Imago / Panoramic

Leave a Reply